Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, které trápí chování ČKP.
Co to vlasně je ČKP?
Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které poskytují tzv. povinné ručení. Spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly.
A co říká o profesních sdruženích encyklopedie?
Profesní sdružení je nezávislé, zpravidla neziskové, sdružení příslušníků nějaké profese, která má za cíl sledovat a zastupovat společné profesní, kulturní a ekonomické zájmy dané profese, a které nejsou odborovou organizací.. Pro profesní sdružení se někdy používá označení komora.
Obvykle se zakládají za účelem podpory zájmů členů dané profese, poskytovaní výměny informací mezi členy anebo vydávaní periodika ve vztahu k příslušnému oboru. U některých profesí je povinné členství v určeném sdružení - danou činnost nemůže vykonávat nikdo, kdo není členem daného sdružení nebo případně uznaného obdobného sdružení působícího v zahraničí. V takových případech je profesní sdružení buď založeno přímo zákonem nebo zákon existenci sdružení předpokládá.
K věci:
Naše slavná ČKP se ale vymyká této definici. Zákon si vysvětluje po svém, šikanuje slušné lidi ve spolupráci se svými členy (pojistiteli) a za podpory soudů ČR, vydělává nemalé miliony a ještě se tím veřejně chlubí.
Můj případ začal tím, že jsem měl uzavřené povinné ručení s Českou pojišťovnou a dlouhá léta jsem poctivě platil. V září roku 2010 jsem se opozdil s úhradou pravidelné čtvrtletní platby o několik dní. Bylo to kvůli nečekaným výdajům na opravu auta, na pojistné nezbylo. Jezdil jsem dál se zelenou kartou a nic špatného nečekal. Teď si, prosím, všimněte datumů, jsou důležité. Platba dlužného pojistného po upomínce proběhla dne 4. 10. 2010, avšak pojišťovna mi dne 10. 10. 2010, tedy téměř týden po uhrazení, adresovala oznámení o zániku této pojistné smlouvy zpětně ke dni 29. 9. 2010. V den, kdy mi tento doporučený dopis byl poštou předán, tedy 14. 10. 2010 jsem uzavřel na vozidlo nové sdružené pojištění, a byl jsem, žel pouze ústně, ujištěn, že v souladu s § 15 odst. 5 zákona č. 168/1999 Sb.,že ode mne ČKP nebude žádný příspěvek požadovat. Ve zmíněném paragrafu zákona, na který se odvolává v koresponcenci i ČKP, je totiž zmíněna čtrnáctidenní lhůta, cituji "Pokud pojištění odpovědnosti zaniklo a nebyla-li ve lhůtě 14 dnů ode dne tohoto zániku pojištění uzavřena nová pojistná smlouva týkající se téhož tuzemského vozidla, na základě které vznikla nejpozději uplynutím této lhůty povinnost pojistníka platit pojistné a povinnost pojistitele poskytnout pojistné plnění pro případ pojistné události, je vlastník tohoto vozidla povinen nejpozději ve stejné lhůtě odevzdat tabulku s registrační značkou a osvědčení o registraci nebo osvědčení o technickém průkazu ...". Opravdu jsem si zákon přečetl a přestože šlo o celkem malou částku, špatně se mi usínalo. Ze zásady a pocitu neviny jsem nechtěl platit. Všechny tyto skutečnosti jsem uvedl v termínu a odeslal na adresu kanceláře pojistitelů 20. 1. 2011 jako žádost o zastavení vymáhání sankce spolu s patřičnými přílohami. Ještě nějakou dobu jsem nervozně čekal na odpověď, ale po půl roce jsem se uklidnil a považoval případ za uzavřený. O to větší bylo překvapení, když dorazil obyčejnou poštou dopis datovaný 6. 11. 2011 se známou formulací "sdělujeme, že veškeré skutečnosti jsme prověřili a posoudili. Bohužel Vámi tvrzené skutečnosti nebyly pro uvedené období potvrzeny ani nemohly být akceptovány" a složenkou na částku navýšenou o úroky z prodlení a náklady upomínání a vymáhání. Nyní už čekám, kdy mě osloví vymahači. A znovu špatně spím.
Kdybych měl v této zemi nějakou šanci vyhrát spor, zvážil bych žalobu za psychickou újmu a nezákonné jednání sdružení. Věnoval jsem skoro celý den hledání informací a zkušeností veřejnosti s ČKP a byl bych pro úpravu zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a omezení pravomocí ČKP. Mohl by mi, prosím, někdo poradit, jestli se dá placení příspěvku do garančního fondu za těchto okolností vyhnout? Doufám, že to pomůže i dalším lidem. Zřejmě se nenajde žádný dobročinný právník, který by šel do sporu s kanceláří pojistitelů chráněnou zákonem na míru.
rostak, vy si pletete význam slov. Nikde není napsáno, že můžete vozidlo provozovat několk dní bez pojištění. Těch 14 dní je k něčemu jinému!
skončí smlouva, 14 dní neprovozujete do té doby musíte deponovat značky, pokud nemůžete musíte to oznámit úřadu.
vy píšete, že si čkp vysvětluje zákon po svém, ale to samé děláte i vy a ještě k tomu špatně.
Děkuji, ale formulace v zákoně se mi nezdála jednoznačná. Myslíte, že nepochybila ani pojišťovna při vypovězení smlouvy? Zdálo se mi to účelové, aby ČKP měla další oběť.
doplněno 12.01.12 21:49:Přesněji tato část "...na základě které vznikla nejpozději uplynutím této lhůty povinnost pojistníka platit pojistné a ..."
rosto, to já nevím jak kdy a proč jednala vaše pojištovna, tak jak jednal. Nemám Vaší smlouvu.
bussi, jako že jeho pojištovna dá podnět k vyřazení z evidence... to jste vzal kde?...
Takže nejlepší bude zaplatit litr a vyhnout se exekuci kvůli 4 dnům, o kterých jsem ani nevěděl. Zásady nezásady. A klidně spát.
Když jsem pročítal poradte.cz a debaty o ČKP, narazil jsem na různé hrdiny, co tvrdili, že nic platit nemusí. Tak Vám děkuji.
Poslouchej hrdino, nechápu proč sem vůbec lezeš, když ten LITR zaplatit chceš..Ty to chceš zapatit celou dobu co tady suirfuješ...litr jsi mohl zaplati hned a místo poradny listoval v Blesku nebo raději na stránkách "bezpojišzěnicz". Pokud něco dlužíš, postav se k tomu jako chlap a zaplať, a pokud nic nedlužíš, buď se zachováš jako normální člověk , a to nemusíš být ani hrdinou, nebo se zachováš jako hadr, sklopíš oči a uděláš co ti ČKP poručí.
A až Ti příště ČKP napíš výzvu abys skočil z okna, tak skoč...nemá totiž smysl bojovat a odporovat, když si to ČKP přeje...
Dlouhé ale v podstatě k ničemu, furt je to omílané a zřejmě bude a závěr? Když to chtějí potvrdit, vemte tam komisi, notářsky ověřte na místě umístění vozidla. V poloupnosti dní .. no mají tam brajgl. levá neví co dělá pravá. Jednat ústně je ošidné, aspoň majlem a poslat kopii dokladu o úhradě. Bylo-li to uhrazeno na upozornění a nebylo-li vozidlo bez pojištění, naprdl bych jim.
O něčem jiném a podobném. Změnil jsem na podzim pojištění úrazové, stal se úraz, myslel jsem že pojistku uhradil internetem, zavolali, zkontroloval, neuhrazeno, uhrazeno a úraz teď proplacen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.