Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní značení-zákaz stání

Od: nikniki odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, nám dotaz. Na silnici před mateřskou školou dali nově značku Zákaz stání. Moje otázka zní - Mohu zaparkovat a dojít s dětmi do školky, aniž bych riskovala pokutu? Dle mého názoru je to doba nezbytně nutná na vyložení a naložení nákladu. Prosím poraďte. Děkuji Irena B.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Můj rozum mi říká, že s dětmi vystoupit můžete a odvést je do školky taky. Kdyby se tam nesmělo zastavit, dali by zákaz zastavení. Takhle jim jde (snad jen) o to, aby tam auta neparkovala tvale. Pod pojmem "vystoupit" si u tak malých dětí představuji "vystoupit a někam je uklidit", zvlášť u školky.

Ale je pravda, že strážci jsou obvykle obdařeni rozumem podprůměrným. Přesto bych tam zastavoval (jestli tedy není zastavení např. o 20 m dál bezproblémové) a kdyby náhodou, tak bych nic na místě neplatil a zkusil bych jim to pak vysvětlit "na centrále". Blbí snad nebudou všichni.

hop®

Souhlasím s "hm", značku tam úřad umístil možná právě z důvodu, aby tam nebylo parkoviště a rodiče tam mohli zastavit a odvést díte od školky. Bydlím v Praze nedaleko základní školy, před ní jsou dva přechody které ráno před 8. hlídají dva policajti. Rodiče malých školáků běžně tu chvilku parkují na chodníku a je to policií tolerováno, kdyby totiž zastavili či stáli přímo na komunikaci, znemožnili by průjezd autobusů.

stirecek*

hm a hop - no vidím, že si každý umí výše uvedenou značku odůvodnit tak,jak se mu hodí a ještě za to sklízíte body. Pak se ani nedivím, že lidi i u nás v městě parkují, jak se jim zachce*smich*

hop®

Štírečku, odpovídám tak jak myslím, ne tak abych prvořadě dostal body, snad zde mohu vyjádřit svůj názor! ;)

stirecek*

Hope tvůj názor ti nikdo nebere;), já jen...že pokud by všichni jezdili, tak jak si sami představují, pak by nebylo značek třeba.

majsterjoe*

"Strazci" urcine nejsou obdareni takovym rozumem jako vy, ale aspon narozdil od vas hlidaji dodrzovani vyhlasky a zakonu. Pokud je tam znacka zakaz stani, tak neexistuje dvoji chapani zakonu. Proste zakaz stani je zakaz stani, zastavte, nalozte se, vylozte se a jedte. Ne ze v jednom pripade to bude fungovat takto, a ve druhem nekdo bude schovivavy a bude cekat nez se dopravite do skoly a zase zpatky.

A nevim co jim tak budete vysvetlovat na cetrale. Ja bych pak taky takto stal vsude a rikal bych, no u te skolky mi to prochazi tak mi to projde snad vsude. *zed*

jeli stim problem, oznamte to na obecni urad, ze znacka je proste spatne umistena.

buss
hodnocení

1x

Ne, vy vozdilo opouštíte. To bych si mohl zaskočit do obchodu, na svačinku... Kdyby tak činili všichni rodičové, kam bude fronta?

erikch*

pokud by se chtělo někomu "zagooglit",tak již před nějakou dobou jsem při hledání něčeho jiného narazil(a bohužel si neuložil) na řešení tohoto problému NS(jehož výklad je řekněme závazný pro jakoukoli nižší státní správu)...V kostce tam z toho vyplynulo-jednalo se o babičku,která byla o berlích-ale ne ZTP a ani auto tak nebylo označeno-čili bez jakéhokoli zvýhodnění) ,že "vyložit ",čili nechat vystoupit a odvést,resp.doprovodit do přilehlých prostor není porušením zákazu stání...Což s malým nesamostatným dítětem před školkou,a do školky, je podobné...Vzhledem k tomu,že zákon zná pojem jako "doba nezbytně nutná" a není tak nijak ohraničena nějakou měřitelnou veličinou( 3 minuty apod.) je to vždy na objektivním posouzení-jenže objektivitu u správního orgánu města(zřizovatele MP příslušného města,kdy právě MP vytváří městu nezanedbatelný zisk) nelze zajistit...Takže jedině soudně-otázkou je,kdo na souzení se kvůli pokutě má čas,náladu a prostředky...

stirecek*

Já jsem nedávno četl něco podobného, ale s opačným výsledkem. Osoba sice ZTP, ale auto nemělo označení O1, takže měla smůlu.

hm*

Ano, přesně takhle to chápu taky. Nenabádám k porušování zákonů, ale za "vystoupit" u malého dítěte nepovažuji "vyhodit z auta a ujet".

stirecek*

Nejde o to jestli vystoupit nebo vyhodit. Uvedení motorového vozidla do klidu se již považuje za stání. Navíc pokud po zastavení vozidla nebudou v každém směru jízdy 3metry volné, stejně se tam stát nesmí i bez značky.

ahasver4*
hodnocení

0x
Já bych to viděl tak,že můžete.doplněno 04.02.12 13:26:Stání znamená uvedení vozidla do klidu na dobu delší, než je doba pro zastavení - doba nezbytně nutná k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodleném naložení nebo složení nákladu.Zdroj: spravneparkovani.cz/... 04.02.12 14:00: No,napíšu to takhle..U nás jsou kupodivu policajti rozumní a tohle,v tomto případě tolerují...:)

1jara*
hodnocení

0x

Tak to asi ne, živý tvor není náklad.

doplněno 04.02.12 13:35:

K vystoupení / nastoupení, k vyložení / naložení, ale ne doprovázet děti do školky.

doplněno 04.02.12 14:58:

Radnice to udělala proto, aby před školkou auta nezastavovala.

hodnocení

0x

pokud ty děti vyložíte na chodník a z místa odjedete, pak vám pokuta nehrozí.

nicméně se držte toho, že můžete nechat vystoupit a nastoupit osoby.

ladinpraha*
hodnocení

0x

V žádném případě. Pod pojem vystoupení/nastoupení a vyložení/naložení se to rozhodně neschová.

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, můj názor, je, že doba nezbytně nutná k naložení a vyložení nákladu je je pár vteřin a vy s dětmi tam bude jistě déle a jestliže tam byla značka umístněna, tak asi z nějakého závažného důvodu, nemyslíte?

stirecek*

Doba nezbytně nutná k naložení nebo vyložení nákladu není jen pár vteřin - klidně může být celý den, dva nebo i déle...

jarahosek*
hodnocení

0x

Obrátil bych se na radnici, proč takové paskvili vymýšlí. To jako třeba za deště máte jít s dětmi "půl kilometru"? Samozřejmě tam nemůžete stát a jít s dětmi do školky, nicméně každý rozumný policajt by tohle neměl řešit. Mě to přijde blbost. Neznám samozřejmě situaci ale tohle mi přijde jako nápad někoho chytrého...

Samozřejmě, že tam stát nemůžete. Pokud vozidlo opustíte, nejde o zastavení, ale o stání. Jak po návratu k autu dokážete, že jste jen doprovodila děti a nebyla si třeba při té příležitosti nakoupit? Otázka je, jestli tam ta značka má logiku a jestli by to nehohlo být řešeno jinak. Ale to už je jiný problém.

lui*
hodnocení

0x

V Jablonci by jste městapu zaplatila pokutu. Podle jejich výkladu, musí být náklad nejlépe složený na kraji chodníka předem, a potom smíte zastavit a začít nakládat. Argument, že pro něj musíte do krámu neobstojí.

hodnocení

0x

Zaparkujte jinde a ten kousek do školky dojděte s dítětem! Za to dohadování s MP to nestojí!

atreus*
hodnocení

0x

Jak již odpověděli ostatní - nemůžete.

Zkuste (s ostatními rodiči) jednat s obcí - třeba aby dali výjimku - dodatková tabulka "neplatí pro odvod dětí do/z mateřské školy" nebo všem rodičům dali výjimku pro toto místo, kterou umístí do auta pod přední sklo.

buss
hodnocení

0x

No, nakonec značka neznačka na místě rozhoduje orgán. Je to na něm, jak se k tomu postaví.

stirecek*

*smich**smich**smich* bussi...teď mě napadlo...jak se k tomu staví tvůj orgán? Nic ve zlém, jen rychlá myšlenka;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]