Nejste přihlášen/a.
Dneska jsem dostal blokovou pokutu od Městské policie. Na 4proudé silnici (2 v každém směru) jsem jel v levém jízdním pruhu a odbočoval vlevo. Bylo to v hustém městském provozu a tak jsem nezaregistroval značku zákaz odbočení vlevo. Ani v podstatě jsem nemohl, protože je umístěná za pravým okrajem silnice a přes auta jedoucí v pravém jízdním pruhu jsem ji vidět ani nemohl. Ve vedlejší ulici mě zastavila hlídka městské policie a po kontrole dokladů ode mě požadovala zaplacení blokové pokuty 500kč. Samozřejmě jsem "blbec" zaplatil. Teď se naskýtají 2 otázky - zdali je značka zákaz odbočení vlevo vhodně umístěna ( a je tedy vlastně platná) a pak zda mě vůbec městská policie za tento přestupek může pokutovat?
V blokovém řízení mohou projednávat:
d) obecní policie přestupky
1. jejichž projednávání je v působnosti obce,
2. podle zákona o silničním provozu spáchané nedovoleným stáním nebo zastavením vozidla na pozemní komunikaci, vjezdem do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno, porušením pravidel o překročení nejvyšší dovolené rychlosti, porušením pravidel jízdy na zvířatech, vedení a hnaní zvířat na pozemní komunikaci, pohybem chodce na pozemní komunikaci odporujícím pravidlům provozu na pozemních komunikacích, nedovoleným způsobem použití lyží, kolečkových bruslí a podobných prostředků na chodníku a nedovoleným vedením jízdního kola nebo jízdou na něm v rozporu s pravidly provozu na pozemních komunikacích a porušení pravidel provozu na pozemních komunikacích ostatními řidiči nemotorových vozidel,
3. na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle § 30 odst. 1 písm. a), c), g) až i), l) až p),
4. spočívající v neoprávněném stání vozidla na místní komunikaci nebo jejím úseku, které lze podle nařízení obce použít ke stání jen za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy a při splnění podmínek stanovených tímto nařízením.
s přestupkem jsem souhlasil, přestupek jsem asi udělal ne úmyslně a nijak jsem to ovlivnit nemohl, ale MP překročila své pravomoce
Rpmeo, tak jinak, je tam místní úprava -ano či ne...
porušil jste místní úpravu...ano či ne
OK?
Zákaz odbočení není ekvivalentní zákazu vjezdu do určitých míst. Tyto zákazové značky vjezdu sledují úplně jiný účel než značka zákazu odbočení, a proto zákon nedává MP možnost hodnotit porušení zákazu odbočení a ukládat za to blokovou pokutu.
netvrdím, že jste hloupý... ale tam není místo, kde by byl zakázán vjezd. Do té vedlejší ulice se může vjíždět z obou dvou stran, ale bohužel z této strany odkud jsem tam vjížděl já, tam mohou jet jen auta, která v danou chvíli jela proti mě, tedy v opačném směru než jsem jel já. Proto si myslím, že jsem nejel do místa kam se nesmí vjíždět (nebyl tam zákaz vjezdu, ani jednosměrná ulice z mé strany), ale pouze jsem špatně odbočil. Přitom i středová čára v daném místě byla přerušovaná. Proto mě v danou chvíli ani ve snu nenapadlo, že se tam nemůže odbočit.
Tak jste měl požádat o důkaz a ne s tím souhlasit. Vím, že byli dva, ale přesto je to tvrzení proti tvrzení...mohl za váma jet kamarád, který viděl že odbočujete ze správného pruhu a tento důkaz měšťáci na kameře určitě neměli, takže...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.