Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ČKP - výzva

Od: arkjnu odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

jsem další z těch, kterým přišel dopis od ČKP.

Moje kauza je následující Dne 25. 9. 2009 jsem zakoupil motocykl. Ještě týž den bývalý majitel zrušil svoje povinné ručení a motocykl na mne odhlásil. Já jsem povinné ručení uzavřel dne 6. 10. 2009 a týž den jsem přihlásil motocykl na sebe. ČKP nyní po mne chce 440 Kč (za 9 dní + náklady uplatnění). Dle informací, které jsem našel na internetu jsem byl povinnen vozidlo pojistit do 14 dní, což jsem splnil.

Prosím poraďte mi, jakým způsobem mám argumentovat (o jaký paragraf se opřít), že jim nejsem nic povinen platit?

Ještě si dovolím dvě poznámky, které ČKP hodlám též vytknout (zajímá mne váš názor):

a) nelíbí se mi, že to řeší s více než 2,5 ročním odstupem

b) náklady na uplatnění (170 Kč) mi přijdou neadekvátně vysoké /já jim teď napíši dopis a také po nich budu chtít náhradu za poštovné, nebo´t chybu udělali oni/

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdokoliv*
hodnocení

2x

Věřte nevěřte ale takových jako jste Vy je obrovské množství! Vozidlo, které je provozováno nesmí mít "pauzu "v pojištění a o to vlastně jde vždy, když dochází k prodeji a tedy změny majitele. Je zbytečné se tím více zatěžovat - pro Vás = na výzvu reagujte tak, že jste zakoupil ale z důvodu nutných oprav jste jej nehodlal ihned provozovat a proto došlo ke spoždění zákonného pojištění. V této době motocykl stál na veřejně nepřístupném místě a svědectví osob k tomu - lépe hned od několika lidí. Zde to popisuji jak to je =

poradte.cz/...

Doporučuji pročíst řadu příspěvků na toto téma a nenechat se vydírat. Otázkou je zda bylo či nebylo vozidlo v tu dobu provozováno protože tuto skutečnost zde nepíšete. V případě, že stálo přikované na veřejně nepřístupném místě, tak čkp na žádný jejich příspěvek nárok nemají a to také ze zákona!*cert*

doplněno 13.03.12 19:23:

= respektive zákon hovoří o tom, že nárok mají v případě, že bylo vozidlo provozováno v rozporu se zákonem o pov. ručení!

hodnocení

2x

pokud jste provozoval vozidlo, tak se na vás nevztahuje lhůta 14 dní. Nesmíte provozovta vozidle ani jeden den bez pojištění.

Viz zákon 168/1999 § 15...tam čtěte...

vytýkat můžete komukoliv a cokoliv...

a) mají na toto zákon a promlčení jsou 3 roky.

b) co se zdá Vám se nezdá jim...

jak víte že udělali chybu oni? čím? a kdy?

buss
hodnocení

0x

Jo jo ochranná lhůta, a co by nečekali, mají čas než se to promlčí, že ano. Jen směle do nich. Dyť si odpovídáte, 14 dní.

nu*
hodnocení

0x

Jednání ČKP, obesílání po delší době je dle mého názoru záměrné, pokud si myslíte že Vám to za to stojí, jděte s ČKP do sporu, klidně do soudního,jinak zaplaťte...

Povinnost pojistit do 14 dnů je nesmysl, pojištěné musí být každé registrované vozidlo,protože %CKOP vychází z toho že co je registrvoané, ro je provozované, a pokud někdo nechce motoru provozovat, má uložit malý TP a značku do depozita...to mohl udělat dřívější majitel, pdhlásit motorku na Výás s sát Vám jí v režimu dočasného vyřazení...Pak jste mohl pojistiku uzavřít až v momentu kdy jste vyjímal značku z depozita...

janaj33*
hodnocení

0x

Dobrý den,

jsem "navlas" stejně postižená s tím rozdílem, že jsem ČKP odepsala (i když to Vy asi už také), že motocykl nebyl provozován, byl umístěn mimo jakoukoli komunikaci a byl uveden paragraf na 14-denní lhůtu na novou pojistku (nám chybí 7 dní). Vše proběhlo v dubnu a včera mi přišel zamítající dopis. Těch 170,- Kč - náklady uplatnění se ještě zvedly (jak jinak!) a to už ty se mi zdály také mimo. Můžu poprosit o info jak se Vaše situace vyvíjí? Hodlám se ihned odvolat. Pokud zaplatím, dám žalobu za nedovolené obohacení. Písněte mi klidně na e-mail nemcova@charlton.cz

Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Milá Jani, nevím text Vašeho dopisu, ale podobně tu byla paní z Ostravska, taky uváděla 14 dní lhůtu. To je však nesmysl, ta lhůta je na něco jiného.

Nevím text odpovědí od čkp, standardně používají 3-4 verze, podle toho se pak zaujme stanovisko nesouhlasu s jejich nesouhlasem.

mates1971*

Dobrý večer,omlouvám se předem,pokud se na vás obracím nevhodně,ale protože se tady objevují vaše rady,doufám,že by jste mi také mohl pomoci.

Můj problém spočívá v tomto:

od ČKP přišla výzva k zaplacení za neuhrazené pojištění vozu od 24.09.2009-04.01.2010.Reagoval jsem na ní a zaslal tolik dokumentů,které má asi málo kdo.Aby jste tomu rozuměl.Pracuji totiž v jednom autobazaru a 30.12.2009 přivezl na výkup zmiňované vozidlo jeden pán.Potřeboval jsem auto pro přítelkyni,tak jsme se domluvili.Dle záznamu v TP bylo vozidlo odhlášeno na jistého Karla Š.,se kterým pán uzavřel kupní smlouvu právě 24.09.2009.Tuto smlouvu mám v originále!Vozidlo prodal onoho prosincového dne sice mně,ale smlouva se udělala na autobazar.(mám všechny smlouvy,kopie OP i nějakou zelenou kartu,kterou hradil sice někdo úplně jiný,ale je na toto vozidlo.No a protože bylo vozidlo v polopřevodu,následně jsem ho dohlásil rovnou na přítelkyni (podotýkám,že nejsme sezdáni,tudíž nemáme společné jméno a nic nás oficiálně nespojuje).Jediné,co jsem udělal já,je to,že jsem 04.01.2010 pojistil vozidlo do doby převodu na bazarovou (flotilovou) pojistku.(mám smlouvu s kooperativou a registraci u ČNB).No a to je jediná věc,kde figuruje mé jméno.

Jak je tedy možné,že mohou tvrdit,že jsem byl vlastníkem,nebo provozovatelem a i po zaslání všech těchto dokumentů mi suše oznámili,že po prověření a posouzení nebyly mnou tvrzené skutečnosti potvrzeny a nemohly být akceptovány.

Pokud jste se s něčím takovým setkal,nebo věděl,co s tím,budu vám neskonale vděčný,neboť zažívám infarktové stavy a bez legrace věřím,že takováto nehorázná drzost a zlodějna může někomu se slabším srdcem i ublížit.

ben*

po 1001...jděte do sporu nebo zaplaťte! Jste svéprávný člověk, tak se musíte rozhodnout sám.. Všechny důkazy předložte soudu a pokud si jste jistý, že jste v právu, vemte si hodně drahého advokáta*palec*

bene, musít přidat číslovku, páč jen dneska bylo 6 telefonátů...

Matesi, tato věta "že po prověření a posouzení nebyly mnou tvrzené skutečnosti potvrzeny a nemohly být akceptovány"se vyskytuje téměř v 1/3 případů.

V dalších případech používají jiná tvrzení.. nemá vliv a další.. Vy se musíte bránit, pak teprve budete uspěšný.

Text si vymyslíte sám, asi v tom duchu, že nesouhlasíte s jejich nesouhlasem, páč nikdo nic neprověřoval...

ale já přesně nevím, co jste jim zaslal za vyjádření..

mates1971*

Děkuji za odpověď pane Milane,

co jsem jim přesně napsal,Vám mohu poslat zítra,protože to mám v práci a mám dnes volno.Každopádně jsem jim zaslal dost dokladů,které prokazují,že pan Š.,který byl v TP v polopřevodu,prodal vozidlo 24.9.2009 panu D a pan D prodal vozidlo mně (našemu autobazaru,ale jak mi dnes po telefonu řekla kolegině,výkupní smlouva byla na moje jméno) tuším 30-31.12.2009.

Spíš by mne zajímalo,jak si dlouho budu s ČKP dopisovat a jak bych se mohl efektivně bránit sám a hned.Nemám zájem se dohadovat s nějakou inkasní agenturou,nebo aby mi nedej bože přišel nějaký platební rozkaz od soudu,nebo exekuce.Chci na ně rovnou podat nějakou stížnost či trestní oznámení,nebo já nevím co,každopádně chci přejít do protiútoku a pokud se vše podaří,rád bych tím pomohl i dalším lidem.

Děkuji

Martin

Martine, je jen na Vás co uděláte, zdali (ne)podáte trestní..podobně se již mnozí vyjadřovali a seskupovali. Dokonce i Carlos založil strányk antickp, (pokud nepletu název).

Pokud budete stále aktivní a reagovat, tak Vás nepředají agentůře. Minulý týden volal tazatel, že mu to zamítli, sepsal text a včera volal, že na webu vidí ukončení, ale dopis ještě nedošel...

mates1971*

Ok děkuji za Váš čas a info.Zítra jim ještě jednou odepíši a uvidím.S pozdravem Martin T.

Martine, není zač, když můžu tak pomůžu...(alespoň 5x denně)

janaj33*
hodnocení

0x

Zkusím uzavřít můj problém a snad to někomu pomůže. Zák 168/1999 Sb. §15 odst. 5 dává 14 denní lhůtu pro zaplac. povinného ručení. POUZE za předpokladu, že po tuto dobu nebude vůz provozován a bude umístěn mimo komunikaci. Na toto je třeba mít důkazy. Poté musí být zaplac. povinné ručení a nebo odevzdat značky do depozita. Můj konkrétní případ je ten, že po 7 dnech jsme zaplatili povinné ručení a mám čestné prohlášení (ověřené notářem) pův. majitele, že motocykl stále stál po celou dobu zamčený u něj na zahradě (koupila jsem ho jako dárek, takže jsem ho tam ještě nechali) a klíčky a veškteré doklady jsme si ovšem odvezli. Toto jsme sdělila ČKP a obdržela jejich odpoveď - skutečnosti nebyly potvrzeny ... nemohly být akceptovány. Důkazní břemeno je na mé straně a já už víc dokázat nemůžu. TAkže mi zbývá se soudit. Dle právníků soud na 90% vyhraju, protože důkazy mám skutečně jednoznačné. Dobrá, ušetřím 380,- Kč (pokuta + náklady uplatnění) na pokutě ČKP. Ale nikde není psáno, že mého advokáta a soudní výlohy bude hradit ČKP, naopak, předpoklad je, že soud je nechá uhradit mně (už jenom proto, aby odradil další mně podobné - to má určitě ČKP ošetřené). Takže stejně mě to bude stát cca 4.000 - 10.000,- Kč. Jenom proto, že nechci aby ČKP takto "okrádala" lidi. BYlo by to záslužné, ale fakt na to nemám. Přeji hodně úspěchů všem, kteří do sporu půjdou.

buss

Vážená Jano, vy jste měla založit vlastní dotaz.
Jak jste přišla na to, že ve vámi uváděném § je ten předpoklad:"dává 14 denní lhůtu pro zaplac. povinného ručení. POUZE za předpokladu, že po tuto dobu nebude vůz provozován a bude umístěn mimo komunikaci." ?
Za notáře se vyhodily prachy, nebo byla na místě komise, která to odstavení zkoumala? Proč si myslíte, že to má u něj vyšší váhu, než prohlášení osoby? Podle registru vozidel bylo moto provozované. Vy ani neuvádíte, jak to bylo s pojištěním u bývalého vlastníka, jak zaniklo... Depozito je ze zákona. Neúplné info...

janaj33*

Odpoveď je jednoduchá - původní pojistka zanikla dnem koupě a novou jsem zaplatila po 7 dnech. Dále, pokud provozuji vůz a nebo je umístěn na komunikaci (parkoviště, silnice, chodník) mám ze zákona povinnost zaplatit povinné ručení. A je jedno zda se s vozem jezdí, případně v jakém je stavu. Vyjímky neexistují! Ovšem můžete koupit porouchaný vůz ) případně stav neodpovídá skutečnostni, nejezdíte, chcete reklamovat, vrátit, dát značky do depozita ... takže zatím neuzavřete povinné ručení na sebe. 14 dní je max doba, po kterou se musíte rozhodnout, co dál. Ale to znamená, že se vozidlo nesmí provozovat a musí být mimo komunikaci, to je neoddiskutovatelné! Jenže i v tomto případě by mělo být povinné ručení uzavřeno. Pokud není, musíte ČKP (a možná i soudně) dokázat, že vozidlo nebylo provozováno a bylo mimo komunikaci. Důkazní břemeno je na mě, i když mám čestná prohlášení, fotografie, ... stejně to neznamená, že ho ČKP bude akceptovat. Já bych moc ráda prokázala, že jsem jednala v souladu se všemi zákony a využila možnosti, které zákon nabízí. Bohužel, v praxi to asi nebude možné. Pokud máte někdo zkušenost, že to jde, sem s ní. Zatím jsem se setkala jsem s arogancí a nebo mlčenlivostí ze strany ČKP.

Jano, máte pravdu s těmi 14 dny a neprovozování..takto již několik případů ukončili. Samozřejmě nejdříve odpoví čkp "skutečnosti nebyly potvrzeny ... nemohly být akceptovány." a podobným sdělením. vy musíte odpovědět čkp, že nesouhlasíte s jejich prověřováním, páč se žádné nekonalo. Nikdo vás neoslovil, aby zjištoval kde vozidlo bylo a zdali bylo provozováno. Proto jim písemně (elektronicky do databáze) sdělže, že trváte a požadujete okamžité ukončení případu, neboť z Vaší strany nebyl porušen zákon.
Pokud máte někdo zkušenost, že to jde, sem s ní
ano mám
ICQ 55180641 skype: milancukrar
janaj33*

Moc díky za odpověď, rozhodně to ještě zkusím. Není nad dobrou zprávičku po ránu ... :)

9:17 není po ránu, ale pozdní dopoledne

:)

zlt*
hodnocení

0x

Dobry den,

mel bych dotaz, od 2.1.2008 nemam pojisten motocykl, pojistka byla ukoncena pojistovnou protoze jsem dale neplatil pojisteni. Bohuzel jsem neodevzdal znacky. S motocyklem jsem nejezdil od te doby ani jednou jelikoz jsem prisel o RP (neudelal jsem papiry na auto a prisel tak o motocykl). Zatim jsem nebyl kontaktovan. Zjistil jsem to par dnu zpet ze mam takovy problem. Muzu byt jeste kontaktovan? je to vice jak 3 a pul roku, neni na to promlceci lhuta? pripadne jak postupovat pokud jsem jeste nebyl vyzvan ale chci to mit doresene. Predem dekuji za odpoved

3,5 roku od čeho? Ano promlčecí lhůta je tři roky, ale jak jste na tom teď?

Platíte pojistné? kde je moto?

doplněno 06.06.12 21:48:

pokud neplatíte ani těď, klidně může přijít za 3 roky zpětně...

rychle to prodejte...

zlt*

3,5 roku od doby kdy jsem zaplatil posledni pojistne, pak mi prislo z pojistovny ukonceni pojistky a ja to uz dal neresil, bohuzel :( na strankach ckp jsem zjistil ze motocykl neni pojisten od 2008. Zadna vyzva z ckp nedosla. Ted pojistne neplatim, jelikoz jsem to zjistil 2 dny zpet. Dostal jsem se k tomu tak ze jeden znamy chce motorku koupit a tak to vse zacalo... Motorka je ve stodole

zlt*

Dekuji za radu a tim to bude pro me skonceno? Na motorce jsem opravdu ani jednou nejel, kdyby alespon byla ckp takova ze dokaze uznat cestne prohlaseni. Cena za pojisteni maleho motocyklu je za rok 1000kc, pokud bych mel zaplatit 3 tisice, zaplatil bych bez kecu, protoze jsem udelal chybu s tema spz ze jsem je neodevzdal, ale takove castky to je uplna zlodejina, kdyby aspon upominka dosla...

doplněno 07.06.12 16:45:

Tak pan si dnes motorku odvezl, a byl radne zapsan do TP.

doplněno 07.06.12 17:11:

Tak pan si dnes motorku odvezl, a byl radne zapsan do TP.

Jak 100Kč za malý motocykl, já platím za auto 800Kč ročně..

až se něco objeví, tak se ptejte...

doplněno 07.06.12 07:39:

opravuji dotaz

Jak 100Kč za malý motocykl, já platím za auto 800Kč ročně

Jak 1000Kč za malý motocykl, já platím za auto 800Kč ročně

to je hrozně moc...nebo jste se taky překlepl jako já?

zlt*

V roce byla cena pojisteni vyssi o neco jak dnes, dal jsem to zhruba a i tuto castku bych byl ochoten zaplatit za tu chybu, nikoli ale takovou co chteji oni. Prave ze az neco prijde tak uz byva pozde. Jeste jednou dekuji

doplněno 06.06.12 22:20:

*c roce 2008

slovacko*
hodnocení

0x

Mám podobný problém,potřeboval bych poradit s placením pojistného.V r.2009 jsem měl malý motocykl Moskito tři měsíce jsem ho nepoužíval a tudíž i neplatil pojistné,poté jsem ho prodal.V r.2011 jsem ovšem obdržel upomínku na zaplacení pojistného právě na tyto tři měsíce.Toto jsem uznal a taky jim to doplatil a myslel si,že je to v pořádku.Ale ouha,v r.2011 jsem jim to zaplatil a v r.2012 mi přišli už tři upomínky na znovu zaplacení tohoto tříměsíčního nedoplatku.Jediné co jsem si sám všiml a zjistil číslo jejich účtu na mnou zaplacené složence je stejné jako v upomínkách ale variabilní symbol na mnou zaplacené složence a v jejich upomínkách je jiný? Posílal jsem jim to na jejich P.O.BOX do Ostravy ale bez nějakého účinku.Ted jsem naposledy psal přímo na ředitele Mgr.Krejzu,skutečně už nevím jak dál.Nikde žádné dluhy nemám a ani mít nechci,je velice špatná doba,jsem samoživitel.Můžete mi prosím někdo poradit co s tím?Ždímat a zcela neprávem poctivé lidi to by jim šlo.Je to hnus.Děkuji a přeji krásný den všem slušným lidem.

slovacko, že jsem Vám již jinde odpovídal?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]