Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Superb xenony - seřízení

Od: psenda3nec odpovědí: 33 změna:

Zdravím, chci se zeptat...mám superba 2003...původní majitel mi říkal že světla vyměnil za origo bi-xenonové lampy...svíti skvěle to jo...ALE...v autě není seřízení sklonu podle náprav ale ani kolečko na palubce...je to normální? myslel jsem že bud jedno nebo druhé by mělo být...děkuji za odpověď...:)

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Seřízení sklonu podle náprav skutečně normální není.

psenda3nec
hodnocení

Origo xenony se seřízují podle zatížení automaticky...ale tam kde nejsou xenony tak přes kolečko na palubce...ale já nemám ani jedno..:D...přijde mi divné že by auto která má všecno možné tak světla seřizovat inbusama na lampě...

cyril*

Z toho si nic nedělejte, divných je spousta věcí, kterým mnozí nerozumí. Na základní mechanické seřízení světel není třeba imbusu ani rampy. Zda máte světla v souladu s předpisy Vám nejlépe odpoví na každé STK. ;)

psenda3nec
hodnocení

to jo...:)...ale jakmile naplním kufr a vemu dva lidi dozadu...auto si lehne...a světla budou sviti kamionákum do xichtu..:D...kdybych měl origo xenony tak podle zatížení zadní napravy se sklon automaticky upraví...když nejsou xenony tak na tom kolcu si to hodím na 2-3 a sklon upravím "ručně" přes motorek...ale já nemám ani jedno...proto se tu ptám třeba někdo kdo má superba si to přečte a poradí...to že mi to na stk upraví to je mi jasné...jenom mi nejde do hlavy proč jediný zpusob jak to nastavit je přes inbus na lampě (světlometu)

hodnocení

0x

Origoš xenony to mají automaticky.

nu*
hodnocení

0x

navíc také musíte mít zařízení k čištění světel, tedy ostřikovače xenonů, jinak Vám hrozí pokuta nebo ještě lépe správní řízení, a pkud nevěříte, uvidíte při první silniční kontrole

psenda3nec
hodnocení

To je druhá věc...navíc ty xenony jsou 4500K takže to není zařívé modré světlo,...ostřikovače to má schované ve světle...toho se nebojím...:) ale i tak dík za upozornění..:)

sedmicee*

Takže si to shrneme, jak jste se dozvěděl že to nemá seřízení žádné, třeba tam zrovna automatiku mate

-najedte světly ke zdi

- vypněte zapalování i světla

-hned pak zapalování zapněte a cca sekundu potom i světla - měly by se seřídit

pokud to byl halogen, tak tam kolecko bude, jinak jsem superba nevidel... je buď to a nebo ono

a nebo to taky nějaký prasák vykuchal, může být i chyba v nápravových čidlech

a pokud to je skrytý halogen...tak s xenonama ihned pryč...samozřejmě vaše věc ale "do yt yourself" nabastlené xenony nenávidím

psenda3nec

No světla se neseřizujou...správně by měli sjet dolu a nahoru ne?..ale nic...:)...v sobotu ho zvedám na přezutí...(doufám že tu zas něko nebude psát že ještě podle zakona bla bla...:D..)...tak se podívám jestli tam jsou čidla ale myslím že ne...:) uvidím..ale dík...

sedmicee*

samozřejmě pokud budou v čočce a dobře seřízené tak budiž, tohle auto se s xenony dělá takže u pčr problém nevidím, jinak pokud by jste chtěl nějaké nápravové čidla dodělat tak to bude chtít i nakódovat jednotku, pokud není, ale komplet vše k tomu stojí nesmysl.

samozřejmě nenávidím xenony nabastlené do obyč. parabol

ejhle

Jen pro doplnění, zaujala mě výše zmíně ná povinost mít ostřikovače na xenonech? Z jakého důvodu prosím? *hi* Já že to slyším po prvé jako povinost... Děkuji

gumidek*

Nikde jsem to nečet, ale moje úvaha je ta, že jsou studené po celý čas provozu a v zimě na skle lampy netaje sníh a brání průchodu světelného toku. Na světlometech s Halogenovou žárovkou vyvíjí žárovka dost tepla na roztání sněhu. Takže je potřeba je omývat nemrzkou. V létě rozdíl s ostřikem nebo bez nevidím.

psenda3nec
hodnocení

xenony maji tusim jine spektrum svetla...sklo musi byt hladke a ciste jak tam je necistota tak to uz neni ono...:)...ale presne to taky nevim...

blackflamesiczi*

v zime nebo desti zaserete (pardon) xenony tak rychle ze behem okamziku nevidite skoro nic

doplněno 29.03.12 21:35:

a i v lete po delsi jizde jsou nepouzitelne ale meju je tak jednou za dva tri dny , upadla me hadicka od nadrzky (zimni glacidet zamrzl) a jeste jsem na to nekoukl

gumidek*

A vyhovují místo ostřikovače stěrače světlometů, nebo je nutný ostřikovač striktně (jestli není v podmínkách slovo čištění a né ostřikovač). Jen pro zajímavost...:)

doplněno 29.03.12 22:49:

oprava: myšleno otázkou?

blackflamesiczi*

abych rekl pravdu tak to nevim na 100% ale je tam neco o automacickem nastavovaji naklonu (nelze koleckem) a myslim ze se tam primo hovori o ostrikovacich svetlometu

nu*
hodnocení

0x

Tak pro zájemce o studium doporučuji prostudovat předpis Evropské hospodářské komise SN ( EHK/OSN) číslo 48, který nese název "Jednotná ustanovení pro schvalování typu vozidel z hlediska montáže zařízení pro osvětlení a světelnou signalizaci".

Je to součást práva EU, platí pro všechny členské uzemě, včetnš ČR, je na něj odkaz ve vyhlášce č.341/2001Sb., a to že to nikdo z Vás nečetl je samozřejmě v pořádku, stačí místo do hospody sednout k internetu, začít hledat evropské právní normy a studovat.Ten kdo chápe jak funguje implementace evropskéjo práca ví, že některé normy se zapracovávají do anší legilsartivy, některé s ezapracovat nemusí a latáí přímo, a některé pokud nejdou zaoartvocány přestio v celé EU PLATÍ.

Neuimím si představit ty naše 898-stránkové vyhlášky, ve kterých by yblop zapracováno doslova a do písmene, tedy opsáno 10 evropských norem...Proto jsou ve vyhláškách jen obecné formulace že montáž, schválení atd musí odpovídast podmínkám platné legislativy..a seznam platné legislativy je v příloze...

Ale to je namáhavé, protože tato konkrétní směrnice má cca 70 stránek, a řeší různé detaily, ale pro Vaši informaci, policie ČR má také studované odborníky, kteří dokonce na webových policejních stránkách připravili pro příslušníky asi 2-stránkový návod, jak podle,této směrnice poznat pravá xenonová světla, jak poznat jen modré žárovky, jak a co a kde má být vyznačeno, jak má být ovládán náklon světlometů a jejich čištění. Takže počítejkte s tím, že pokud nebudete mít s xenony něco v pořádku a narazíta na poučeného policistu, jste v pr**li...

Dnes prodává na internetu neschválené xenony na různé typy aut kdekdo, ale jen málokdo Vám k nim dá dokald io tom, že jsou pro nějaký druh-typ vozidla SCHVÁLENY.

Výrobce má oporu opět v této evropské normě. kd eje uvedeno, že jakékoliv změny ve schálení, se musí nahlásit správnímu orgánu který je nositelem schválení, a ten následně rozhodně zda je možné tuto konstrukční část, celek, pnebo konkrétní světla používat ma konkrétní auto...a vydá k tomu rozhodnutí, pokud například tato světla byal otestována v nějaké typové zkušebně a závěr zkoušek je že vyhovují platné legislativě...

Zkoušky něco stojí a ke schváleným světlům by měl dosta kupjící i dokald o schválen, nějaký typový lsit nebo rozhodnutí například českéhop ministerstva dopravy...To Vám nikdo nedá, protže se světla vyráějí v číně nebo tkajsku, a nikdo se neobtěžuje absolvovat typové zkoušky...

Zkoušky totiž něco stojí, světla nemusí vyhovět, a i kdyby, prodřazilo by je to...

No a výrobce v případě dotazu od policie nebo správního orgánu zareaguje asi tak, že oddělení homologace dá stanovisko, že podle VIN bylo zjištěno, že toto vozidlo je ze série, schválené a vyrobené se světly H7, s montáží neschválených xenonů ani jejich dodatečnou montáží nesouhlasí z důvodu technické složitosti super-Béčka a množství alektroniky - dalších čidel na přední nárpavě ( smích?) atd...

A jste v pr**li i před správním orgánem. Dostanete pokutu, 500,- Kř nebo 2,5 tisíce a budete akorát nasrán...

A to s evyplatí...

doplněno 30.03.12 07:59:

eur-lex.europa.eu/...

odkaz na normu máte tady, a koho zajímá to co nikdy nikde nečetl, ale co od našeho vstupu do EU platí, může pokračovat v hledání na stránkách eur-lex, drtivá většina norem je v češtině...

tažná zařízení, typové výrobní štítky, registrační doklady, registrace, schvalování, atd, to vše je obšírn+ě a jasně ppsáno v evropském právu...stačí je hledat a studovat:-P

psenda3nec

je to tam už pár let... a nikdo si nestěžoval...akorát kvůli tmavým oknům ale ty jsou pryč...není to HID sada...vím že to tam nemá co dělat dělat ale dávat pryč to nebudu...svití skvěle a nikoho to neoslňuje...ptal jsem se na něco jiného...:) ale díky za dlooouhy výklad

nu*

není Z...že to nikoho neoslňuje, to je subjektivní názor, já vím že to svítí dobře,také je mám na passatu, ale denně cestou do práce potkávám cca 30-40 procent aut,. které oslňují, a jejich řidiči si určitě také myslí že neoslňují...Možná je to proto že seřízení světel se dělá zdarma na STK, tak to nikdo celé 2 roky neřeší...ale nefunkční naklápění světel je právě tou hlavní příčinou, a možná také nehomologovaná světla a tuningové žárovky, dnes jsem navíc potkal za 12 minuit jízdy 2 auta, vybavena světly pro denní svícení která svítila společně se zapnutýmu potkávacími, tedy tlumenými...To je také porušení předpisů hodné vyhozovu z STK nebo pokuty, ale jak vidíte, někteří řidiči to neřeší...

Jsem rád že Vy se o tyto věci zajímáte, protže Vám to asi není jedno...Tak hodně štěstí

nu*

jinak jste si v otázce odpovědel sám, ORIGO světla se naklápí automaticky, podlel toho co detekují a signalizují čidla, která jsou na nápravě, proto žádné kolečko nepotřebujete

psenda3nec

No já mám pravě dojem že tam není ani jedno..:D...tak mně to celem mate...:D...ale ještě se podívám na nápravy...náhodou jak to asi vypadat nevíte?...celkem by mi pomohlo kdybych věděl co hledat...:)...děkuju

nu*

hledejte kablíky a čidla, ale návod jak ověřit funkčnost naklápění tady už byl uveden , nechápu proč chcete něco hledat, když tvrdíte že je vše ok, naklápění funguje a nikoho neoslňujete

psenda3nec

Já neříkal že naklápění funguje...právě naopak nenaklápí se nic...:)...ale podívám se na ty čidla...

psenda3nec

Tak čidlo náklonu tam je ale na přední nápravě...na zadní není já myslel že má být bud na obou nebo v zadu...:D

gumidek*

A není to čidlo na přední nápravě pro funkci přisvědcování do zatáček? Snímá pohyb řízení a rozsvědcuje mlhovky vždy jednotlivě (vím, že to mlhovky nejsou, že jsou tam dvě žárovky ... jen pro popis).

blackflamesiczi*

na oct je mam za to u ridice na rameni , vzadu jsem ho jeste nevidel , a na mondeu je take na predku ale nevim na ktere strane nejak si nevzpomenu

frantisekpetru*

To čidlo vypadá takhle: cc-autodily.cz/... , je stejné pro SUP I i OCT I a má být vpředu i vzadu.

Superb xenony - seřízení
psenda3nec

Tak změna po troše pátrání jsem našel oba čidla ale naklápění nejde...když to napíchnu na diagnostiku jsou schopní mi řict co je špatně ať neměním všechno možné ..:)...děkuju za odpověď

psenda3nec
hodnocení

do zatáček to určo není...nemá to adaptivní nebo jak se tomu nadává osvětlení...do boku se to nenaklápí a ty mlhovky to mají až tuším od cca roku 08-09...

jimmyfloyd*

nevim nečetl jsem to celé ale já mám to samé, passat origo lampy bixenon , ale bez ostřikovačů, a niveláky taky nemam

nikdy na mě kamioňák nezablikal ani nikdo jiný když jsem jel naložený..

psenda3nec
hodnocení

Aspoň nejsem sám..:D...asi zajedu na diagnostiku na ten VAG nebo jak se tomu nadává a uvidím co mi tam poví...:)...jinak čidla na náklon jsem tam po troše pátrání našel jak v předu tak v zadu...ale stejně to nefunguje...:D...hold ojetina je ojetina...:)...ale tak časem to snad opravím...

frantisekpetru*

Na diagnostiku určitě zajet, o tom žádná. Jinak, zkušenosti, co jsem pochytil na jistém fóru a týkají problémů s nivelací xenonů:
- nefunkční motorek nastavení sklonu - zjištěno diagnostikou, po výměně OK
- nefunkční čidlo samotné - zjištěno diagnostikou, po výměně OK
- upadlý čep/šroubek táhla od nápravy na čidlo - diagnostika neukázala nic, zjištěno dalším pátráním, po opravě/výměně šroubku vše OK

psenda3nec
hodnocení

parada tohle mi pomohlo...jakmile to diagnostika ukaze tak to je super...co jsem se dival opravu bych zvladl vicemene svepomoci...je tam dobry pristup a svetla nejak vytahnu...pecka diky moc...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]