Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervní kolo nebo opravnou sadu?

Od: zdenalos odpovědí: 15 změna:

Zdravím, zajímalo by mne jestli můžu z auta vyhodit rezervní kolo a místo toho tam mít jen opravnou sadu.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

to nevozte radsi nic a mate to, opravna sada vetsi diru neopravi a v 90% nez prijdete na to ze jste pichl tak je guma nakasi ze pri nafouknuti akorat bouchne

zdenalos
hodnocení

nejde o to co budu dělat když píchnu ale o to co na o třeba policie při kontrole...

blackflamesiczi*

tak ty me rezervu od mejch 18 co jsem dostal papiry nekontrolovaly nikdy, a pochybuji že bych byl nejaka vyjimka

gery
hodnocení

0x

Ahoj, u novějších aut, tuším od roku 2007, už není nutné rezervu vozit, můžeš jí nahradit zmíněnou sadou. Problém je u starších aut, například u starých škodovek byla rezervní kola považována za součást deformační zóny. Poměrně hezky a podle značek aut je to zpracováno tady : zenavaute.cz/...

zdenalos
25.02.12 09:55
hodnocení

díky

nu*
hodnocení

0x

Jde především o to, co dělat když píchnete, pokud pojedete v noci v minus dvaceti s autem plným malých dětí z Ostravy do Prahy a budete si muset zavolat asistenční službu, protože s opravnou sadou nebudete umět zacházet nebo bude poškození tak velké, že Vám sada bude k ničemu, absence rezervy se Vám pěkně prodraží když pominu další souvislosti.

Rezerva nebo opravná sada má svůj význam, pokud nemáte v pneumatikách například teflonové skruže umožňující dojezd i s poškozenou pneumatikou do nějakého místa kde je civilizace a servis.

U škodovek je možnost nahradit rezervu opravnou sadou uvedena ve forně veřejného prohlíšení výrobce, i jiných značek aut by tato možnost měla být uvedena v TP vydaném výrobcem.

Nejde tedy primárně o policejní kontrolu, ale o bezpečnost a plynulsot silničného provozu.

erikch*

nejde o novější-starší,ale povinnost mít v autě rezervu je dána faktem,kde je rezerva součástí deformační zóny...,to byly právě "Škodilacci",myslím,že Oltcit apod. A k praktičnosti-bohužel osobně mám špatnou zkušenost s místem defektu-píchnul jsem PZ na silnici 1/16 (tah do Krkonoš),kde je klasika dvouproudovka+cca.30-40 cm krajnice...Takže chtě nechtě jsem trošku vyčníval do jízdního pruhu,šupky trojúhelník a tradá měnit kolo...Vzhledem k faktu,že tam krom jiných kamionu pendlují i Škodovka MB-Vrchlabí,tak to bylo moc príma( "vzdušný pytel" zacloumá s autem,natož když tam člověk klečí u auta na heveru-a to si mohu gratulovat,že se vždy vešli a i auto tím poryvem z heveru nespadlo)...Takže osobně od této zkušenosti vozím tenhle opravný spray s latexem-jednou se mi už osvědčil-"oprava" maximálně minuta a jedete dál(pak už jen stačí dofouknout správný tlak někde na pumpě) a cena do 200,-

nu*

no když se tam udělá schod jako nedávno na D1, a v plášti budeš mít 25 cm trhlinu, žádný latex ti nepomůže...Pak budeš rád že máš tu rezervu.

erikch*

no pokud profrčím takovýhle nějaký schod-tak k.o.pneu bude tím nejmenším problémem co se autu,podvozku v tu chvíli stane...*smich*

blackflamesiczi*

ja vymetl diru u mnisku ve 200km/h guma na maderu a podvozek bez problemu, jen pokuta 500,- ze jsem z r4 slej po najezdu (90% auta jelo po travve a videt je kolem dobre. Na dalnici kolo nikdy menit nebudu i kdybych mel zniciit pulku auta kdyz pojedu po rafku

nu*

nevědel jsem že Mondeo jede i 200km/h*smich*

blackflamesiczi*

2,5 co jsem mel tachometrovych 240km 2,0 jede 220 a tdci take a explorer 200 a mel dendenci vic ale nezkousel jsem ted uz jezdim pomalu nejak neni kam spechat a kdyz chci jet rychle tak vyrazim na letiste k blatne na silnici me tech usetrenejch 5 minut nezabije . Jinak tohle bylo z mazdou kterou jsem mel asi 30 minut a debil jsem nechal kamarada hlidat psa a on mu v praze utekl

hodnocení

0x

Dovolím si též otázečku k tématu rezerva : aktuálně jsem dostal novu Octávku Tour, jenže je to 1,6benzín, takže šéf silně uvažuje o přestavbě na LPG. To beru, ale problém je v tom, že chce dát toroid nádrž, takže by auto bylo bez rezervy. Ty lepící sady neberu jako řešení, už mockrát jsem byl v situaci, že se rezerva hodně hodila. Plnohodnotná je příliš velká, v kufru potřebuji co nejvíc místa na vercajk, tak se snažím najít, zda by na auto nešla použít dojezdovka. Setkal jsem se s názorem, že OII a Golf mají stejné kola a že na Golfa se tyto kola používají. Jenže já mám zkušenost jen s Golfem II, ty kola pasovaly přesně na Felicii, s novějšími modely zkušenost nemám. Nevíte někdo jestli je, či není kompatibilní nějaká dojezdovka? O legislativu mě nejde, jde mi jen o info pasuje / nepasuje.

erikch*

pasuje-koncern jede 5x112 rozteš,takže krom velkých(Transporter apod.) lze Golf,Pašík a jiné...

To Erikch : Díky, to jste mě potěšil!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]