Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v prosinci 2011 jsem prodal auto do zahraničí (Ukrajina) a mám na to kupní smlouvu i s údaji o kupujícím
a číslo pasu.
V dobré víře jsem mu přenechal TP, OTP i SPZ s tím, že mi je po přihlášení na Ukrajině přiveze a předá,
abych auto mohl bez problému odhlásit. Zatím je i pojištěné na mě. Prosím o radu,
jak bych mohl tento problém vyřešit. Kupující tvrdí, že mu byly doklady i SPZ odebrány při převodu úřady na Ukrajině.
Mám na něj i tel. spojení.
Co mohu dělat?
Děkuji předem za jakoukoli radu a
s pozdravem
Petr Horák
Na dobrou míru, mravy a vychování se dnes moc nehraje. Také jsem na to doplatil, když šel UAZ do Ruska, je to již delší dobu, ale vyřešilo se to na Odsa vysvětlením, jak to šlo.
Proč jste ihned neodhlásil pojištění? Ihned odhlásit, podívat se na web, zda je zde pojištěné. Proč nešel ihned na úřad, či si nenechal aspoň kopii TP? Zvlášť u cizince, když jsou problémy s domorodci.
Já bych šel na úřad a řešil to tam, tady je kupní smlouva, doklady jsou v cizině, jak to prosím vyřešit? Každý úřad má jiný přístup, ale platíme si je. Hlavu netrhají.
Pro Tebe, autobus, souhlasím, má se to řešit na úřadu, ale na úřad musíš jít předtím než dáš doklady z ruky...Pokud chceš na úřadu zařídit cokoliv, ve vztahu k autu, předkládáš pokaždé doklady, ale to víš...Úřadu nepřísluší poslouchat pohádky typu ...bylo jedno auto, auto už není, je na Ukrajině, nic nemám, poraďte...Úřad je od toho, aby provedl nějaký evidenční úkon. Vzhledem k tomu že platí zákon č.56/2001, musí se evidenční úkon, respektive jeho provedení zapsat do veřejné listiny, tedy do velkého i malého TP, a také do registru vozidel. Kdo doklady nepředloží, tomu nemůže být vyhověno.
Už jsem to tady asi 15-20 x napsal, že žádný zákon nepočítá s tím, že na něj budou lidé z vysoka s***t, a žádný zákon tedy ani nepopisuje, ajk provést úkon v rpzporu s tímto zákonem. Tp by ybl oabsurdní,
Závěrem - bez dokladů prostě nelze provést žádný úkon, vyžadující zápis do registru, a pokud tak někdo učiní, jedině v rozporu se zákonem.
Ale naštěstí tady máme ČKP, ta působí poslední dobou tak intenzivně, že se lidé začínajáí probouzet a začínají se konečně zajímat i o takové zbytečnosti, jako na koho je "psané" auto...
No brácha mi teď napovídá, abych dotyčnému řekl, že je vždy lepší nejdříve se ptát a až poté konat...Proč to neřešil předtím než auto prodal, nebo těsně poté?
Nejjednodušší bude zajít na úřad, nahlásit ztrátu velkého a malého TP i značek, a na základě písemné plné moci od uvedeného Ukrajince odhlásit vozidlo k trvalému exportu na Ukrajinu. Musí být platná TP, platná zelená karta a stojí to cca 800,- Kč za exportní zančky, 200 Kč za duplikáty dokladů a 450,- Kč za ztracené značky. Pak je auto vedeno v našem registru jako vyexportováno a časem bude tento zápis z registru vozidel vymazán. Takež auto úplně a navždy opustí náš registr vozidel.
Vzhledem k tomu že UA není v EU, náš správní orgán nemá šanci zjistit, zdy bylo vozidlo skutečně přihlášeno na Ukrajine, nebo zda nebylo...a Ukrajina nemá šanci zjistit že byl vydán duplikát TP který byl odebrán atd...
Je logické, že nelze připustuti, aby mělo jedno auto dva platné registrační doklady z různých zemí, a dvě různé registrarční značky, proto se doklady při registrarci odebírají...Bohužel nebo naštestí UA není v EU, takže to co jsem napsal lze udělat i dodatečně tak jak jsem to popsal...
doplněno 15.02.12 13:26:Jinak neručím za to že Váš úřad nebude chtít protokol o evidenční kontrole na jméno cizince, ale ten už nemáte šanci získat, dle mého názoru, tak jak je tento úkon (přidělení exportních značek a zápis cizince do TP i do registru) není registrací, ale změnou...
Vyhláška o registraci tento úkon popisuje ka´jako "odhlášení k trvalému exportu", a pokud je to odhláška, je to jen změna...I když se za značky vybírá poplatek jako při registarci... Ale když se nad tím logicky zamyslíte, je to odhláška, prože registarce cizince priběhne až v ejho amteřsjké zemi, dokončením regustarce bude výdej nátordného TP, značek, a samořejmě odebráníé českého TP...
Z výše uvedeného vyplývá, že protokol z evidenční kontrola není nutný...
doplněno 15.02.12 16:57:Pokud by to někdo nepochopil a kladl by si otázku, proč to celé, když to auto už na té Ukajine je, tak odpovídám, právě proto...kdyby tam totiž nebylo, ale bylo by ještě tady,v ĆR, udělalo by se to předtím než to auto na Ukajinu odjelo...S původním velkým i malým TP, s odebráním českých značek a vydáním exportních, a to celé na počkání za 800,- Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.