Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje kup vozu od jiného vlastníka?

Od: spirit* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

nikdy jsem auto zatím nekupoval, ale chystám se koupit od mého známého auto, ale nevím jak to probýhá. Můžete mi popsat jak takovýto kup funguje? Auto se nejdříve odhlásí atp., prodá se a pak já si ho přihlásim?

Opravdu se omlouvám za takovýto dotaz, ale fakt to nevím.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

I když je to známý, tak sepište kupní smloouvu (vzor je na Internetu). Pak s tím známým a všemi doklady od vozu jděte na Magistrát a tam to ten Tvůj známý odhlásí na Tvoje jménom a adresu. Ty mu zaplatíš kupní cenu a vezmeš si velký TP i malé osvědčení o registraci i zelenou kartu Tvého známého a odjedeš na evidenční prohlídku na STK. Tam vyplázneš zbytečně 300,- Kč, ale budeš mít jakous takous jistotu, že auto není kradené :)) Pak se vrátíš na Magistrát, uzavřeš smlouvu s pojišťovnou o povinném ručení, dostaneš novou zelenou kartu, pak vyplníš formulář Přihlášky k registraci vozidla, zaplatíš 800,- Kč, můžeš dostat nové 2 registrační značky (když vozidlo zůstává v okrese, tak můžeš, když vozidlo jde do jiného okresu, tak musíš),k dostaneš nové malé Osvědčení o registraci, vrátí Ti velký TP. kde už budeš zapsán jako nový vlastník vozidla - A TO JE ASI VŠE, už můžeš jezdit!

spirit*
hodnocení

Díky za odpověď. Moje další optázka zní jak tenhle celý proces trvá, než mohu bez všech obav sednout do nového auta a vesele jezdit?

zz*

když budeš šikovnej, trvá to třeba den :) Mně většinou 2 týdny, protože než původní majitel zajde na magistrát, odhlásí auto na mě, pošle papíry... to trvá, kolikrát i 10 dnů. Jak máš papíry v ruce,je to na tobě, jak rychle jsi schopnej uzavřít pojistku, zajet na evidenční kontrolu, a skočit na magistrát auto přihlásit .)

dnes už to majitel odhlašovat nemusí vše si sám na základě kupní smlouvy vyřídí na dopravce kupující

zz*

přijde na věc, já třeba kupoval auto v sobotu v Českých Budějovicích, a že bych si na základě plné moci zajel v pondělí v úřední den zpět z Brna do jižních čech, to se mi moc nechtělo :D Jinak souhlas, dá se to na základě plné moci, již jsem to tak jednou praktikoval...

vše se dá vyřídit během jediného dne pokud si ovšem vybereš ouřední den u nás pondělí středa pátek *smich*

Jen trochu doupřesním.Pokudje auto v rámci kraje,tak může zůstat RZ stejná a pokud je to ještě SPZ,tak tam je to úplně jedno,může to být dokonce přes dva kraje.V JH jsem jezdil se značkou SU,při převodu auta z okr.TA do JH se mne ptala zda si chci ponechat spz : TA XX XX nebo novou ve tvaru XCX XXXX

jarda3*

Doporucuju dat novou znacku za vsech okolnosti, nevite historii vozidla a treba Vas jinak muze v zahranici prekvapit pokuta nebo zabaveni auta kvuli staremu prestupku daneho auta... Je to v cene.

hodnocení

2x

auto si prohlídneš pokud se ti líbí sepíšeš smlouvu o prodeji -vzory najdeš na internetu vemeš auto i doklady zajdeš na pojištovnu uzavřeš pojistku na vůz pak zajdeš na STK kde projdeš evidenční prohlídkou vemeš smlouvu o koupi protokol o evidenční prohlídce a papíry od pojištění a zajdeš na dopravku kde zaplatíš ekovýpalné a přepis a uředníci provedou ve velkém TP změnu majitele a vystaví nový malý TP a dle tvého přání ti mohou vydat i nové SPZ to starý vemeš sebou:)

hodnocení

0x

spirite, postup se bude odvíjet od toho jak se domluvíte s prodejcem.

Vozidlo nabydete uzavřením kupní smlouvy. Od té doby je vozidlo Vaše a můžete si s ním dělat co chcete. Měl byste se domluvit s prodejcem o detailech převodu na Vaší osobu. Pokud jste oba z jednoho města a zajdete společně na úřad, vše zařídíte během několika hodin i s čekáním na:

evidenční kontrolu na Vaše jméno.

na evidenci vozidel majitel odhlásí na Vás a zárověň vy dohlásíte na sebe. Zatím nemusíte mít svoje pojištění, páč vozidlo je pojištěno od prodejce. Vystaví dokumenty na Vaše jméno a můžete odjet domů. S prodejcem si domluvíte, že si zítra (nebo jak se domluvíte) vozidlo pojistíte, aby on mohl zrušit pojištění...

Když budu radit postup prodejci, bude se lišit od rady pro kupce...

ICQ 55180641

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]