Nejste přihlášen/a.
1.) Dobrý bazar vykupuje auta za hotové, prodávající autio na úřadu odhlásí na autiobazar a ten pak auto nabídne
2.) špatný bazar je jen zprostředkovatelem prodeje, autop je vedeno pořád na původního vlatníka a vzhledem k tomu, že auta z Ostravy se vozí prodat do Prahy, odhlášení v Ostravě z původného majitele na kupujícího nejaký den trvá
3.) Tvrzení bazaru nemá oporu v zákoně, je lživé a nesmyslné, bez TP jezdit nemůžete, a bez velkého TP neuděláte ani evidenční kontrolu.
4.) Mimochodem, za to odhlášení na Vás které bude teď bazar zajišťovat tak, že osloví někoho ze zprostředkovatelů. kteří se tím živí že objíždějí bazary a úřady a na základě ploné moci provídějí úkony, za které si nechávají zapatit nemalé peníze, cca 1500,- Kč.
Samozřejmě že tio zapatíte Vy. Skutečnsopt že nemáte ani malý TP Vým brání v řádném užívíní auta a ž do doby než Vám dokaldy pošler bazar poštou.
Závěr: S tímto řešením jste ale sohlasi Vy sám.Za jízdu bez malého TP Vám hrozí pokuta. Bláboly bazaru o tom že to nahrazuje faktura - kupní mslouva, kde je to dokonce zapsáno jsou jen cárem papíru.
Buri: když jsem kdysi dávno kupoval svoje první auto v bazaru, dostal jsem malý tp a zelenou kartu a mohl jsem normálně jezdit. Velký tp poslal bazar na DI, který jsem si asi po měsíci vyzvedl i s novým malým tp a původní malý tp jsem odevzdal. Tehdá to stálo tři stovky. SPZ jsem si nechal původní a pojistka byla zaplacená na rok dopředu, takže s tím jsem taky problém neměl.
doplněno 29.01.12 21:24:Milan: nevidím v tom žádný problém, já jsem měl kupní smlouvu a příjmový doklad, bazar měl velký TP, který následně odhlásil na mé jméno a já pak dohlásil a zaplatil a dostal nový malý tp. Všichni byli krytí.
doplněno 29.01.12 21:35:Ještě lepší řešení je, když prodávající převod udělá za kupujícího, pak je to úplně bez problémů. Stačí podepsat plnou moc. Dobrý prodávající to takhle dělá, už jsem tak koupil dvě auta, převod a stk je v ceně vozu, jen to má malý háček, trvá to cca 1-2dny, ale člověk to má úplně bez starostí a může vyjet na svých značkách. Když mu na místě vyřídí i pojistku, tak je to ještě lepší.
Nechci se míchat do proběhlé debaty. Ale tohle řešení mi přijde jako ideální. Jen nevím, nějak jsem nepochopil, jestli podle zákona.
Mam s tím bohatou zkusenost Ano mužete s vozem jezdit jen s kupní smlouvou ale nemusíte pokud bude v odhlašce tve jemo,ale mějte ji raději u sebe a nebourat nebo ti může městky ůřad dát pokutu od 5000-40000kč,že sis auto včas nepřihlasil.Jinak to nikdo neřeší zda-li vůz je přihlašen do registrace či nikoliv.Zní to divně,ale takova je ma zkušenost s ůřady.Sám mám jeden vůz v odhlášce a jezdím na kupní smlouvu už 4roky a vše OK.(takže žadny ekopoplatek za přihlašení)Doufam,jen ze mas aspon kopii velkeho TP(popř.dalších papírů,pro jistotu),toje asi nejdulezitejsi dokument v těchto připadech a povinne ručeni od data koupě?
buri, to je takový nesmysl, jako když někdo tvrdí, že cedníkem lze nabrat vodu...
Pozorně čtěte vynikající odpověď nu. a poučte se.
Přečtěte si zákon 316/2000, zdali je tam uvedeno, že se může jezdit na kupní smlouvu?.
to by se jezdilo bez dokladů, páč každý týden si můžete přeci překoupit papírově auto klidně sám...
blábol mnohokrát vyvrácen, nevěřte bazaru!
abyste mohl odjet z bazaru, musíte mít platné doklady od vozidla, zelenou kartu a řidičák...máte toto?
doplněno 29.01.12 10:07:děkuji za upozornění opravdu to má být 361/2000 v platném znění
mistře nu, děkuji za upozornění, a omlouvám, to víte rychlé neobratné prsty píšou rychleji jak vidí oči.
I Vám přeji krásnou neděli, v Pardubicích sluníčko, a dobrý sváteční oběd.
pánove o tehle dizkuzi bych asi otevřel nove téma a zvlašť,protože opravdu ma zkušenost s auty je bohata...doporučuji místo čtení zákonu si obejíd ůřady a udělat si svůj závěr...myslim,že byste byly všichni nemile překvapeni...
kejmilos, nemusíte otvírat nějako diskuzi, stačí když dáte odkaz na předpis, kde se uvádí, že se může jezdit místo dokladů na kupní smlovu. Ale, prosím, neargumentujte že se to tak dělá... ono se taky jezdí na červenou a nic se (často) něděje...
...si obejíd ůřady a udělat si svůj závěr....který úřad mi potvrdí, že se může jezdit na kupní smlouvu?
díky..
to je pravě to o čem sem mluvil,že zakony a pravda jsou v tomhle státě si dosti vzdalene...mluvim jen z me zkušenosti... samo,že by se nemělo,zduraznim nemělo, jen po dobu kdy byvalí majitel auto řadne odhlasí na vaše jmeno a TP vam pak zašle na vaši adresu...pak nez vam posle TP tak s autem nejezdite,musite mit aspon kopie techto dokumneu...kdo vas hlida,kdyz auto řadně nezaregistruje do registru,přijde vam upominka s pokutou?
tak jak sem již psal...jezdim už par let a vše v pohodě i policietak proč bych přihlašoval+ekopoplatek?
memyslim ze kupní smlouva je cár papiru,s tímhle papírem jsem vyhral spor mezi ČKP a mnou,když šlo o tzv. nazaplacene pojistky v době kdy sem nebyl majtelem vozu...kupní smlouvu doporučuju uschovat i klidně po pár let+kopii velkeho TP,když třeba auto bude už davno prodane!
kejmilos-malý TP(neboli ORV) je nenahraditelný,čili ani kupní smlouva,ani faktura a nevím čím nemužete suplovat osvědčení o registraci(malý TP)-a bud platí ten nebo jiný(třeba za ztrátu,po zapsání změny atd.),ale vždy jeden nějaký-dle registru a potažmo zápisu v TP...Praxe je taková-aby se nechala ošetřit odhláška pro prodávajícího,a stejně aby tak kupující mohl auto užívat(bez hrozby postihu-což bez ORV hrozí),že se obě strany dohodnou na přenechání ORV k vozu,prodejce jakmile dorazí na úřad auto odhlásit,nahlásí ztrátu malého(ORV),poté provede s duplikátem samotné odhlášení a pošle TP+"nový"-v tu chvíli už jediný platný,ORV kupujícímu...Jsou to max.dva dny(na doručení pošty-což třeba z Aše do Třince pošta za dva dny zvládne)-ale je to rozdíl oproti odjetí s koupeným autem,pak třeba 14 dní čekání,než se prodejce dostaví na úřad-po celou dobu(krom těch dvou dnů odesílání dokladů)může kupující legálně jezdit...Osobně to taky tak dělám-k oboustranné spokojenosti mojí i kupujícího...
Přesně jak píše erikch,dělám to stejně je to idealní řešení.Ale pokud už jste koupil auto a doklady Vám autobazar nepředal,vozit sebou smlouvu a doklad o pojištění,soudný policista při kontrole dělat potíže nebude.Osobně mne několikrát takto kontrolovali a proběhlo to bez problému.
doplněno 29.01.12 10:59:smlouvu-kupní nebo fakturu
bohužel reálně je to legislativně takhle "idio..ky" nastavené,třeba britský model-auto prodám,předám veškeré doklady a písemně oznámím úřadu prodej tomu a tomu(a jsem ofiko z obliga) a jej již na jeho zodpovědnosti,kdy se dostaví k zapsání změny na úřad...-při koupi vozidla u nás vždy jedna strana riskuje možné problémy-bud kupující musí spolehat,že prodejce co nejdříve odhlásí a zašle doklady(pokud odjíždím bez dokladů,čili TP+ORV,pouze se smlouvou-jenže po tu dobu nesmím legálně užívat...)nebo prodejce trne,zda kupující provede přeregistraci,když mu k vozidlu vydá TP+ORV a plnou moc apod...Proto je asi pro oba ideální "zlatý střed",kdy kupující odjíždí s platným ORV(může tedy zvesela legálně drandit),tím spíš prodejce bude co nejdříve odhlašovat a odesílat TP+nové ORV,aby se zbavil "zátěže" registrace na své jméno,poněvadž kupující už jezdí a může udělat cokoli,co do doby odhlášení "půjde" na jeho jméno...Myslím,že tím se riziko rozloží na obě strany a není to jen o (často bohužel naivním)spoléháním,že ten udělá co by udělat měl...
naprosto souhlasím...u nas to funguje tak...ze veskere papiry zustavaji prodejci,kupec si jen uděla kopie a cekate az vam prodavajici zasle vse vam po řadnem odhlaseni na vase jmeno popř,jmeno jako kupujici akorat musite si uz na sve naklady zřidit povinne ručení v den koupě vozu...až vam vse prijde(velky TP s vasim jmenem v odhlasce popř,jmenem v kupni smlouve jako kupec+maly procvakly maly TP) tak by jste si měl auto prihlasit do registru vozidel na sve jmeno popř,jmeno uvedene v kupni smlouvě jako kupec...mezi tím samo že vy už mate kupní smlouvu a auto zaplaceno,takže veškera zodpovednost je uz na vas nez tohle vse probehne...malý TP vám nikdo nemusí dát,ten zašle prodávajci až spolu s velkym TP na vaše jmeno...takže mezi tím nezbyva než tohle všechno proběhne jezdit na kupní smlouvu a zelenou kartu...
připadně mit sebou ty kopie TP a mate klid...žadny střed,v těhle věcech se to nevyplací,kompromisy se dělaj domaat si kazdy udela co ma a bude vše ok...pořadek děla přatele...takze mladiku klidně jezdi na tyto kopie+kupní smoouvu a cekej az ty bazar posle originaly,pak si vse řadne prihlas do regisrtu a mas klid...ale znova a vsem,kteři prodavaji či maji v planu prodat svuj vuz v nejblizši dobe tak pro uschovani i na nekolik let si udelejte kopie velkeho TP a schovat kupni smlouvu...pro připad kdyby ČKP se někdy ozvala a začla vam dělat problemy,že nekdo nekdy neplatil povinne ručeni...muže se to stat a mě s to stalo a tyhle dokumenty se nastesti mel a smula mi byla ze majitel auta byl ze zahraničí a po smrti,ale jelikoz sem mel tyhle doklady ta ČKP na mě nemohla,sem mohl dokazat ze sem nebyl v daanych dobach majitelem vozu...ČKP sou opravdu mazaní a ne vždy maji ve svych registrech pořadek,možno to byla jen smůla,ale ta mě mihla stat draho
...
a co se týka toho,že člověk si muže vůz třeba sam překoupit tak to nelze,ta smlouva musí být řádná...tedy at obsahuje inicialy prodavaneho,číslo občanky popř.rodné čislo,ktere je stejně ve většině případu udava ve velkem TP pokud dotyčný nenapsal auto třebas na firmu IČO atd...to si asi sprstu nevicucate a máte pořádný dokument o koupy...policie neřeší,zda-li mate vůz zaregitrovam nebo ne,je zajima pouze dokument(kupní smlouva),že vůz není třebas kradeny a i kdyby byl tak si vas zjisti,že jo
Vaše zkušenosti jsou obrovské, ale zde píšeme o něčem jiném...
můžu si auto navzájem přeprodávat každý týden se sousedem?
policii zajímá na silnici kupní smlouva?
Ano, je to možné, ale jen pokud budete jezdit hromadnou dopravou nebo jiným vozem, který má potřebné doklady k provozu. Zaručené rady rádoby zkušených provozovatelů, že jezdit můžete, zkuste přetlumočit u soudu až s takovým vozidlem způsobíte nehodu. Tam pro Vás budou mít zcela jistě maximální pochopení včetně poškozených pozůstalých a soudu samého. Když budete mít velké štěstí, tak to snad uhrajete na totální nesvéprávnost.
přesně tohle se mi stalo...autonehoda,naštěstí nebyl nikdo usmrcen,ale dostal sem pouze od městkeho uřadu pokutu 5000kč,že jsem si vozidlo řadně nepřihlasil do registru...(ale to už sem psal v přispěvcich,viz výše)
Tondo, ale ty takový zkušený... přeci nelze podle jednostraného sdělení zjistit jak to bylo. Osobně jsem viděl okopírovaný bloček, za pokutu že jezdil v polopřevodu... ale na bločku byla pokuta za úplně něco jiného.
Toníku, navrhuji, každý si necháme svoji pravdu, ale jen do té doby, dokud ten druhý nepředloží listiné důkazy. Co ty na to?
Je nějaka možnost,když vas policista zastavi a vy budete mit vuz v poloprevodu(nebudete mit maly TP),ale treba kupni smlouvu se vykroutit nebo opačit vyhlaskou,zakonem,že kdyby vas chtěl policista pokutovat tak nemuže?
kam, určitě bych začal pokorně přesvědčovat policistu, že jsem se vyptával a bazar mě tvrdil, že můžu jezdit 10-15 dní na kupní smlouvu. Ale klidně Vám může dát pokutu, páč je to blbost, a osvědčení o technické způsobilosti musíte mít u sebe.
Už se na nich pracuje! Dokonce jsem zainteresoval naším případem (neuznali k registraci zelenou kartu od pojišťovny SLAVIA zaslanou jako příloha e- mailové zprávy včetně faktury na pojistné) i manažera z ePojištění, který zalobuje u poslance Humla, aby byl zákon změněn (zrušit protokol o evidenční kontrole jako povinnou přílohu k žádosti o registraci vozidla s platnou STK).
Jako přílohu e-mailu vám klidně zašlu odpalovací kódy pro jadernou ponorku. Dokladem prokazujícím pojištění je jen a pouze zelená karta a ne nějaká příloha. Když bude policie nekompromisní, nemusí uznat ani originál písemné smlouvy o pojištění.
panove diskuze se dostala jinym směrem,než byla prvni otázka pána...ktery se ptal,jestli je mozne jezdit dočasně na kupni smlouvu než mu prodavajici doda potrebne doklady aby si mohl vuz radne prihlasit...ja říkam,že ano...tečka...jestli mate jiny nazor tak ho posilejte danemu muži a ne mě...a že sem dostal pokutu bez zakonneho podkladu,tak je to jenom dobře,kdyz to mohlo dle vas dopadnou jeste hůř mate pocit,že si vymyšlím,je to ma zkušenost o kterou sem podělil,nesnažím si tady krmit ego...proč bych to dělal
Milý Miloši, doufám že se nezlobíte,... tazatel chce radu, vy mu dáte špatnou, proto reaguji, že je špatná, že takový předpis není, vy zase že se to dělá.. a pak se dostáváme již jinam, co kdo kde a kdy porušuje...
Může se vjet do křižovatky, když svítí červené světlo na semaforu? to že tam lidi jezdí, neznamená že se může. (I když jsou případy kdy ano..)
Přeji krásné zakončení týdne...
Pro NU
Silniční zákon máte nastudovaný výborně,to už tady všeci ví,
ale o reálné koupi a prodeji vozu nevíte nic,
Policie ČR mě X krát chytla jen s kupní smlouvou (naposled s úsměvem - co to máte za čtení ) a malý techničák nikdy nechtěli,tak nepište že je jízda bez malého TP na pokutu,asi to neřeší silniční zákon ale nějaká vyhláška ... tak hledejte.
p
Pro Laybor - jen samé bláboly, Hledejte sám a až tu neexistující vyhlášku která popírá zákon najdete, napište nám o tom.
laybore,
musím se zastat nu.
Žádná vyhláška to určitě neřeší a dopustil jste se určitě přestupku. To že se policisté usmáli svědčí jen o tom, že se lepší a nesnaží se za každou cenu trestat pokutou.
Klidně můžete dostat blokovou pokutu na místě, nebo i odmítnou a jdete do správního řízení...
Tak jest napsáno v předpisech...
hledejte vy...
realna koupe auta podepisu smlouvu vezmu si malej TP a jedu domu a tim to pro me hasne, a kupni smlouva je v 90% pripadu policii ukradena. A nikdy jim nestacil velkej technicak, protoze parkrat jsem zapomel penezenku doma z mtp a i kdyz jsem mel v aute velkej technicak tak me to bylo k nicem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.