Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoda - bez technické

Od: dogma odpovědí: 41 změna:

Dobrý den,

máme problém... Minulý týden tchán odbočoval z hlavní silnice doleva a střetnul se s protijedoucím automobilem. Z automobilu vyskákali klucí a sodoma komora, táta nás zabije, vy jste nám tam vlítnul atp... Ve stresu se napsal záznam o dopravní nehodě kde je udáno, že vozidlo, které řídil tchán, odbočovalo vlevo a nedalo přednost. ALE - záznam není ani jednou stranou podepsán. Později přijel syn a zjistil, že podle brzdných stop kluci letěli jak blázen (brzdné stopy vyfotil) a že tyto stopy vedou až do místa středu, které bylo asi 1metr od hlavní silnice - už na vedlejší. Kluci sestřelili tchánovi pravou zadní stranu auta (světlo, nárazník), kluci sami měli nabouraný pravou přední stranu. Ve výsledku pak klučina volal, ať řekneme, že se ta nehoda stala před měsícem a půl, že má měsíc propadlou technickou. Syn, na kterého je auto pojištěné, samozřejmě nechce uznat vinu otce, protože ten byl už mimo silnici. Bohužel na místě se nic neřešilo, tchán byl rád, že se nikomu nic nestalo a klucí chvátali pryč, takže je z toho nepodepsanej záznam, kde je viníkem tchán a pak fotografie, z kterých je jasné podle stop na silnici, že viníkem je klučina + to, že klučina neměl technickou (možná ani povinné ručení, protože se prokazoval propadlou zelenou kartou s tím, že novou má ale doma...). Poradíte, co s tím a jak to dopadne? někdo říká, že to máme normálně nahlásit a viník bude automaticky kluk, když neměl technickou, někdo zas, že viníkem bude tchán a nepodepsaný, jinak vyplněný záznam nehraje roli... děkuji.

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No zúčastnit se autem bez technické dopravní nehody a pojištění je každopádně průser jako prase. Řekl bych, že tím na něj padá i vina, ale jistý si tím nejsem. Pokud by byl automaticky viníkem, tak se chlapec díky své blbosti asi nedoplatí, protože bude platit opravu Vám i sobě, když nemá pojištění.

doplněno 26.03.12 14:50:

nějak mi to uteklo v první větě, zúčastnit se autem bez technické a pojištění dopravní nehody je každopádně průser jako prase

dogma
hodnocení

No tím pojištěním si nejsme jisti, třeba aktuální zelenou kartu doma opravdu měl (to snad neni tak b*bej ne?) - ale technickou neměl. Bez technický nemá na silnici co dělat, ale (!) jestli to má vliv i na vinu/nevinu, těžko říct. A jak s tím nepodepsaným záznamem, je platný? Měli se na místo zavolat policajti rovnou a byl by klid, teď to bude dohadování ...

no nepodepsaný záznam o nehodě je k ničemu. Pokud jste se nedohodli, měli jste volat policajty hned, ale to byste měl přece vědět. Vy je volat nemusíte, ale MŮŽETE, v tom vám nikdo zabránit nemůže.

dogma
hodnocení

no my to víme, jenže znáte to - stará škola, byl rád, že se nikomu nic nestalo a ve výsledku se doufalo v nějakou dohodu, my nejsme ti, kdo chtějí jít na pojišťovnu, my jsme ochotni si zaplatit opravu na svém vozidle, ale klucí chtějí.. On je nevolal, že klucí chvátali ještě někam za kšeftama a ... no prostě.. škoda slov

blackflamesiczi*

i podepsany zaznam o nehode je k nicemu kdyz se jedna strana sprajcne a po tydnu tvrdi neco jineho , zrovna to resim u jednoho auta kde byl podepsan zaznam vinik priznal v zaznamu vinu a pak si to rozmyslel a ceska to odmitla vyplatit

tohle je cast komunikace s českou na dotaz ze je podepsany zaznam

održela jsem Vaše vyjádření ke škodě ze dne 5. 12. 2011. Rovněž jsem telefonicky hovořila s panem xxxxxx. Bohužel Vaše vyjádření jsou naprosto rozdílná a pan xxxxxx trvá na svém stanovisku, že se řidiči dohodli na spoluvině a další dokument, který podepsal, považoval za doplnění údajů o vozidle. Vzhledem k tomu, že nedošlo k dohodě o zavinění, požádala jsem odpovědnostní pojišťovnu pana xxxxx o vyjádření k míře účasti jednotlivých účastníků na nehodě. Musím Vás však upozornit, že právní úprava odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla vychází důsledně z odpovědnosti bez zřetele na zavinění, tedy vychází z tzv. objektivní odpovědnosti, což znamená, že provozovatel vozidla se nemůže zprostit odpovědnosti, pokud škoda byla způsobena okolnostmi, které mají svůj původ v provozu vozidla. Vyvinit se může pouze v případě, že se prokazatelně v době nehody na místě střetu nenacházel. Z těchto důvodů nemůžeme nárok protistrany jednoznačně odmítnout.

A to vinik dostal na dalnici smyk a napalil do auta co jelo vedle v rychlem pruhu

petik1

Zpětně zpochybnit vyplněný a podepsaný záznam samozřejmě může, ale u následného soudu dojede na důkazní nouzi. Zvláště když bude muset vysvětlit, proč odvolává něco, s čím před tím souhlasil a dobrovolně podepsal. A pochopitelně to také doložit.

blackflamesiczi*

tak muj pravnik do toho odmitl jit protoze ceska to doplni znaleckym posudkem kde bude hazet vinu na oba ze mel predvidat a podobne a DAS co ma poskozeny take rekla ze je to bez sance takze ze skody cca 60 000,- (oprava ze znamosti bez rabatu meho, byl jsem charita) me mozna bude vyplaceno 18 000,- ceska me odmitla proplatit i panty kapoty.A soudit se z ceskou ktera to prebrala od sveho klienta a dobrovolne se svych penez nevzda je beh na dlouhou trat a na to ja nemam naladu a ani cas

doplněno 26.03.12 18:28:

tim na oba myslim spoluvinu

doplněno 26.03.12 18:30:

jinak pri nehode vinik chtel spoluvinu a znamej to odmitl a ze zavola policii a pak se nejak domluvily a vzal vinu na sebe , jenze u toho jsem nebyl ja to resil pouze po telefonu a rikal jsem znamemu at ty policajty zavola , a neposlechl *zed*

jarda3*

Na vinu by to vliv mit nemelo, pokud tam neni pricinna souvislost (ze by to treba nebrzdilo, sjete gumy atp. )

dogma
hodnocení

No ono ale kluci nepokračovali v jízdě po hlavní, ale protože asi letěli moc rychle, tak je to vyneslo na tu vedlejší, kde už byl odbočenej tchán..

ahasver4*
hodnocení

0x

Policii nebude zajímat nějaká pojistka nebo technická.To je věc jiná.Váš tchán porušil Pravidla silničního provozu.Nedal přednost.A myslím,že je ta nehoda nebude dál zajímat.Měl ji zavolat hned.Nepodepsaný zápis?Jako by nebyl.Já bych to tedy nenahlašoval a smířil se s tím,že to byla moje chyba a opravu si zaplatím.Otázka je,co udělá protistrana...Jen můj názor.

dogma
hodnocení

No jo, jenže ve výsledku tchán asi pravidla neporušil, protože v době, kdy došlo ke střetu, už byl mimo hlavní silnici, a to metr za hranicí od zadní části, tam došlo ke střetu. Fotografie stop na silnici jsou a vozidla, jinak nic. No to my víme, že se měla volat policie, bohužel to neudělal, bylo to - dokud jde o plechy, jde o nic..

tak potom nechápu jak do něj mohli vletět, když byl už metr za křižovatkou? to odbočovali směrem za ním a nedobrzdili to?

dogma
hodnocení

Ona je ta hlavní mírňounce levotočivá (z pohledu kluků) - takové téčko, které má tu horní packu prohnutou - klucí měli pokračovat pro dráze hlavní silnice rovně (mírně doleva), ale protože jeli jak blázni, tak je to vyneslo a po štěrku dostali smyk a dostali se na tu vedlejší .. můžu to namalovat, jestli to není pochopitelné, na popisování nejsem moc dobrá :)

no tak jestli jeli jako hovada, dostali smyk a narazili do auta, které už bylo za křižovatkou, tak tady není o čem přemýšlet a vina je na jejich straně. Na to bych rovnou volal policajty, když bychom ani nedokázali pořádně sepsat protokol o nehodě a druhý řidič neměl technickou a najednou strašně ještě spěchal pryč.

Otázka je co dělat teď a jestli vám někdo bude věřit, že chyba nebyla na vaší (tchánově) straně

dogma
hodnocení

Malíř nejsem, ale podle stop na silnici, které zjistil syn, když přijel, to proběhlo takto. To, že nepodepsaný záznam, jako by nebyl, je pro nás možná dobrá zpráva, ale nevím teda, s čím vůbec vyrukovat. Fotky jsou k něčemu?

Nehoda - bez technické
ridic

Podle popisu a nákresu: modré auto nedalo přednost červenému. Červené auto kvůli tomu muselo prudce brzdit (aby zabránilo srážce), proto dostalo smyk a smykem jelo rovně až na vedlejší kde narazilo do modrého auta. = vinu má modré auto (pouze pokud by červené auto jelo výrazně rychleji naž je dovolená rychlost tak by se dalo uvažovat o spoluúčasti na nehodě). Pokud červené auto nemělo poruchu která měla vliv na nehodu (vadné brzdy např.), tak to na viníka nehody vliv nemá. Řidič červeného auta si měl ohlídat podpis na protokolu o nehodě, modrej teď má možnost zneužít toho a vykroutit se z odpovědnosti, tj. náhrady škody.

dogma

Pane jo :) Kdyby se nehody řešili takhle od PC, to by bylo terno :-D Červené auto má nefunkční systém abs, výkonnost brzd zkoumat nebudu, jelo podstatně rychleji, což "mimo záznam" i řidič červeného uznal" - v případě hlášení posoudí podle brzdné dráhy opět někdo jiný.

dogma

Ono omlouvám se, ono červené auto mělo začínat alespoň 1x tak daleko musela bych poslat fotografie z místa nehody, jakýkoliv nákres nemůže být tak přesný :) Kort ode mě :-D

hop®

Pokud dostali smyk jen proto, že museli prudce brzdit kvůli tchánovi, který byl v tu chvíli ještě před nimi na hlavní, tak ta vina není tak jednoznačně na nich...

dogma
hodnocení

No, to je taky fakt, těžko říct, brzdný stopy jsou pěkně daleko, kluk nám potom i řekl že letěl jak blázen, protože přece chvátal. Bože, že my se necháme takhle cvičit ... :)

ahasver4*

Problém je v tom,že jak u toho nebyla policie,tak je to tvrzení proti tvrzení.Dokazovat jak to bylo,to je už složité..

dogma
hodnocení

Vím, chyba byla, že se nezavolali, ale co dělat teď? On to ten kluk chce jít nahlásit, no my budem tvrdit že to byla jejich vina, ukazovat fotky, on bude šermovat nepodepsaným záznamem, ale dál? My dokonce žádnou škodu zaplatit nechceme, my to chtěli uzavřít s tím, že ponaučení pro všechny strany a bude lepší, když si olížeme své rány a půjde se dál, ale kluk tam chce zítra jít...

řekni jim, že pokud to půjdou nahlásit, tak si tím akorát sami nadělají do bot, protože máš důkazy o tom že je vina na jejich straně a navíc budou mít problém kvůli tomu že neměli technickou. Myslím že oni si vinu uvědomují, zkuste je aspoň postrašit a že když budou rozumní tak to spolu nějak vyřešíte.

dogma
hodnocení

Tak hoši to nahlásili, tak to bdue super dohadování :/

ahasver4*

Doufejte,že si to rozmyslí,já nemít technickou a pojistku,tak jsem hodnej.Zadělá si tím na velké problémy...

doplněno 26.03.12 15:37:

Jak já to vidím,stejně budete muset čekat co udělá...A jestli to nahlásí,bude veliké dohadování,bude to tak 50:50...

dogma
hodnocení

No, on asi spoléhá na to, že pojištovna krátit na výplatě nebude a že technická by byla akorát na pokutu od policajtů, kteří tam nebyli. a spoléhá tím pádem na ten záznam o dopravní nehodě, který tchán se vstresu napsal (no viděl "děcka" - 91. ročník), ale kterej (pro nás asi naštěstí) - nikdo nepodepsal. Klukům teda ještě nabídneme, aby to nechal, být - ale když nenechá, nevíte, jak to bude? Ono totiž syn by přišel o bonusy a ty už tvořej nemalou částku, takže ten se tomu chce bránit zuby nehty..

dogma
hodnocení

Tak hoši to nahlásili.

hodnocení

0x

Předpokládám, že kluk=syn, t.j. ten, na kterého je psáno to auto, které řídil tchán. Pokud půjde nehodu nahlásit na policii, tak nic nezíská. V protijedoucím autě jelo více svědků a ti budou tvrdit, že jim tchán nedal přednost. Může to dopadnout právě tak, že budou chtít ze synova povinného ručení zaplatit škodu na vozidle a tak syn o ten bonus skutečně přijde! Nejlepší je být zticha jako prase v žitě, auto si nechat opravit na své náklady a bonus zůstane, protože ti kluci neměli v době nehody STK a tak budou také zticha.

hop®

Více svědků v jednom autě je jeden svědek. To by jeden z nich musel tvrdit, že šel zrovna náhodou okolo...

dogma

Ne, kluk píšu, když mluvím o řidiči toho druhého auta, byli tam dva klucí, řídil kluk :) o synovi mluvím jen jako o synovi, syn, coby pojistník, to hlásit NECHCE. To chce hlásit ten, co neměl stk a co nám přiznal, že 50tku nedodržel (zapomněla jsem asi napsat, že se to stalo v obci). My bychom zticha i byli, ona škoda ani na jednom autě nenít tak velká, nárazník, blatník, světlo, jedno starej ford, druhý starej opel, oboje oprava tak za 3-5tis, což je pro nás daleko menší částka, než bychom ztratili na pojistném, kdyby byl tchán viník. Ze zvědavosti jsem volala naší pojišťovací makléřce, ta to vše prošla a říká, že v případě sporu bychom na 80% vyšli jako poškození. My se ale s nikým soudit a dohadovat nechceme, ani hojit se na dvacetiletym klukovi, jen nevidíme důvod, proč kvůli možná frajeřině jednoho přijít o bonusy na x aut a léta získávání ho:)

hodnocení

0x

dle mě maj chlapci smůlu bez STK neměli na silnici co dělat a pojištovna jim to dá k náhradě škoda že se k tomu nevolali policajti to by kluci asi radost neměli mám známího jenž byl ůčastníkem nehody viník nebyl akorát neměl stk a dostal to od pojištovny vše k náhradě*zed*

dogma

No podle mě by to mělo být tak, to by jinak celý institut technické kontroly lehce postrádal smyslu.

stirecek*

S tou stk to není tak jednoduché. V případě nehody by se pak zkoumalo vozidlo samo, třeba jestli mělo v pořádku brzdy, řízení apod a jestli bylo vše ok, tak by kluci dostali maximálně pokutu za neplatnou stk. Dnes už nezmůžete opravdu nic, protože nemáte fotky o konečném postavení vozidel po nehodě a brzdnou stopu auta. To, že jste si fotili brzdnou stopu až někdy potom už není průkazné, poněvadž tu tam mohl namalovat někdo po vás. Takže ať už jeli rychle nebo bez stk, či nebyli uvázaní dnes těžko dokážete, je to jednoznačné nedání přednosti v jízdě. Něco jiného by bylo, kdyby tchán stál za křižovatkou a oni nabořili do stojícího vozidla, tady bysme mohli spekulovat, i když pět metrů od křižovatky je zákaz stání.

buss
hodnocení

0x

Při odbočování vlevo dáváme přednost protijedoucímu vozidlu, jasné. Pokud se týká STK má to příčinnou souvislost s nehodou? Jel jako blázen, opět, jak to souvisí s nehodou?

doplněno 27.03.12 12:34:

Nic ovšem nebránilo (nebráníní), oznámit nehodu dodatečně.

dogma
hodnocení

Uvidíme, ať to vyřeší kompetentější osoby, tedy nejspíš likvidátor.

stirecek*

Likvidátor řeší škodu, ne vinu...

dogma
hodnocení

Paní na pojišťovně říkala, že to bude řešit likvidátor, mě je docela jedno, kdo to bude řešit, předáno to bylo na pojišťovnu.

stirecek*

No to ano, řešit škodu bude likvidátor pojišťovny, ale pokud se kluci odvolali nebo nesouhlasí se svou vinou, pojišťovna vám stejně nic nezaplatí...

dogma

Dyt říkám, že nic platit nechceme od pojištovny, za blbost se holt platí. Ale ani dohadovat jsme se nechtěli, no pozdě, oni se dohadovat chtěj :)

houmr*
hodnocení

0x

Vřele doporučuji, pokud se stane nehoda. VŽDY zavolat policii. Bez ohledu na škodu. Vyhnete se zbytečným tahanicím a komlikacím. Mám už s tím své skušenosti

dogma

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]