Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,v čem je rozdíl pri řizění auta na benzin od diesla?Na co se mám soustědit,kolík otáček má být pri startování u benziń´aku?Jak se s ním jezdí v zatáčkách,z dost strmého kopce a do nej,můsím se s tím kopcem smířit,mám ho po cestě do práce a z práce domu,a ted´ v zimě mám obávy,jak to zvládnu,do ted´ jsem měla diesla Forda,odešel mi starím,tak jsem
si pořidila Suzuki Swifta ,r.v.1999.Předem děkují za kvalitnou odpoved´
Ve způsobu jízdy nepoznáte u takhle malých aut v podstatě nic.Otáčky motoru jsou zhrubq stejné u většiny aut 850-900 .Ale to neřešte.Dělá to za Vás samo auto.Benzinové auto by mělo být živější,ale také má větší spotřebu.Ale tu můžete ovlivnit technikou jízdy(časté řazení,brzdění,vytáčení motoru atd)Ale to zřejmě víte ze zkušenosti.
doplněno 23.01.12 15:10:Ty otáčky 850-900 jsou myšleny samozřejmě při volnpběhu.
doplněno 23.01.12 15:13:Vzimě z kopce při kluzké vozovce je lepší jet s vyřazeným rychlost.stupněm a jemně dobrzďovat.
Byla bych ráda,kdy byste mi poradil tu jízdu z toho kopce v zimních podmínkách,tj.ráno na 5hod.,večér-po 22hod.,jezdím do práce a domu z práce.,pres den také kolikkrát člověk se dostáně do svizné situace(snežení,dešt´ se sněhem,náledí aj.)
Děkují za odpoved´,s Fordem jsem jezdila na 2000 otáček,myslela jsem ze ,pokud je benzin´ak zivejší,tak bude chtít tích 2500,a s toho dluhého strmého kopce prěřadit na nižší stupen rychlosti a nevím ,jestli mám pribržd´ovat s dojezdem až k zatačce,ted´ v zimě je to složitější než v létě,když cesta je suchá,a zapomněla jsem napsat,že ten kopec se nachází mezi lesy,takže bude zledovatelý.
V žádném případě nedoporučiji jezdit v zimě, při možnosti namrzání vozovky jezdit z kopce na neutrál! Naopak, pokud si nejsem jistý stavem vozovky, je dobré mít zařazený spíš menší rychlostní stupeň..tak aby motor brzdil vlastní kompresí co nejvíce. Jen je-li to nutné, tak dobržďovat brzdami.
Pravdou je, že benzínový motor nebrzdí tak dobře jako naftový, chce si to trochu natrénovat a po pár jízdách už si je člověk jistý.
bude záležet na objemu, malý roztřesený 3-válcový diesel se chová jinak než 2-litrový CR nebo PD-čko...
U naftového motoru který je těžší než benzinový se dá lépe využít setrvačnosti a nemusí se tak často řadit jako u benzinu, a to ani do kopece, protže mot rtáhn e už od nižších otáček, u malého benzinu musíte dostat požadovaný výkon zvýšením otáček...
Styl jízdy je jiný v to že v nafťáku méně často řadíte, jezdíte při nižšcí h otáčkách, využíváte větší setrvačnosti vozu a méně často tankujete...
doplněno 23.01.12 14:50:s autem s e musít sžít a cítit, kdy motor nestíhá a kdy se musí podřadit, či přeřadit...s nafťákem v ranních mrazech opatrně, nevytáčet zbytečně motor dokud se neohřeje, při jízdě po dálnici rychlostí 150 km a náhlém odbočení k benzince nechat motor půl minuty-minutu bežet při dojezdu na volnoběh, až pak vypnout...
doplněno 23.01.12 14:50:s autem s e musít sžít a cítit, kdy motor nestíhá a kdy se musí podřadit, či přeřadit...s nafťákem v ranních mrazech opatrně, nevytáčet zbytečně motor dokud se neohřeje, při jízdě po dálnici rychlostí 150 km a náhlém odbočení k benzince nechat motor půl minuty-minutu bežet při dojezdu na volnoběh, až pak vypnout...
Všem moc děkují za dobré rady,včetně administrativě z netu,netušila jsem je tolík lidí ze srdíčkem na právém místě,nejen že jste mi
pomohly ale také dodáli odvahy.Přejí Vám hodně všeho dobrého a mnoho št´asné najetých km,což každý dobrý řidíč si vždy přeje a ví význám téch slov z vlastných zkušenosti.
Obecně vzato je jízda se starým dieselem a novým benziňákem celkem rozdílná. Nové benzínové autíčko bude určitě radši, když ho budete držet víc pod plynem (bude pak lépe reagovat a bude svižnější), díky lehčímu motoru se může chovat o něco lépe při smyku, odpadnou problémy se zimním startováním, atd.
Na druhou stranu se Vám asi "odmění" vyšší spotřebou
ono to asi nejde tak jednoduše zobecnit, každé auto má "to svoje"
chce to hlavně klid za volantem a rozvahu...
Rozhodně nesjíždějte kopec s námrazou na neutrál a dobržďovat brzdou! To je tak na rozsekání sebe i auta. Naopak při námraze mít zařazené, jak už bylo psáno nejlépe na nižší převodový stupeň. A je jedno, jestli máte nafťáka nebo benzin. Když už se dostanete do smyku a budete mít vyřazené, nejspíš jen sešlápnete brzdu, smyk se prohloubý a nehoda je na světě. Pokud bude zařazené, nebrzdit, ale snažit se ze smyku vytáhnout přiměřeným plynem.. Ovšem smyk je lépe si někde natrénovat. V tomto nezkušený člověk často panikaří. A to je chyba..
Nedumejte nad rozdílem nafta benzín jak s tím jezdit je naprosto, ale téměř bezvýznamnéé! Pak byste musela myslet nad účinností spalování, emisemi. Snad uvažovat, že předek je těžší.Co se týká otáček držte se manuálu vozidla, co doporučuje výrobce. Obecně u benzínu vyšší. Otázka výkonu a dynamiky, to je důležitější. A co až dají oba principy dohromady?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.