Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičák C1/BE

Od: pepanek* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, poradí někdo jak je to s řidičským oprávněním? Mám řidičský průkaz C1 i s profesním osvědčením. Potřebuji tahat za osobním autem (transporter) vlek na převážení aut (celková hmotnost vleku 2t). Někdo mi říkal, že když mám C1, tak nepotřebuji na takovou to soupravu řidičák BE, ale stačí mi jen ta C1. Že prý záleží hlavně na tom, že se vlezu do té hmotnosti 7,5t (C1). Případně jestli to tak opravdu je, což si nemyslím, tak jestli takto můžu jet i za hranice. Předem děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Podle tohoto potřebujete BE

C1nákladní motorová vozidla s hmotností vyšší než 3,5 t, ale nižší než 7,5 t + vlek do 750 kg

doplněno 15.01.12 16:35:

Nové předpisy...Dříve jsme to dostávali po určité době...Tenhle sysém je o tom jak dostat z lidí peníze...:)

pepanek*
hodnocení

Díky díky... na podobné tabulky už jsem se taky díval. Spíš mě zajímá, jestli se k tomu může vyjádřit někdo, kdo má přímo s tímto zkušenost. Jinak podle mě, je řidičák BE naprostá volovina. Měl by se dostávat automaticky, po odježdění nějakých let.

nu*
hodnocení

0x

Já myslel že jste absolvoval autoškolu a je Vám jasné proč jste si udělal právě sklupiny B+E a C1.Jinak se stačí podíval do novelizvaného zákona č-361, který platí od 1.1.2012 a budete mít ve všem jasno. Co je v zákoěn psáno, to opravu platí respektive to tak opravdui je bez ohledu na to co kdo povídal.

Také Vám spolu se zákonem doporučuji prozkoumat stránky Centra služeb pro silniční dopravu.

Jistě sám uznáte, že v případě kontroly hlídkou policie je lepší znát příslušná ustanovení zákona než se odvolávat na to co jste někde slyšel. Tak to berte jako doporučení ke studiu které skutečně potřebujete pro život a praxi.

pepanek*
hodnocení

Děkuji, jen podotknu, že jsem nikde nepsal, že to tak podle mě musí být. Psal jsem, že tomu moc nevěřím. Od toho internetové poradny jsou, abych se zeptal, když něco nevím. Nepovažuju se za děda vševěda.

nu*

To je pravda ale paragraf 80 a 81 zákona č.361, to jsou dlouhé odstavce, bez toho aby jste si text doma vytisknul a mohl se v klidu vracet k jednotlivým písmenům to nepochopíte, potřebujete také vyhlášku 341 kde se popisuje zapojení vzidel do souprav, pak budete mít ve všem jasno.

Z té nakopírovnané neúplné tabulky co je výše nic nepochopíte.

pepanek*
hodnocení

díky :) přesně proto se ptám, jestli s tímto má někdo osobní zkušenost. Hrabat se celý den v zákonech opravdu nehodlám...

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

v cechach to moc neresi, kdyz jssem mel je B tak me zastavovaly porad a nikdo me na to nic nerek kdyz jsem si udelal kompletni papiry tak uz me nezastavuji

ladislavtikal*
hodnocení

0x

kdyz budes mit jenom sk.B muzes tahat vlek do 750kg kdyz budes mit BE muzes mit vlek jakykoliv bez ohledu na tonaz ktery muzes tahat a autem takze kdyz budes mit auto ktere ma v technicaku tazne na 3 tuny muzes se skupinou B+E tahat tri tuny a tak dale takze kdyz by sis mel delat autoskolu na vleky udelej si rovnou na nakladak +vleky a jsi bez starosti kdyz to udelas

pepanek*
hodnocení

toto samozrejme vim...presto diky. Zajimalo me, jak je to s tim C1/C, ale kdyz nikdo nevi (nebo o tom nikde neslysel), tak to nejspis opravdu bude blbost a s C1 nemuzu za osobakem tahat brzdeny vlek nad 750kg... diky vsem zucastnenym za diskuzi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]