Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko mám dva dotazy:
Včera mi na STK označili auto jako nebezpečné pro provoz z důvodu cituji: Malá učinnost ruční brzdy
Na můj dotaz, "JAK málo učinné, když auto brzdou za jízdy zastavím a z kopce se nerozjede" mi technik řekl, že on je zvyklý, že brzda musí být v záběru již v 1/2 zatažené páky, ale ta moje je asi o 7 zubů dále, tedy až skoro u konce.
Dotaz 1/ je tohle opravdu zavada, činící automobil nebezpečný provozu?
Dotaz 2/ pokud mám technickou (starou ) do 10.2. a teď 27.1. mi označil "brzdu" jako života nebezpečnou, je oprávněn mi zeštkrábat červenou známku na SPZ s datem 2/12? A navíc mi to ani neoznámit, že znamku sundal?
Dnes jsem dojel do práce, s tímto smrtelně nebezpečným autem ( včera jsem u ruční paky otočil asi 8x utahovací matkou a už to brzdí v polovině ) a koukám, že tam není známka
Je vůbec někde sepsaná volně stahnutelná norma, která označuje, které závady jsou nebezpečné pro provoz?
řeší to vyhláška č.302/2001Sb. o STK a ME , v příloze 7 je seznam kontrolních úkonů, najděte si tam parkovací brzdu, buď účinkuje nebo je hodnocena písmenem c), což je nebezečná závada, pokud jde o zdvih páky, tam lze hodnotoi závadu jen jako vážnou nebo nebezpečnou. Pokud vše funguje zuvada se neuvede.
je to ok, starčí seřídit brzdu a napodruhé projdete.
zkuste mi prosím, jako šlověku s milionem najetých a bez nehod vysvětlit čím ruční brzdy zdvihnutá do 75 stupňů ohrožuje provoz na silnici. A nechoďte na mne s tím, že by se zaparkované auto rozjelo. Autu je jedno zda má brzdu na 7 nebo 14 zubu, navíc jsem nikdy od auta neudešel bez zařazeného stupně.
Inu některé předpisy vytváří stále větší imbecilové s titulem z Plzeňské vysoké školy, že?
Ještě , že neoznačujeme vadný zámek na nádzžce od benzínu jako nebezpečnou závadu pro provoz, nebo třeba sjeté gumičky na steračích ( osobně bych ny STK vyžadoval funkční ) nebo špinavý popelník a slabý motorek na stahování oken v autě
to je normalni ja se s nima minule chytnul kvuly take male ucinosti rucky na mem aute že prej nema silu, jenze to je dane typem a tim ze ji nikdo u exe nepouziva staci dat P a je to, ale oni v tom vidi problem a ze to mam opravit (kompletne nove brzdy) a i v TP je to tom zapis (vyjimka) neco ve smyslu snizene ucinosti
ono co je lepší, slabší brzda na 14 zubu, a zařazena "jednička"
nebo
slepice podnikatelka, která zaparkuje Peugeot před elektro v Mar.Horáchach v Ostravě, "opomene" že má zatáhnout "ručku" a třeba něco zařadit a nechá auto v mírnem kopci. Když vylezla z obchodu, začala křičet, že ji okradli, ale to už její auto urazilo cca 100 metrů, obtočilo se kolem policejního auta, které tam dávalo dechovou zkoušku řidiči trolejbusu, a narazilo do trolejbusu v místě, kde 30 vteřin předtím stáli 3 lidé. p.s. kdyby ten trolejbus stál o 10 metru vpředu, těsně by trolejbus minulo a spadlo do kotliny mězi suť, kamení, stromky, ale hlavně do díry hluboké cca 8 metrů.
JOJO, teď mi došlo, jak těžkou závadu na voze mám, když po utažebí na 14 zub se mi auto na jedničku malinko pohne. Stačilo na to jen upozornit. Ale když je někdo KING a nedostane tu správnou bankovku, tak HOLD si to musí vychutnat ...
jak se tomu odborně říká? .. .. .. .. komplex méněcennosti?
Ano, podle zákona umíme člověka dorazit na kolena už jen z principu.
u me jednoznacne P natvrdo to zamkne hnanou hridel k obalu prevodovky. A u manualu co mam jsem uz par let rucku nezatahl a asi uz zarezla
nene, dle technika ji MUSIS pouzivat, on je na to zvykly a Ty se třeba zblázni. Bude to tak jak řekl ON, a žadna diskuze!
to je jako s pevnostnakem, mel jsem doma kluka co dela na stk (bohuzel poctivej) a rekl me ze s tim naraznikem u nich neprojdu tak jsem mu ukazal origo co tam byl a ten je ze silnejsi ocele a vypada skoro stejne jen je chromovej a ja chrom nerad , takze kdybych tam jel tak bych musel sundat 20kg naraznik na namontovat 40kg naraznik ale to se nestane abych na auto dal neco chomoveho. A to same svetla na strese co mam to je to same .Vyhlasku splnuji nazval jsem je pracovni svetla a ono se mu to take nelibilo, a vrchol byl kdyz po me chtel nastavovani svetel a nedokazal pochopil ze to auto je nema a nikdy nemelo a porad ze od roku blblblbba je mely vsechny auta
Zdravím, technik na označení právo má, ruční brzda má být schopna plného zabrždění proti pohybu do cca 7 zubů (výrobce uvádí-většina to tak má), sám mám asi 5-6, ale již od 3 to brzdí.
Ruční brzda až nahoře není vyhovující, avšak je správně hodnocena jako vážná závada. V případě vážné závady není odejmuta nálepka STK a vozidla smí být použito, ovšak musí být přistaveno do 30 dní ke kontrole na stanici STK, kde zjistili závadu pouze ke kontrole této závady.
Jinak seznam závad zde:
výtah pro Vás:
209 | Parkovací brzda - zdvih páky | |
2091 | Ovlácací páku parkovací brzdy nelze spolehlivě zajistit v pracovní poloze | nebezpečná |
2092 | Ovládací páka parkovací brzdy má nadměrně velký mrtvý chod | vážná |
2093 | Parkovací brzda se nesnadno odjišťuje | vážná |
2094 | Chybí signalizace činnosti brzdy, popřípadě sdělovač není funkční | vážná |
Jinak ve Vašem případě je třeba závadu odstranit v zákonné lhůtě 30 dní a přistavit ke kontrole na stanici, která toto zjistila( kontrola jen závady). Ovšem ve vašem případě nemáte známku STK a máte záznam o vážné závadě. Takže Vám to technik měl oznámit a oznámit měl i to, že známku odebral. Domů Vás již neměl pustit, ale měl jste zajistit odtah. Takže to opravte a naložte na podval a přivezte. V případě nehody by byl velký problém.
Vzpomínám jak jsem byl kdysi na STK Nepomucká s Ladou 2105, nepamatuji si jméno toho technika, byl to sypmatický starší pan a zjisitil mi závadu. nefunkční ovládáná naklápění svetlometů, jeden se nasklápěl s druhý ne...Technik vyjel autem z haly STK na parkoviště před servisem, přinesl si malou tašku, v té měl malou plastovou injkekční stříkačku, nabral z nádobky trochu brzdové kapaliny, odpojil hadičku hydraulického ovládání světlometu, doplnil tam kapalinu, ovládní "rozpohyboval", pak s autem zajel zpět na STK, zkontroloval světlo, a autem i vyjel na parkoviště a řekl ať chvillu počkám a pak mi přinesl kladný protkol.Popřál mi šťastnou cestu a striktně odmítnul pár stokorun, které jsem se mu snažil vnutit.Prostě pan technik.
Když jsem byl předloni na evidenčce s Yarisem, kterého jsem pořidíl maželce na nákupy, technik - asi 20 letý kluk nemohl najít VIN.Kdybych mu to neukázal, asi by mi napsal do protkolu "nevyhovuje". Záleží na tom na koho na STK človek narazí.
jen 4 výtky :
zaprvé : brzda brzdí , tedy má jen velký mrtvý chod. Tedy není nebezpečná závada
zadruhé : Podáváte mylné informace, a tupě papouškujete svou mylnou představu, že jsem POVINEN jezdit na tu STK, která mi provedla záznam o stavu a že tak musím učinit do 30 dnů. Mohu jít na jakoukoli STK, kde uhradím celou kontrolu, ne jen zjištěné závady : Například. jsem byl na STK po cestě z Hradce domů, ale bydlím v Opavě. Kdo mě donutí tam jet? Vy? A proč do třiceti dnů, haraší Vám? Až se to opraví, tak pojedu na kontrolu, třeba za rok :D
zatřetí : vy ani neudržíte pozornost, a odpovídate trochu z cesty : Neřešíme važnou závadu ale nebezpečnou
začtvrté : vy to máte na třetím zubu a už brzdíte? No a co?
Pokud jste si nevšiml, odpověď už byla vyřčena, teď už jen "polemizujeme" a "rejpeme" .
a odjel jste nekdy z stk bez srandovniho napisu koroze budky? Ja jen jednou u kompletne postaveneho auta a hadal jsem se tak dlouho nez to daly pryc , protoze davat majiteli auto kam nasypal silene penize a auto bylo piskovane a veskera rez odstranena by bylo silene ale prej neco napsat musi ale ono nebylo co
Bydlím v oblasti silně osídlené minoritními skupinami, tak jsem měl na žigulíku zajištěné ručky na stahování okének pevným drátem ( aby se nedaly drátem/ plechem vytočit a otevřít ). V papírech jsem měl zápis, vadné stahování okének , na můj dotaz PROČ mi řekl, že je mám asi vadné, když je mám zajištěné drátem ( odháknutí trvalo 1 vteřinu ). On to ani nezkusil, to otvírání, ale HNED měl zápis hotový. Jo stav budky a koroze máte snad vždy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.