Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám daewoo nexia 1.5 rv.1996 a při nastartování,nebo brzy po startu se spouští ventilátor a při tom se rozsvítí kontrolka motoru při tom je vidět že mirně poskočí rafička ukazatele teploty motoru.Na diagnostice se žádný problém nenašel.Po výměně čidla problém přetrvává...a při startu chvíli cuká motor jako by jel na tři válce,svíčky a kabely jsou nové rozdělovač vyčištěný.Dělá po asi po 10 a více hodinách stání...může na to mít třeba vliv špatná baterie? Je tam 3-4roky gelovka 45Ah.Když sem říkal automechanikovi že mi v zimě občas pískne klínový řemen tak je to prý tím že při startu spotřebuje hodně energie a potom se snaží rychle dobíjet.
doplněno 16.03.12 18:05:Ještě takový dodatek.
Stalo se to jen dvakrát,ale myslím že to s tím taky souvisí.
Dojel jsem dom,motor byl teplý a asi po půl hodině jsem potřeboval jet zase pryč (motor byl stále teplý) ale nechtěl naskočit motor,naskočil asi na 10 pokus z výfuku vyletěl černý dým ale to bude tím že se tam nahromadilo moc benzínu a po nastartování to hned chcípalo,cukalo i při mírném přidání plynu
Zkrat na okruhu čidla.Vycházím z faktu,že se sepne ventilátor i při studeném motoru.Poskočení ručičky teploměru a rozsvícení kontrolky motoru bude jen průvodní jev zkratu.Cukání motoru je způsobeno vyhodnocením špatných informací,které počítač zpracovává.Baterie bude bez viny,zato mechanika bych vyměnil.Klínový řemen píská jen v případě,je-li volný.
Tak to není tak jednoduché. Čidlo teploty chladící kapaliny(CTS) je spojeno s elektronickou řídící jednotkou(ECM) a napojeno na čidlo polohy škrtící klapky(TPS). Chyba múže být i v samotné řídící jednotce.Jak jsem již výše uvedl,je to práce pro KVALIFIKOVANÉHO mechanika,
doplněno 17.03.12 14:26:K té výměně čidla: čidlo se kontroluje tak,že jej vyndáme a ponoříme do nádoby s vodou,kterou ohříváme. Měřením hodnot podle tabulky výrobce,zjistíme jsou-li naměřené hodnoty v normě.Pokud nejsou v normě,teprve potom čidlo vyměníme.Pokud ten mechanik tuto zkoušku neprovedl a prohlásil,že je čidlo vadné ,není to mechanik ale šarlatán.Výňatek z tabulky:čidlo má má mít odpor při teplotě vody 100°C...177ohm
90°C...241ohmů
80°C...332ohmů
70°C...467ohmů
a tak podobně.
Mistr od autotroniků na učilišti...auto měl napojené na PC a potom ještě na něčem..nevím co to bylo v tomto oboru se moc nevyznám...potom jsem si nechával přeměřit lambda sondu a ta je vpořádku tak už fakt nevím...
Pokud se závada skutečně projevuje, pak bych volil změnu "mistra" za někoho, kdo opravdu umí diagnostikovat i bez PC.
To už sem zkusil...popsal jsem problém automechanikovi a prý že ví čím to je...vyměnil čidlo za 1500Kč a žádná změna
tak to ať si čidlo za 1500 strčí do otvoru a vrátím vám to staré včetně peněz, takového automechanika bych zbil na místě. Mimochodem čidlo čeho?
Otázkou je, jestli se ventilátor spustí kvůli vysoké teplotě motoru, nebo samovolně? A kterou konkrétní závadu chtěl tím čidlem odstranit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.