Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplatnost STK - dopravní nehoda

Od: plachta odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
potřeboval bych se zeptat na následující věc. Pokud osoba provozuje vozidlo bez platné technické kontroly (dále STK), avšak v dobrém technickém stavu bez zjevných závad, které by ohrožovaly ostatní účastníky silničního provozu a způsobí s takovýmto vozidlem dopravní nehodu, jak je tato věc posuzována ze strany pojišťovny? Jde mi o to, jestli neplatnost STK zapříčiní to, že pojišťovna bude vymáhat peníze po pojistníkovi, nebo na toto nebude brát zřetel a sankci udělí pouze policie za neplatnou STK? Toto je první dotaz a druhý dotaz je, pokud je takovéto vozidlo bez STK někým nabouráno a poškozeno, zaplatí pojišťovna něco pojistníkovi, nebo se bude "cukat" a nebude chtít platít, jelikož automobil nesplňoval všechny povinnosti?
Vím, že se toto liší asi případ od případu a každý pojišťovna provádí vyhodnocení jinak, ale chtěl bych vědět, jak to probíhá v praxi, popřípadě jak se toto řeší?
Děkuji moc
S pozdravem Ondřej Plesný

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zdroj: autoweb. JUDr. Beran

prosím o radu - nehoda s prošlou stk - viník

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výklad ustanovení §1O zákona 168/1999. Jde o to, že jsem způsobila nehodu, když jsem při zatáčení vjela na led a ocitla se v protisměru, kde jsem se srazila s protijedoucích autem. Zranila jsem těžce řidiče protijedoucího auta. Věc byla v šetření PČR a zahájeno trestní řízení. Až nyní jsem si všimla, že jsem měla 10 dní prošlou technickou. Policie to nijak neřešila, příčinou nehody nebyla žádná technická závada, auto bylo před nehodu v perfektnim stavu. Příčinou bylo podle policie nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Chci se zeptat, zda by za této situace mohla po mě pojišťovna požadovat uhradu poskytnutého plnění dle §10 Odst. 1b). Děkuji mnohokrát za Váš názor.
Pouze v případě, pokud tato skutečnost měla bezprostřední vliv na vznik nehody. Pokud neměla, tzn. vozidlo bylo v dobrém technickém stavu, tak to uplatnit nemohou.
Odpověď: JUDr. Tomáš Beran před 3 dny 29. 03. 2012 v 22:32
plachta
hodnocení

Děkuji moc, moc jste mi pomohl

plachta (HK?)

to jsem rád, že jsem mohl pomoci.

ladaadal*

Já to tedy nevím jistě, ale Milane, máte to ověřeno? Vozidlo bez STK je jako takové neschopné provozu na pozemních komunikacích (i kdyby bylo jako nové). Možná policie přivře oči nebo přehlídne, ale že by si to pojišťovna neověřila? Ta udělá maximum, aby nemusela vyplácet a zrovna tohle bych viděl jako ideální důvod. Auto, které nemá co dělat na silnici nemá způsobovat nehody a tudíž nebude nic vyplaceno. Ale je to jen moje doměnka, vzhledem k jiným zkušenostem s pojišťovnami.

Mohla byste pak napsat, jak jste dopadla, abychom byli chytřejší.

Hodně štěstí.

ladaadale, "Auto, které nemá co dělat na silnici nemá způsobovat nehody a tudíž nebude nic vyplaceno" to je Vaše spekulace...

můžete jet s prasklým oknem... nacouváte na parkovišti do jiného a oni proto nezaplatí škodu...?

ladaadal*

Milane, já jsem psal, že to nevím jistě, spekuluji, jak na to bude pohlížet pojišťovák, který se snaží vycucat co největší poplatek a conejméně vyplatit na pojistném. S tím oknem máte pravdu, ale s celkovou STK to je trochu jiné. Bylo by dobré, aby sem pak tazatel dopsal, jak dopadl, abychom byli chytřejší.

laddadal, rád se nechám poučit:

co je jiné:

ale s celkovou STK to je trochu jiné

pojedu s propadlou technickou, vy do mě vrazíte a Vaše pojištovna mě musí uhradit celou škodu...

blackflamesiczi*

skodu vyplati v obou pripadech, pokud jde o poskozeneho tak zadnej problem a pokud jde o vinika bez STK tak zaplati take a po vinikovy nic nevymaha pokud to podle policejniho protokolu nemelo vliv na nehodu (pokud naboura proto ze mu selhali brzdy je to neco jineho) oba pripady jsem uz resil a nikdy zadnej problem . S tim vinikem bez STK to bylo i v kombinaci z vysokou rychlosti v obci (pres 100km/h) a predjizdenim na dvojite plne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma platnost stk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]