Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
Mam problem s Feldou 1,3MPi r.v. 2000. Pri techto mrazech jdu rano k autu a pri pokusu o nastartovani starter 1-2 otoci a pohasnou kontrolky. Jako by byla vybita baterie ale tou to neni. Pri pokusu startovat pres kabely z jineho auta to same. Pomuze az roztlaceni.
Ceho jsem si vsimnul tak kdyz dam dvojku pri roztlaceni a pustim spojku (bez klicku) jen aby to skublo a pak zkusim normalne startovat tak startuje jak za mlada. Prijde mi jak kdyby tam neco zamrzlo. Napadlo me jestli neni stary nebo malo prevodoveho oleje.
Dalsi ceho jsem si vsimnul tak kdyz nastartuju a v neutralu pustim spojku tak ma auto tendenci jet dopredu a trochu klesnou otacky. Po cca 2 minutach jizdy je vse OK.
Baterie je nova Bannerka 55Ah s vyssim startovacim proudem (kupoval jsem ji naschval pred zimou).
Predem dekuji za rady.
Mám v převodovce olej PP80 (W80) a taky má snahu se v mrazu rozjet na neutrál (Favorit 1990). Startujte se spojkou, ať netočíte i hřídelem v převodovce. Olej v motoru se mění jednou za rok nebo po 15 000km (stárne). Používejte 15W40 M7ADX FELICIA.
Pokud ho měníte každých 15 000km a najedete jich za 5 let, tak to už ten olej je fakt hustý hnus a startér to v zimě neutáhne.
Skontrolujte a očistěte kontakty od oxidace na těchto místech: svorky baterie,přívod + na alternátoru s baterie,kostru na pravém podběhu a dál na motoru (ten - kabel). Očistíte lechce nejjemějším smirkem a kontak sprejem.
doplněno 12.02.12 17:01:oprava: ne na alternátoru, ale startéru i když tam je to dobré taky očistit k vůli dobíjení. A odpojte si - od baterie, protože ten hlavní + není jištěn pojistkou a po spojení s kostrou nastane silný skrat.
To s tou převodovkou mi dělá taky, řek bych že olej v ní mám asi už hodně starej :D ale zřejmě to nic není
motorovy olej menim kazdych 15.000km (cca po 3/4 roce)
v prevodovce by se mel menit kazdych 60.000km...navic mi trochu unika u tesneni tycky razeni
kdyz prijdu do auta tak je radici paka neskutecne tuha...je docela problem vubec zaradit rychlost
v elektrice bych problem nevidel...jak rikam kdyz se s tim "cukne" tak to startuje bez problemu
k cuknutí startér nepotřebuješ vem startovací kabel přilož na mínus baterie a blok motoru a pak nám řekni co na to startér
Tak jsem to dnes zkousel a nastartoval jsem. Starter sice tocil z posledniho ale chytlo to. Otazkou je jestli na to nema vliv ze jsem vcera najezdil docela dost km. Napada vas nekoho co by jsem jeste mohl zkusit / zkontrolovat?
muzou to delat spatne uhliky? i kdyz starter toci? myslel jsem, ze uhliky by zpusobovali "vypadky" starteru...kazdopadne jeden uhlik stoji cca 20,- tak za pokus to stoji
kdyz uz v tom budu tak ho vycistim, vymenim uhliky a ty "loziska"...co jsem se docetl tak kdyz je starter rozebrany vyplati se je rovnou vymenit...
Tak naposledy.
Olej u Felicie a Favoritu v motoru se mění každých 15 000km nebo jeden rok.
Olej u Felicie a Favoritu v převodovce se mění každých 40 000km (u Fáva to mám v servisce) nebo tři roky.
Oleje v převodovce musí být dostatek. Nahoře se vyšroubuje náhon tachometru (na převodovce) a vytáhne se z ní to ozubené kolečko s přírubou jištěnou ještě šroubkem M6 na klíč 9 (stará norma, proto nepíši 10). Kolečko slouží jako měrka a olej musí dosahovat, až na začátek spodního okraje zubů kolečka.
Olej se používá nejlépe 75W (po staru u Fáv PP80). Olej může unikat gufery poloos a tyčkou řazení. Vliv na tuhost řazení mají tyče řazení a ne převodovka. Tyče nesmí být ohnuté. Je poblíž výfuku a proto po ohřátí řazení jde lépe. Stejně tak starý olej nedělá dobře na synchrony a nepustí řazení (je potřeba v neutrálu meziplyn a pak znovu rychle se spojkou řadit - meziplyn bez spojky, aby se roztočil hřídel). Nepokoušet se přetlačit synchron (raději meziplyn). Výměna oleje to po několika km postupně řeší (hlavně na dlouhých trasách, kdy je dostatečně teplý).
ale to nikdo nevyvraci...jen jsem psal ze me napadlo zda to nemuze zpusobovat prevodovy olej ktery se u Feldy meni po cca 60t km a u me nebyl menen ani nepamatuji...
Pokud při startování mačkáte spojku (tak je to správně), tak motor netočí převodovkou a tudíž olej na startování nemá vliv (olej v převodovce samozdřejmě). Olej v převodovce má vliv na řazení (plynulost a lechkost) a na tuhost řadící páky má vliv zase řadící táhla (jsou na podvozku holá a chytají špínu v kloubech a tuhnou).
Pokud olej nebyl měněn, tak ho vyměňte. Oleje dáte jen asi 2,5litru po to kolečko,jak jsem psal. Vyplatí se to i na spotřebě paliva. V převodovce funguje starý olej jako brzda.
lehkost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.