Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit. Mám pneu barum BRAVURIS 2, 195/50 R15 viz. fotografie vzorku a nevidím tam šipky ve směru otáčení.
Jak mám otočit tyto plenu ve směru jízdy? Nesetkal se s tím již někdo?
Děkuji
Na jedné straně je napsáno INSIDE. To je vnitřek.
doplněno 01.04.12 21:04:Podle vašeho obrázku bych řekl, že je to ta horní.
Pokud se nemýlím, tak jde o asymetrický dezén, vnitřní strana dezénu je jiná než vnější. Vnější strana zajišťuje odvod vody, přenos záběrových a brzdných sil na vozovku, vnější pak zajišťuje vedení v přímém směru a stabilitu v zatáčkách, U těchto pneumatik se neuvádí směr otáčení, nýbrž je pouze vyznačeno, která strana pneumatiky má být na vnější a která na vnitřní straně kola.
Pokud mají pneumatiky určený směr, tak bývá šipka na boku pneumatiky z obou stran. Určený směr mají většinou jen zimní pneumatiky. U letních je to většinu jedno, navíc u těchto menších rozměrů. Takové pneumatiky pak šipky nemají. Ani nemají většinou určenu vnitřní a vnější stranu.
doplněno 01.04.12 21:24:A jak se tak dívám na ten vzorek, tak tyto pneumatiky na 99% nebudou mít šipku, tzn. je jedno, jak je dáte.
jedno by to bylo, pokud by byl vzorek úplně symetrický, což ve vašem případě není. Dejte sem fotky z obou stran pneumatiky, třeba to najdeme
Tenhle je dobrý? img2.hyperinzerce.cz/...
zz: No to vím taky, šak to v předchozím přispěvku píšu, ale ať se každý přesvědčí sám :D
Ale vždyť nám jde o směr otáčení. A ten tam vyznačen není, nebo jsem ho alespoň na té fotce nenašel.
když tam nejsou šipky, je to jedno, kam se kolo motá. Mám na autě taky takový, 2 pneu šipku maj, 2 ne (a u těch je to právě fuk)
Věř, že směr otáčení se od toho neodvine, to bys musel jezdit levou stranou dopředu a pravou dozadu, což by nešlo. Těmhle pneu je jedno, kam se točí, jen musí být správně nasazené na disku.
A já snad píšu něco jiného? Směr otáčení je podle toho jak nasadíš pneu. INSIDE patří dovnitř. Že se na každé straně vlastně točí naopak je úplně jedno. Proto píšu, že směr otáčení je podle nápisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.