Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, do kolika stupňů má provozní spolehlivost nafta u benzínek? Je to -20°C? A pokud bude ještě větší mráz, musí se přidávat aditiva? Díky moc
jaká nafta? aditivum (VIF) přidávám, pro jistotu, celoročně. pak toto neřeším...
doplněno 01.02.12 20:51:mělo by to být takto:
Dělení směsné motorové nafty podle použitelnosti v závislosti na klimatických podmínkách a její distribuce:
Kvalita : Předepsanou kvalitu motorové nafty určuje norma ČSN EN 590. Ta udává mj. destilační křivku, bod vzplanutí , obsah síry, vody, nečistot a cetanové číslo.
ale lze se na to spolehnout?
Já používám TEC-2000 Diesel Injector Cleaner už 3 roky celoročně a v zimě při mrazech jako je teď, tak dávám půlku pixsly do celé
nádrže a max. spokojenost. Neexistuje, že bych nenastartoval ani jedno auto! Kupoval jsem to v Autokelly servisu a teď to maj všude. A ještě se mi snížila spotřeba a nehulí. Takže ať si mrzne klidně -50 C . Já jedu dál.
Dosti mě překvapilo zjištění - i když možná nemělo - že i jeden prodejce nemá všude stejnou naftu. Ve městě v nížině se prodává méně zimní než na horách. Takže při změnách nadmořské výšky to chce asi cestou vhodně dotankovávat
Pokud máš možnost, tankuj v aerálu čsad, oni mají svou naftu ohlídanou, aby se nestalo, že nevyjedou. Pak nemusíš nic přidávat. Filtrovatelnost nafty nic neznamená, protože ta norma je stará a prováděla se na fitrech odpovídající staré avii. Commonraily mají mnohem jemnější filtry a nekvalitní nafta může dělat problémy i při -7. Přidávání aditiv má taky svoje specifika - musí se přidávat nad bodem zákalu, tedy bodem mrazu, jinak jsou neúčinná, protože se nerozpustí, a když se dostanou do filtru, zacpe se. Tedy nevozit aditiv v autě, ale mít ho v teple a do nádrže ho nalít, tesně před tankováním a taky tankovat jen z podzemních nádrží. U nadzemních opět hrozí, že nafta má teplotu pod bodem mrazu a aditiv se nerozpustí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.