Nejste přihlášen/a.
Prosím pomoc!mám problém s brzdami na favoritu r.v. 1990 brzdy se stále zavzdušňovali a všechno ukazovalo na to, ´že na vině bude hlavní brzdový válec. źádná kapalina neutíkala kolem prasátek, a proto jsem brzdový válec vyměnil. Problém se tímto nevyřešil a brzdy jsou pořád zavzdušněné. Když je odvzdušním, brzdy se chvíli chovají tak jak mají, ale po opětovném sešlápnutí pedálu se opět zavzdušní a pedál ztrvdne. posilovač je OK. prosím o rADU SÁM UŽ SI RADY NEVÍM A TÍMTO VÁS O NI ŽÁDÁM. DĚKUJU
Přece ten vzduch tam nevnikne zázrakem?Protože se musí vytlačit sešlapováním pedálu,a současným otevřením odvzdušňovacího šroubu,musíš mít k tomu pomocníka.Někdy se musí vyprázdnit i celá nádržka s kapalinou.Ale i starší škodovky měly samočinné odvzdušnění,že stačilo vícekrát sešlápnout pedál a vzduch uniknul výtlakem.
JABRAKA
Už si to moc nepamatuji, ale býval postup takový.
Připravit si prkénko délky mezi sešlápnutám brzdovým pedálem a volantem, něco jako šprajc a pár malých destiček na podkládání. Připravit si trubkový klíč s gumovou hadičkou a skleničku od "svačinky" s brzdovou kapalinou. Hadičku prostrčíme trubkovým klíčem. Lepší je když jsou na tu práci dva! Dolijeme brzdovou kapalinu do nádržky a položíme víčko na nádržku, to proto, že někdy šplíchne kapalina zpět. Všechny odvzdušňovací ventily povolíme a znovu utáhneme, to proto, aby se lehce povolovaly, případně vyměníme vadné odvzdušňovací ventily. Brzová soustava by už měla být dvouokruhová. Sešlápneme několikrát brzdový pedál až na tvrdo a založíme "šprajc" mezi sešlápnutý pedál a volant, tak zůstane potrubí natlakované. Začínáme od předu. Navlékneme gumovou trubičku na odvzdušňovací ventil a její druhý konec ponoříme do skleničky s kapalinou. Povolíme odvzdušňovací ventil vyběhnou bubliny - spadne tyč pod volantem, ale nevnikne zpět vzduch do soustavy, protože konec hadičky je ponořen v kapalině "svačinky". Tak a znova asi 2x což by mělo stačit. Potom druhé přední kolo. A pak zadní kola a pak ještě jednou dokola, aby nikde nevycházel vzduch. PO CELOU DOBU kontrolujeme plnost hlavní kapalinové nádržky a soustavně doléváme.
Práci si můžeme usnadnit ve dvou se známým "šlápni, šlápni = natlakování, drž = odvzdušňuji, přičemž pedál klesá dolů a stále na něj tlačíme, utáhneme odvzdušňovací ventil a je tu "povol" a to vždy zvolna a ... jedem znova.
doplněno 09.11.08 20:04:Ještě dodatkem: musí být uvolněná ruční brzda! Možná, že je někde malá dírka, protože potrubí dozadu je celé zakrytováno plechem prostředkem vozu. Ubývá-li kapalina v nádobce, pak může se takto dostat vzduch do potrubí.
Mimo toto: u Wartburku 311, 312 jdou trubičky u zadních kol po zadní pevné nápravě, kde jdou přesně za uchycením zadních tlumičů pérování, kde může při poškození silentbloku dojít k promáčknutí trubičky okem připojení tlumiče pérování, ale to já jen tak ...
Zkontroloval bych trubku a zpětný ventil k posilovači,protože tak jak to píšete si myslím že problém nebude přímo v brzdách.
Postup je takový Pravý přední levý zadní levý přední a nakonec pravý zadní. Pokud tohle uděláš obráceně neodvdušníš to 100%ně
To platí u starých vozů s jednookruhovou soustavou. Dvouokruhová soustava má samostatně předek a samostatně zadek. Z nádržky s kapalinou vedou dvě hadice do dvoouokruhového hlavního brzdového válce. A OPĚT stále dolévat kapalinu do nádržky, kde jsou DVA nezáviské odtokové otvory, závislé na jedné nádobce. HUH
Já si mislím že se pletete u dvouokruhových právě brzdy fungujou nakříž pravý předek a levý zadek na první válec na druhý válec levý předek a pravý zadek. Mezi válcema je umístněná pružina.
Já si nemyslím, ale vidím, jak to tam je připojený, protože zadní brzdy jdou jednou trubičkou dozadu na omezovač a odtud se rozdělují trubičky na strany do zadních brzdových válečků
No. nejprve sem se do teto diskuse nechtel vubec motat, ale neda mi to.
Pravdu mate oba. Delaji se jak auta se zvlastnim okruhem pro predek a pro zadek, tak auta s okruhy krizenymi. Drive prevladali krizene, dnes prevladaji oddelene pro jednotlive napravy (bavim se samozrejme o osobaku). Ale i tak se stale pouzivaji oba typy. Kazdy ma sve pro a proti, ktere by se tu dalo zdlouhave popisovat.
To ale neni vubec dulezite.
Dulezite je, co zpusobuje zavzdusneni systemu. Pripadne jak dotycny prisel na to, ze se system zavzdusnuje. Ztvrdnuti pedalu muze zpusobit docela dost veci. Zavzdusneni bych do nej zprvu zrovna nepocital.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.