Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dovolte mi prosím dotaz na plénum:
mám zcela nové pneu kvalitní znčky (celoroční-offroad) a ihned po odjetí ze servisu, přestože jsem jel po normálních silnicích, mi několikrát hned cestou domů velmi nepříjemně zarachotily kamínky o podběhy.
Staré, též celoroční, ale jiné značky, to nedělaly, ale kamínky do vzorku chytaly, to ano. Ty se tam pak držely. Alespoň to ale nerachotilo...
Rád bych se zeptal, zda je to vlastnost typu pneumatik, či je to jejich novotou. A zda tyto rychotící kamínky nemohou něco poškodit - podběh či auto. Protože jednou to řachlo opravdu nehezky, a jakoby dvakrát...
A dále, jak jezdit s novými pneu - lze se již spolehnout na jejich jízdní vlastnosti, jsou-li zbrusu nové? Či se zajedou?
Děkuji Libi
Kamínky by auto poškodit neměly. Proto se také na auta kolem kol dávají plastové podběhy, aby případné kamínky nebouchaly přímo do blatníků. Co se týká jízdních vlastností nových pneumatik, tak je pravda, že je lepší nové pneumatiky trochu zajet po silnici, než se s nimi pustíte do těžkého terénu.
Nečistoty a kamínky odletující od kol sice nezpůsobí okamžitou škodu,ale podílejí se na rychlejší korozi (odírají ochranný nátěr pokud není plast) podběhů a prahů,proto jsou většinou na pravé straně dříve děravé prahy (pokud se průběžně neobnovuje ochrana).
Na nové pneu i protektory mi bylo řečeno cca prvních 100km opatrněji,údajně jsou pneu z výroby na povrchu mastné a tato mastnota se musí ojet.nwn co je na tom pravdy.takže bez záruky.
bohužel přesně v duchu jak píše diesel výše-ony kamínky apod.chtě nechtě mechanicky naruší i sebelepší a sebesilnější ochrannou vrstvu kovu(pozink,plastizol apod.),do toho další činitel-a sice soli a už to krásně "jede",takže prostě i třeba 4leté auto už začne hnít-byt to zpočátku není patrné(o to je to ale zákeřnější-stejně jako třeba ledovec-vidíte z něj 10%,90% je pod hladinou...)
Pokud se jedná o auto určené do terénu, tak se s klasickým autem určeným pouze na silnice nedá ani srovnávat. Co se týká tuhosti karoserie, ale také tady hlavně v počtu plastových nebo většinou také plechových krytů zespodu auta. Na takovém autě je vše schované za různými kryty, motor, převodovka(y) není vůbec vidět takže se dá předpokládat, že bude mít i plastové podběhy. Terénní auta toho vydrží mnohem víc.
Jasně,já odpovídal vc obecné rovině,ale i oplastování tím trpí,ale , podvozek je ochráněn více než "normální autí jen nátěry!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.