Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srazka zprava - či je chyba?

Od: zmoravi* odpovědí: 43 změna:
čí bude chyba mně v černém vozidle nebo v bílém co do mě naboural? Sám nevím:(
Jel jsem zaparkovat k obchodnímu domu a rozhodoval se, jestli pojedu k PENNY (vpravo) nebo k LIDLU(vlevo) pomalu jsem si nadjížděl ke středu. Zahlédl jsem volné místo u obchodního domu Penny zapl jsem blinkr a začal točit na volné parkovací místo. V tom okamžiku do mě narazila řidička vozu B, kterou jsem svou jízdou a nadjížděním do středové části příjezdové komunikaci k zaparkování umožnil mně podjet zprava. Do zrcátek jsem se nedíval, protože na příjezdové komunikaci k zaparkování nejsou nijak vyznačené jízdní pruhy.
Bohužel si nejsem svojí chyby vědom.
VIZ obrázek dokreslený s MAPY.cz

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jízdní pruh nemusí být vyznačen... t) jízdní pruh je část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než
zmoravi*
hodnocení

Fak to asi nechám na pojištovnách s paní se nedomluvím na nějaké finační kompenzaci obou případech. Celá oblas je jedno velké parkoviště. Zajdu jak do svojí mám Havariko tak do pojištvny tak do druhé. Všechny svoje texty konzultuji i sní nechci dělat žádnou boudu. Svoji chyby jsem si vědom. Ona má své rádce co vydí chybu u mně a já zas své.

Proto jsem rád že jsem objevil tenhle WEB

hujer123*

Já to vidím takto (citace z paragrafu 21 zákona o provoz...):Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky; musí-li přitom s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu vybočit ze směru své jízdy vlevo, dává vždy jen znamení o změně směru jízdy vpravo. Toto znamení jste povinen dát včas a v dostatečné míře - to jste neučinil, najel jste doleva a blinkr dal, až když jste točil volantem doprava. A to nepolemizuju s "rozměrem vozidla nebo nákladu" a vůbec nutností tento manévr udělat.

Další citace z téhož paragrafu: Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen. Vy jste opustil svůj jízdní pruh, abyste si, jak píšete najel před odbočením na místo mimo pozemní komunikaci. Paní jela ve vyhrazeném jízdním pruhu, měl jste ji dát přednost. To, že pruh není vyznačen, jak už tu bylo uvedeno, nehraje roli.

Hodně bude záležet na tom, jakou argumentaci použije ta paní, a na výkladu, jak si to vyloží posuzovatel - pojišťovna.

Jinak souhlasím s tím, že být na místě té paní, tak v tomto případě počkám, co se bude dít.

doplněno 22.02.12 01:24:

Myslím před tou nehodou.

ukulele*
hodnocení

1x

jasně je chyba na straně černého auta, teda na vaší a argumentace, že tam nejsou vyznačené pruhy, no nevím : dost mě udivuje, že si nejste ničeho vědom, nevím jak vás, ale mě v autoškole stále upozorňovali, že se mám držet při pravé straně komunikace a jet v uprostřed? a pak to švihout do prava vedle jedoucího vozidla? a ještě hláška, já jsem umožnil podjetí mně zprava, fakt nechápu...

buss
hodnocení

1x

Vážený pane, nenadjíždí se. Přečtě te si o odbočování.

doplněno 22.02.12 11:37:

A pak se díváme na TV, jaké jsou nehody..., lidi jezdí, zákon neznají, pak se ještě cukají...
Když jedu busem jistou trasu, tak se divím, jak to úzkostlivě řidiči dodržují si nenadjíždět.

ridic

Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky; musí-li přitom s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu vybočit ze směru své jízdy vlevo, dává vždy jen znamení o změně směru jízdy vpravo

- Pokud by se nevytočil, tak se nadjíždí...

Kdo je viník podle předpisů si netroufnu tvrdit, ale podlě mně za to můžou oba zhruba stejně. 1. nedal blinkr dostatečně včas, zalomil to doprava a neviděl v zrcátku že mu tam vjíždí auto. 2. Viděla auto vlevo a musela vidět jak kolama zatáčí doprava a vjela tam. = Na místě paní bych počkal co se bude dít (jak už tu padlo) a na místě odbočujícího bych se kouknul za sebe doprava a protože bych tam viděl auto tak bych s odbočením počkal jestli projede nebo zastaví a pustí mě.

stirecek*

řidiči...a kdyby tam jel cyklista?

zmoravi*
hodnocení

Aš tak pomalu jsem nejel aby mně tam vjel (zdohnal) cyklista... moje rychlost se pruběhu jízdy mohla snižovat 30km na 10km než jsem zatočil...

Co jsem vola do pojištovny likvidátorovy že to vydí 50:50 že se na uradu pojitky použje pulka s kažhoho poviného ručení. A druhou si doplatíme.

Fotka je s MAPY.cz místo je přijezdová komonukace k parkovišti ke se vleze klidně 5 jízdních pruhů.

Přestavtesi jak se parkuje u Obchodních center jestli zvádnete najet si na nejblíš v pravé části a pak zaparkovat tak jse dobří. Místa ke stání jsou dost uzké a najíždět se musí.

Všem vám moc děkuji za postřehy.

doplněno 22.02.12 13:33:

Jen pro informaci pozemek kde se strážka stala je veden na katastru jako manipulační plocha. Proto uvádím příjezdová cesta k zaparkování a né silnice.

hujer123*

Pokud se musí najíždět, jak už jsem uvedl, řeší to zákon. Dáte pravý blinkr a začnete si najíždět doleva. Vy jste najel doleva a blinkr jste nedal - první vaše porušení zákona. Pří tomto mnévru je tčeba dbát zvýšenéopatrnosti - další vaše chyba - nesledoval jste provoz za sebou, Měl jste dát přednost vozidlům, projíždějícím v průběžnách pruzích - nejvážnějšá porušení zákona z vaší strany. Pokud jste z toho vyvázl 50/50 můžete to považovat za úspěch.

stirecek*

Tady nejde o to, jestli ten cyklista tě mohl dohnat, prostě kdyby tam byl, je to tvoje vina. Taky jsem si myslel, že by to mohli udělat půl na půl, ale taky někdo mohl zrovna od peny vycouvávat od toho bankomatu. Já osobně být v roli té řidičky, nenechal bych se, i když neblikals, evidentně jsi chtěl jet do leva k lidlu. Nebo klidně tam mohlo odbočit auto přímo od peny a taky bys ho nemusel vidět, když jsi sledoval místo na zaparkování vlevo. Na parkovišti musí být člověk obezřetný. O kus dál, když vyjíždím od drogerie dm směrem k té benzince, kolik si myslíš že mi dá aut přednost zprava, kteří najíždějí k hypernově? Ani jedno, a když si vystrčím čumák, udělají kličku a vesele jedou dál. A všichni se ještě diví, proč na ně troubím. Když to bude půl na půl, buď rád.

stirecek*
hodnocení

1x

Peny v Hodoníně jsem z takové výšky ještě neviděl;) Mezi námi, kdyby přede mnou auto najíždělo doleva, taky bych ho objel zprava, je třeba používat zrcátka.

zmoravi*
hodnocení

clip2net.com/s/1CsMW

obrázek zde

doplněno 21.02.12 21:03:

obrázek zde

Srazka zprava - či je chyba?
jarahosek*

Nejsem policajt a bůhví jak to bude nakonec, osobně pokud jste jel sice prostředkem, ona vás neměla co předjíždět zprava. Tedy pokud jste neblikal doleva. Což nepíšete. Takže když jste začal odbočovat vpravo, neměla co pod váma dělat. Já osobně, když je někdo takto nerozhodný tak raději čekám ať tak či onak, neboť člověk nikdy neví co ten před ním udělá. Myslím, že chyba je na řidičce. Ale jak říkám, nejsem orgán:)

ukulele*

jaro, on jí vjel do její jízdní dráhy, představ si to, vždyť je to jasný, nemyslíš?

jarahosek*

No to teda jasný není ani náhodou. Ano, vjel jí do dráhy a blikal. To že jel prostředkem ještě neznamená, že se tam paní měla cpát. Každý je nervozní a cpe se někam. Jak ríkám, pokud by se blikalo vlevo, a pak si to tazatel rozmyslel a i s blinkrem zahnul vpravo, tak je to na pováženou. On ale jel sice prostředkem a ploužil se, nicméně nedával znamení o změně směru jízdy. Co tedy paní opravňovalo vjet vedle něj vpravo? Pořád si myslím své, neměla vpravo od tazatele co dělat. A to neříkám proto, že to je ženská, ta řidička, ale proto, že si to opravdu myslím. A myslel bych si to, i kdyby to byl vzadu chlap. Všichni někam pospíchají a pak se diví...

zmoravi*
hodnocení

V postatě jsem si nadjížděl na zaparkování. Jel jsem pomalu a paní jela rychlejc a šupla se zprava kolem mně. Po pravě řečeno, kdybych viděl před sebou podobného exota taky byl jak praví česky řidič byl nevrlí. Překvapivě byla klidná.. Kamarád policajt mně zděli že si mněla držet bezpeční odstup... protože nikdy nevíce kdo co před vámy udělá. Na lince 158 mi zdělili sepiště to at si to vyřídí pojištvny mezi sebou.

Na jejím autě moc velká škoda není překvapivě platové Káčka vydrželo ale na mojí Octávkce už vic promáčklích plechů.

kde je vyjádření řidičky?

zmoravi*
hodnocení

Tu se asi neobjeví. Její argument je taky asi zprávný že jsem jí vjel do pruhu a pustil blinkr moc pozdě.. Já začal blikat sekundu než jsem začal parkovat.

Případně malí argumet je na tomhle obrázku:

clip2net.com/s/1CtvK

jarahosek*
hodnocení

0x

Dle obrázku, který tu není soudím, že nelze jednoznačně rozhodnout. No dejte obrázek a můžeme to probrat:)

jarahosek*
hodnocení

0x

Sakra to tu není nějakej dopravák co by to rozštípnul:) Všichni si jen něco myslí.

stirecek*

Jardo já si nic nemyslím, v podstatě mám jasno;) Opustil svůj pomyslný jízdní pruh, i když namalovaný není žádný...očividně odbočoval na parkoviště vlevo, proto ho ženská objela v pravo...i kdyby ho objížděla vlevo a on jí zkřížil cestu vlevo, čí by to byla vina?;)

jarahosek*

Ale to nebylo jen na vás. Kde jste se prosím dočetl, že očividně odbočoval vlevo? On neblikal doleva. To že jede prostředkem přeci ještě neznamená, že zahýbá vlevo. Je to sice špatně jezdit uprostřed cesty, nicméně nedával znamení o změně směru jízdy. Nebo jsem četl dotaz blbě. Nic o levém blinkru jsem nečetl. Tudíž paní nemohla tušit, že pojede vlevo či v pravo. A teď jsem se naštval, sáhněte si tu vy moralisti kdo na parkovišti, na parkovišti, bliká, že chce zajet do stání. Ze zkušeností vím, že nikdo a neříkejte že jo. Dokonce se divím, že i tazatel dal blinkr vpravo. Chvilku se podívejte k nějakému obchoďáku a při zajíždění do parkovacích míst nebliká nikdo. Nemyslím když jede kolem kjednotlivých park. zon a do jedné chce zabočit. Tam leckdo bliká i já:) ale potom na jednotlivá stání nikdo. Takže tady nemoralizujte, že blikal jen vteřinu. Tak a je to ze mě venku:) :)

hujer123*

Já blikám, i při výjezdu z kruhového objezdu a při přejíždění z pruhu do pruhu. Dokonce jsem si přeprogramoval triplink na 5 bliknutí, protože 3 bliky jsou pro pro změnu jízdního pruhu málo. Asi podle vás nejsem normální, když podle vás nikdo nebliká.

Ale vám uniká jedna důležitá věc. Kdyby pán blikal doleva a doleva skutečně odbočil, bylo by vše v pořádku. Kdyby odbočoval doprava, a potřeboval si pro odbočení do prava nadjet, byl by povinen dát přednost vozidlu v průběžném pruhu i v případě, že by blikal. Takže paní nepotřebovala cokoli tušit, pokud byla schopna udělat nějaké rozhodnutí, stačilo si uvědomit, auto přede mnou odbočuje doleva, nic se nemůže stát, nebo auto si nadjelo, aby mohlo odbočit doprava, musí mi dát přednost, nemůže se nic stát. Ano, zkušený řidič by si možná stačil uvědomit - vjede mi tam, počkám. Pak by se nic nestalo a všichni by byli přesvědčeni, že konali správně a pán by dodnes netušil, že měl dát přednost.

Tenhle případ není ani tak o blikání, ale o špatném provedení odbočení s potřebou nadjetí. Jako příklad muže posloužit případ, Kdyby se jednalo o nějaké větší vozidlo se ztíženým výhledem zpět - tam by byl dokonce povinen použít k odbočení poučenou osobu. I z tohoto případu vyplývá, že toto vozidlo prostě přednost nemá.

Navíc, buďme upřimní, a pán to v první otázce sám ptvrdil, zde se alastně nejednalo o nadjetí, protože pán sám nevěděl, kam pojede, nesledoval provoz za sebou, nedal znamení mo změně směru. Tohle není o pocitech, nebo vžitých praktikách. Tohle je o zdravém rozumu a výkladu příslušného zákona.

Já, a předpokládám, že ani nikdo z reagujících dotyčného neznáme, takže nemáme důvod jej nijak shazovat. Ale na silnicích jezdíme asi všichni a aspoň mě je smutno, když někdo udělá botu a ani si toho není vědom, nebo někdo prohlásí, že když něco přerstupují všichni, je to v pořádku.

jarahosek*

Ježiš, porovnáváte jabka s hruškama. Na kruháči neblikat je blbost a neblikaj tam jenom hovada, při změně pruhu když někdo nebliká tak je také hovado. Ale na parkovišti nebliká 99% lidí. A jestli budete tvrdit že jo, tak lžete. Jestli jste četl dotaz, nikdo doleva neblikal. Tudíž paní nemohla vědět, že pán před ní pojede zrovna doleva. Proč se tam teda cpala? Zároveň nechápu, proč sakra mluvíte o nadjíždění? Pán byl jen nerozhodný kam jet a tak trochu jel prostředkem. Jenže takových nerozhodností vidíme dnes a denně na parkovištích. Jinak pokud by šlo o nadjíždění, je mi divné, že bych měl pouštět ty za mnou. To jste se dočetli kde? Já si mohu nadjet o půl metru do protisměru třeba a stejně se vedle mě nikdo nevejde a taky si nadjíždím. Ach jo. To, že pán nedal blinkr, nebo ho dal jen krátce je určitě špatně, nicméně paní se neměla co cpát, kdyby byla normální, tak počká co se bude dít. To jako spěchala ho rychle předjet, aby jí někdo nevykoupil něco v akci. Jak říkám, všichni spěchají a pak se diví. A pro štírečka, široká stání? Já se přiznám, že danou lokalitu neznám, ale v dnešní době se dělají parkovací místa tak úzká, že si leckde nadjedu i s Fábií, natož s Oktávkou. A nejhorší je, co já jsem to za řidiče, že leckde parkuju do těchto míst po zadku. To tedy když si vjedu do druhého pruhu abych mohl zacouvat, tak mám všechny za mnou pustit? Blbost. Každý normální řidič když to vidí tak zastaví a těch cca. 10 vteřin počká. Ale vy jste tu všichni dokonalý a moralisti a všichni na silnicích děláte 100% podle předpisů. A jestli někdo napíše, že DOKONCE bliká i na kruháči, tak to je opravdu ke chlubení, na kruháči je to snad samozřejmost, ne? Pak se všichni diví. Kdo nebliká na křižovatkách, na kruháči, z pruhu do pruho, na toho troubím. S tím triplingem to je dobrý, ale nenapadlo vás třeba, že ta páčka jde i posunout tak, že to bliká neustále? Ach jo...

hujer123*

Zachovejte v diskusi klid, netahejte sem nějaké nepodložené tvrzení. Doporučuji vám přečíst si zákon o provozu na pozemních komunikacích. Nemůžete přeci nadřazovat vžitou praxi nad zákon. To, že něco dělá nebo nedělá 99% řidičů ještě neznamená, že je to správné.

Přečtěte si celou diskusi ještě jednou, a zjistíte, že já jsem o nadjíždění nezačal. O nadjíždění a přednosti jsem se dočetl tam, kde jste to měl číst i vy - v zákoně, dokonce jsem jej v jedné své odpovědi citoval- jedná se o paragraf 22 - to opět potvrzuje, že reagujete jen na to, co se vám hodí.

Na silnici platí, že pokud dělám nějaký nestandartní manévr - vždy dávám přednost. To platí i o vašem couvání na parkovací místo. BTW při couvání jste povinen dát přednost všem, i kdybyste couval například do křižovatky po hlavní. například i při otáčení, i když máte blinkr doleva, jste povinnen dát přednost všem účastníkům provozu v obou směrech a až potom dokomčit otáčení.

Pokud couváte do kolmého stání ze svého pruhu, tak samozžejmě vás nikdo podjet nemůže už proto, že mu k tomu neposkytnete místo. Ale pojud si najedete tak, že je volný pruh ze kterého jste vyjel, jste povinen dát přednost. Pokud pojedu za vámi já, zastavím, případně ještě bliknu a nechám vás dokončit manévr a udělá to tak urřité procento řidičů, ale neznamená to, že nejste povinen dát přednost.

Jinak děkuji, že jste mě poučil o páčce přepínače světlometů. ale tam, kde je riziko, že se nevrátí do původní polohy, protože nedojde k dostatečnému pohybu volantu např. při předjíždění nebo změně pruhu tam používám tojblik, respektive v mém případě pětiblik. Ostatně se domnívám, že právě proto jej někteší výrobci do vozidel montují.

A tímto s vámi končím do doby, než oprášíte své znalosti z autoškoly.

jarahosek*

Začnu od konce. Ten trojblik je na předjíždění a určitě ho nikdo nedával do auta, aby se používal třeba na křižovatkách. A jsem velmi rád, že jste u toho incidentu tazatele byl a naprosto přesně víte, kolik tam kdo nechal místa a kde. A budu si stát na svém, že se tam ona paní neměla cpát.

Dále neříkám, že je správné, že 99% procent lidí nebliká když zabočuje na stání na parkovišti, to mi tedy ukažte, kde píšu, že to je správné. Já jen napsal, že to nikdo nedělá. Ale s váma se dohadovat je hrozný. Podstatný je, že vy jezdíte jak pánbůh a jste vlastně taková pojízdná složka zákonů a pravidel. Na internetu po "bitvě" si to dokážu najít taky a jestli v tomto státě dodržujete veškerá pravidla jak jsou nastavená tak Vás upřímně lituju, protože některé paskvili jsou neskutečné.

Mějte fajn den, nic si oprašovat nebudu, jezdím dobřče, s rozvahou a co se děje na silnicích odsuzuju. A strach nemějte, diskuzi jsem četl ale abych reagoval na každého zvlášť to mě nebaví...

stirecek*

Jaro a o tom to je..."některé paskvily jsou neskutečné"... a pak dle vás si dělá každý vlastní pravidla a nikdo pak neví, co ten druhý udělá. Vy tedy tvrdíte, že mám jet za autem do té doby, než se odhodlá dávat znamení o změně směru jízdy, já zase tvrdím, že pokud se budeme držet pravidel, nebudeme v tom mít takový guláš. Já vám řeknu jedno, jednou večer jsem vyjížděl z obce, kde to moc dobře znám, přede mnou favorit, rozjeli jsme se, jel nějakých 70 mimo obec na rovné silnici a on z ničeho nic dupnul na brzdy. Jelikož jsem byl ješte dost za ním, začal jsem blikat a předjíždět, ale až jsem byl skoro u něho, ten pán to stočil do leva!...jak říkám, úsek znám, žádná křižovatka, ale byl tam vjezd na pole. Dobrzdil jsem se zázrakem, chlap jel nejspíš na pole na lup, neblikal, nedíval se dozadu a vy tedy říkáte, čekat a stát než se pán rozmyslí? Nejen, že mě ohrozil prudkým bezdůvodným brzděním, ale ještě tím, že volant ztrhl prudce doleva, když jsem byl ve vedlejším pruhu a předjížděl. Já jsem zvyklý, dle možností předjíždět víc z dálky, na nikoho se nelepím, protože člověk fakt nikdy neví.

jarahosek*

Jsem rád, že alespoň trošku se shodneme. Ale přece situace na silnici, kde se jezdí dle pravidel:) max. 90km/h je to úplně něco jiného než někde na parkovišti, tedy pokud tam také nejezdíte podle pravidel 50. Já tedy ne. To zase porovnáváme neporovnatelné, nehledě na to, že ten pán nakonec doleva i odbočil. Měl jsem kolegu, co se mu stalo totéž co vy říkáte a jen proto, že ten dotyčný neblikal při odbočování tak z toho byl venku. Kdyby ale blikal, byla by to chyba toho vzadu. Ale uznejte to přeci, že byť by se mělo, tak na parkovišti před obchoďákama nikdo nebliká když vjíždí na stání. Alespoň z mých zkušeností se to neděje. A to bych řekl, že je to nejmenší. Jak se chlubil kolega pod(nebo nad) náma, že bliká i při změně pruhů a při výjezdu z kruháče to by měla být pro všechny už naprostá samozřejmost. A přesto není. Naopak znám spoustu lidí, co blikají když vjíždí na kruháč. A mě pořád nejde do hlavy, že když jedu po parkovišti, předemnou někdo, kdo očividně NEVÍ(protože nikam nebliká) co udělá, tak tam sakra nepojedu. On jen tím že najel ke středu přece neřekl já teď pojedu doleva. Nebo snad ano? Těžko. Ale neřekl že ani nepojede vpravo. Já osobně bych čekal co bude. Když tu tak sedím, taky mě napadl příklad. Pojedu mimo obec, do cesty mi vběhne srnka. Strhnu to vlevo, blikat nebudu, to se na mě nezlobte, mám s tím moc práce a vy když v tu chvílo pojedete za mnou, tak mám jako zastavit a pustit vás. Vždyť to je blbost. Když bude kamion, který bude vjíždět do dvora nějaké firmy, najede si do leva a i když bliká vpravo, měl by vás pustit když budete za ním? Nerozumím. Ale na tom parkovišti dotyčný nikam neblikal, jen si najel vlevo(to je jediná jeho chyba, že nevěděl co chce) nedal znamení o směru jízdy ani vlevo, ani vpravo a pak zahlédl místoi vvpravo tak dal blinkrem znamení ale to už tam byla paní. Jako co tam dělala? Dělala z toho čtyřproudovku či co? Ale opravdu se nehodlám hádat a jsem opravdu rád, že se shodneme, že naši zákonodárci jsou inteligenčně na výši:)

Mějte hezký den...

stirecek*

Jaro mezi námi, ten pán sice do leva i odbočil, ale bez blikání a v době, kdy už jsem byl v protisměru a předjížděl jsem, takže i kdyby začal blikat, stejně bych měl už přednost já...protože už jsem předjížděl a asi zbytečně se ti to tady snažíme vysvětlit, je úplně jedno, jestli ten pán odbočil doleva nebo doprava, dokud nebliká, předpokládám, že pojede rovně. Je to stejné, jako když jedeš z levého pruhu do pravého a i když tady ty pruhy nebyly, tazatel neukazoval ani na jednu stranu, což je běžné, jak sám udáváš, ale tím najížděním na levou stranu dával dostatečně najevo, že hodlá parkovat vlevo. To že se nakonec rozmyslel a strhnul řízení do prava, v době kdy paní za ním jela rovně a vedle něho, tak jí defakto zkřížil cestu, protože ona nemohla tušit, že pojede doprava a ani rovně, páč si najížděl co možná nejvíc vlevo. Jestli tam bylo 2,5 nebo 2,2 metru je vcelku jedno, myslím, že míň než 2,2 metru tam nebylo, spíš víc, když budu brát v potaz že jela cca půl metru od kraje, áčko může mít 1,8metru a nějakých půl metru si mohla nechat rozestup od něho. Nepředpokládám, že by jela na centimetry vedle něho, jak znám ženu, na tohle jsou ženské hodně opatrné a ta když nemá kolem sebe prostor, vždy zastaví. Výhody trojbliku ti vysvětlovat nebudu, je to zbytečná ztráta času a jak jsem již říkal, být na místě řidičky, nenechám to ani půl na půl. Takhle přijít o bonusy bych rozhodně nechtěl, protože ta ženská neměla žádný časový prostor k tomu, aby nehodě zabránila, poněvadž začal blikat v době, kdy zároveň strhnul volant a nedbal zvýšené opatrnosti.

jarahosek*

No tak osobně mám trojblik také a používám ho, ale rozhodně ne na křižovatkách či na kruháči. Vysvětlovat mi to opravdu nemusíte. Zároveň mi nemusíte vysvětlovat, že si někdo z toho, že si najedu bez blinkru ke středu vozovky myslí, že zahnu vlevo. Obzvlášť v rychlostech 5km/h je to úplně zřejmé. Mě už tahle diskuze nebaví, je to pořád dokola. Pokud neblikal ani tam ani tam, tak jak ta dáma věděla, že pojede vlevo? Já to asi fakt nechápu. Když ten před ní neblikal, tak chtěl snad jet rovně. Ano hloupost jet prostředkem. Ale určitě nechtěl odbočit vlevo. Jste snad vševědoucí, že víte, co ten před váma chce? A usuzovat jen z pouhého vybočení do středu vozovky a vy už víte co se bude dít. No dobrý, no. Já netvrdím bože, že tazatel udělal vše správně, nicméně jestliže nedal znamení že bude zabočovat vlevo, tak to přece pro tu paní nemůže znamenat, že může jet hned vpravo vedle něj. Obzvlášť na tom púarkovišti kde se dá očekávat kdejaká "kulišárna" od kdekoho. Je mi jasné, že na to se zákon neptá. A už je mi to jedno. Abych poslouchal, že mi to nemusíte vysvětlovat, na to nemám náladu. Mám svůj názor a ten si dokáži obhájit. Pokud vy máte svůj tak se prostě neshodneme, akorát se nedivte, že když někde pojedete a budete si myslet, že všichni jezdí jako bozi podobně jako vy, tak to nedopadne dobře. Naučil jsem se na našich silnicích předvídat, koukat hodně dopředu a ne tři metry před auto jako leckdo a kolikrát už se mi to vyplatilo. Taková hloupost jako srážka na parkovišti je brnkačka. Pokud nejde o zdraví, jde o hovno jak říkal můj dědeček. A je to tak. Takže navrhuji zakopat válečnou sekyru, stejně se neshodneme, protože oba jsme paličáci:) a je třeba napsat, že mám pravdu*smich*

stirecek*

Ale my přece nejsme VePři*smich*, jen nemáme rádi kličkující šoféry. Jak to dopadne, nám třeba tazatel napíše. Každopádně 50:50 je pro něho výhra...

jarahosek*

Jsem vážně rád, že to berete sportovně:) Také doufám, že nám tazatel napíše jak to dopadlo. Pokud ovšem jak psal má paní svědka, co viděl, že pán blikal vlevo, tak je to jasný:)

Přeji hezký večer...

stirecek*

jarahosek: jaro tady si budu stát za svým, protože vím, že je tam široká silnice - zámkovka - klidně by to mohla být luxusní čtyřproudovka a nezlob se na mě, pokud by auto přede mnou najelo ke středu a v pravo nechalo dva a půl metru místa, tak pojedu v pravo, poněvadž tam se parkuje na obou stranách. S nadjetím na mě taky nechoď, to samotné stání je dost široké na to, aby se tam dalo najet čumákem bez nadjetí. víš u nás denně potkávám dost aut, kteří nepoužívají směrovky, konkrétně v bažantnici kolikrát přede mnou zpomaluje auto bez toho, aby blikalo. Až když začnu předjíždět a už jsem vedle toho auta, teprve dotyčný začne blikat doleva. Nebo třeba u cihelny, kde je zastávka mhd přímo na silnici, jedu objíždím autobus, samo sebou zdálky blikám, protože od maríny jede mladá holčina z vedlejší, kde je stopka, tu nerespektuje a ani o mě neví, protože se dívá jen doleva, takže brzdím, stojím v protisměru vedle autobusu a ona v klidu odbočila na hlavní, aniž by mě viděla a ještě k tomu vytáhla hlavu z okna a ptá se mě, jestli jsem ji neviděl... tohle všechno si řidiči dělají sami, já blikám všude, mám trojklik, takže mit to žádné problémy nedělá a když náhodou neblikám, je to proto, že široka daleko nikdo není. Za ta roky za volantem si to bez zrcátek fakt nedovedu představit. Jak už jsem psal výše, většina lidí má i problém poznat pravou ruku, největší machři jsou v tomto slováci, už jsem jich pár potkal i na kruháči v protisměru. Pamatuj, že ten kdo nebliká, jede rovně a kdo bliká, měl by to dávat najevo dle vyhlášky, tedy jasně a s předstihem.

zmoravi*
hodnocení

Nevím kdes přišel na dva a pul metru? řidička má starou Ford Ka co je široká cca 1,8m a střed nastal v postaně hed po mém zatočení. A jak píšu nevěděl jsem kam zatočím rozhlížel jsem se po místě nejel jsem moc rychle a jel jsem rovně bez udání směru nebo jízdního pruhu s odstupem tak 2,2m ale to je zas muj subjektivní pocit. Sám vidíš jací jsou řidiči sám dodržuješ rozestupy sám určitě předvídáš co se muže stát. A podjíždět na parkovišti. Jak mužeš vědět že na parkovišti nestáli dva slováci u čas a já najížděl mezi ně. Asi řidičku znáš nevím :) Promin musím se brániit znáš místo ale neznáš okolnosti. Já uznávám chybu že jsem mohl jet neředvidatelně ale byl jsem na parkovišti a chystal se zaparkovat.

stirecek*

Nemusíš se na mě zlobit, ač tě neznám, rád bych ti pomohl a neznám ani dotyčnou, protože jsem ji neviděl. Jen tvrdím, že ten kdo odbočuje tam nebo onam má dávat včas znamení o změně směru jízdy a to jsi neudělal, navíc jsi dotyčnou oklamal "tělem" tím, že jsi najel doleva a nechal jí pruh široký 2,2metru, jak píšeš. Jezdím tam dost často, necpu se tam, kde nemusím a takhle tam jezdí většina lidí. Včera jsem tam stál asi tři minuty a ti kteří zajížděli parkovat k lidlu blikali a kdo jel k obi, prostě je objel zprava. Jarahosek semnou souhlasit nebude, viditelně má své vlastní pravidla a pořád tady bude uvádět uspěchané řidiče, ale když ty jsi zpomalil na 10km/h, kolik ta ženská jela? 40?50? to určitě ne...kdybych jel za tebou touto rychlostí, tak bych stěží udržel dvojku na volnoběhu..I kdybys tam chtěl zacouvat, pořád bys musel blikat aby o tom ti za tebou věděli a i tak by ses musel dívat dozadu, takže o tom to je. Nech si to opravit ze své havarijky, dostaneš nové dveře, nemusíš nic řešit a když bude servis šikovný, udělá to tak, abys nemusel platit spoluúčast, pokud tedy jsi už nevolal likvidátora. O bonus ale přijdeš, i když to bude 50:50. Anebo se domluv s dotyčnou, že to vemeš na sebe celé, ona ušetří na bonusech, třeba litr ti přihodí, vyjde ji to nastejno, navíc nebude mít záznam a budete spokojení oba dva.

jarahosek*

Sakra proč mi pořád někdo něco vnucujete. Kde jsem doprčic napsal, že je správné, že se nebliká? Ukaž mi kde. Já jen tvrdím, že při vjíždění na parkovací stání v této republice nebliká téměř nikdo. Ano, je to špatně, ale na druhou stranu je to tak všeobecně známé, že alespoň tedy já, když jedu za někým na kom očividně vidím, že neví co chce, nezačnu se někam cpát. Dnes jsem na silnici v tom stadiu, že když stojím na křižovatce, někdo bliká že zahne tak že bychom se vyhnuli, stejně čekám, protože člověk dneska prostě neví. A kolikrát se mi tohle čekání již vyplatilo. Ale jsou tu prostě tací, pro které je zákon vše. A jak jsem již napsal, upřímně vás lituju. A budu si to tvrdit pořád, že ta ženská se tam cpát neměla. Ty 2.2m co píše tazatel napssal také, že byli subjektivní. Ale mě už tohle nebaví, jak říkám, tady všichni jezdí jak bozi, všichni všechno dodržujou, však to na těch silnicích je vidět, jací jsou všichni profíci. Jako třeba ta paní, co se cpala někam, kam neměla, aby jí náhodou nevyprodali Ariel v akci či co...

zmoravi*
hodnocení

Očividně je spekulace nikdy nevite co člověk před vámy v autě udělá než nedá jasný sygnál. Ještě kor na Parkovišti když spomaluje. Podle mě, by se řídit měl řídit aspon bezpečním rozestupem. Já jsem druhé vozidlo nepředjel jelo prostě za mnou. Dal blink aš jsem měnil směr nedával jsem žádny do pomyslného vedlešího prohu který tam není. Tudíš nenstal bezpečný důvod mně podjet.

Kdyby mně řidička objížděla s vlevo je to moje chyba.

zmoravi*
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky věřím že muj dotaz nebyl aš tak hloupí, snažim se jednat ferově a proto jsem se na Vás obrátil.

Řidička se již na pojištovku nahlásila jako požkozená. Zitra se přídám i já v zastoupení svojí pojištovny. Má světka který prej viděl že chci zajet k LIDLu, jak jsem spal sám jsem se rozhodoval kam zatočím a zaparkuji. Bohužel osoba kterou jsem vyvedával byla v Penny :) chtěl jsem jí ušetřot 20metru chůze. V pojištovně to vypadá 50:50 u mně škoda cca 25000 u paní nevím Auto jí drželo při sobě mněla odraný leví nárazník možná uvolněný. 50:50 znamená pojitovna proplatí pulku s pvinéhoručení. Takže to budu muset hnád přes Havarijko kde mám spoluučast 5000,- . Jinak jezdím 12 roku bez nehody a řidička 20

stirecek*

Nepředpokládám, že řidička bude viník, takže bych to svoje auto řešil přes havarijko. Dobrý servis tě té spoluúčasti ušetří, takže bys nemusel spoluúčast vůbec platit. O nějaký bonus na pojistném ale přijdeš.

fidonet*
hodnocení

0x

Pokud jste nedal blinkr doleva, aby vás mohla ovjet zprava, je chyba na její straně.

BASTA FIDLI, staň se

doplněno 23.02.12 19:24:

jak správně píše kolega Milancukrar je zde moc, ALE. Taky například, zda jste nám neopoměl říct, že je tam vyznačený středový jízdní pruh, také zda jsem nezapoměl napsat, jak dlouho jste ve středu stál nebo jel. Ale pokud odbočujete vpravu, a jste "blbý", že si musíte najíždět máte vyhráno. Prohráno máte, že odbočujete bez blinkru, protože blinkr, se milej pane nedáva JEN ze zákona, ale proto, aby ostatní věděli, že odbočujete, tedy TAK, aby měli čas zareagovat. Takže jste vlastně tento paragraf ignoroval. To že existují zrcátka, to asi nevíte, proč byste je používal? Ale to co si myslím já nebo Vy, nehraje roli, důležité je co si usmyslí vaši právníci :D

fidonete, souhlasím s Vámi, páč klidně snesu několik důvodů pro a proti každém z těch dvou. Ale na správné rozsouzení bychom museli mít tolika doplnějících informací. Páč třeba (ne)blikal nemusí být vůbec důležité...

to je jako s odbočováním vlevo a předjíždění!

zmoravi*
hodnocení

Pošlu Vám další obrázek clip2net.com/s/1CWOr s google maps jestli se chce někdo podívat sám GPS sředu jsou j48°518.793"N, 17°712.946"E.

Blinkr jsem zapl jen jednou a to sekundu než jsem točil... pan svědek může soudit muj umisl max stoho že jsem vyhl bez blinku cca 25metru než jsem odbočil je to znázorněno i na prvním obrázku.

Pane z Moravy, chápu že jste ta černá čára a ta bílá je paní?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]