Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.Měl jsem na vesnici u otce motorku javu 50 a ted jsem zjistil ze ji dal před patnácti lety do šrotu a doklady taky už nejsou.Ted bych to chtěl dát ůředně do pořádku a řekli mi že to bez dokladu o eko likvidaci nejde vyřadit a taky abych s nima mohl jednat potřebuju aspon velkej TP.Můžete mi někdo poradit jak na to?Díky.
V sekci auto-moto je spoustu případů vyřešeno.
Na koho je motocykl napsaný?. Vy jste někdy viděl velký tecničák na Jawu 50? Já ještě nikdy. Chcete te dát úředně do pořádku, tak ho úředně prodejte a je to OK.
Ahoj Milane, i na Jawu 50 existují již více než deset let velké TP (i velké RZ)... já řeším podobný problém co tázající se... sobě poradit nedokážu, jemu snad ano. Existuje totiž zákon, podle kterého můžete čestně prohlásit, že vozidlo bylo rozebráno před rokem 2004? kdy vešel v platnost zákon o odpadech a že tudíž neexistuje. Na základě toho jsou povinni motorku z registru vyřadit.
Na čestná prohlášení a ohánění se zákony hodně rychle zapomeňte...
Čestné prohlášení při odhlášení motorového vozidla se dalo uplatnit do konce první poloviny roku 2005. Do té doby opravdu šlo odlásit auto bez dokladu o ekologické likvidaci. Po tomto termínu nebylo (oficiálně) žádné vozidlo v této republice odhlášeno bez dokladu o ekologické likvidaci, jelikož by se dotyčný úředník dopustil porušení zákona!
Toto bohužel není jen nějaká domněnka z mé hlavy, ale před třemi dny jsem si tato vyslechl přímo od zaměstnankyně evience motorových vozidel ve Vysokém Mýtě. Na moji otázku, jak se mám úředně zbavit neexistujícího vozidla, které jsem v létě 2005 prodal na ND a nestihl ho odhlásit mi řekla, že to v dnešní době oficiální cestou nejde...
Takže když si to shrneme, tak mně a ostatní lidi s podobným problémem stát donutí porušit zákon.
Varianty jsou:
1 - auto přehlásit na něko kdo neexistuje a nechat ho v polopřevodu. Nikde ovšem není napsáno, že za pár let se někdo těmito "kostlivci ve skříni" nezačne zabývat a potíže nastanou nanovo.
2. - nechat si auto fiktivně ukrást a jít dělat blbce z pracovníků PČR. Nevím jestli to je vhodné, protože ačkoliv o zaměstnancích této instituce nemám valného mínění myslím, že by mohli toto počínání prokouknout velmi lehce. A v dnešní době, když je kolem odhlašování aut tolik povyku? No nením, nevím...
3. - podplatit pracovníka kovošrotu a nechat si vystavit doklad o likvidaci, aniž by se tam auto dalo.
Myslím, že nejschůdnější asi bude varianta dostat se i za cenu úplatku k dokladu o ekologické likvidaci a zprovodit tento problém jednou provždy ze světa.
svatá pravda, pane Tomáši.
doplněno 07.12.08 21:02:chtěl jsem Vám dát "dobrá odpověď ale nejde to, snad příště
Dovolím si nesouhlasit. Dnes jsem byl bojovat na DI v Děčíně a na zákadě čestného prohlášení o ztrátě a rozebrání vozidla před rokem 2004? jsem vozidla, o jejichž skutečném osudu nemám zdání, leč jsou pryč z mých rukou téměř 10 let, vyřadil trvale z evidence. Fakt je, že člověka tento stát, resp. zákon, donutí lhát, protože když říkáte pravdu, hnout se s tím nedá!
pochopil jsem trošku jinak větu: "Čestné prohlášení při odhlášení motorového vozidla se dalo uplatnit do konce první poloviny roku 2005." Pro spoustu lidí by mohla vyznít tak, že dnes již nemá cenu čestné prohlášení psát... tudíž uvádím na pravou míru, že čestné prohlášení má cenu napsat, za předpokladu, že jste vozidlo zlikvidovali do uvedeného data.
Tak, jak to tak bohužel vypadá - "jiný kraj - jiný mrav"...
Informoval jsem se na místech, odkud vedou nitky na Ministerstvo dopravy a spojů a nestačil se divit. To co popisuje davidhavel je pravda a skutečně by mělo i dnes jít odhlásit vozidlo, které přestalo existovat před datumem 1.5.2004. Pokud nikdy po tomto datu nebylo sjednáno na toto vozidlo povinné ručení a nebyla provedena technické kontrola mělo by skutečně i dnes jít ho odhlásit bez jakýchkoliv komplikací. Jenže...
Jak zde píše davidhavel, tak v Děčíně to takto jde. Ve Vysokém Mýtě se úředníci nejen nebojí tuto informaci "taktně" zatajit, ale dokonce jim nedělá problém ani si zhotovit vlastní cedulky a vylepit je na přepážku. Na nich potom informovat veřejnost, že od června 2005 MUSÍ každý doložit doklad o likvidaci, jinak nelze auto odhlásit. Myslím, že podle informací, které jsem si nyní obstaral jinde, je toto jednání v rozporu s § 13 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb. a na registr vozidel do Vysokého Mýta se budu muset vypravit znovu a poptat se úřednic jak je možné, že některé zákony dodržují a jiné nikoliv.
Bohužel to není ani "jiný kraj - jiný mrav" ale jiný úředník, jiný postup! Nyní jsem mluvil se známým, který postupoval na stejném úřadě stejně jako já a byl odmítnut právě jako zde tomas69! Jinak je to přesně tak jak píšete, že vozidlo nesmělo mít od té doby uzavřenou pojistku ani projít TK či EM. Pak "musí jít" přesně dle výše citovaného zákona a paragrafu vozidlo na základě čestného prohlášení trvale vyřadit z provozu! Nedejte se a pevné nervy! Tomas69 - dobrá odpověď"!
Vážení přátelé.Děkuji vám za vaše rady ale abych mohl něco udělat tak potřebuji od té motorky získat technickej průkaz.Poradte kde a jak.Dík.
Vozidlo jde odhlasit a neni potreba eko likvidace... staaci napsat (jak je v zakone) vozidlo je ekologicky zlikvidovno nebo zkoncil ucel jeho pouziti. kdyz napisete ze skoncil ucel jeho pouziti provozu na pozemnich komunikcich, tak to jde. mam par znamejch co si takhle odhlasili off roady do lesa a nebyl problem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.