Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu na nějaký typ měřáku auto a motobaterii kapacity. Mám na mysli něco jednoduchého na občasné použití. Děkuji s pozdravem Hájek Tomáš
Kapacita akumulátoru závisí na velikosti plochy desek. Pokud koupíte akumulátor se štítkovou kapacitou 55 Ah, tak při předepsané max. hustotě elektrolytu je plně nabitý a tuto kapacitu má. Když při nabíjení dojde k "varu" (bouřlivý vývoj plynů) a hustota elektrolytu už dále nestoupá, tak je kapacita závislá na této hustotě. Kupte si hustoměr elektrolytu za pár korun a to by Vám na hrubý odhad kapacity mělo stačit.
Ano p. aloisb . Kapacita akumulátoru , např. 55 Ah znamená , že plně nabitý akumulátor , by měl být schopen dodávat do jeho vybití , proud 1 A , po dobu 55 hodin a nebo 55 A , po dobu 1 hod. Na skutečné změření tedy stačí žárovka se známým odběrem v A , zapojená do okruhu s ampérmetrem , hodinky pro měření času do známek vybitého akumulátoru a voltmetr. Známka vybitého akumulátoru je - pokles napětí článeku na cca 1,75V , to je u 12V akumulátoru cca 10,5V. Hustota elektrolytu je jen orientační , ale důležitá , zejména pro kontrolu úrovně nabití (vybití) akumulátoru. miro
Jak už se tu psalo, nejlepší je baterku nabít, připojit stálou zátěž a měřit čas. Já to udělal tak, že jedním digitálním měřákem jsem měřil napětí baterie, druhým produ tekoucí do připojené zátěže a fotil to přes webkameru po asi pětiminutových intervalech, kde jsem měl přímo zapsaný i čas. Až byl akumulátor vybitý (podle napětí), tak jsem zprůměroval proud (při nižším napětí teče žárovkou logicky i nižší proud - svítí míň), vynásobil počtem hodin a měl jsem docela dobře odhadnutou kapacitu baterie jen je to docela časově náročné a je potřeba to občas kontrolovat, aby se Vám baterka nevycucla úplně (to by mohla být její smrt). Pokud připojíte třeba 35W halogenku, měla by na 44Ah baterce ve skvělé kondici vydržet svítit 15 hodin
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.