Nejste přihlášen/a.
Zdravim potřeboval bych poradit s karburátorem favorit mám první typ favoritu s karburátorem lekr 28-30 ,auto mi při zahřátí a vypnutí sitiče chcípne pokaždé když prošlápnu pynový pedál nebo ,když zněj sundám nohu,skusil jsem karburátor vyčistit,profoukat, vymněnit za jiný karburátor a dělá to pořád.Děkuji za jakoukoli radu.
Pozná se to na stroboskopu.
Při odpojené hadičce od rozdělovače se na stroboskopu méně mění předstih vlivem otáček. Funguje to na principu, že na řemenici je zářez a bliká se jen v okamžiku, kdy je ten zářez na určitém stejném místě. Pak se za chodu motoru zdá, že ten zářez zdánlivě stojí. RRegulace předstihu pak to místo posouvá (ať už vlivem podtlaku, který vzniká ve štěrbině karbu pod klapkou u Fáva nebo odstředivých závaží v rozdělovači viz video dole.
Je to volnoběžný kanál. Klasicky bych vám poradil zkontrolovat a vyčistit trysku volnoběhu, el. mag. odpojovač paliva, ukostření karbu, ale pokud Vám to samé dělá i při výměně, tak je to v elektrice. Respektive v napájení karburátoru.
Do karburátoru jde napětí 12V zeleným drátem zakončeným konektorem Faston 6.3 (vychází ze svazku u baterie). Toto napětí se objeví jen po zapntí klíčku (když fungují směrovky a stěrače). Karburátor toto napětí potřebuje na termoventil,výhřev víka sytiče a elektro magnetický ventil přívodu paliva. Ten ventil je ve volnoběžném kanálu a odpojuje palivo při vypnutí motoru klíčkem (k vůli samozápalům). Volnoběžný kanál zase obchází sytič a otevřená klapka 1.komory (při držení pedálem plynu). Proto při teplé motoru to zdechne na volnoběh.
Důležité je tedy zkontrolovat na tom zeleném drátku napětí a hlavně karburátor má i kostru. Takže skontrolovat i hnědý drátek, co vede k termoventilu (zprava) a ten hnědý, co vede pod karburátor na jeden ze čtyř imbusových šroubků k podložce (jeden šroub má zepředu kontakt na faston a hnědý kostřící drát.
Při otočení klíčku ten ventil cvakne (poslouchat v motorovém prostoru u karbu).
Přečtěte si kdyžtak i mé další příspěvky zde na poradně (hledat gumidek favorit)
Zdravím,tak jsem nato pořádně mrknul a závada je odstraněna v obouch karburátorech byla nepatrně narušena membrána,oprava 150kč za novou + pulitr rumu,opravoval jsem venku.Jinak opravdu když se rozpojí zelený drát,motor chcípne.Děkuji za rady,zase jsem se něco přiučil.
Ano, chcípne jen když je vypnutý sytič (zahřátý motor).
Já, když dlouho sedím v autě a něco dělám uvnitř a mám zapnutý klíček k vůli ventilaci a případně stěračům (takový relax), tak ten zelený kabel odpojuji. Dokonce v příručce (té starší) se píše, že to nedělá dobře výhřevu sytiče karburátoru (spirálky topí a nechladí sytič vodou s chladiče.
Jednou jsem to zapomněl připojit a vyjel jsem. Po 2km mi to zdechlo v křižovatce. Musel jsem nastartovat a držet to pod plynem. Pak jsem si to u cesty znovu spojil a OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.