Nejste přihlášen/a.
Pracuji v Anglii
po 6. ti mesicich jsem byl podle mistniho zakona povinen si Cesky RP vymenit za Anglicky. Ten me byl vystaven a cesky poslan zpet uradum v CR. Pred vymenou jsem zpusobyl nehodu a RP me byl policii ponechan. Jiz jsem ale tusil, ze frive ci pozdeji od samosoudce dostanu nejaky zakaz rizeni. Tudiz anglicky RP jsem nabyl legalne.
Dostal jsem 2,5 mesice s 15ti mesicni podminkou a 18 mesicu zakaz rizeni. Alkohol jsem nepozil. Pani byla v domacim osetreni 14 dnu. Podotknu ze jsem nikdy pred tim neztratil bod ci pokutu za rychlost nebo alkohol. proste se stala blba nahoda dvema naspravnym lidem a i tres se mi zda dost neprimereny.
Dotaz c.1 zni, zda mohou ceske urady zjistit, ze ridim ci mohu ridit vozidlo mimo CR, napr pri silnicni kontrole na uzemi nemecka ci nemecky policista zjisti, ze mam zakaz v CR? Chapu ze v CR ridit nemohu ... az 3 roky natvrdo.
Dotaz c. 2 zni, zda nebude mit vyse uvedena situace vliv na schvaleni zazadani prominuti zbytku trestu zakazu rizeni? protoze podle zakona mam povinnost vratit karticku RP na urad do 5ti dnu. Tak jsem ale ucinit nemohl, protoze se tak jiz stalo pred rozsudkem z duvodu vymeny za ten anglicky ze strany Anglickych uradu .
Dik za odpovedi Honza
Je to jednoduché, když máte zákaz řízení v ČR, nemáte zákaz řízení v UK.V UK neplatí české zákony ale jejich národní legislativa.
Na veřejnosti se už dešlí dobu objevují informace o tom, že státy EU chtějí spolupracovat při potírání vybraných druhů dopravních přestupků, napříč celou Evropou, ale to je otázka několika let. Legislativa k tomu zatím není, začíná se postupně připravovat.
I ten pomatený zfetovaný Švýcar který jezdil v ČR v Mitsubishi po dálnici v protisměru má v ČR zákaz řízení a ve švýcarsku jezdí vesele dál.
Takže klídek.
česká judisdikce platí ne celém jejím území,tzn.že na území ČR-jinak jakýkoli zákaz apod.mimo toto území pozbývá platnost-pokud máte ŘP jiné země,tak jeho případné omezení může pouze země,která ho vydala(tzn.Británie)...Německý policista nezjistí z naší(ČR)databáze nic-propojení zemí EU se chystá až od roku 2013...No a ŘP vrátit nelze,jelikož ho již české úřady drží,a na ten anglický "nedosáhnou",vydala jej jiná země a česká omezení se na něj logicky vztahovat nemohou...samozřejmě se to chce vyhýbat jakýmkoli problémům-pro jistotu-náš stát,systém, si nepřipouští "neúspěch",jakože by s ním někdo mohl legálně "vyje...at..".
Ahoj Honzo,
mohl bys mi poslat nějaké info o výměně českého řidičáku za anglický? (kde jsi byl to vyměnit, poplatky, nutné doklady apod. - díky )
A také: podle jakého místního zákona je nutné vyměnit řp?
Já jsem v UK - konkrétně kousek od Chesterfieldu - už 6 let a řidičák mám pořád český, při kontrole policií, která se za tu dobu uskutečnila pouze 3x, po mně nikdy nikdo ani ten řidičák nechtěl vidět, jednou chtěli jen pojištění od vozidla, které v té době bylo také z čr.
Díky Tom
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.