Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, máte někdo zkušenosti se systémem Lovato Magic 2. Chtěl bych si nechat namontovat do vozidla lpg a nevím jakou značku zvolit mám Fabii 1.2 htp r.v. 2004 sekvenční vstřikování. Byl mi nabídnut tento systém. diky za zkušenosti
Tak zrovna Lovato mám v autě a je to dobrý systém. Prakticky všechny tyto systémy jsou Italské nebo Nizozemské. Mám ale auto Škoda Favorit, karburátor, takže se to moc srovnávat nedá, ale Lovata obecně mají dobrou pověst. Nejznačkovější je asi plyn od Tartarini, ale i BRC a Lovtec jsou také dobré. Jinak rozhodně bych zvolil systém ať už jakékoliv značky se sekvenčním vstřikování.
Mohl bych mít dotaz ohledně LPG ve Favoritu? Zajímá mě, jak je plyn podáván do karburátoru (kudy) a jak funguje dávkování plynu při akceleraci (dělá to i nadále karburátor nebo je tam od Lovata nějaký vehement). A hadice od nádrže jsou vedeny interiérem nebo u podvozku venkem? Díky, jen by mě to zajímalo prakticky, co kde je při přestavbě.
U karburátoru se jedná o velice jednoduché zařízení. Plyn je z nádrže přiváděn trubičkou většinou pod podlahou v karoserii auta. Pod autem tedy žádná trubička vidět nikde není. Z nádrže jde LPG přes elektromagnetický ventil do reduktoru. Elektromagnetický ventil je hned za nádrží a je otevřený pouze při napětí. Při ztrátě napětí se automaticky vypíná. Reduktor převádí kapalné palivo na plynné a to ohřátím pomocí chladící kapaliny, která reduktor zahřívá. Další funkcí reduktoru je regulovat tlak plynu v závislosti na tlaku v nádrži. Reduktor je také nejcitlivější věc celého systému LPG, protože tlak závisí na pryžových membránách, které když se vytahají nebo opotřebují, tak nejčastěji auto špatně drží volnoběh. Reduktor je tedy něco, jako karburátor pro LPG. Plynný LPG jde dále do dávkovače (směšovače) , který je před karburátorem. Je to taková plochá jakoby podložka, která má ve vnitřní straně velký otvor, kterým prochází nasávaný vzduch. Na stěných toho vnitřního otvoru jsou po celém obvodu další malé otvory, kterými se do nasávaného vzduchu přidává LPG. Vzduch s plynem tak prochází i karburátorem.
doplněno 21.01.12 15:22:Jinak tady mám nějaké fotky.
Na fotce 21 je reduktor, v kterém jsou ty membrány.
A ten směšovač vypadá nějak takhle a je pod filtrboxem před (nad) karburátorem.
jiffaco.cz/...
i01.i.aliimg.com/...
A a ještě jsem zapomenul na tu fofogalerii s fotkou 21.
solenza.rajce.idnes.cz/...
Takže nad karburátorem je ta plochá podložka (směšovač)? Je díky tomu cítit větší spotřeba na benzín (slabé omezení proudění vzduchu)? Pokud je s posledního startu na benzín v plovákové komoře zbytek benzínu, není chvíli strháván difuzory společně s LPG, když plyn neustále proudí difuzory karbu?
Ohřev reduktoru probíhá jen, když termostat otevře vodu do chladiče (velký okruh)? Reduktor se nepřihřívá elektronicky, podobně jako sytič karburátoru? Dík za odpovědi.
Máš moc pěkné Fávo
Takže, co se týká výkonu, tak to nemohu porovnat, auto už jsem s plynem koupil, takže nevím, jak by se chovalo bez přestavby. Logicky ale musím říct, že i na benzín musí klesnout výkon, protože vzduch má v sání další překážku. Když se jede na LPG, tak karburátor není potřeba a když se jede naopak na benzín, tak také směšovač není potřeba, vždy jde tedy vzduch zbytečně buď karburátorem, nebo směšovačem. Dále při jízdě auta s karburátorem je potřeba při přepínání paliva znát postup. Takže, pokud jedu na benzín a chci jet na LPG, tak na přepínači zvolím nezipolohu. Ta mi vypne přívod napětí do ventilu na benzínové hadici před karburátorem a vypne přívod benzínu do karburátoru. Asi po 1 km jízdy, když se vyjede plováková komora, auto přestane táhout, to je znak pro vyjetí benzínu z karburátotu. V tom okamžiku přepnu přepínař z mezipolohy do polohy LPG. Přepínač mi pustí napětí do spínače LPG u nádrže a do systému pustí LPG. Než se motor chytne na LPG, tak to trvá tak 3 sec. Poté jedu na LPG. Obráceně z LPG na bezín. Jedu a z polohy LPG mohu přepnout přes mezipolohu ihned do polohy benzin. Než se bezín načerpá do karburátoru tak se plyn dávno spotřebuje. Motor chvíli netáhne, než se nasaje dostatek benzínu. Potá začne táhnout a jede se na benzín. Přepínání se musí provádět za jízdy, s zařarenou rychlostí, protože motor jde chvíli bez paliva, pracuje jen jako kompresor a kdyby ho nerdžela v otáčkách setrvačnost auta, tak by chcípl, nebo by se na místě musel vytáčet, aby setrvačností překonal chvilku bez paliva. Stejně ale většinou chcípne, když se to nevystihne.
doplněno 21.01.12 15:38:Díky.
Jinak, co se týká ještě toho ohřívání reduktoru, ten je zapojen na malý okruh, aby se co nejrychleji ohříval. Ohřívá se jen vodou, ničím jiným.
Já bych se toho nijak neobával. Uvidíte, že budete spokojený a hlavně budete jezdit prakticky za polovinu. Také občas slyším názory, že nafta patří do traktoru a plyn do sporáku, ale abych řekl pravdu, jen se tomu směju a nechápu, jak někdo může tolik platit jen za spotřební daně a DPH u benzínu. Navíc o nových aut se nemusíte ničeho obávat, ztrátu výkonu motoru ani nepoznáte, klesne tak max do 2 %. Názory, že auto na LPG moc nejede, pocházejí ještě z doby, kdy se přestavovaly auta s karburátorem. Tam byl při špatném seřízení patrný pokles výkonu. U nových aut to řidič prakticky nepozná. A co se týká toho přepínání, co jsem tady v diskuzi rozepisovat, to platí skutečně jen pro auta s karburátorem. U nových aut se vždy startuje na benzín a poté se po překročení nastavené teploty motoru automaticky přepne na LPG, takže se ani nad ničím nemusí přemýšlet a na co jetete, poznáte jen podle rozsvícené diody.
S tím přepínaním LPG/benzín bych si nebyl až tak jistý, nevím jak váš system funguje ale systém který máme mi se přepne manuálně hned z benzínu na LPG a na Benzín nemusí se čekat. Možná je to spotřebou motoru Když by se čekalo tak to už jede na sucho.
A ve Fabii se toho nebojte dají vám ještě jednu řidicí jednotku která si sama bude řídit všechno takže ani nepoznáte jestli jedete na plyn nebo na benzín. A u sekvenčního si to vstřikuje postupně jak chce třeba dva jedou na benzín a třetí na plyn. Přepína se už na teplotě 20°C.
A jako zajimavost přidám foto plynu na našem autě .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.