Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych na vás dotaz. Koupil jsem vozidlo bez TP a SPZ (RZ)
na náhradní díly. V kupní smlouvě mám vysloveně napsáno, že vozidlo je
prodáváno bez TP a SPZ a že je prodáváno na náhradní díly i když vozidlo
TP má. Doklady si ponechal majitel, od kterého jsem vozidlo koupil.
Říkal jsem mu, že vozidlo je potřeba vyřadit s evidence, ale odpověděl
mi, že to už je jeho starost. V případě, že tak neučiní, na kom zůstává
povinost hradit pojištění? Jde mi o to, že pokud by ho ČKP kontaktovala a
on jí ukázal smlouvu že mi vozidlo prodal bez TP a SPZ na náhradní
díly, jestli se tím zbavil povinosti poviné ručení platit?
auto může prodat jeho skutečný majitel v podstatě komu bude chtít, ale auto je věcí se kterou souvisí povinosti provozovateel ve vuztahu k regisrtu vozidel a k pojišťovnám...Takže pokude někdo udělá něco bezhlavě, a nesplní si své zákonné povinnosti, později může mít problémy...
No a co s toho plyne pro mně? Auto se takovym způsobem sice prodávat nemůže, jenže já ho neprodal, ale koupil. Auto bylo nepojizdné a majitel může mít s doklady jiné plány např. přestavba atd. Vždyť aut bez TP se u nás prodávají spousty ať už dovezené nebo dávno odhlášené. Takže ještě jednou, pokud se na ty doklady vykašle a nijak s něma nenaloží, tak by někdo měl platit pojištění?
podstatný je fakt,že vy jste koupil hromadu náhr.dílů na kolech-vozidlo na nějž se vztahuje povinnost mít uzavřené povinné-musí být registrované(a provozované)-vy nemáte registrované vozidlo,takže jej nesmíte a nemůžete provozovat-čili ani nemusíte mít sjednané zákonné pojištění...To je na držiteli TP,značek atd.-pokud na vás neprovede "odhlášku"-takže si v následujících týdnech pohlídejte registr,zda na vás ono odhlášení neprovedl-pokud by náhodou ano-šup s kupní smlouvou na PČR pro podezření z podvodu...
dokud nebude auto trvale vyřazeno, musí být pojištěno...když to původní majitel odhlásí na Vás a dokaldy hodí do koše, a později pošle ČKP kopii kupní smlouvy s Váma, budete obeslán VY. To pro Vás plyne...a myslím to vážně.
řeči o hromadě dílu jsou jen kecy z poradny, pokud koupíte auto měl by jste být zapsán v registru, nakonec můžete skončit u soudu...
nu-pokud koupil "auto" na náhr.díly,bezTP , ORV a značek-nekoupil vozidlo spadající pod registrované-to co koupil není registrované(stejně jako si třeba koupím solo motor a je moje věc jestli z něj udělám čerpadlo nebo traktůrek) a nemusí být pojištěno...A co se dokladů týče-viz.shora-je vhodné si pohlídat,zda prodejce náhodou neprovede odhlášku na kupujícího-tím by jednal v rozporu se smlouvou a pokusil by se o podvod...A všeobecně-auto mohu prodat na díly,mohu z něj prodat třeba uřízlou zadní část-to je čistě moje věc,stejně tak mohu prodat sólo doklady třeba s VINem a štítkama-opět to je moje věc a nedopouštím se ničeho protizákonného(otázkou je na co bude někdo potřebovat pouze doklady,ale to se prodávajícího netýká)...Jde o to,kdo je v registru uveden jako majitel-podle toho "jede" ČKP...
Odhlásit to na mně nemůže, protože v tom velkym TP, to bylo v polopřevodu na něho. Jinak samozřejmě děkuji všem za odpověď.
Libore, toto je důležitá věta, kterou jste měl uvést hned na začátku a bylo to jasné. Buďte klidný prakticky Vám nic nehrozí...
Viděl bych to na pokus domluvy s prodávajícím o přepsání smlouvy na koupi ne celého vozidla na ND, ale kupní smlouvu na nákup použitých náhradních dílů z vozidla vhodných pro vozidlo značky xxxx kde se mohou ND specifikovat jako soubor dílů karoserie, motoru,... atd. Tím zaniká jakákoli povinnost platit pojištění. Je to jako nákup dílu někde na burze s paragonem.
Pokud to zůstane takto je to tak 50 na 50, že s tím někdy problém být může.
doplněno 14.03.12 17:12:To že to je odhlášeno na něj nevadí. Muže na evidenci vozidel podat prohlášení, že vozidlo kupoval k dalšímu prodeji a oni mu to odhlásí na dalšího. Takto to dělají autobazary. Sice je proti tomu obrana ta kupní smlouva kde není psáno, že vozidlo je prodáno včetně TP a SPZ. Ale nějaký možný spor bude muset případně řešit soud jinak je to diskuze naprázdno.
Kupoval jsem v bazaru nákladní vlek byl v odhlášce na bazar. Dostal jsem kupní smlouvu a na samostatným papíru prohlášení, že vozidlo bylo koupeno za účelem dalšího prodeje. A na toto mě ho normálně po projití evidenčkou přihlásili. Tak nevím asi jak kde.
erikchu, jde zřejmě od jednání úřadu...
Já mám techničák, v něm je udedena paní Frantová jako první majitelka, pak odhlášeno na pana XY, a po roce napsáno převedeno na pana Zadrobílka. To jsem já!
takže se domnívám, že to tak není, jak píšete, nebo jsem nepochopil text...
Milan(zdravím)-míněno je to tak,že pokud pan A.B odhlásí na pana X.Y-musí pan X.Y dát souhlas(zplnomocnění apod.),že lze převést někam dál,třeba na pána C.D. Klasika...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.