Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení vačkového hřídele diesel Vw 1.9td

Od: patricius* odpovědí: 19 změna:

Prosím o pomoc.Jak mám nastavit vačku,když dám píst prvního válce do horní úvratě,dle značky na setrvačníku.

Jde o to že mám sundaný rozvodový řemen a pootočil jsem vačkou.Takže ventily nebudou ve správné pozici..

Děkuji za každou radu.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinb
hodnocení

0x

stačí posunutí (přeskočení ) ozubeného řemenu o jeden zub a už to špatně startuje.Shlédni a vyber téma na dieselforum.cz/...

olinb

DODATEK: MĚL JSEM NA MYSLI TOTO - dieselpower.cz/...

hujer123*
hodnocení

0x

Samozřejmě vačku také nastaváte značku proti značce. Je jen jedna možnost.

patricius*
hodnocení

Kde najdu ty značky podle kterých to nastavím.Ozubený kolo vačkového hřídele mám sundaný.

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

vzadu na vacce je zarez vyoseny staci na pravitko

patricius*
hodnocení

Takže jesli jsem to dobře pochopil,tak vačku dát do vodorovné polohy dle zadního zářezu a vyměřit vůle na každé straně pravítka.Je to tak?Je tam nějaké měřící místo(ploška) nebo se to odměřuje od vrchu hlavy.

Kdyžtak prosím o celý postup.Potřebuji k tomu nějaký zvláštní přípravek?Co říkáte na odpověď kolegy,který radí že se to dá na značky.

Díky

hujer123*

ve vačkovém kole je otvor o průměru 6mm a stejný otvor je v hlavě. stačí použít vrták o stejném průměru. Tím máte vačku nejen nastavenou, ale i zaaretovanou proti pootočení. Po nasazení řemenu nezapome%nte vrták vyndat!

blackflamesiczi*

to u vacky na tdi trochu nejde kdyz je vackove kolo na kuzel sundavaci. vemte radeco nebo cokoli podobneho a dejte to do toho vyrezu a je to hotove, na merky zapomente neni to dulezite aby to bylo az tak presně prtoze nejake odchylky jsou v norme. jinak vrtak je do cerpadla, akorat pozor jde strcit na 2 mista a drzi tam ale otvor je videt tak se kouknete

jarda3*

Koukam, ze vite vsechno, dnes jsem se zrovna pustil do vymeny rozvodu 2.4 JTD 100kW od Fiatu - jak je to tam? Marne patram po znacce HU na remenici klikovky, na remenici vacky je nejaky zarez a nahore na krytu asi na 1h zoubek, vyrez vzadu je asi sniman cidlem otacek a to nesedi k tomu zoubku... Je tam pero nebo se to vsechno steluje vzajemne? Viko jsem zatim nesundaval. Kdyz by se menila vodni pumpa, tak se mi zda, ze se musi sundat remenice vacky. Jak je nastavene cerpadlo je predpokladam nepodstatne.

blackflamesiczi*

fiaty nedelam, a TDI znam jako svoje boty po x letech v servisu skoda a vw . jinak benzinove fiaty bez pripravku nenastavite ustavuji te klembou na vacce a pres hodinky alespon ty co jsem mel na dilne.

doplněno 18.02.12 14:55:

italtec.cz/...

nektere firmy je ke koupenym rozdodum pujcuji za par korun

jarda3*

Aha, no 2.4JTD by mel byt celkem trivialni, premyslim, ze zatim vymenim jen remen a s nicim nebudu hybat (jen napinakem ale ten ma indikator - rysku) a nebudu dal resit, uvidime jestli motor bude mit vubec chut k zivotu nebo budu shanet jiny - mel by mit najeto 380000...

blackflamesiczi*

pokud jeste neni dole tak si udelejte svoje rysky a je to vyresene a +- to trefite, ja kdyz jsem linej je hledat a je tam dobrej pristup k rozvodum tak si je udelam take ale ne v HU ale nekde mezi aby motor nebyl napnutej kompresi ale navolno a pak to nemuze nikam skocit

jarda3*

Jj, zatim je na motoru a uz jsem nasel neco i k ryskam - na remenu by mely byt taky tak zitra koupim remen a vymenim zatim jen ten, pokud kladky a cerpadlo pujdou hladce.

patricius*
hodnocení

Nechci zpochybnovat vaší znalost,ale když vačku otočím o 180 stupnů a dám pravítko do výřezu tak vačka nebude ve stejné poloze tak jako kdybych sní nehýbal.

Chci tím říct že nastavení zdvihátek bude úplně jinak.Tak že asi neni jedno v jaké poloze bude vačka.Ano bude dle výřezu vodorovně,ale nebude asi tlačit na zdvihátka v tu správnou chvíly..

Možná se mýlím.

Takže postup:Horní úvrať prvního válce...dle rysky na setrvačníku,,zaaretovat čerpadlo trnem(je tam jen jedna díra kam by to mohlo jít strčit, a zářez na vačce do vodorovné polohy s hlavou.

Přikládám foto jak mám ted tu vačku.

Nastavení vačkového hřídele diesel Vw 1.9td
blackflamesiczi*

no to je snad logicke kdyz pomer kliky z vackou je 2-1 tak to jsem tam nepsal protoze rozvodak nebude menit nekdo kdo o funkci motoru nevi nic. jinak zaaretovat jde u TDI i do jineho mista cca o 180 stupnu jinde nevim jak ale jednomu kolegovy se to povedlo kazdopadne to drzelo. JInak tohle je nejaky starsi motor, TDI nevim od jakeho roku presne mely rysku asymetryckou takze to slo dat pouze do jedne polohy

doplněno 20.02.12 00:06:

podle foto by to nejspise melo bejt tak jak to mate vyfoceno , vypada to ze vam 4 valec striha takze zaaretovat dat remen utahnout napinak a pak cerpadlo a protocit rucne a pak startovat , jinak na jednu baterku to mozna nedate kvuly zavzdusnenejm vstrikum po sundani hlavy

stepz*
hodnocení

0x

To cumim se se lidi pusti do vymeny rozvodu a pak honi po diskuzich nastaveni, znaceni zajisteni rozvodu atd., jste teda odvaznej *sok*

patricius*
hodnocení

Nevidím v tom extra problém.Na autě si udělám cokoliv,jen rozvody jsem nikdy nedělal.A tady nebo jinde na netu,jsou frajeři kteří rádi poradí,ikdyž někdy nechápou proč to ten člověk dělá.

Původně šlo jen o nové těsnění pod hlavou,ale bohužel servisák chce 6- 10 000kč a to do toho starýho auta nehodlám investovat.

A pokud se nezadaří tak to pustím ze skály.

stepz*

no to vidim jak v tom neni extra problem :) Oni mozna rozvody na tech nekolika typech motorů co jsou ve verzi1.9tdi vypadaji "jednoduse" ale taky se tam da monoho veci opomenout a lehce neco pokazit.

jarda3*

A od toho mame internet ;)
Ono je to prakticky u vsech motoru podobne, az na ruzne specialitky s variabilnim casovanim atp., jen obcas jsou nejaka specifika na ktere je dobre se zeptat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]