Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompresor orlik

Od: hobo odpovědí: 12 změna:

dobrý den koupil jsem od známého kompresor orlik 2 JSK-75 s 300l nádobou .Motor 7,5 kw mi vyhazuje hlavní jistič 32A/B , a tak bych tam chtěl dát motor 5,5kw , otáčky obou motorů jsou stejné.Projeví se to nějak na výkonu kompresoru?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím na motor bych raději nesahal, radím raději namontovat vypínač hvězda trojúhelník. Mělo by to pomoct.

Kontrolní otázka - Motor Orlíka je zapojen tak, že běží TRVALE na hvězdu. Problém je, že i tak shodí jistič. K čemu bude, když tazatel doplní přepínání hvězda / trojúhelník, když se ten motor stejně bude rozbíhat na hvězdu - a velmi pravděpodobně opět shodí jistič dříve, než se dostane k přepojení?

kdokoliv*
hodnocení

0x

Pravděpodobně by se mohlo stát to, že při poklesu tlaku, kdy má kompresor tento tlak doplnit - by snížený výkon motoru nebyl schopen se roztočit. Určitě bych řešil proč vypadává ta dvaatřicítka = to bude určitě z hlediska použitelnosti daného kompresoru výhodnější. Nechte proměřit motor = každé vynutí musí mít stejný odpor.

llk
hodnocení

0x

Nemáte špatný motor nebo jistič?Já mám jistič 25A a motor 5,5kw nikdy nevyhodí.I když dostane kouř.

jarda3*
hodnocení

0x

Tak 32A/B (fakt je to takhle mezi?) je moc rychly na pripojeni motoru, mel by byt C, spis D. Neda se vymenit? Zrovna u kompresoru bude s mekkym rozbehem problem, jde to hned do tlaku...

doplněno 22.02.12 18:55:

Ted koukam ze jsem uz asi unavene, 32 Amper rychlost B, jasne. Ale je rychly na pripojeni motoru.

nick*

Rozběh se dá vyřešit tak že se dá na trubku zpětná klapka a odfuk když kompresor vypne klapka zavře a mezi kompresorem a klapkou ventil vypustí tlak takže se kompresor rozbíhá do prázdné trubky .

jarda3*

Tak to predpokladam, ze tam uz je, ale jen prazdna trubka nebude zas tak nic moc...

hodnocení

0x

Originál orlík už má vyřešen problém startu,při najíždění je vzduch automaticky odpouštěn z výtlakové části přepnese až po roztočení je to ta trubička průměr 6 která je přivedena na z výtlaku na osu v přední části kompresoru zkontrolujte funkci.Pomalej jistič typu C vám nepovolí vymněnit rozvodné závody ČEZU. Jediná možnost je to přepínání hvězda trojůhelník pokud to jde ale muselo by to činit automaticky jinak u každého startu by jste musel asistovat což je pakárna.Nebo zvednout hlavní domovnií jistič což zase bude stát více peněz za Ampéry.Promeřte ten motor nebo ho zkuste pustit bez zátěže závada bude nejspíše v něm.

jarda3*

Tak pak uz zbyva jen koupit frekvencni menic ;)

Nooo, to by bylo řešení. Ostatně se to prodává speciálně pro podobné aplikace pod názvem softstarter:

saze.cz/...

Jen ta cena není zrovna zanedbatelná.

Ale věcně: u toho Orlíka bych především zkontroloval funkci odlehčovacího ventilu - to je ten šroub, co je v ose klikovky a vede z něj trubička. Tím se seřizuje to, aby po natlakování a vypnutí motoru došlo k odfouknití vzduchu z kompresoru a výtlačného potrubí. Tuto funkci charakterizuje slyšitelné syčení, které po chvíli ustane. Mnohdy to však seřizuje člověk typu ,, Pat a Mat´´ ventil dorve aby nesyčel, takže pak nefunguje a kompresor se rozebíhá do zátěže, což nevydrží jistič. Dále - nepíšete, kde je kompresor umístěn, pokud je na mrazu, tak je nutné použít olej vhodný pro tyto podmínky, protože ztuhlý olej, pochopitelně, také ztěžuje rozběh. Každopádně u kompresoru, který koupím, bych olej vyměnil - pro jistotu.

60
hodnocení

0x

Dobrý den, dostal jsem se do stejného problému. Udělal jsem automatické přepínání hvězda - trojúhelník, motor se rozeběhne, ale když má přepnout, tak spadne jistič ( 25 B a někdy i hlavní 25 C ). Když odpojím motor od kompresoru - tak běží a přepne, ale když připojím kompresor - vypne a to ikdyž mám u klapky rozpojenou hadici a v nádrži vyndaný odkalovací šroub - běží tedy bez odporu. Pomohlo někomu vyměnit motor za 5,5 kw? Děkuji J.B.

No hlavne jde o to, jestli ten motor tento zpusob zapojeni umoznuje. Zdaleka ne všechny motory jsou vhodné na toto prepinani

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]