Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistka startovani Felicia rv. 2000

Od: djala* odpovědí: 15 změna:

Zdravim

Koupil jsem si do auta handsfree velkou sadu Motorola HF850. Pri zapojovani jednotky HF jsem narazil na jeden "problem".

Jsou tam 4 kabliky: 12V, kostra, mute (na radio) a posledni ktery se ma zapojit na pojistku startovani. HF se ma pri nastartovani auta zapnout a pri chcipnuti vypnout. Jedine co jsem nasel a prijde mi realne je toto: paja-trb.unas.cz/...

Poradi mi nekdo, kam mam presne tento posledni kablik zapojit?

Predem dekuji za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

2x

Od kdy se zapojuje rádio na mazání nebo dobíjení? (největší ptákovina na světě) *bzum*

Jak to, že Felicia nemá na 1 poloze klíčku napětí?*bzum* (napětí na 1.poloze má i Favorit, proberte se) *hej*

Přece v první poloze rozsvítí kontrolky mazání a dobíjení, popř ruční brzda a je zapnuté zapalování a ŘJ. Na druhé poloze je start. Ty kontrolky se rozsvítí přivedením +12V ze spínačky na přístrojovku (tyto kontrolky se dále ukostří čidly a spojí obvod, přece). Těch +12V na spínačce v 1.poloze je právě z kontaktu č.15. Ten se rozvětví a napájí tak rádio,handsfree,apod..., ale nikdy se nic nevěsí na kontrolky a zvláště na havaríjní (mega důležité)!

Na obrázku máte spínačku zezadu a i ten kontakt.

Pojistka startovani Felicia rv. 2000
djala*
hodnocení

spatne jsem se vyjadril...psal jsem polohu 1 ale na spinacce to je poloha 0 ;)

co se tyce kontrolky mazani a dobijeni tak je nejaky navod jak se na ne zapojuje aut. rozsveceni svetel (jako spoustec) pokud clovek nepouziva ASS1.

jak rikam zitra testnu ;)

gumidek*

Na poloze 0 se jen odemče volant. Není tam žádný kontakt, takže ty kontrolky nepomohou (ty jsou na poloze 1 kontakt č.15). Jeden zajímavý kontakt tam ovšem je. Bez klíčku a s klíčkem je v základní poloze sepnut a na 0,1,2 vypnut.

djala*

o tom jsem ani nevedel...muze se hodit :)

hodnocení

1x

Ne na startování, ale za zapalování. To odpovídá vodiči č.15, běžně se to připojí někde u spínací skříňky.

hodnocení

0x

nemá to bejt náhodou napětí po klíčku? ja si dával nandsfree do oktávky a taky 4 dráty plus mínus mute sem na rádio nedával nechtěl sem a ten poslední drát byl napětí po klíčku ten zajištuje spouštění a vypnutí handsfree *palec*

djala*
hodnocení

v manualu se pise "pojistka startovani"...jelikoz felda nema pozici "1" tak to musim zapojit jinam...

Felda nemá pozici 1 u klíčku? To je teda blbost :) stejně jako se (často) připojuje rádio, aby se vyplo zároveň s klíčkem, tak zapojte i tohle. Klidně by to šlo nabastlit rovnou na kabel k rádiu spínaný klíčkem.

djala*
hodnocení

aby se radio u feldy vypinalo/zapinalo s klickem tak se to zapojuje na kontrolku mazani nebo dobijeni protoze FELICIA NEMA ELEKTRIKU NA 1. POZICI KLICKU ;)

Kontrolka mazání ani dobíjení při jízdě nesvítí. Pokud Vám svítí, tak není něco tak docela v pořádku :) Takže pokud si u auta zapojíte HF na kontrolku dobíjení, tak si potelefonujete jen do té doby, než nastartujete a kontrolky zhasnou. Hledáte v tom zbytečně problém, Felcka není raketoplán, elektroinstalace je jednoduchá. V podstatě stačí u zapalovací skříňky najít drát 15 (pro jistotu lze proměřit - musí být pod napětím, když pootočíte klíčkem zapalování do polohy, až naskočí kontrolky a palivoměr. Jestli jí říkate poloha 1, nebo 9,555 je vcelku putna, podstatné je, aby v této poloze klíčku na kabelu bylo napětí 12V proti kostře. Když klíč vrátíte do původní polohy, napětí tam nemá být. No a k takto nalezenému drátu připojíte HF a můžete pak telefonovat celou dobu, co poběží motor.

To mi přišlo divné, ale asi to tak teda je. V tom případě bych těch +12V co má jít ze zapínání klíčkem zapojil na +12 trvalých. Já osobně si rád poslouchám rádio i když někde na někoho čekám v autě, a takhle u toho nemusím mít alespoň zapnutý klíček (a nikdy se mi nestalo, že by mi rádio v pohotovostním režimu vybilo baterku, ani při 14denním stání auta). Nebo pro lepší pocit si tam dejte vypínač a připojte na trvalých +12V, takže třeba na noc můžete rádio odpojit vypínačem ;)

doplněno 18.02.12 18:17:

A jestliže se jedná o to handsfree, tak bych to asi vyřešil zapínáním zaráz se světly, stejně teď musíte svítit za jízdy pořád :)

djala*
hodnocení

o radio mi nejde...to mam na stalych 12V a tak mi to i vyhovuje ;)

jde jen o handsfree...na svetla me to taky napadlo ale radeji bych to mel primo na startovani ;)

najdi v pojistkovce drát na kterym se po klíčku oběví napětí a připoj to na něj nebo to natáhni ze spínačky kontakt 15 a dej tam 5A pojistku a bude to šlapat

djala*
hodnocení

od zitra na to vlitnu ;)

diky za radu :)

blackflamesiczi*

na stalejch 12+ je to blbost pak vypnete motor vyjdete z auta a telefon bude porad spojen pres blu z autem a kdyz ho zvednete nepujde vam mikrofon v telefonu ale v aute a pokazde odpojovat na telefonu handsfree nebo bezet z telefonem dal od auta ne trochu neprakticke

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]