Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Před časem jsem koupil staré auto a abych se vyhnul placení ekodaně nechal jsem auto napsat na člověka se ZTP (přestože bylo odhlášené na mě) a následně jej přihlásil na sebe. Jenže ten člověk toto dělá i pro autobazary apod. (již cca 400 aut) a nyní ho kvůli tomu vyšetřuje policie. Už u mě byli před časem a neformálně mě vyslechli, ale teď volali a pozvali si mě k nim. Jak se zachovat? Co hrozí jemu, případně mě? Je možné (lepší?) odmítnout výpověď z obavy před způsobením trestního stíhání nebo postihu za správní delikt? Můžou mé jednání označit za podvod (vyhnutí se poplatku registrací na člověka se ZTP když bylo moje) a nebo chtít poplatek zaplatit + nějakou pokutu? Děkuji za odpověď.
Využít zákonnou možnost neznamená podvod. Pokud si myslíte, že jste něco porušil, tedy nějaký zákon, napiště mi konkrétně jaký.
Pokud nevíte co je to podvod, tak se podívejte do trestného zákoníku, jak je tento trestný čin definován.
Policii do prototolu nadiktujte jednu větu že jste po dohodě se ZTP přihlásil auto na jeho osobu , a následne po dohodě se ZTP napsal sebe. Tečka.
Předpokládám že ho policie řeší na základě nějakého udání, v souvisloti s nezdaněnými příjmy...je na Vás, zda ho potopíte a řeknete na policii že jste mu dal pětistovku nebo tisícovku, nebo se s ním domluvíte že budete oba tvrdit že to bylo grátis.
doplněno 16.02.12 13:57:Předpokládám že to bylo K VĚCI.
Také by jste mohl příště do zadání napsat - K VĚCI, o čem jste se s tou policií bavil, neformálně, a v jaké VĚCI se policie zajímá o toho ZTP. Bylo by to určitě vhodné, pokud chcete aby někdo odpovídal K VĚCI, aby jste to nejdříve uvedl Vy sám.
doplněno 16.02.12 13:58:Přihlašování aut není trestné, naopak, zákon to požaduje.
Děkuji za Vaši odpověď.To k VĚCI jsem myslel tak, že mi nepomůže když bude někdo psát básničky o hrdosti a pravdě od Komenského, který určitě nemusel bojovat s vybíráním nesmyslných poplatků na základě záminky o ekologii.
Vzhledem k tomu že jste neporušil žádný zákon, nevznikla nikdy žádná VĚC, kterou by měl někdo vyšetřovat.
Se ZTP se domluvte na tom že jste mu za tu registarci nedal nic, že to byla jen vzájemná dohoda. Proč ho potápět kdvž Vám pomohl. Uveďte to tak do policejného protokolu. Nic víc a na tom trvejte. Pokud není žádný svědek, nidko neprokáže opak. Když mu nidko neprokáže, že získal příjmy, které nezdanil, nikdo mu nai dodatečně žádnou daň nevyměří.
Proč by si ZTP nemohl přivydělat? Stát to tak chtěl, stát má takové zákony, stát proto přichází o příjem do fonde(SFŽP), ze kterého se určitě nikdy nic neztratí (smích) , stát se nechá ojebávat. Je na státu aby změnil legislativu, nebo aby definoval do zákona že ZTP může na sebe přihlsáit 1 auto ročně a bude klid. On jich na sebe může přihlásit i tisíc, to mu nidko nemůže zakázat, ale pokud bude mít vedlejší příjem, musí podat daňové přiznání.
Zbytečné zaměstnáváni policie, zbytečné udávání, stát to jen stojí další peníze a výsledkem je akorát několik nasraných obyčejných lidí.
Kvůli machinacím s DPH unkají státu miliardy, to není schopen ošetřit tak aby k tomu nedocházelo, teší se to až dodatečně když je stát ojebán, a ddoatečné zdanění jednoho nepohyblivého důchodce rozpočet nenaplní...
Vypadá to, že je to trápí a vyšetřujou to pečlivě. Od toho původního to převzali dva, kteří si mě pozvali a to už je půl roku co u mě byl ten první... Přitom by byly určitě spousty jiných věcí za větší peníze, který by se daly vyšetřovat
nenapíšu sice básničku,ale rčení.:"...přiznání je sice polehčující okolnost,ale jistý trest..." A jak správně píše nu-tím,že jste se nezištně dohodli na převodu,nic jste neporušili...Vy můžete mít registrováno x aut(neomezeně) stejně jako kdokoli jiný a přeregistrovávat,odhlašovat můžete opět neomezeně,kdykoli-třeba za 30 minut...Jediným problémem v těchto případech by mohl být "nezdaněný zisk"(limit 20 000,-/rok)-ale to není tato situace(spíš to zkouší u ZTPéčka),jestli se mu to nenasčítá...
Štítem ti buď vždy pravda! To bude šlechtit tvůj život.
Lež je každému muži hanbou, každému dítěti zkázou.
Sám přijdeš na to, že nade vše vzácný je ráj srdce,
že jedno potřebné ti nevezme žádná moc.
Vědomost tě neobohatí, je ti jen cestou ke štěstí;
pokladem, který nikdy neztratí cenu, je ctnost.
J.A.Komenský.
...a jak to dopadlo?
je také možné, že ZTP nebyl pravý ZTP, ale jen se za něj vydával?...dneska je podvodů...
Taky by mě zajímalo, jak to pokračuje. Kamarád řeší pravděpodobně stejný problém. By mě docela zajímalo, jestli ho můžou odsoudit za podvod, když využil zákonné cesty a pokud vím, nikoho v omyl neuvedl...
jestliže je to ten "šikula" co mě poslal usnesení z policie, tak má bohužel smůlu. Páč postupoval podle "hospodských rad" a dojel na to..
byla na něj podána žaloba dle trestního zákona §209
doplněno 05.04.12 18:38:faore, jelikož tam jsou i jména nemůže vložit obrázek z Usnesení..
ale můžu Vám ho přečíst na skype..
Tak to bohužel nevím, jestli je to "ten šikula". Každopádně by mě zajímalo, co má člověk dělat. V podstatě od začátku, kdy přijde policajt k němu domů a jen se hrozně kamarádsky ptá, co a jak. Co jsou ty hospodský rady? Co má člověk dělat opravdu? A jaký usnesení z policie? Předem díky.
v těhle záležitostech je na škodu moc mluvit-stát si stále za svým-s pánem jsme se dohodli,že si auto koupí,pak z toho sešlo...,nic víc nic mín...Po zkušenostech s naším právním systémem -je to prostě "zkouška" s obviněním z podvodu(§209 tr.ř.) jak se chce stát s podobnými vypořádat-ale soudem to neproběhne(za podvod určitě nee),spíš to skončí perzekucí za nezdaněný příjem onoho "šikulky" Onen šikula nabídl "přenesení" svého zvýhodnění jiným,ale nezaplatil z oněch příjmů dan-to je celý problém...
Taky jsem si říkal, že půjdou po tom chlapíkovi se ZTP, ale kámošovi prej přišel dopis, že už je obžalovanej...Což mi přijde, že to už teda soudem projde.
záleží co vypovídal on a co ZTPéčko...,ale viz.shora-auto jsme byli domluveni,že prodám pánovi(ZTP) a pak z toho sečlo...,a není co víc řešit...
Policajt, a kamáradsky se ptá? Tak lepší vtip už jsem dlouho neslyšel. Kdykoliv když potkáte policajta nebo úředníka, tak si vzpomeňte na část zatýkací formule policajtů, tuším v Anglii a USA: "vše co od této chvíle řeknete může být použito proti Vám". A podle toho mluvte. Policajt není kamarád, a když se ptá, tak ví proč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.