Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vozidla - bez přepisu na nového majit

Od: hpm74 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

8/2010 jsem prodal auto. Kupec se v kupní smlouvě zavázal, že auto do 14 dnů přihlásí na sebe a všechny formality vyřídí na základě plné moci. Uvěřil jsem tomu. Jediné, co jsem udělal - odhlásil u pojišťovny povinné ručení - s kopii kupní smlouvy.

Včera jsem v evidenci dopravního inspektorátu zjistil, že vozidlo je stále evidované na mě. Ten člověk, co auto koupil ho navíc ještě prodal. Nevím, co mám v této situaci udělat proto, abych auto odhlásil - nemám techničáky, ani značky ... pouze kupní smlouvu z roku 2010.

Plyne z toho, že v technickém průkazu jsem uvedený stále já, pro mne nějaká povinnost a odpovědnost, případně sankce?

Děkuji za odpovědi a pomoc

JS

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdokoliv*
hodnocení

2x

V podstatě jde o to, že Vy už nejste majitelem a proto jakýkoliv zásah ve smyslu změny v registru by byl protiprávní. Vám nehrozí vůbec nic, protože máte kupní smlouvu a to je podstatné ve vztahu k vlastnictví věci.

doplněno 15.02.12 11:06:

Doporučuji uchovat kupní smlouvu a střežit, jako oko v hlavě pro případ obeslání výzvou ze strany čkp, na kterou v případě, že dojde budete muset podle zákona reagovat a do toho dotazniku uvedete, že již od doby viz.( kupní smlouva) nejste majitelem, doložíte tuto věc touto smlouvou ( okopírovanou se zaškrtanými osobními údaji na dané kupní smlouvě z důvodu ochrany os. údajů). TEČKA. V případě potíží opět zde na poradně.

P.S. = Do nebývale obrovských problémů by jste se dostal právě zásahem do vlastnických práv současného vlasníka.

hpm74
hodnocení

JJ, kupní smlouvu mám schovanou, tak jste me trochu uklidnil .-), díky JS

nu*
hodnocení

2x

V každém případě máte kupní smlouvu a povinné ručení prodejem auta a nahlášením prodeje na pojišťovnu tímto dnem zaniká.

Takže dalším obětním beránkem ČKP bude ten, kdo od Vás auto koupil, Tento člověk totiž podle zákona č.168/1999Sb. v inkriminované době měl být zapsán v registru vozidel, že se tam nepřihlásil, je jeho problém.

Napište to ČKP a zašlete jí kopii kupní smlouvy, klidně jim napiště že jste mu dla plnpu moc k pžřevodu, ale že on to neudělal. ČKP si může zjistit, zda tento človek poté co od Vás auto zakoupil měl toto auto pojištěné. Možná měl. Pak bude obeslán ON, a protože se na něj plně vztahuje paragraf 24c) bude ČKP vymáhat dluh po NĚM: Bude to teď jeho boj. Lidíé si myslí, že když auto nepřihlásíkm že se na ěn nepřijde. Přijde, pokud prodávající nezahodí kupní smlouvu.

Další prodej další osobě už bude dokládat ČKP ON: Je to ted jeho boj.:D

nu*
hodnocení

1x

1.) dopravní inspektorát nevede evidenci vozidel, asi jste si spletl budovu. nebo dobu

2.) nahlásit změnu nového vlastníka do 10 dnů je Vaše povinnost ze zákona, je ejdno zda jste ěnkoho zmocnil nebo ne, povinnosti se nezbavíte

3.) Hrozí Vám doživotní obesíláná ze stzrany ČKP, v případě že nový majitel auto nepojistí

doplněno 15.02.12 11:16:

za to že jste nenahlásil změnu by jste teoreticky mohl dostat od úřadu ( ne od DIVB ) nějakou sankci, ale kde není žalobce, tam není soudce...

Jinak Vám přeju, aby Vám po letech nepřišla faktura z magistrátu z Ostravy či Prahy, na 25 tisíc, nebo na 30 tisíc, za to, že auto u kterého jste veden v registru Vy stálo léta odstaveno na okraji města, bylo proto na náklady města umístěno na placené parkoviště a po zákonné lhůtě prohlášeno za autovrak a ekologicky zlikvidováno...

hpm74
hodnocení

pokusím se dopátrat stávajícího majitele a domluvit se s ním na případné likvidaci ...

Jestli jsem to dobře pochopil, tak ani za to "parkování" bych neměl být odpovědný, protože auto jsem prodal - pan s nim odjel a tudíž jsem ho já nikam nemohl zaparkovat ...

no je jasné, že bude lepší, když to nenastane ... díky za odpovědi

erikch*

pochopil jste to velmi správně-nemůžete nést odpovědnost za něco co není vaše(naštěstí stát už napravil i piokřivené "vlastnictví" a úklid chodníků-kde to odporovalo i Ústavě)...Prodej movité(majetkoprávní vztah) věci mezi dvěma fyz.osobama dle zákonů(třeba Obč.z.) vymezuje právě a pouze kupní smlouva a nic jiného-komukoli krom soudů,PČR a st.zastupitelstvím nepřísluší nutit jiného konat...Vy jste kupujícímu nezabránil v řádném užívání věci-čili jste mu předal jak TP tak ORV(malý)-bez něj by věc nemohl užívat, spolu s plnou mocí k vyřízení náležitostí v registru-bylo by to na soud,poněvadž bez TP a ORV nemůžete provést jakoukoli změnu a ani vystavovat duplikáty,jelikož již nejste majitelem a mimoto i reálně existují a jsou v držení nového vlastníka-jsou totiž nedílnou součástí každého zaregistrovaného vozu v ČR,stejně jako třeba značky...Sice jakože máte povinnost do 10 dnů odhklásit,ale je to v kolizi s řádným užíváním věci...Takže v klidu -nic nedělejte,pouze si "zarámujte" onu kupní smlouvu a kdyby někdy cokoli-od toho a toho dne roku 2010 nejsem majitelem a nashledanou...

buss
hodnocení

0x

Tuto povinnost přenést na jiného bych už nikdy neudělal, věřit jen sám sobě. Zjistěte si na webu, zda je auto pojištěné. Nicméně vzal bych smlouvu a zašel na Odsa se poradit.

hodnocení

0x

hpm,

až budete chtít protiprávně vymazat z registru, tak se ozvěte..

zatím bych na Vaší pozici nedělal nic, ale opravdu bych zkusil podle SPZ zjistit, zdali je vozidlo pojištěné a pak pátral...a řešil...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]