Nejste přihlášen/a.
Jak se dívá zákon na proplétání scooterů mezi autama v kolonách?
Děkuji za názor
Scot
já jezdím celkem na kole a vím, že cyklista může stojící kolonu předjíždět zprava. Skůtr přece jen není cyklista, takže si myslím, že nemůže.
Jízda na jízdním kole § 57:
(4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky, nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti.
To ale platí pro cyklisty, nikoliv pro motorkáře.
jak se dívá zákon, to nevím, ale já se na to dívám negativně. copak se smí předjíždět přes plné čáry,po chodníku, nedodržovat bezpečnou vzdálenost, resp. ji zkracovat vjetím mezi dvě auta a k tomu ohrožovat ostatní.
Předpokládám, že nejsi vlastník ŘO, protože ten přece zná. Co je to proplétání, tento pojem zákon nezná, jen předjíždění. Takže předpokládám, že je dotaz na předjíždění, zleva se dá viz § 17 a jízda v jízdních pruzích, ta by jedině odpovídala "proplétání".
Milý bussi, zákon sice termín proplétání nezná, pokud ho neznáte ani Vy, doporučuji výlet třeba do Itálie. Jsem tu už pár dní na služebce a právě zmíněného proplétání motorkářů si tu ,,užívám´´ plnými doušky - to aby měl člověk hlavu otočnou jako výr, protože Italové na skútrech dokáži třeba v kombinaci s kruhovým objezdem takové věci, že našinec ,,valí bulvy´´ . Nic na tom nemění ani fakt, že je listopad - skutristů (jak říká kolega ,,krysy silnic´´) rozhodně neubylo a předvádí stále své oblíbené kousky.
Kamarád motorkář mi s úsměvem vysvětlil, že záleží na tom kolik a jakých čar je na silnici, Jedna přerušovaná - předjíždet můžou všichni. Jedna plná - předjíždět můžou jen motorkáři. A dvě plný - to prý je vyhrazený pruh pro motorkáře. V autoškolách to prý vysvětlují blbě.
A nemračte se na svět, .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.