Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta od Městské policie - zákaz odbočení

Od: romeo33 odpovědí: 19 změna:

Dneska jsem dostal blokovou pokutu od Městské policie. Na 4proudé silnici (2 v každém směru) jsem jel v levém jízdním pruhu a odbočoval vlevo. Bylo to v hustém městském provozu a tak jsem nezaregistroval značku zákaz odbočení vlevo. Ani v podstatě jsem nemohl, protože je umístěná za pravým okrajem silnice a přes auta jedoucí v pravém jízdním pruhu jsem ji vidět ani nemohl. Ve vedlejší ulici mě zastavila hlídka městské policie a po kontrole dokladů ode mě požadovala zaplacení blokové pokuty 500kč. Samozřejmě jsem "blbec" zaplatil. Teď se naskýtají 2 otázky - zdali je značka zákaz odbočení vlevo vhodně umístěna ( a je tedy vlastně platná) a pak zda mě vůbec městská policie za tento přestupek může pokutovat?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Umístění značky nelze takto posoudit.A pokuta?Může...Bohužel...

erikch*

jen doplním,...a po zaplacení už je šance na cokoli téměř nulová-tím de facto "dáváte" souhlas s posouzením a pokutou samotnou...

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, značka by měla být ravémiv p jízdním pruhu. Měl jste tu smůlu, že jste jel v levém a hustém provozu. Takovéhle přestupky se stávají. Asi bych se neodvolával , vše by jste musel vyfotit z dokumentovat, dát znalci posoudit a to s nejistým výsledkem.

romeo33
hodnocení

Díval jsem se do zákona o přestupcích a tam je uvedeno pouze, že smí MP dávat blokovou pokutu jen za vjezd do míst, kde je to zakázáno. Ale do ulice se může vjet v obou směrech. Přitom půlící čára je v daném místě přerušovaná, což mě taky zmátlo.

hodnocení

0x

Měl jste tvrdit, že tam žádná značka zakazující odbočení vlevo není! Z místa, kde byl přestupek řešen asi vidět nebyla, že?

romeo33
hodnocení

no nebyla vidět, ale to bych asi neobhájil

hodnocení

0x
Romeo, již to neřeště, páč jste s přestupkem souhlasil.
Dále, "MP dávat blokovou pokutu jen za vjezd do míst, kde je to zakázáno" toto je chyba, neznáte předpis.
romeo33
hodnocení

V blokovém řízení mohou projednávat:
d) obecní policie přestupky
1. jejichž projednávání je v působnosti obce,
2. podle zákona o silničním provozu spáchané nedovoleným stáním nebo zastavením vozidla na pozemní komunikaci, vjezdem do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno, porušením pravidel o překročení nejvyšší dovolené rychlosti, porušením pravidel jízdy na zvířatech, vedení a hnaní zvířat na pozemní komunikaci, pohybem chodce na pozemní komunikaci odporujícím pravidlům provozu na pozemních komunikacích, nedovoleným způsobem použití lyží, kolečkových bruslí a podobných prostředků na chodníku a nedovoleným vedením jízdního kola nebo jízdou na něm v rozporu s pravidly provozu na pozemních komunikacích a porušení pravidel provozu na pozemních komunikacích ostatními řidiči nemotorových vozidel,
3. na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle § 30 odst. 1 písm. a), c), g) až i), l) až p),
4. spočívající v neoprávněném stání vozidla na místní komunikaci nebo jejím úseku, které lze podle nařízení obce použít ke stání jen za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy a při splnění podmínek stanovených tímto nařízením.

romeo33
hodnocení

s přestupkem jsem souhlasil, přestupek jsem asi udělal ne úmyslně a nijak jsem to ovlivnit nemohl, ale MP překročila své pravomoce

asi jsem hloupý...
...značku zákaz odbočení vlevo...
...vjezdem do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno
tak byla tam místní úprava nebo ne...ale klidně si běžte stěžovat a uvidíte...
doplněno 12.01.12 18:42:

Rpmeo, tak jinak, je tam místní úprava -ano či ne...

porušil jste místní úpravu...ano či ne

OK?

Zákaz odbočení není ekvivalentní zákazu vjezdu do určitých míst. Tyto zákazové značky vjezdu sledují úplně jiný účel než značka zákazu odbočení, a proto zákon nedává MP možnost hodnotit porušení zákazu odbočení a ukládat za to blokovou pokutu.

jarahosek*

Když to tam je, tak je to asi místní úprava, ne?

romeo33
hodnocení

netvrdím, že jste hloupý... ale tam není místo, kde by byl zakázán vjezd. Do té vedlejší ulice se může vjíždět z obou dvou stran, ale bohužel z této strany odkud jsem tam vjížděl já, tam mohou jet jen auta, která v danou chvíli jela proti mě, tedy v opačném směru než jsem jel já. Proto si myslím, že jsem nejel do místa kam se nesmí vjíždět (nebyl tam zákaz vjezdu, ani jednosměrná ulice z mé strany), ale pouze jsem špatně odbočil. Přitom i středová čára v daném místě byla přerušovaná. Proto mě v danou chvíli ani ve snu nenapadlo, že se tam nemůže odbočit.

cyril*

Středová čára s tímto nijak nesouvisí!

stirecek*

Tak jste měl požádat o důkaz a ne s tím souhlasit. Vím, že byli dva, ale přesto je to tvrzení proti tvrzení...mohl za váma jet kamarád, který viděl že odbočujete ze správného pruhu a tento důkaz měšťáci na kameře určitě neměli, takže...

romeo33
hodnocení

Dneska napíšu na městský úřad stížnost na nezákonné jednání městské policie.

romeo33
hodnocení

Ve kterých případech se bude jednat o vjezd do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemní komunikaci zakázánotext-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 1. font-family:"Trebuchet MS"">kde tento zákaz vyplývá z dopravní značky "Zákaz vjezdu": - B1 zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech, - B2 zákaz vjezdu všech vozidel do jedno¬směrné ulice, - B3a zákaz vjezdu všech motorových vozidel s výjimkou motocyklů bez postranního vozíku, - B3b až B12, B18, B19, B31, B33 zákaz vjezdu vyznačených vozidel, - B13 až B17 zákaz vjezdu vozidel, která přesahují vyznačenou mez (váhu, šířku, výšku, délku)text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol"> 2. font-family:"Trebuchet MS"">kde tento zákaz vyplývá z dopravní značky B32 s nápisem "Průjezd zakázán" za předpokladu, že řidič projel celý úsek, aniž by jízdu přerušil např. za účelem naložení nebo složení nákladutext-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 3. font-family:"Trebuchet MS"">porušení zákazu vjezdu jiných účastníků pro¬vozu na pozemních komunikacích vyplývající z dopravní značky C7a "Stezka pro chodce", C8a "Stezka pro cyklisty", C9a, C10a "Stezka pro chodce a cyklisty", C11a "Stezka pro jezdce na zvířetitext-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 4. font-family:"Trebuchet MS"">nerespektování zákazu vjezdu vyplývající z dopravní značky IP27a "Pěší zóna" pro vozidla, která nemají vjezd povolen ve stanovenou dobutext-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 5. font-family:"Trebuchet MS"">přejíždění vodorovných dopravních značek V1 a "Podélná čára souvislá" (pokud to není nutné k objíždění, odbočování nebo vjíždění na pozemní komunikaci) a V1b "Dvojitá podélná čára souvislá" (pokud to není nutné k objíždění)text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 6. font-family:"Trebuchet MS"">vjezd na plochy označené vodorovnou dopravní značkou V13a "Šikmé rovnoběžné čáry" a V13b "Křivky" (pokud to není nutné k objíždění, odbočování nebo vjíždění na pozemní komunikaci)text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">7· 7. font-family:"Trebuchet MS"">nerespektování světelného signálu S1a "Signál s červeným světlem Stůj!" (před křižovatkou, ale i na jiných místech) - v tomto případě může strážník uložit blokovou pokutu až do 2000 Kčtext-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 8. font-family:"Trebuchet MS"">nerespektování světelného signálu S8a "Zakázaný vjezd vozidel do jízdního pruhu" (symbolizující červené "X")text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">9· 9. font-family:"Trebuchet MS"">nerespektování dvou červených střídavě přerušovaných světel signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení (resp. nerespektování sklopených závor) na železničním přejezdu.text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">·font-family:"Trebuchet MS"">text-align:left;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Symbol;mso-bidi-font-family:Symbol">· 10. font-family:"Trebuchet MS"">vjezd do míst vyznačených dopravním zařízením Z1 "Dopravní kužel", který má stejný význam jako plná čára souvislá, případně vymezuje plochu, do které je zakázáno vjíždět.

borec*
hodnocení

0x

Já když to tak čtu, tak bych ti tu pětistovku snad dal ze svýho. Jezdi jak se má a máš klid. Každý hledá jen díry v zákonech, aby nebyl postižen, ale přitom jedí jako prase a nezná pravidla silničního provozu. Jen si pořád někde stěžovat to by ti šlo. Typickej českej blb. Nazdar

jarahosek*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]