Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové potřeboval bych radu co se stane jak dám do auta baterii 72 ah místo 45 ah? Sedmdesát dvojku mi dal brácha a leží mi v garáži a je ještě funkční. Jedná se o auto seat cordoba 1,4
doplněno 02.02.12 19:12:díky, že se tady rozpuotala tady taková vášnivá diskuze. Baterka je celkem nová cca 2 roky a jsem rozhodnutý ji tam dát, kabely dosáhnou.
Obecně vzato jo, ale originální by měla stačit. Pokud nestačí tak to znamená že se z nějakého důvodu nestíhá za jízdy dobíjet - a to bude platit i pro 72Ah. Navíc je otázkou co znanemá "je ještě funkční" - pokud je to nějaký pár let starý používaný kousek tak může být v horším stavu než to co tam máš teď a jediný rozdíl bude že budeš sebou vozit pár kilo zátěže navíc...
Radil bych spíš opatrněji používat v autě elektriku (když naplno topíš, máš zapnuté vyhřívání skel - fak ti musí i na krátké jízdy naplno hrát i rádio?) a popřemýšlet zda nepořídit prostě rovnou novou baterku.
Já mám také v autě větší baterii, než jakou dával výrobce. Do Favorita se dávaly originál nějaké 45 Ah, ale já tam mám již 5 let baterii 60Ah a nemůžu si to vynachválit. Sice byla na pořízení asi o 400 dražší, ale nelituju toho. V zimě jsem nikdy neměl problém auto nastartovat i v těch největších mrazech. A co se týká toho zatížení alternátoru, je to nesmysl. Je jejdno, jestli vezmu dané množství energie z 50ky, nebo 60ky baterie. A co se týká té rychlosti nabíjení, tak i tahle větší je lepší, protože má větší startovací proud a i při nabíjení se dokáže nabíjet větším proudem, takže se nabije rychleji, než menší při stejném odběru při startu. A životnost se také zvýší, protože je stavěná na větší starovací proudy a když se startuje, tak se tak moc nenamáhá, jako baterie s menším startovacím proudem.
Já tam mám teď 69ku a taky max. spokojenost. Jen při její montáži jsem musel vytahovat rozpěru tlumičů. S původní 45kou jsem tu rozpěrku mohl nechat a jen jsem baterii tak nějak vždycky vyhákoval :D. Nejlepší je ráno točit na drc a sousedi jen čumí u svých naftových miláčků.
no a já mám 60Ah silver calcium též v naftě a na půl otáčky. Znovu opakuju, že na kapacitě baterie nezáleží. Pokud je vše v pořádku a dobíjení funguje jak má, není s tím problém. Pokud problém je, tak baterie s vyšší kapacitou ho jen oddálí.
doplněno 02.02.12 18:08:Zde s Vámi musím souhlasit. Pokud je auto a především dobíjení a startování v pořádku, pak nejsou problémy ani se slabší baterií. Sám mám již třetí rok místo původní 72 Ah "jen" 45Ah a nepoznal jsem rozdíl.
Té mojí budou v březnu čtyři roky, ještě jsem ji nenabíjel. Napětí a dobíjení kontroluju přes palubní pc, v klidu má 12,2 - 12,3V ať je léto nebo zima, při spuštěném motoru 14,5-14,7V i se spuštěnými spotřebiči.
S baterií problém nebude, alespoň do doby, dokud ji budeš pravidelně dobíjet nabíječkou, protože altík na tvém voze to nezvládne a pokud klesne kapacita baterie hodně nízko, aniž bys to při startech poznal, může zamrznout nebo se poškodit natolik, že se nebude dát nabít na maximum.
Proč by to nezvládl? Pokud by byl předpoklad, že tazatel najede za den hodně km (100km), tak to altík zvládne. Stejně tak, pokud zbytečně nebude zapínat elektrické spotřebiče jako zadní výhřev okna,rádio,mlhovky (pokud není třeba),výhřev sedadel,topení nebude naplno (ventilátor) a bude mít denní světla s LED. Altíku to jen bude déle trvat, než tak velkou baterii nabije, ale nabije, pokud bude předpoklad, že mu spotřebiče nevemou moc proudu a autem se pojede delší čas.
Stejně tak malá nabíječka, která dává 700mA nabije takto velkou baterii (potřebuje na to cca 4 dny).
No to je ono - předpoklad - co psát, když tazatel nepíše kolik najede. Když cárá po městě, startuje, nedobije.
To je totiž oblíbený mýtus -to, že je li v autě akumulátor s velkou kapacitou, odnese to alternátor. Ale z jakého důvodu? Uvažujeme li na začátku startování nabitý aku, tak dejme tomu, že na start potřebuji -plácnu- 10Ah. A je přece úplně jedno, jestli ten úbytek dobíjím do malé, či velké baterie. Prostě dobiju, co jsem vybil startem. Naopak velký aku má výhodu v tom, že bývá schopen většího startovacího proudu a zejména v zimě při opakovaném startu se každá Ah někdy sakramentsky hodí.
Možná jste nepochopili, co jsem tím chtěl říct. Snažím se vysvětlit že pro dobití cca jednou takové kapacity bude potřebovat alternátor jednou takový čas. Pochybuju, že bude kvůli tomu jednou tolik jezdit, takže jsou dvě možnosti - buď vyměnit alternátor za silnější nebo vzít baterku občas nabíječkou. Ona se bude sice tvářit, že je v pořádku což je pochopitelné kvůli větší kapacitě, ale ve skutečnosti může být nabitá jen na polovinu své původní kapacity a při velkých mrazech hrozí poškození. Taktéž dlouhodobě udržovaná baterie v podvýživeném stavu zkracuje její životnost a mnohdy se už nikdy nedá nabít na max.
Patrně také nechápu: Aku o dvojnásobné kapacitě podle Vás potřebuje dvojnásobnou dobu nabíjení. Co se vyřeší výměnou alternátoru? Jak víte, že stávající není schopen dobíjet i tuto baterii? I slabý alternátor je běžně schopen dodávat min. 30A proudu, myslíte že je to k nabíjení málo?
Cyrile jestliže budu nabíjet 40ah baterii nabíječkou 4A, tak do plna ji nabiji za deset hod. Jestliže budu nabíjet baterii 80ah, tak těmi čtyřmi ampéry budu muset nabíjet 20hod. Pokud zvednu proud na 8A, tak stačí těch deset hod. Jestli se mu ta slabší baterie nestačila dobíjet, tak ta silnější už tuplem ne. Takže jestli má větší odběr než příjem, bude slábnout i ta silnější, ale za delší dobu. Pokud namontuje diody, může ušetřit zhruba 12A za světla. Nepočítám s tím, že ta stará baterie, která mu stojí ve sklepě bude v nejlepší kondici.
Obě baterie budou mít větší odběr než příjem, protože zjevně alternátor nefunguje (ztratil výkon - diody v můstku,regulátor,uhlíky). Až bude alternátor fungovat, tak je jedno, co tam dá.
Ze všech baterií odebere stejné množství. Vemte si sklenici vody a kanystr. Půl sklenice vylejte a stejné množství (půl sklenice) vylejte i s kanystru. Pak plňte obě nádoby (sklenici i kanystr stejně rychle vodou).
Výsledkem zjistíte, že při takovém odběru vody postačí i vana, takže je jedno jaký akumulátor tam dá (je to jako s vodou a zásobníkem). Jde o ten nadbytek kapacity u velkého akumulátoru, který je hodně dobrý při opakovaných startech v zimě.
Jiná věc je ta, že pokud s kapacitou bude plýtvat u zhaslého motoru (nedobíjí), tak bude trvat delší dobu,než ji opět nabije.
Záměna alternátoru za výkonější řeší jen možnost pověsit více elektrických spotřebičů. Pokud se se starým alternátorem pověsí více spotřebičú, tak zbytek potřebné energie už alt nedá (je plný) a dá ho baterka,která se vybíjí až klekne. Nový výkonnější alt pokryje i ten přebytek a tak mu zbyde i na dobíjení baterky.
Už to konečně stirecku chápete?
Tak jinak - pokud mi klesne kapacita baterie vlivem podchlazení dejme tomu o třicet procent, tak u 45Ah mi bude chybět 13,5Ah do plného. Pokud odeberu 30% ze 72Ah, tak už mi bude chybět 21,6Ah. Takže kterou baterii nabiju do plna dříve? Už to taky chápete? S tím odběrem je mi to úplně jasné, já ale beru vliv poklesu kapacity z důvodu mrazů. Ta silnější baterie bude startovat dejme tomu i při padesátiprocentním poklesu kapacity, je ale otázka, co udělá elektrolyt při mínus dvaceti, když bude takhle slabý.
Super, ale při teplotě -20°C u 45Ah dojde k poklesu vlivem mrazu o 30%, ale u 72Ah jen o 10% (nikdy stejně). Malá baterka prochladne více než ta velká. Ve velké je více elektrolytu. Stejně jako zamrzne nafta dříve v poloprázdné nádrži než v plné. Dále v té velké baterii bude stále větší stupeň nabití (čím více Ah, tím je křivka vybíjení delší a tak napětí neklesne pod 12V - elektrolyt zachová hustotu, díky tomu tolik neprochladne a baterií mráz tolik nezamává jako to udělá s tou malou).
Mnohem více si majitelé stěžují u těch malých aku v osobních autech. Kamiony na to moc netrpí.
Takže dalo by se říct, že když si pořídím větší dům nebudu muset topit, protože akumulované teplo z léta mi vydrží na celou zimu než v malém bytě
U nafty je úplně jedno, kolik jí máš v nádrži, protože zmrzne v trubkách a když nezmrzne v trubkách, tak parafíny ucpou filtr. Je úplně jedno. kolik té nafty je v nádrži.
A řešit tady kamiony je taky blbost, kamion nejezdí na nákupy do kauflu, ale jezdí dlouhé trasy, navíc těch válců má víc a nakonec i těch spotřebičů má víc, ale netrpí tolik, poněvadž se s tím jezdí. Věř mi, jezdil jsem asi 12let, kapacita není důležitá, pokud vše funguje jak má. Velká kapacita problém neodstraní.
Když zmiňujete dům, tak bych mohl zmínit akvárium s rybičkami. Ve větší nádrži se drží lépe rovnováha a v malém se furt kazí voda. Ale je to blbost takto paušalizovat. Domy,akvária,nafta,akumulátory mají svoje. Jinak s tou naftou jste mi to potvrdil. V trubkách je jí málo a právě tam se rychle schladí a zmrzne. V nádrži je jí velký objem a tam zhoustne a udělá krystalky. Stejně jako v malém akumulátoru je málo elektrolytu.
Chce to vyzkoušet. Podmínkou je funkční alternátor a ne těsně před smrtí.
Přesně tak, chce to vyzkoušet. Každé auto má jinak výkonné spotřebiče, kterým musí odpovídat určitá kapacita baterie a takové baterii pak musí odpovídat výkon alternátoru. Pokud je dobíjení v pořádku, není třeba vyšší kapacitu. Pokud nacpu do auta silné audio s pořádným zesilovačem a budu si chladit v ledničce pivo nebo si napojím v autě televizi někde v kempu budu potřebovat samozřejmě vyšší kapacitu, ale měla by odpovídat výkonovým parametrům alternátoru, abych běžnou jízdou dodal zpět to, co jsem odebral.
Nechápu proč do toho pletete nějakou nabíječku, když byla řeč o alternátoru! Navíc nabíjení aku je odvislé od napětí a ne od proudu.
Cyrile vím o čem mluvím (praxe). Mám nabíječku na malé hermeticky uzavřené pb aku a dává max. 700mA a 14V. Druhá je normální na autobaterie a dává 3,8A. Pokud 69Ah aku nabíjím tou malou, tak to trvá 4dny a tou druhou to trvá přes noc. Mám totiž tři akumulátory a to 45,55,69 a nabíječky dvě (tyto).
Nabíječka byla jako příklad. Dobíjí se proudem, stejně jako odběr je v ampérech a né v napětí! Cyrdo,...
Na konci dobití přestává téct, protože se napětí na obou stranách vyrovná.
Skutečně jediný důvod,proč bys nemohl mít skoro dvakrát větší aku v autě je rozměr.Mohlo by být nebezpečné,kdyby svorky kabelů byly nacpány do motorového prostoru a hrozily dotykem karoserie.Také upevnění těžké baterie musí být obzvláště masivní,mohlo by se při bouračce stát,že propochoduje ven a způsobí požár.Talkže pozor na to!
JABRAKA
u starších aut to nevadí.Dědek dával na zimu do Š120 traktorovku 24V a nikdy neměl problém s nastratováním i při teplotě -25°C .Ale u denšních aut to může dělat neplechu a hlavně těch 24V,jinak popravdě jsem to nezkoušel,kromě 120 a lady Nivy.
To musely žárovky svítit jako prase, pokud nesořely a alternátor se musel ničit (diody) :D. To měly rozdělovače ještě kontaktní zapalování, proto to asi jelo.
Akumulátor na 24V by se pro použití do škoděnky musel rozpůlit. pokud ne mechanicky, tak alespoň elektricky...
Většina vozidel s 24V palubním napětím má dvě klasické 12V baterie, zapojené do série...
jak ktere nektere maji 12v nektere 24v ja mam v aute baterku z nakladaka 12v
doplněno 07.02.12 21:31:tak oprava ta 24v je slozena ze 6v nejak jsem si to neuvedomil tem kastlik vypada jako baterka , asi maskovavni
ja to mam kvuly navijaku mel jsem tam 100 a kdyz jsem zapadl a mel jsem v nadrzi jen asi 15 litru a jak bylo auto naklonene tak zdechlo a mala baterka na navijak nestacila takze jsem musel cekat nez me prijely vytahnout z oplem coz byla silena potupa
jo navijáke je svi*ně,je to dobrá věc ,ale taky žrout baterek,mě kvůli navijáku jedna explodovalal přímo v autě při tahání.
No bohužel,nakonec jsem ho musel vytáhnout LKTčkem
Na registrační značce?
Musím dodat, že máte pravdu. Já mám "24V" na autě také, hned vedle zásuvky.
Pomůžete mi? Nějak nemohu vyhledat aku 24 V do auta. Dovedete si představit délku? I nové Tatry mají 2x 12 V po 165 Ah.
Proč by Vám měl pomáhat původní zadavatel dotazu? Myslíte, že on má lepší přehled?
Jinak s aku 24V je to jako s Jardou Cimrmanú. Spousta lidí si myslí, že ho zná, ale ve skutečnosti jej nikdo neviděl!
to uz je docela dost,ja mel misto 44 ah 56 a dobry,jezdil jsem zima nezima 5 let bez nabijeni, akorat ti to nebude dobijet altik ten bude dobijet jen na tu 44.
to je nesmysl, altelnator bude dobijet do pla, jen to proste potrva dele
doplněno 09.02.12 10:35:do plna
Samozřejmě, že vybitá se do plna bude nabíjet déle, ale startování vybije zhruba baterku stejně ať je to 44Ah nebo 66Ah, takže po startování bude dobíjení trvat zhruba taky stejně. Takže s větší baterkou se při běžném provozu nic ale vůbec nic neděje.
Neřekl bych... říká vám něco zkratový proud akumulátoru? Ale když i ten vezmeme v potaz, baterie se i přesto STIHNE nabít úplně vpohodě. Nebo máte snad někdo vyzkoušené, že když dáte silnější baterii, že se vám jízdou nedobije?
Jéééé a co jsem valstně psal?
Tak ještě jednou, ale jinak:
Pokud někde použiji baterii s větší kapacitou než je dané výrobcem, tak se zkratovým proudem na tom bude ještě lépe než ta původní. Reagoval jsem na příspěvky, že baterie s větší kapacitou se bude nabíjet déle - ano pokud bude vybitá. Za běžného provozu se nic neděje, protože co si vezmu za provozu ze 44Ah, to samé si vezmu třeba i ze 100Ah baterie a to samé musím i dodat nabijením, takže za běžného provozu dobíjení tím samým alternátorem nebude trvat déle
Cim vyssi ma baterie startovaci proud, tim vice se při startovani vybije a alternator nasledne musi dobit vic. Ale nejedna se o takove hodnoty aby s tim mel alternator velky problem... jen jsem chtel rict, ze uplne jedno to neni.
pepanek:
i když budu mít baterii 10 000Ah tak startér si vezme jen kolik potřebuje , ostatně jako každý spotřebič...
o zkratovém proudu se dá mluvit pokud ten startér úplně zablokuju, aby se netočil.
doplněno 09.02.12 13:12:navíc platí to co napsal jura2 a to je hlavně díky tomu, že baterka s větší kapacitou, nepadne tolik s napětím při startování a startér s tím líp škubne a nebude líně točit několik otáček, takže ve výsledku se baterka vybije míň.
Se vším co jste tu napsali, souhlasím! Asi jsem nad tím málo přemýšlel Je lepší přiznat chybu a poučit se.
Ješte bych odporoval stireckovi, je lepší mít např o 10% větší kapacitu, než při stejné kapacitě o 10% větší startovací proud. Vštší kapacita je záruka větší zasoby energie, vetší startovací proud´, např. 600A mi není nic platný, když si i výkonný startér vezme tak 200A
To jsi ještě neviděl dobře promrzlého diesla staré litinové konstrukce s vysokou kompresí - ten by se dal srovnat s tím seklým startérem a věř, že líp chytne, když se dokáže pořádně protočit než když se převaluje deset minut na jen kapacitu baterie. K tomu odběru samozřejmě musíš připočítat proud do sítě vozu, proud do žhaviček, není to jen startér samotný. Pak musíš připočítat ztráty při přenosu a ztráty přímo v baterii postižené mrazem. Ty taky nezvedneš stokilovou činku hned jak tě vzbudí po ránu budík, ale potřebuješ se trochu vzpamatovat.
Když budeš číst výše, kapacita nestačí. Měl dvě baterie ze stejnou kapacitou, ale ta s tím vyšší startovacím proudem neměla žádné problémy. Motor chytal na jednu otáčku, protože zatočil silou, slabší baterie měla taky výdrž, ale diesel potřebuje pořádný počátečný impuls, aby dokázal překonat kompresi a odpor, nepomůže jen motorem pomalu převalovat - toť mé zkušenosti. Taky je třeba říct, že ta baterie s nižší startovacím proudem musela být týden co týden v mrazech dobíjena nabíječkou, protože těmi dlouhými starty se ta kapacita rychle vyčerpala. Druhá silnější baterie byla v pohodě, protože samotný start trval několikanásobně kratší dobu. Takže jedna věc kapacita, druhá věc výkon.
jura2: to máš samozřejmě pravdu, jenže tady si všichni pletou tu kapacitu - větší kapacita víc proudu nedodá a ani nemůže rychlej točit, tudíž není to o tom, jestli mám v autě 70ah nebo 100ah. Na samotný start baterka musí mít velký startovací proud (zkratový) pak může rychle zatočit motorem, na kapacitě vůbec nezáleží. Navíc jestli má baterka 100ah startovací proud nějakých 600A a baterka 70ah dává 680A, tak která bude lepší?
stireček:
bude lepší ta 100Ah i když má menší startovací proud, změř si někdy kolik teče do startéru a uvidíš, 600 nebo 680A nemá vliv
Znovu opakuju - zkratový proud budu z baterky brát se zaseklým startérem :D
použival jsem ve Š100 dlouhodobě bez problémů akumulátor 12V 150Ah (jeden ks ze čtyř z T-55) :D
akorát místa se nedostávalo
Co pak nato řekne pojišťovna,až auto vyhoří následkem zkratu? Spůsobená škoda na jiných autech nebo oběktech. Myslím pojistka havarijní i zákoná. Baterie neschválená výrobcem,jiná velikost tím pádem jiné vzdálenosti kontaktu plus od kostry. Vyplatí se vůbec takto riskovat? Při ceně a výdrži nových baterii.
No Jirka je úplně mimo. Už jsi někdy slyšel nebo viděl, že by pojišťovna kontrolovala díly? A co ložiska? Co když dá výrobce SKF a ty dáš jiná? Co když dáš repliku blatníku, protože je za třetinu ceny, co když dáš vejfuk za 2t místo originálu za 8t? To ti taky odmítnou plnění? Neblbni čoveče. A že možná jednou by se v budoucnu mohlo stát...? Jasně, A taky se může stát, že ti na střechu šlápne slon. Budeš kvůli tomu vyrábět ochranný rám na fiátka, aby udržel těch pár tun a ty měl klid?
Jirka mimo nejni. Stalo se to před dvěma roky kdy kamarád jezdil v zimě se škodovkou 120 do práce. Vozil i tři spolujezdce. Uoto v zimě ráno špatně stertovalo a tak do zadu místo originální baterie dal obrovskou 160Ah baterii.Vesele jsme jezdili až jednou po cestě z práce outo na hrbě poskočilo a sedadlo se dotklo plus polu. Rochot blesky dým. On se otočil co se děje a před námi zrovna zastavoval autobus tak jsme do něj narazili.Škodovka chytla autobusák si toho všiml tak naštěstí popojel. Jenomže splujezdec si zlomil nohu. Přijela policie vyšetřila co se stalo našli tu ohořelou velkou baterii a bylo z toho nějaké ohrožení a ublížení na zdraví.Platil vekou pokutu a k tomu 200 hodin veřejno prospěšných prací. Samozřejmě že jsme ho v ton nenechali a pomohli mu.Platíte pokutu i když Vám v autě najdou neschválene světla nebo ijiné nschválené věci myslim tunig.Pojištovna chce vyjádřeni od pilicie a tam se na to přijde.Tak se nad tím zamyslete.
doplněno 06.04.12 12:02:Ještě jsem zapoměl ten ůraz pojištovna platila z poviného ručení a následně ho po řidiči vymáhala včetně škod požárem vzniklých. Byl viníkem
Jirka2 - to co píšete, je sice poutavé, ale s tématem to má společného pramálo. Téma je o tom, jestli je problém, když se nahradí stávající baterie baterií o vyšší kapacitě. To, že je někdo pako a umístí si baterku tak, že se může šlusnout, to je spíše na Darwinovu cenu. To auto by shořelo i tehdy, kdyby podobně hloupým způsobem umístil předepsanou baterii. Ostatně k tomu občas docházelo u Š1000 - Š100, které měly baterii v kastlíku za sedačkama, ale plusový kabel procházel dírou prostřiženou v tom plechovém kastlu. Takže při troše ,,štěstí´´ došlo k prodření izolace a následovaly pak více či méně veselé zážitky
Ovšem pokud použijete baterii o vyšší kapacitě a umístíte ji nejlépe tam, kde má být - tedy do držáku, tak vězte, že autu jen prospějete. Důvody jsem tu už uváděl.
Samozřejmě že kapacita pro auto nejni problém,ale jak dostanete do továrního držáku 50Ah baterie 160Ah baterii? Čili ůprava. Kontakty ůplně v jiném místě. Mohou být blízko karoserie.Pokavaď se nic nestane muže jezdit i pět roku.Ale až se stane a příčinu škody bude vyšetřovat policie a příjde že to vzniklo od té baterie pak ouha...Takových chytrolínu ,,Mne se nemůže nic stát" je mnoho a mnoho už doplatilo na to
Tlachat hlouposti a tvrdošíjně prosazovat své často hloupé názory je pro mnohé snadnější než uznat, že se člověk mohl zmýlit nebo že se jedná o něco jiného. Nějak se mi pletou údaje, protože v původním dotazu vidím trochu jiné parametry než v této odpovědi, ale to asi nebude podstatné, protože aku 72 a 160 Ah jsou vlastně stejné, jen ten 50 Ah bude zcela jiný!
To Jirka 2 - polopaticky - když je někdo ,,momentálně zaostalý´´ a používá akumulátor zcela nevhodným způsobem, tak si koleduje o průser. Ale příklad - Felcka má origo tuším 44Ah aku. Já v ní mám 72Ah. Nedošlo k ŽÁDNÉ úpravě. Samozřejmě, aku je řádně přichycen za patku, stejně jako ten slabší. Obecně - když kupuji nový aku, vždy koupím ten s největší kapacitou za předpokladu, že vejde na původní místo. Ať už jde o dodávku, VZV, osobák náklaďák či motorku. To proto, že jednak podnební podmínky zde jsou řekněme lehce sibiřské a taky proto, že používám v autě noťas, ledničku nabíječky všeho možného a pod.
Nikde jsem nezmiňoval 160Ah aku, vždy je nutné respektovat velikost aku tak, aby bylo možno ji bezpečně ukotvit.
To, že ten dotyčný vyhořel, není chyba baterky, to je prostě naprostý nedostatek rozumného úsudku. To je stejné, jako byste natankoval místo Naturalu 95 třeba Shell V Power, pak si posvítil do nádrže sirkou a po požáru prohlásil, že je to použitím jiného benzínu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.