Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak odhlásit auto(z registru vozidel), pokud není auto přihlášeno.
Abych to upřesnil. Koupil jsem auto, které majitel odhlásil a v mezikolonce jsem uveden já. Bohužel po převozu auta se zadrhl motor, tak jsem se rozhodl auto sešrotovat. Na přihlášení jsem pak pozapomněl. Takže jsem teďka uveden v mezikolonce velkého techničáku. Mám SPZ, doklad o sešrotování, malý a velký techničák. Bohužel se mi stala ještě taková jedna věc. Změnil jsem trvalé bydliště. Takže ve velkém techničáku mám starou adresu i starý okres. Na dopravce pro "starý okres" mi řekli, že si budu muset zajít na dopravku na "okres nový", tam si budu muset nahlasit změnu bydliště, nechat si přihlásit auto a zase odhlásit. Mě se tyto úkony zdají naprosto zbytečné, pokud auto není přihlášené a vlastně ani neexistuje.
Můžete mi s tím poradit? Nerad bych byl nějak pokutován, až začne platit 1.1. 2009 novela zákona o povinném pojištění ručení.
Děkuji Honza
doplněno 20.11.08 17:14:Děkuji za odpověď. Ale nevím, kde je auto registrované, jelikož ho paní na úřadě v systému nenašla.
Mělo by být místo registrace tam, kde mám uvedenou adresu v mezi kolonce přihlášení auta?
doplněno 01.12.08 11:53:Tak jsem dneska auto úspěšně odhlásil. Musel jsem si jej nejdříve za poplatek 800 Kč přihlásit, abych ho mohl odhlásit. Takže je třeba vyplnit formulář pro přihlášení vozidla a formulář na vyzaření vozidla. Jelikož jsem auto zlikvidoval před rokem 2004, stačil jim lístek z vrakoviště, kde jsem ho nechal zlikvidovat a vypsat prohlášení, že je auto zlikvidováno.
Honzo, nedejte se, páč uřednice, nebo uředník nezná postup.
Přečtěte si: autoweb.cz/...
Kde je vozidlo evidována, tam zaneste doklad o ekologické likvidaci. Trvejte na svém právu. Vy nemůžete přeci vozidlo převést na sebe, protože neexistuje. I kdyby existovalo, tak je nepojízdné a nemůžete na evidenční kontrolu. (jedině na podvalníku)
Je to jen byrokracie z neznalosti.
ICQ 55180641 skype: milancukrar mailto: milan.cukrar@volny.cz
Pokuty se nebojte.
Honzo, odeslal jsem email i s kontakty a přílohy. Dejte vědět OK.
doplněno 21.11.08 17:38:..
Chtěl bych jenom upozornit, že zákon 56/2001 §13 odst. 2 říká,že obecní úřad rozhodne o vyřazení vozidla mimo jiné tehdy, pokud zaniklo pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a nebylo do 14 dnů sjednáno nové.
Není to doslovně citováno, ale podle mého názoru by stačilo nahlásit, že zaniklo pojištění třeba před 10 lety a úřad musí vozidlo vyřadit.
Pozor ale na přestupky , které s tím souvisí.Myslim si ale , že není možno trestat někoho za to, že nepojistil vozidlo, které 10 let neexistuje.
nejsem právník.Pokud někdo jste , napište prosím svou reakci.
Zdravím už měsíc řeším to samé.Ale ani ten doklad o likvidaci nemám.Milan mi poradil ať zkusím doklad o věnování hasičům na cvičné účely.To neprošlo,z magistrátu na bývalém bydlišti mě poslali na magistrát na současném bydlišti.A musím si sehnat tu likvidaci jinak to odhlásit nejde.Auto se musí opravdu přihlásit za 800 ale jde to jen s tím doklatem o likvidaci!A pak ho hned vyřadí.Jiná možnost počkat po novém roce na novelu zákona ale pak zaplatím 5000 za evidenci protože se bude platit ekologická daň..Je to trochu složité.
morati, to musejí být hasiči co to můžou dělat, nikoli kdejaký...
Po novém roce to bude + ekologický poplatek, ale vše bude stejné. Prodat auto je nejlepší a nejsnadnější!
Ahoj ve spolek, to jako myslíte vážně, že pokud chci auto, které je na mě odhlášené vyřadit z registru a mám doklad o jeho ekologické likvidaci, že ho musím prvně přihlásit? Takže když jde o staré auto, tak pokud ho nepřihlásím teď, tak pak za poplatek +10 tis? No nazdar!
Dobrý den,
myslím že pan Havel i pan "morati" se ptají na totéž. Co se totiž v roce 2009 bude dát dělat s tím, že mají auto pouze odhlášené na jejich jméno a budou ho chtít zrušit. V této situaci jsem taky.
Pro nás tedy platí to co pro pana Honzu - pokud auto nechám "ekologicky" zničit, dostanu lejstro a nikdo by mě při vyřazování neměl před vyřazením nutit auto přihlašovat (za 800 10 000) když neexistuje, ani nižší úřednický mikrob.
Co se týče pana "morati"ho je ve složitější situaci, má jen doklady, nemá doklad o likvidaci, a pravděpodobně už ani auto které by chtěl zlikvidovat. Pro vyřazení nezbývá než sehnat "nějak" doklad o likvidaci auta s číslem karoserie napsané v TP. Oficiálně je to nelegální, kolují ale zvěsti, že to (za poplatek) jde sehnat u firem zabývajících se likvidací (zaplatíte jim cenu šrotu a ND). Konec konců doklad je jen nic neříkající cár papíru pro úřad, aby měl co dělat. Auta končí všechna stejně bez iluzí o ochraně ŽP.
Nabízí se ovšem možnost o vyřazení auta "použitím na ND" ... o tom se moc nepíše a neví - jde to? Máte někdo bližší info?
včera jsem opakovaně slyšel na DI od úředníků, že vozdilo nejde prodat, použít, ani rozebrat na ND... jediná možnost je viz výše napsaný datum a rozebrání do sběrny.
davide, počkejte ještě několik dní a uvidime, jestli to fakt nepůjde. Mám (neoficiální) informace, že to po novém roce půjde.
Ale neříkej hop, dokud nepřeskočíš.
Tím by se vyřešila ekologická likvidace (lejstro, doklad), nicméně - neřeší to postup, kdy pro vyřazení je nutné nejdříve přihlášení. Což po novém roce bude 5 - 10 000 (bavime-li se o starych autech). Je tak? Čili pan David bude moci prohlásit, že ho rozebral, tím se zbaví povinnosti prokazovat ekologickou likvidaci, ale pro trvalé vyřazení bude muset auto přihlásit (je na něj jen odhlášené), což po novém roce bude stát ony zmíněné částky.
Ano, na dopraváku mi to přesně takhle řekli... takže jsem to naštěstí stihl na sebe přihlásit ještě letos a následně můžu, bude-li to třeba, s klidným srdcem příští rok šrotovat. Samozřejmě "ekologicky"! Při trvalém vyřazení se pak poplatek "ekologická daň" neplatí.
zdravim nemohl by jste mi poradit jak trvale vyradit vozidlo z evidence?auto jsem pred rokem prodal,zbyly mi po nem jen maly a velky technicak a jedna spz a je na me pouze odhlasene.diky za odpoved kelich
Nejspíš budete muset auto prvně na sebe přihlásit, bez toho další polopřevod neprovedou. Do konce roku to stihnete ještě za 800,- pak podle Euro-normy o emisích vozidla + 0 - 10tis. Takže klasické přihlášení a odhlášení?...
Nicméně pan Honza uvádí, že nepřihlášené auto je nutné nejdříve přihlásit (ač už je zrušené). V tom případě ale opravdu po Novém roce hrozí to, že i pokud dnes zruším auto ekologicky (auto, které na mě není doposud přihlášeno) a budu ho vyřazovat v roce 2009, tak zaplatím oněch 10 800,- za přihlášení, abych ho obratem mohl vyřadit.
Nebo se pletu? A jak to tedy ten úředník rozhodne? Podle čeho?
Zdravím,taky jsem to už vyřadil z registru,ale musel jsem si za úplatek sehnat doklad o likvidaci auta,jinak je to bez šance.Přihlásit se to taky musí,zatím za 800 kč.Od nového roku v mém případě za 5000 kč ale zase možná bez té likvidace.Půjde to snad na čestné prohlášení.
Pavle, logicky, V TP je vlastník, a je odhlášeno na Vás. Tudíš nejste majitel. kdo je tedy majitel? On? Tak provedete ekologickou likvidaci za něj!
Je přeci proti ekologickému rozumu zaplatit třeba 10 000Kč za převod a pak auto nechat zlikvidovat.
Chce to důrazně a slušně tvrdit, vozidlo nechci převést, ale zrušit!
studiji autoweb.cz/... píšu na www.mdcr.cz, odborné tisky.
Zatím mám příslib vyjasnění v příští středu v mlade frontě dnes.
Pak uvidíme.
dorý den musím
svámi jen souhlsit v tom že tyhle zákony vymíšlí člověk co nemá všech pět pohromadě, ale jak vytáhnout peníze z člověka to vědí a s novelou tohoto nesmyslu to dokázali
To zní sice logicky, ale úředníci odmítají zrušit vozidlo, pokud není přihlášené na posledního "odhlášeného". Zákon to zřejmě nijak neřeší a tak si každý dělá co chce = ždíme prachy. Sposta lidí to pak řeší tak, že auto po staru rozebere do šrotu a za půl roku nahlásí jeho krádež...
DObrý den,
chtěl bych se vyjádřit k tomu čestnému prohlášení o ekologické likvidaci vozidla.
Jelikož jsem auto zlikvidoval před rokem 2004, tak jsem logicky neměl papír o ekologické likvidaci, ale jen papír ze sběrny, kde jsem auto nechal. Když jsem auto nechal zešrotovat před rokem 2004, musel jsem napsat čestné prohlášení, že je auto ekologicky zlikvidované a vše bylo vyřizeno.
Dobrý den, pročítám všechny dotazy a odpovědi, vlastně poslední dny nedělám nic jiného než hledám jak odhlásit 7let neexistující vozidlo které bylo sešrotováno ve sběrných surovinách bohužel i s SPZ. Auto jsem koupil s tím že jej budu provozovat ale doklady od vozu jsem od původního majitele nedostal ani při osobní návštěvě ani když jsem policii požádal o pomoc. Po cca půl roce jsem auto nechal sešrotovat, neexistuje kupní smlouva. Po 5ti letech mi přišla obálka a v ní velký TP od tohoto vozidla a samozřejmě bylo převedeno ihned po koupi na mé jméno. Mám pouze velký TP a na úřadě se jen smějí, nejdřív přihlásit - potom odhlásit s dokladem o likvidaci. Ale jak? Prosím o radu, opravdu nevím co s tím... Děkuji za jakoukoliv kvalitní informaci jak se zachovat.
Jelikož je to sedm let, jedná se o rok 2002... tudíž odpověď máte již výše. Auto budete muset opravdu přihlásit a rozhodně to stihněte ještě letos, k přihlášení vám stačí bohatě velký TP, na zbytek můžete napsat čestné prohlášení, že jste "to"ztratil. Bohužel k přihlášení budete potřebovat mít uzavřené i zákonné pojištění, které ale klidně můžete týž den zrušit. Po přihlášení napíšete ihned čestné prohlášení, že vozidlo bylo v roce 2002 rozebráno do kovošrotu a na základě toho vám ho vyřadí. Pro jistotu je ale lepší domluvit postup s konkrétním úředníkem, ke kterému se poté vraťte, aby vám jeho kolega nemohl říct, že je to takhle na levačku, což se běžně, bohužel, děje. Ono by se totiž mohlo stát, že kvůli tomu, že uzavřete na vozidlo pojistku, kterou uzavřít musíte, jinak ho nemůžete přihlásit, a nemůžete ho vyřadit, pokud není přihlášené, tak pokud budete mít tu pojistku, že vyřadit nepůjde, protože s vozidlem bylo papírově manipulováno.. je to děsný kocourkov. Nejsou to mé výmysly, ale jsou to mé zkušenosti...
Kdo chcete, můžete mrknout sem:
Dobry den, k prihlaseni auta a k okamzitemu odhlaseni jsem pojistku nepotreboval, takze je zbytecne ji uzavirat. Pri odhlasovani se me ptali, zda jsem auto nechal sesrotovat i s SPZ, takze pokud je nemate asi v tom problem nebude.
Zřejmě má většina z vás na úřadě normální úředníky. Bohužel tady u nás technik požaduje aby vozidlo bylo nejdříve přihlášeno a poté s dokladem o likvidaci mi ho odhlásí, jinak se se mnou odmítá bavit...Na evidenci vozidel zase požadují doklad z stk o evidenční prohlídce a doklad o poviném ručení, jinak mi ho odmítají přihlásit, jinak to prý nejde. Ale jak mám na neexistující automobil sehnat doklad o evidenční prohlídce a poté doklad o likvidici? Jinak vozidlo by mělo jít vyřadit z evidence také ve správním řízení ale to úřad odmítá a opravdu nevím jak dál.
Úplatky úplatky úplatky a jde všechno... bohužel i bohudík... nicméně, oni nemůžou odmítnout žádost o správní řízení... zkuste sesmolit něco jako já zde: davidhavel.pise.cz/...
a adresujte to řediteli vašeho DI, když je to písemně, musí se tím zabývat a nemůžou vás "někam poslat". Musí Vám minimálně naznačit cestu jak na to.. viz zde:
Jo a bohužel se musíte smířit s tím, že čestně to nepůjde, z čehož je i mě na zvracení!
Zkusím Vám napovědět.
Když neexistuje kupní smlouva, tak tvrďtě, že nejste majitel. Ať Vám to někdo dokáže. To že jste v techničáku napsaný na odhlášce není důkaz. Já Vás klidně napíšu taky do mého techničáku, přesto nebudete majitel. Každý den připomínám, majitelem je ten, kdo koupil auto podle občanského zákoníku, nikolik ten, kdo se nějak ocit ve velkém techničáku.
Až v neděli...
Díky za tuhle diskuzi,je určitě pravdou,že neexistuje-li kupní smlouva a já auto nepřihlásím i když je na mé jméno původním majitelem odhlášeno,bude mi jen velice těžko někdo dokazovat ,že jsem majitelem já,ale po kom tedy za tohoto stavu věci bude někdo chtít zaplacení pokuty?Po mě,nebo po původním majiteli?Kdo je tedy v tomto případě majitel?
Ano, i na toto jsem se na evidenci vozidel ptal a úřednice mě odpálila že je vůz psaný na mě a tak jsem zodpovědný já, ikdyž jsem jej nikdy nepřihlásil. Nemám jinou možnost než věc pokusit vyřešit tímto způsobem a výčitky svědomí vůči původnímu majiteli nemám vůbec žádné protože za celý problém může hlavně on - doklady přepsal ale doručil až po 5ti letech. Přišel jsem tak nejen o auto které jsem zaplatil ale přidělal mi i spoustu starostí. A možná mi trochu nahrál, protože adresa ve velkém TP je nepřesná, nesouhlasí okres. Pevně doufám že se z té pokuty po novém roce nezblázním...
kore, příklad: Já svoje auto nechám napsat na Vás. Je vaše? Není stále je moje, protože jsem vlastník já. Pokuty (NE)přijdou na evidenčního majitele vozu a ten se musí bránit.
Otázka jest, zda pokud někdo neměl problém dostat se k vašim údajům (zejména RČ, bez kterého auto přehlásít údajně nejde), neměl problém si i tu kupní smlouvu sepsat a podepsat sám... tudíž papírově byste majitel byl skutečně vy a vymáhání poplatků bude realizováno pomocí srovnání databáze pojišťoven s databází DI, takže... nevím jak dokázat, že auto není vaše. Je to zkrátka bordel!
Napadlo mě jedno řešení,jak se zbavit starého auta.Dojdu na evidenci,odhlásím auto na smyšleného majitele,pokud možno z jiného okresu a budu čekat jak se věci vyvinou.Vždycky přeci můžu tvrdit ,že mi kupující dal údaje,které jsem pak uvedl na odhlášce.Co mi můžou udělat?
To zní logicky, ale kde vezmete rodné číslo? bez něj vás odpálkují, jako mě, ačkoli to bylo to jediné, co na smlouvě chybělo. Databáze je prý propojená a pokud se byť v jediné číslici spletu, odhláška nejde provést.
Davide až dojde ke sporu, že budete vědět jak z toho?
Soud rozhodne, že ten podpis není Váš. Ale tak daleko to nedojde.
Předpokládám, že šlo o řečnickou otázku? Pochybuji, že někdo, kdo sepisuje falešné kupní smlouvy, je tak hloupý, aby se podepsal pod prodejce i kupce, ale možné je vše. Jejda, ještě soudy, kvůli křápům, co neexistují, to snad ne...
Měl bych otázku, již delší dobu mám "starší" auto dočasně vyřazené z registru vozidel. Tím pádem značky jsou v depozitáři, malý techničák zlikvidován, nebo také někde evidován. Doma mám jen velký techničák. No a co teď, když je na obzoru ta ekologická daň. Auto samozřejmě již nemám, je někde na vesnici rozebrané na ND. No a co teď. Budu muset platit tu eko daň, nebo stačí jen auto nějak odhlásit úplně. Díky Kamil
Dobrý den,
v roce 1999 jsem prodal motocykl do jiného okresu, byla sepsána kupní smlouva s novým majitelem, který si motocykl odvezl. Já jsem poté na dopravním inspektorátu odhlásil motocykl a nechal do TP zadat inicialy noveho majitele. Poté jsem mu technický průkaz odeslal doporučeně domů. On ale udajně již motocykl nepřihlašoval na své jméno, tzn. nebyl dokončen přepis. Jsem tedy zodpovědný za motocykl ještě já nebo né? A budu muset něco znovu odhlašovat, vyřizovat popř. platit?
Děkuji za odpovědi
Dobrý den. Před chvíli jsem na tyto stránky zadal dost podobnou prosbu s problémem, který máte také. Mám na Vás prosbu. Pokud by vám někdo poradil co a jak, můžete mi přeposlat jeho odpověd? Samozřejmě, pokud i já dostanu nějakou radu, kontaktoval bych Vás.
Děkuju, Olda.
PS: také máte problém, jak získat doklad o ekologické likvidaci, když je v TP pouze mezikolonka?
Dobrý den, mam problém jako ostatní. Je to 3 roky co jsem koupil škodu 105, měl jsem na ní uzavřenou pojistku akorát jsem jí nepřihlašoval a měl jsem na sebe jen odhlášení (polopřevod) a auto jsem po chvíli prodal. Mam kupní smlouvu a plnou moc, že majitel co to odemě odkoupil, že si to může na sebe přihlásit. To je 2 a půl roku co jsem mu to prodal. A on nebyl schopen si to auto napsat na sebe, takže jsem ve velkém techničáku napsán já, ale jen v odhlášení a mam ještě malý technický průkaz a na něm je ještě původní majitel co byl předemnou. Volal jsem kupujícímu a ten mi tvrdil, že už dávno auto nemá a tvrdil, že dal značky do depozitu.
Jenže včera večer jsem našel ve schránce obálku a v ní byl doklad o měření emisí, velký a malý technický průkaz a značky byli před vchodem. Takže teď nevím co mám dělat, jestli se mam hájit Kupní smlouvou a Plnou mocí co jsem mu dal na převod vozidla, kterou jsem si naštěstí doma schoval.
Tak se chci zeptat jestli je z toho nějaké východisko?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Milan Hulák
Zdravím Milane, to co popisujete je už opravdu vrchol lidské arogance... ale k Vašemu problému... někde, a teď už nevím opravdu kde, jsem četl, že údaje vedené v registru vozidel, jsou pouze informativní a tudíž právně nic neznamenají, oproti tomu kupní smlouva je právní dokument, z čehož vyplývá, že až vás začnou obesílat upomínkami za nezaplacené POV, držíte v ruce jediný faktický dokument, v kterém je zapsáno, kdo je majitelem auta a že vy to již nejste. (www.autoweb.cz)?!
Také vás zdravím Davide, pokud je to jak píšete, tak to by bylo skvělí.
Jinak by mi to mohla dokázat pojišťovna Kooperativa, u které jsem byl pojištěn s autem a ještě ten den po zrušení, si on udělal pojistku také u Kooperativy a oni požadovali jako doklad Kupní smlouvu.
A na internetu jsem si zjistil, že vozidlo už není pojištěno od 08.01.2007, čoz už jsou dva roky a mě se po 2 a půl roce doma oběví doklady od auta, které mi nepatří, jen mám poslední záznam ve velkém technické průkazu, ale jak jsem psal, nepřihlašoval jsem ho, on dostal Kupní smlovu a Plnou moc.
Jenže teď nevím co s doklady co mám doma, technický průkaz atd... Jesestli mu to mám vrátit a nebo si to nechat a odvolávat se na Kupní smlouvu, když přijde nějaká upomínka od pojišťovny.
Jinak jsem byl i dnes na úradě kvůli tomu a moc mi nepomohly, protože sami neví co a jak od nového roku.
Když máte takhle vešekeré doklady zpět pohromadě, auto na dotyčného odhlašte a poté mu papíry pošlete doporučeně zpět. Otázka je, zda vás nebudou nesmylsně nutit k přihlášení... to by byl problém kvůli "eko"-poplatkům. Každopádně je to nepříjemná situace, ale hlavu bych si s tím moc nelámal. Prokazatelně jste auto prodal, prokazatelně s ním dotyčný manipuloval (uzavřel si na něj pojistku), takže bych dost pravděpodobně dělal, když bych auto nemohl odhlásit bez přihlášení, ani doklady prostě odevzdat, že se mi žádné nevrátily a následně se odvolával na prodejní smlouvu.
Vůbec bych to nijak neřešil, máte kupní smlouvu a doklady jste nenašel. Nekontaktujte nového majitele, ať si to pak vyžere sám. Pokud se chová takto podle, je potřeba na něj stejným metrem. Vše se dá vyřešit nějak "lidsky" ale toto prostě přehnal. Prostě doklady ani značky jste nikde už nenašel a je to.
Tak to prrrr... jakákoli kupní smlouva, stejně jako jednoúčelová plná moc k přepisu vozidla, nemusí být notářsky ověřená a pokud má veškeré náležitosti, je platná, byť by byla sepsána na toaletním papíru, což se učí již v 1. ročníku ekonomické školy.
Takže platí to, že si tam do té smlouvy a plné moci, napíšu jakýhokoliv Čendu a ten se z toho pak může pos...?
Samozřejmě, že David má naprostou pravdu. Občanský zákon, neříká nic o ověřené smlouvě . Jako když si koupíte boudu pro psa, taky neběžíte za notářem.
hlavně pátý odstavec
Zdravím Milane a děkuji za "zastání" . Dal jsem "dobrou odpověď " za odkaz na článek, o kterém jsem psal
Díky za informaci, ten článek je přesně na mě a ten pátý odstavec tomu odpovídá.
Kupní smlouvu jsem dostal od pojišťovny, abych věděl jak má vypadat platná smlouva byla a ještě jsem k tomu přidal Plnou moc, se kterou měl možnost si auto přihlásit. A jak je psáno ve článku, tak to neudělal, takže mi jde o to jestli se můžu spolehnout na tu Kupní smlouvu.
Dobrý den Milane,
vaše odpovědi mě zaujali potřebovall bych od vás radu, měl jsem vozidlo v roce 2001 jsem v TP pořád veden jen v odlášení vozidlo skončilo na vrakovišti v r asi 2002 , doklad o zvrakování jsem stratil a SPZ taky, poslední STK platila do roku 2003 pojistěné nebylo taky od tohoto data. nevím jak se toho vybruslit? bylo mi řečeno ať udělám tohle : zahistím si ekol.likvidaci ( to nevím jsak když vozidlo již neexistuje), vezmu smlouvu kterou jsem našel + doklady od vozidla a jdu na DI, tam zapaltím 100kč za strátu SPZ, pak mi vozidlo tzv. dohlásí údajně za 800kč a pak vyřadí z evidence. je to tak správně? budu platit i když dohlašuji vozidlo tu ekol. daň v mém případě 10000kč?+ samozřejmě těch 800kč.
Nebo mám jít na DI rovnou a argumentovat čestným prohlášením že vozidlo nebylo v provozu již od r. 2003. Všechny záznamy v tec. průkazu jsou tak myslím že by to tak šlo nééé? pokuste se mi poradit určitě nepomůžete jenom mě díky moc R.
Dobrý den, nejsem sice Milan, ale něco k tomu napíšu. Pokud tedy nebylo vozidlo ani pojištěno, ani nemělo platnou STK po 1.5.2004, tak doklad o ekolikvidaci nepotřebujete - stačí Vám k odhlášení jen čestné prohlášení jakým způsobem vozidlo zaniklo - mohou sice po Vás chtít ten ztracený doklad o sešrotování, ale mělo by jim stačit připsat do toho čestného prohlášení, že jste ho ztratil. Jinak ale mají pravdu, že musíte dotáhnout převod - čili si auto na sebe dohlásit. To znamená jít na DI, prohlásit, že jste ztratil SPZ a vyžádat si duplikáty - 100kč za jednu, takže 200kč. Potom jít s kupní smlouvou a techničákama vozidlo přihlásit - 800kč. Přijde Vás to tedy celkem na 1000kč. Ekologickou daň v tomto případě neplatíte, neboť převod byl zahájen (tím odhlášením) před 1.1.2009. Problém bude při přihlášení ale s tím, že budou chtít platné pojištění a evidenční kontrolu - zajděte tedy přímo za vedoucím a vše mu vysvětlete, měl by snad pokud je to slušný člověk s Vámi vše vyřídit a nechtít to u neexistujícího vozidla vidět. Přeji hodně štěstí.
Ještě doplním, že ty duplikáty SPZ potřebujete pro trvalé odhlášení vozidla z evidence. K tomu budete potřebovat (až bude vůz dohlášen) velký a malý techničák, SPZ, formulář žádost o trvalé vyřazení a čestné prohlášení o zániku vozidla a občanku. Zahájí správní řízení a asi po týdnu vozidlo vyřadí.
mou o tom něco ví, ale opět to není přesné. Kupní smlouva, jak se o ní píše, je na koupi vozidla od původního vlastníka?
Pokud ano, dojděte na evidenci vozidel s kupní smlouvu, požádejte o duplikát techničáku, dodělat polopřevod za 800Kč a zároveň vyřadit vozidlo. Dojděte ale přímo za vedoucím, páč každý úřad postupuje jinak. SPZ je zbytečné, aby vystavovali, když je ihned zničí. Pojištění už vůbec ne.
Mám tam vešekeré jeho iniciáli. Rodné číslo atd... Jak v kupní smluvě tak i v Plné moci. Notářsky to ověřené nemám, ale je tam na ní jeho i můj podpis. A co jsem se dozvěděl, tak kupní smlouva nemusí být právnicky schválená a je platná.
Jirinko, sice je váš dotaz skoro nečitelný, ale jestli správně chápu, tak jste vedená v odhlášce v techničáku a nedohlásila jste si vozidlo na sebe? Jestli jste v odhlášce od 1.1.2008, pak auto dohlásíte za poplatek 800kč a ekologická daň se neplatí, jelikož převod byl zahájen minulý rok tou odhláškou na Vás. Takže co nejdříve na evidenci dohlásit , pak s autem na ekologickou likvidaci a vzápětí trvale vyřadit z registru - také na evidenci, nebo na magistrátu. Přeji hodně štěstí.
Pokud si chcete auto ponechat, nebo jeho části a ND prodat, tak vymontujte co potřebujete a se zbytkem na ekolog. likvidaci - nemusí být kompletní, hlavně aby mělo značky a štítek s VIN. Pokud si ho chcete ponechat a udělat z něj třeba zahradní traktůrek, tak trvale vyřadit z registru na základě čestného prohlášení, že vozidlu zanikl účel.
A že jsem tak smělý, kde provádějí eko-likvidaci nekompletních vraků? Jednu mám kousek za barákem a naprosto přesně vím, že auto, kterému chybí byť jen autobaterie, zdarma nevezmou! O chybějícím motoru a převodovce ani nemluvě.
No pokud tam neberou, je potreba zavolat jinam. Zalezi, z ktereho jste okresu. To je jak s urady, nektere urady nechteji vyrazovat auta u kterych zanikl ucel pouziti, i kdyz to zakon umoznuje. Je to fakt kocourkov, skoda mluvit. Nastesti v Brne nedelaj zagorku a bez problemu to vyresi. Praha stejny pripad, oproti tomu Mlada Boleslav, Zlin, Uherske Hradiste-tam to neudelaji
Tak například na těchto stránkách: autovrakoviste-autovraky./... se dozvíte víc, tam jsou moc ochotní. Pro vrak si i přijedou, nebo minimálně poradí. Nevím odkud jste, ale musíte trochu hledat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.