Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Favorit – zadní brzdy brzdí více než přední

Od: rpt* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

Po štěrkové cestě jsem se díval za jízdy na zadní kolo, které při více sešlapnuté brzdě šlo do smyku a přední ne. Myslím si, že předek má rozhodně brzdit více. První sníh co nás letos potkal mi situaci potvrdil. Při více sešlapnuté brzdě šel do smyku zadek a auto ujíždělo do boku. Na suché vozovce bych až takový problém neviděl, ale zima se blíží a s takovým stavem bych bral asi zatáčky jedině "driftem". Zajímalo by mne, zda-li se nedá někde ubrat výkon zadních brzd, tak aby předek brzdil více.

Taky zadní kolo občas píská, někdy v zatáčce, jindy na rovině. Co může stát za pískáním? Předpokládám že to asi budou zadní brzdy. (na ložisko to nevypadá, nehučí to ale píská) Jedná se o Favorit z roku 1990. Auto mám nedávno zakoupené a prodávající říkal, že zadní brzdy jsou nově dělané a neseřizené.

Lze nějak tyto závady opravit? Ještě bych řekl, že moc nejsem v tomto oboru zkušený a k opravě mám spíše základní věci. Žádná rampa, žádné přístroje...

Nebo bude to výhodnější dát do servisu, popř. jaká by byla cca cena?

Děkuji za případné rady a tipy!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když nebrzdíte tak se kola otáčejí bez dření? Pokud jsou zadní brzdy dělané tak bych se podíval na přední v jakém su stavu jestli chodí pístky nebo v jakém stavu jsou destičky...

gumidek*
hodnocení

0x

Na zadních brzdách jsou u HBV omezovače tlaku. Možná nefungují.

doplněno 10.11.12 19:26:

honzas1®: Přesně tak... :), taky si to myslím...

Samostav se ustaví do provozní polohy několikerým zatáhnutím ruční brzdy nadoraz. Je potřeba seřídit lanovody ručky.

bejspíš jsou zaseklé a plně otevřené

martinhajek*
Ještě jsem neviděl aby byly zaseklé oba omezovače tlaku současně. Zato přirezlé pístky v obou třmenech předních brzd, pokud se s vozem déle nejezdilo, ano.
Nicméně, může to být tím.

solenza*
hodnocení

0x

A nejsou tam třeba kolové brzdiče (lidově prasátka) určené pro PickUp. Ty mají větší průměr 22,2 mm. Klasické mají vrtání přes 19 mm.

doplněno 10.11.12 19:23:

A tím, že jsou brzdy neseřízení, tím prodejce myslel, že se ještě nestihly optimálně nastavit samostavy?

doplněno 10.11.12 19:35:

Co Vám tedy prodejce říkal, že není na brzdách nastavené?

tak samostav by se měl po několika sešlapnuti nastavit.. pokud neni nějaky zarezly.. nic jineho se tam nenastavuje... a kdyby se nenastavil tak by to ani podle mě nebrzdilo

rpt*
hodnocení

Mrknu na to v brzké době... Ještě, když se zatáhne ručka, poté co se povolí, kola zůstanou ale zablokovamá. Lze ale odjet, netáhnou se za autem, cca po pár metrech již nebrzdí.

gumidek*

Jsou moc utažené lanovody. Kdo ví, co a jak je tam udělané a zda li pořádně a správně. Chce to kouknout komplet na všechny brzdy kol včetně HBV a omezovačů. Prodejci bych nevěřil. Ten se v tom autě už nezabije...

doplněno 10.11.12 20:57:

Ruční brzda brzdí u starých Fa naplno na 8 zubu. Po roce 93 u nových na 7 zubu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]