Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
mám staršího Favorita ( ekodan 10000) a chtěl bych ho přenechat známému do užívání. Je možnost zapsat ho jako provozovatele vozidla, s tím uděláme smlouvu o dlouhodobém zapůjčení vozidla s dodatkem že za provoz a placení pov. ručení je plně zodpovědný on? Jde nám samozřejmě o to, vyhnout se ekodani.
Kdyby to takto šlo, tak to dělají jiní. Bohužel takto to nejde a i když dáte do kupní smlouvy cokoliv, tak Vám to nebude nic platné. Příklad, nechá vozidlo na místě kde nesmí, odtáhnou ho, on nic nezaplatí, nevyzvedne, za kým půjde správce poplatku (sankce) za majitel v evidenci. Pak Vaše smlouva je neúčinná, páč nelze převést svoji zákonou povinnost na jiné jakoukoliv smlouvou...
Dobrý den, sousede. Jak to funguje v případě půjčoven vozidel? Tam je také smlouva neúčinná?
Jinak podle mne je možno auto zapůjčit na dobu max do jednoho roku, jinak se musí přeregistrovat provozovatel a tím pádem i hradit ekodaň.
Sousede, pokud v půjčovně půjčíte vozidlo, tak si z Vás právně vymůže cokoliv porušíte dle smlouvy. Ale u kamoše?
doplněno 30.01.12 15:44:Jasně, sousede, souhlas, páč kámoš který poruší dohodu je nehodný slova kámoš...
Brzy asi budu nucen řešit podobný problém, ptal jsem se tedy předběžně kamaráda právníka. Ekodani se lze vyhnout smlouvou o výpůjčce vozidle, která je bezplatná, a téměř veškerá zodpovědnost se pak přesouvá na "výpůjčitele". Jde o to, jak je napsaná smlouva. Jediné, čemu se vlastník vozidle nemůže vyhnout je to, že veškerá agenda spojená s vozidle bude adresována na něj, jako na majitele, Pokud tedy majitel vozidla a výpůjčitel jsou v dobrém vztahu a kontaktu, neměl by být problém. Majiteli vozu přijde pošta, předá ji výpůjčiteli a ten celou záležitost na vlastní triko vyřeší. Majitel je ale smlouvou zproštěn odpovědnosti.
Možná jsem nějakou podrobnost vynechal, nicméně "jak jsem koupil, tak prodávám", snad Vám to pomůže...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.