Nejste přihlášen/a.
ahoj vsichni,je mozne do nejake doby vypovedet smlouvu o koupi auta od soukrome osoby? auto je v horsim stavu,nez vipadalo... koupili jsme ho pred 2 dny... diky za odpovedi...
Pokud jste podepsal, že kupujete auto "jak stojí a leží", tak si můžete jít postěžovat tak maximálně do nádražního bufetu.
Záleží jen na tom, co jste podepsal v kupní smlouvě.
Tak znova. Dle rozhodnutí Nejvyššího soudu nelze na takový prodej použít kupní smlouvu "jak stojí a leží".
Těch rozhodnutí je už více, tak třeba toto
doplněno 08.12.12 19:28:repe@ Četl jsi ten judikát? Asi ne. Protože tam máš přesně vysvětlené, na co lze použít toto ustanovení.
doplněno 08.12.12 19:36:@cyril Judikatura nejvyššího soudu je v tomto případě stálá a neměná. Sporů které řešil je více, ale že by někdo spor v případě vozidla dotáhl až k nejvyššímu soudu, tak to nevím. Tady se ale nejedná, že taková kupní smlouva je neplatná, jen prodejce se nemůže vyvinit z odpovědnosti za vady.
Máte pravdu. Rozhodnutí různých soudů o různých věcech jsou miliony, měl jsem však na mysli nějaké konkrétní o zneplatnění kupní smlouvy na vozidlo z uvedeného důvodu.
nejlepší je domluvit se, vrátíte auto, prodejce kupní cenu sníženou tak o 20 tisíc, pokud ne, můžete se soudit...potrvá to líta a autop mezitím shnije...ještě bych si rád přečetl nejaký judikát o odstoupení od smlouvy u movité věci
V tom judikátu a ani v žádném jiném není nic o odstoupení od kupní smlouvy. Celé se to jen točí kolem toho, že v případě prodeje věci individuálně nebo druhově určené nelze použít doložku jak stojí a leží.
Doporučuji důkladně přečíst.
doplněno 08.12.12 20:03:Já jsem na zakladatele dotazu ani nereagoval. Napsal otázku a už se neukázal.
Já reagoval na @mikihans
ale tazatel se neptal na judikáty soudů všech stupňů, ptal se na možnost odstoupit od smlouvy, bohužel si nedal tu práci aby sem tu smlouvu naskenoval a myslí si že jsme jansovidci...blůhví co je tam napsáno.
Taky tomu nerozumím, jak může auto za dva dny změnit natolik vzhled, že je nutné jej vrátit. Taky jsem teď kupoval auto, prolezli jsme jich hodně (dnes jsou plné bazary a tak je z čeho vybírat), když jsme našli auto, které vypadalo slušně, tak jsme je komplet prolezli, pak projeli po hrbaté i rovné sinici, pak si jej nechali zvednout na hever a pak prolezli veškeré papíry, co k němu byly. Prostě pro mě je to investice natolik velká, že si důkladně prohlédnu, co kupuju. V případě že něco neštymuje, ať už na autě či chování prodejce, tak prostě auto nekoupím, jistě se najde jiné. Už nejsme v socíku, kdy se na auta stály fronty.
Podstatné pro odstoupení od smlouvy je sám fakt, jak je smlouva koncipovaná. Co si tam smluvní strany dohodly. To si ovšem nechal tazatel pro sebe. Nicméně pro konkretní případ, koupě věci movité - vozidla je rozhodující zda se u vozidla objevila skrytá, podtrhuji, skrytá vada, kterou nemohl kupující ani při obhlídce, či zkušební jízdě, odhalit. Vada musí být skrytá (prodávající na ni neupozornil), to za prvé a za druhé musí tato vada bránit běžnému užívání nabyté věci. Kupující si musí být vědom toho, že kupuje věc použitou, amortizovanou, samozřejmě s ohledem na stáří věci a počet ujetých km. Nejjednodušší je dohoda stran. K ní ovšem musí být dva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.