Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si vyložit tento zákon

Od: ondraluk* odpovědí: 12 změna:
Vždycky jsem si myslel,že svisle značky jsou nadřazeny vodorovným,ale toto mě trochu zmátlo. Jak si to prosím vysvětlujete?76 (7) Je-li užito vodorovné dopravní značky Přechod pro chodce”, Přejezd pro cyklisty”, astávka autobusu nebo trolejbusu”, ákaz stání”, ákaz zastavení” nebo Šikmé rovnoběžné čáry”, je tato vodorovná dopravní značka v místě užití nadřazena svislé dopravní značce Parkoviště” nebo svislé dopravní značce óna s dopravním omezením” se symbolem upravujícím zastavení, stání nebo parkoviště.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

2x

ale ono to je logické ne?

Máte zonu třeba s parkovaním a uprostřed je zastávka citibusu a na ní je zákaz zastavení a stání. Není to logika myšlení a vlastně toho co vás měli učit v autoškole? Nebo si myslíte, že udělaji u každé zastávky konec a začátek zony?

Nebo máte dlouhý usek parkoviště a uprostřed je přechod pro chodce, .. opravdu si myslíte, že na tom přechodu můžete parkovat i kdyby tam nebyla značka "přechod" ..

Já se asi zblázním, ty zákony pak budou muset být 2x širší , aby každou STUPIDNI a jednoduše pochopitelnou věc pochopil každý řidič. Vlastně vy asi řidič nebudete, když si neumíte dát dohromady 2 + 2 v zákonech ( v silničním zákoně )

*zed*

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vždyť je to jasně napsáno - v uvedených zónách prostě platí vodorovné značení.

fidonet*

ladine, "všude" platí vodorovné značení, pokud je zakresleno. Ale v zonach platí i svislé, ale pokud tam není, tak zákon jasně říká, že na ...přechodech atd ... se parkovat nesmí, a je FUK zda je přechod v zoně nebo jinde.

tím říkám, že to píšeš správně, jen to zdůrazňuji.

gumidek*
hodnocení

0x

Posloupnost značení a její nadřazenost je následující:

vodorovné čáry na silnici - svislé značky - semafory - řízení dopravy policistou

Jednoduše pokud řídí dopravu policista, na semaforu může být libovolná barva nebo žádná, protože Vás v tu chvíli nezajímá. Stejně tak je to v případě vodorovného značení př.:

Na křižovatce je čára na příč a u ní nápis STOP. Pokud dopravu neřídí semafor nebo policista nezastavíte striktně u ní, ale tam, kde budete mít výhled do křižovatky (nebudete mít ve výhledu domy - musíte vidět na přijíždějící vozidla a zároveň jim nebránit v křižovatce). Pak běžně stojíte půl metru za ní,apod...

doplněno 22.01.12 12:19:

Pokud je někde zákaz stání vodorovnými čárami na silnici a u něj je svislá značka zákazu s dodatkovou tabulkou platí v době od 6:00 do 18:00, tak klidně od18:00 a celou noc do rána 6:00 tam můžete stát (parkovat). Svislá značka má prostě vyžší hodnost než vodorovná. ;)

fidonet*

co to plácáš gumídku? Něco jsi někde okopíroval, abys získal bodíka, a ani netušíš na co se tázající ptal? Tak tohle mě FAKT pobavilo :D*haha**ua**smich*

gumidek*

Ne, nic jsem nekopíroval. Pokud tazatel tápe, tak by to měl pochopit. :D

nu*
hodnocení

0x

Zastal bych se tazatele, někdy mám dojem že zákony související s dopravou formuluje robot, že si některá zásadní pravidla v zákonech odporují, viz uvedená výjimka potvrzující pravidlo...podívejte se na zákon č. 361, na jeho paragraf číslo 81, kolik lidí pořád nechápe co a s jakou skupinou řidičského oprávnění může řídit...až poslední novela která platí od 1.1.2012 a dalšíc část která platí od 1.1.2013 se to snaží trochu napravit.

Zakony by měli být kratší a jednodušší, dopravní pravidla stručnější a srozumitelnější a značek podstatně méně...

Neustálé změny možná baví sledovat někoho kdo má soukromou autoškolu nebo dělá léta pro BESIP, ale normálního člověka to musí obtěžovat, každý rok se seznamobvat s 50-novelama a učit se dalších 10 nových zanček...

fidonet*

Tazatel si jen neuměl dát dokupy 2 + 2 , ale já ho beru, že nad tím alespoň zauvažoval. Naopak neberu lidi, kteří nerozumí systému a tvrdí, že zákony vymýšlí automat. Vymyšleno je to dobře, ale na vyčurané a nezodpovědné řidiče se to musí formulovat stále složitěji , aby v tom nenacházeli mezery a nezneužívali je. Jsou státy kte v podstatě platí, že nesmíš nabourat. Jezdí slušně, nemají nehody a neokrádá se. Jenže o tom se čechům může jen zdát. Vím, že třeba vám i mě by ten zákon stačil, ale 10-30% jiným ne. A tak trpíme tyto překombinované zákony za všechny.

Na rozdíl od tazatele ten zákon musím znát tam i zpět a dát si propojení všech paragrafů do kupy. Takže tazatel má za tuto "hloupou" otazku u mne BOD, protože nad tím přemýšlí ... pokud naopak "nerejpe" :D

lui*

Fido... píšeš vyčůrané, obcházení a já nevím co. Ale zrovna tenhle příklad se zónami, je typickým příkladem zvrhlosti a zjednodušování si práce s dopravním značením. Ukaž mě jediné město, kde mají opravdu důsledně osazeny cedule začátek a konec zóny, pokud mají zóny zavedeny. Troufnu si tvrdit, že ani jedna. Ale důsledně za to budou buzerovat. A člověk který si na tyhle věci nedává pozor, jen platí a platí.

Stejně tak vodorovné značení, žluté pruhy u chodníků. proč do háje, když se nesmí parkovat 5m od křižovatky, už nejsou dávno ty žlutý čáry namalovaný. proč pokaždé když na mě nastoupí policajt, musím tahat metr, a dohadovat se s ním jak jsem daleko, a odkud budeme měřit.

Já osobně bych zóny zrušil, a trval na důsledném dopravním značení. Právě pro to, aby se to zjednodušilo.

ladinpraha*

Tazatel položil konkrétní otázku, na kterou dostal konkrétní odpověď. A myslím, že je zbytečné rozebírat to v širších souvislostech, protože tím se to podstatné v rozsáhlé diskuzi ztratí.

hodnocení

0x

A co když je vodorovné značení zakryto sněhovou pokrývkou a svislé není?

fidonet*

Pokud je vodorobné značení zakryto sněhem, pokud je svislé zakryto stojícím kamionem, tak tam prostě není a nemusíte se jím řídit. ALE dokažte to, že to tak bylo! :)

Tak se vykládá zákon. Ale přechod mívá značení dvě.

Pokud schází značky konec ... někde je konec vyhrazen zákonem, jinde je ukradnou ... přistěhovalci z indie .. ale oni už se jako přistěhovalci neoznačují. Nyní je jim říka marginální skupina, ( aby bylo jasné, tak>> minoritní - menšinová )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]