Nejste přihlášen/a.
ale ono to je logické ne?
Máte zonu třeba s parkovaním a uprostřed je zastávka citibusu a na ní je zákaz zastavení a stání. Není to logika myšlení a vlastně toho co vás měli učit v autoškole? Nebo si myslíte, že udělaji u každé zastávky konec a začátek zony?
Nebo máte dlouhý usek parkoviště a uprostřed je přechod pro chodce, .. opravdu si myslíte, že na tom přechodu můžete parkovat i kdyby tam nebyla značka "přechod" ..
Já se asi zblázním, ty zákony pak budou muset být 2x širší , aby každou STUPIDNI a jednoduše pochopitelnou věc pochopil každý řidič. Vlastně vy asi řidič nebudete, když si neumíte dát dohromady 2 + 2 v zákonech ( v silničním zákoně )
![]()
Posloupnost značení a její nadřazenost je následující:
vodorovné čáry na silnici - svislé značky - semafory - řízení dopravy policistou
Jednoduše pokud řídí dopravu policista, na semaforu může být libovolná barva nebo žádná, protože Vás v tu chvíli nezajímá. Stejně tak je to v případě vodorovného značení př.:
Na křižovatce je čára na příč a u ní nápis STOP. Pokud dopravu neřídí semafor nebo policista nezastavíte striktně u ní, ale tam, kde budete mít výhled do křižovatky (nebudete mít ve výhledu domy - musíte vidět na přijíždějící vozidla a zároveň jim nebránit v křižovatce). Pak běžně stojíte půl metru za ní,apod...
doplněno 22.01.12 12:19:Pokud je někde zákaz stání vodorovnými čárami na silnici a u něj je svislá značka zákazu s dodatkovou tabulkou platí v době od 6:00 do 18:00, tak klidně od18:00 a celou noc do rána 6:00 tam můžete stát (parkovat). Svislá značka má prostě vyžší hodnost než vodorovná. ![]()
Zastal bych se tazatele, někdy mám dojem že zákony související s dopravou formuluje robot, že si některá zásadní pravidla v zákonech odporují, viz uvedená výjimka potvrzující pravidlo...podívejte se na zákon č. 361, na jeho paragraf číslo 81, kolik lidí pořád nechápe co a s jakou skupinou řidičského oprávnění může řídit...až poslední novela která platí od 1.1.2012 a dalšíc část která platí od 1.1.2013 se to snaží trochu napravit.
Zakony by měli být kratší a jednodušší, dopravní pravidla stručnější a srozumitelnější a značek podstatně méně...
Neustálé změny možná baví sledovat někoho kdo má soukromou autoškolu nebo dělá léta pro BESIP, ale normálního člověka to musí obtěžovat, každý rok se seznamobvat s 50-novelama a učit se dalších 10 nových zanček...
Tazatel si jen neuměl dát dokupy 2 + 2 , ale já ho beru, že nad tím alespoň zauvažoval. Naopak neberu lidi, kteří nerozumí systému a tvrdí, že zákony vymýšlí automat. Vymyšleno je to dobře, ale na vyčurané a nezodpovědné řidiče se to musí formulovat stále složitěji , aby v tom nenacházeli mezery a nezneužívali je. Jsou státy kte v podstatě platí, že nesmíš nabourat. Jezdí slušně, nemají nehody a neokrádá se. Jenže o tom se čechům může jen zdát. Vím, že třeba vám i mě by ten zákon stačil, ale 10-30% jiným ne. A tak trpíme tyto překombinované zákony za všechny.
Na rozdíl od tazatele ten zákon musím znát tam i zpět a dát si propojení všech paragrafů do kupy. Takže tazatel má za tuto "hloupou" otazku u mne BOD, protože nad tím přemýšlí ... pokud naopak "nerejpe" :D
Fido... píšeš vyčůrané, obcházení a já nevím co. Ale zrovna tenhle příklad se zónami, je typickým příkladem zvrhlosti a zjednodušování si práce s dopravním značením. Ukaž mě jediné město, kde mají opravdu důsledně osazeny cedule začátek a konec zóny, pokud mají zóny zavedeny. Troufnu si tvrdit, že ani jedna. Ale důsledně za to budou buzerovat. A člověk který si na tyhle věci nedává pozor, jen platí a platí.
Stejně tak vodorovné značení, žluté pruhy u chodníků. proč do háje, když se nesmí parkovat 5m od křižovatky, už nejsou dávno ty žlutý čáry namalovaný. proč pokaždé když na mě nastoupí policajt, musím tahat metr, a dohadovat se s ním jak jsem daleko, a odkud budeme měřit.
Já osobně bych zóny zrušil, a trval na důsledném dopravním značení. Právě pro to, aby se to zjednodušilo.
Pokud je vodorobné značení zakryto sněhem, pokud je svislé zakryto stojícím kamionem, tak tam prostě není a nemusíte se jím řídit. ALE dokažte to, že to tak bylo! ![]()
Tak se vykládá zákon. Ale přechod mívá značení dvě.
Pokud schází značky konec ... někde je konec vyhrazen zákonem, jinde je ukradnou ... přistěhovalci z indie .. ale oni už se jako přistěhovalci neoznačují. Nyní je jim říka marginální skupina, ( aby bylo jasné, tak>> minoritní - menšinová )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.