Nejste přihlášen/a.
Představte si situaci : Na dvouproudové silnici jedu v levém pruhu, který bude ukončen nebo zúžen kvůli opravám například. V pravém pruhu kolona. Dojedu teda až k místu zúžení. A já se ptám, jestli mám nárok uplatnit pravidlo ZIPU, takže jedno auto v pravém projede a druhé mě pustí. Nebo nemám právo uplatnit ZIP, protože v levém není kolona aut..jsem tam jen já. To mi přijde poněkud vy*ůrané, protože bych předjel kolonu aut v pravém pruhu a ještě bych se žařadil dřív než ten co tam čeká třeba 15 minut.
Odpovídejte pouze k tématu prosím.
1x
Asi by v tomto případu ZIP platil.
Ovšem já osobně bych pravidlo zipu úplně zrušil. Vymysleli ho proto, aby "pomohli" řidičům v neprůběžném pruhu se zařadit. Ale praxe je taková, že kvůli zipu dochází k naprosté inverzi přednosti a omezený pruh vždycky jede mnohokrát rychleji, než průběžný (a ta situace je mnohem horší, než bývala dřív bez zipu), protože se auta "zipují" na úseku třeba 200 m před omezením (a ne jen těsně před), takže z omezeného se stále zipují a stále přijíždějí další a další a ta se taky zipují na celé délce a ... ti vzadu v průbežném mohou klidně vypnout motor a vystoupit, nebo se (nutno poměrně agresivně, protože průběžný pruh stojí a omezený jede) vecpat do proudu aut jedoucích v omezeném pruhu, aby se za chvíli mohli zazipovat zpátky a z místa tak odjet.
Já si naopak myslím že zip je dobré pravidlo, a jeho nutnost tak nějak vyplynula díky současné zvýšené hustotě provozu. A to že se auta "zipují" na úseku třeba 200 m před omezením je ta největší chyba.
Bohužel to je jedna z mnoha věcí dělaných nesprávně a policií přehlížených. ZIP (od toho název) má taky jen jednu mašinku, a tak ti, co se snaží zazipovat dřív patří poslat do . .. no však víte kam. Ale jinak když je zip správně udělaný, tak je to nejrychlejší, co se s tím dá udělat. Není nic lepšího, než když se plynule řadí auta na střídačku do jedné kolony.
Taková je praxe bohužel jen v naší kotlině. V civilizovaném světě, kde toto pravidlo funguje a zipuje se na správném místě a správným způsobem, dochází v takovém úseku pouze k minimálnímu zdržení a komplikacím, takže si zbývá jen přát, aby toto pravidlo nejen nějaký koumák nezrušil, ale hlavně jej řidiči začali používat správně. A k tomu samozřejmě i hlavu.
0x
Má se jezdit vpravo,takže pokud "předjedete v pravém di kilometrovou kolonu ,tak se má využít pravidlo zipu.
No podle mne není nárok na nějaký zip, když si jeden řidič vzpomene jet v levém pruhu ,aby předjel vozy a dostal se tak víc dopředu a pak chtít zpět do pravého a chtít zip.To není souběžná jízda, ale předjíždění.
Ten ZIP se má použít při souběžné jízdě více vozidel a pokud jeden pruh končí má se umožnit přejetí tzv. zipem.
0x
No, spávně by se na takovém místě asi zipovat mělo. Pokud bych ale jel v pravém pruhu já, vyčekal si tam třeba 10 minut a pak by tam stál nějaký vyčůránek, který předjel třeba kilometr dlouhou kolonu, tak si za autem před sebou udělám takový rozestup, aby řidič z levého prohu nemohl zipovat. Něco jiného by bylo, kdyby v tom levém pruhu byl zhruba stejný počet aut, jako v pravém a pohybovaly se všichni v obou pruzích +- stejnou rychlostí. Pak nevidím problém zipovat. Ale stejně dodržuju zásadu, že se snažím jezdit co nejvíce v pravém pruhu, tak to očekávám i od ostatních. Do levého pruhu se snažím moc necpat, protože ho často využívají auta s právem přednosti v jízdě.
doplněno 10.11.12 18:02:Často jsem se ale setkal i se situací, že všichni řidiči nejsou tak špatní, jak se říká a v při výskytu kolony nebo velké intenzity provozu na hlavní silnici klidně dokáží zipovat i v křižovatce, kde je přednost upravena značkami, jako tady.

0x
Chyba už je to, že pokud je KOLONA na dvouproudové silnici, tak se všichni drží vpravo. Tady se naopak má využít souběžné jízdy v obou pruzích a NA KONCI se zipovat. Tedy pokud "předjedete" volným levým pruhem kilometrovou kolonu a na konci se chcete ZIPově zařadit, gratuluji Vám, děláte to správně.
Pokud to tak dělají všichni, že je tedy intenzita provozu v obou pruzích +- stejná, tak se na konci levého prohu jednoznačně zipovat má a nevidím problém se zipováním.
doplněno 10.11.12 18:24:Tak v tom nevidím problém. Navíc, pokud se využívá pouze jeden pruh, tak se často stane, že je kolona tak dlouhá, že se zanese i předchozí křižovatka. Pokud se kolona rozloží do 2 pruhů, je hned o polovinu kratší.
0x
Nedavno v televizi ukazovali modelovou situaci na dálnici. Uzavírkou převedený provoz z obou do pravého pruhu, neskutečná přetlačovaná v úseku už 500m před sloučením pruhů, pravidlo zipu zná každý třetí řidič, v důsledku kolona stojících a popojíždějících aut dlouhá 2km. Ta samá situace a provoz na dálnici v SRN, a ejhle zip funguje, auta jedou sice pomalu, ale jedou plynule-žádná stojící kolona. To musíme být pořád za blbečky?
doplněno 09.12.12 09:38:Ono to bude asi tím, že tam nikdo neskoumá vyčuránky a nevyčuránky,dodržuje zip a jedou všichni. unás je to samej mravokárce a všichni stojíme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.