Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám dotaz svou nešikovností se mi podařilo při nabíjení autobaterie , autobaterii převrhnout a obsah vytekl da se nejak z dostupnych zdroju obsah baterie obnovit baterie je skoro nova cca 4mesice...
Elektrolyt i hustoměr pro kontrolu prodávají v každé lepší drogerii. Takže není problém si dolit a průběžně kontrolovat sám. Pokud by o víkendu nebyla kyselina dostupná, koupil bych u nejbližší benzinky destilovanou vodu a nalil do baterky aby nebyla suchá a při dostupnosti elektrolytu bych vylil a dal elektrolyt. Ten bych po dobití zkontroloval a "doladil" správnou hustotu.
Nemyslím si, že by se baterka za krátkou dobu bez elektrolytu zničila. Baterky ale nepřevracím, tak nemám osobní zkušenost.
Je to smůla,nechápu,jak jsi dokázal baterii vylít?Když se o to člověk pokusí,tak to jde velice špatně.Je pravda,že povrch olověných článků je velice aktivní a kyslík je pro něj jedem.Ale pokud se rychle doplní destilkou,tak by se články ochránily.Pak se odsaje doplněné množství naředěné kyseliny a doplní kyselinou do aku - prodává se už namíchaná.Jinak z koncentrované H2SO4 je nutno při ředění destilovanou vodou postupovat velice opatrně,lít kyselinu do vody a mít brýle(štít) a gumové rukavice.Po nabití akumulátoru se zkontroluje hustota a pokud nedosahuje ještě dostatečné hodnoty,tak se opět část odsaje a doplní čerstvou.Tento postup provedeme při každém dobíjení baterie.Většina hustoměrů je vybavena balonkem na obsluhu nasáté kapaliny.Nesnažte se nasávat kyselinu hadičkou ústy,i výpary mohou poškodit sliznice úst.
JABRAKA
právě včera sem takovou tu "bezúdržbovou " baterii s magickým okem rozebral,dolil vodu a pořádnou nabíječkou nabil a teď točí jako za mlada...
Nejdůležitější pro vylitý akumulátor je , doplnění elektrolytem stejné hustoty jaký byl vylit. Pravděpodobně při převhnutí nedošlo k úplněmu vyprázdnění všech článků. Pokusit se hustoměrem změřit zbytek elektrolytu v akumulátoru , stejnou hustotu naředit a doplnit. Pak akumulátor dobít a používat normílním způsoben. miro
Proste jak se rika nestesti nechodi po horach ale po lidech baterii jsem nabijel v garazi kde bezne zajizdime autama a mym nedopatrenim jsem ji posunul do mista kde jezdime autem no a muj bratr si nevsiml pri zajizdeni dovnitr ze tam je holt cerna baterie v tmave garazi a nekde na zemi je spatne videt a mel sem vysroubovany ty sroubky co zakryvaji elektrolyt no a nestesti bylo na svete...
I tak dekuji vsem za rady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.