Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
můj problém je v tom že po obrženi výzvy k uhradě do GF kčp jsem si šel zkontrolovat na magistrát co je na mě vlastně psané a byl jsem teda přakvapen v roce 2008 jsem prodal auto a sepsaly jsme plnou moc ohledně přepisu auta z důvodu toho že jsem byl po nehodě . Zlomená ruka noha tak v tom stavu mě pán ukecel že stači sepsat plnou moc a on vše sám vyřidi a ja nemusim nikam chodit,
po tydnu jěště panovi volám jestli je to přepsano a ujistil mě že už je to hotové a všechno vyřizene
jak už spravě asi tušite auto je na mě psané furt
těd otázka jak mám situaci dále co nejlépe řešit čkp mi ohledně tohoto auta zátim nic neposlala prvni dopis se tykal jiného připadu a musim se přiznat že právem chybějily 2 dny ale stal jsem na parkovišti tak jsem platil
mám se vydat na magistrát a řešito s nimy zatim jsem byl potichu
nebo mám počkat až prijde dopis od čkp a obratem jim poslat okopirovanou kupni smlouvu kterou jsem teda naštěsti našel
ktera cesta je bezpečnější k dopatrani se konce
opravdu jsem prostudoval všechny témata co jsem našel ohledně české kancelaře pojistitelu ale odpověd jsem na mou otazku nenašel tak pokud to tu už je tak prosim o link na vlakno a předem se omlouvám
za všechny odpovědi moc děkuji
Předpokládám, že jste také zrušil pojištění v době prodeje a že máte kupní smlouvu, která je hlavním a důležitým dokladem v této věci. Jít na Magistrát můžete ale co tam budete dělat,když nejste majitelem a nemáte ani doklady? Zachovejte klid a nedělejte ukvapené rozhodnutí, jako někteří, kteří zde také žádají o radu. Nakonec udělají něco nepředvídatelného a to jen může zhoršit situaci. To, že dotyčný na sebe na základě plné moci a zakoupení výše uvedeného vozidla - na sebe nedoregistroval je jeho věc ze které se bude vyvazovat a obhajovat on sám - bude to jeho boj s PE - KÁ - ČE - m.(čkp) Vám pravděpodobně příjde výzva jak už znáte a na tu budete reagovat, tak jak uvádíte v dotazu, že bylo vozidlo prodáno na základě kupní smlouvy nebo dohody. U dohody je obtížnější prosazení -( prokázání) vlastnictví věci. Tím pro Vás toto končí i přesto, že "pekáč" nedá pokoj. Ovšem nutno zdůraznit, že to je jejich věc, jak se s tím poperou ( po přečtení vláken na toto téma Vám musí být toto jasné) - ale do sporu nepůjdou protože by toto vydírání prohráli.
doplněno 12.01.12 07:43:Ještě taková "technická" = na úřadě zpětně nic neudělají tzn., že případná změna (odhlášení na) nového majitele by za těchto podmínek vypadalo, že jste vlastník do této doby Vy - dotyčný, který vozidlo koupil s ním nemusí jezdit a také ho nemusí dohlašovat ( není na to žádný časový termín) a je-li placeno pojištění nestane se ani to, že by Vás kčp oslovila.
Problém se řeší tam kde vzniká, pokud půjdete na magistrát, můžete si tam popovídat, ale nechápu o co chcete požádat.
O co budete žádat? Jediné o co můžete požádat je vystavení duplikátů techničáků, pokud jste v registru pořád veden, ale budete muset lhát že jste oba dokaldy ztratil. Pak uděláte odhlášku na nového majitele a doklady mu pošlete, kopie uložíte.Bude to ale vše dodatečně k datu podání žádosti. Jak na ro zareaguje nový majitel je ve hvězdách, pokud by byl přistižen hlídkou s neoplatnám dokladem, který by ybl veden jako ztracený.
česká kancelář pojistitelů má získávat informace z centrálního registru vozidel o registrivaných vozidlech prostřednictvím ministerstva dopravy, pak porovnat tento získaný seznam se seznamem pojištěných aut, informace má mít od všech pojišťoven, rozdílem těchto dvou seznamů by měl být třetí seznam, tedy seznam aut která nejsou pojištěna
V praxi to ale funguje jinak, jak je vidět z diskusí...ČKP z nepochopitelných důvodů obesílá lidi kteří nikdy žádné auto nevlastnili, nebo požaduje po "obeslaných" aby si opatřili požadovaný výpis z registru vozidel na jednotlivých úřadech...Lidé tak musí chodit ve svém volnu po úřadech a "prokazovat" něco, co by měla prokázat ČKP.
V "šabloně" výzvy kterou zasílá ČKP je předtištěna formulace že je na dotyčného registrováno jakési vozidlo...to se ale často nezaklád na ropavdě a ČKP si nedá tu práci ověřit skuteřný stzv věci a opřesouvá tyto úkony na občany...To není normální, kdybych byxl obeslán ČKP tak bych požadoval já po ní, aby mi své tvrzení doložila konkrétním výpisem z registru. V praxi je to bohužel obráceně..."Postižení a obeslaní" kteří nidky podobné auto nevlatnili ani nprovozovali by měli proot ČKOP oponovat a požadovat aby důkaz svého tvrzení předložila sama...Není normální sbírat důkazy o tom že nic nedlužím, povinnost prokázat dluh je na straně ČKP...Důkazem nemůže být obyčejný předtištěný formulář...
ono kdyby u prihlasovani nechtely evidencku ktera je podle me k nicemu protoze ji stejne delaji pri kazde stk a stat si nechtel narejzovat na vypalnem tak by to bylo vse v klidu. Ale v CR se nedivim nicemu takze je to asi normalni
Dobrý den,
zatím jsme měl tu čest s čkp jednou a bylo to oprávněné, tak jsem to uhradil, ale v současné době očekávám další psaní od nich, tak bych se s Váma chtěl poradit co s tím, jelikož si myslím, že v tomto případě by se dalo něco dělat..
Před rokem a půl jsme koupil auto- veterána, který je z r. 1945 a samozdřejmě jsem ho nepojistil. Je na mě v polopřevodu, takže jej nemohu dát do depozitu a ani ho vyřadit z registru pro zběratelské účely. Je to víceméně vrak který mi stojí v garáži a čeká na renovaci. Technická na něm byla provedena naposledy r. 1986 a pak to ještě původní maj. zkoušel v r. 1995, ale neúspěšně. Nevlastním ani malý TP, takže logicky z toho všeho vypolívá, že auto ani nemůže být technicky provozováno na pozemní kom.
Co Vy na to? Spočítal jsem si, že to už dělá přez 20000Kč, takže bych na to byl rád připraven..
Děkuji
Moc to tady mícháte dohromady.
Jsou 3 varianty :
1. vozidlo máte odstavené na parkovišti a i když jej nepoužíváte, musíte platit, neboť parkoviště jej součástí pozemní komunikace.
2. Vozidlo jste kdysi dávno sešrotovali ale nebylo odhlášeno z registru. V takovém případě musíte ČKP prokázat do 30ti dnů od výzvy k zaplacení, že vozidlo fyzicky neexistuje a to buďto dokladem o jeho likvidaci, ale to už určitě mít nebudete a nejschůdnější cesta bude tedy sehnat si svědky. Zajdete na registr a vše jim řeknete podle pravdy s tím, že TP a RZ byly zničeny s vozidlem. Oni si v registru zjistí údaje, především že STK bylo na vozidle provedeno někdy v roce 19XX a vozidlo z registru vyřadí na základě vaší žádosti. Aspoň tak jsem byl na registru informován. Taky už v tom chtěji mít pořádek a tak vás ani nebudou sankcionizovat, že jste změny nenahlásil do 10ti dnů od události. To je můj poznatek z registru vozidel.
3. Vozidlo jste kdysi prodal třetí osobě a ta se vypařila s vozidlem i s doklady a tak přepis nemohl být proveden. Zajdete na registr vozidel s kupní smlouvou a je to vyřízené. Jste bez problémů. Horší ale je, jestli kupní smlouvu nemáte. To je pak boj s ČKP (můj příklad). Nejspíš budete muset kupujícího sehnat a od něho chtít napsat četné prohlášení, že kdysi dávno v roce XXXX vozidlo koupil. Jak asi uspějete je ve hvězdách a stihnout to do 30ti dnů je zbožné přání.
Že ČKP na výzvu odepíšete v čestném prohlášení, že jste vozidlo v roce XXXX prodal konkrétní osobě bez písemné smlouvy a i když v čestném prohlášení indicie této osoby uvedete, pošlou vám stejně upomínku s tím, že vaše tvrzení, která měla prokázat, že nejste osobou povinnou hradit, prošetřili, nebyly potvrzeny a nemohly být ani akceprovány. Všude na úřadech je to postačující, jen u ČKP ne. Myslíte, že za 10 dnů stihli kontaktovat nového majitele? Nekontaktovali ani svědka od kterého mám čestné prohlášení o prodeji již v ruce (sobně jsem s ním mluvil). Dopis ČKP jsem tu vylepil. Teď probíhá druhé kolo. V tom jsem jim uvedl, že i nadále se necítím být osobou povinnou přispět do GF a pro jejich potřeby jsem veškeré informace na jejich výzvu poskytl a jelikož z jejich strany nemohly být akceptovány, ať mi laskavě napíší jaké skutečnosti vlastně akceptují.
V případě třetího kola už hodlám být trochu přidrzlý. Hodlám jim napsat ať si prostudují § 588 obč. z. ohledně nabývání vlastnictví a ať si u zákonodárce vylobují z ust. § 24c, odst. 2, z.č. 168/1999 Sb. část textu "...nebo měl být zapsán v registru silničních vozidel..." , že do té doby už se s nima nehodlám dohadovat a podají na mě žalobu k soudu.
1.) pokud je parkoviště veřejně přístupné souhlasím
2.) lze souhlasit pokud žadatel ví kdy a co se s autem stalo
3.) zajít na registr s doklady a provést odhlášku dodatečně, klidně s kupní smlouvou, bez dokladů nelze úkon provést...znamená to tedy dohledat člověka kterému bylo auto prodáno a domluvit se na zapůjčení dokladů k provedení odhlášky
3) a když kupujícího neseženeš? Nezbyde ti jen nechat si vystavit duplikát a ten majiteli poslat, ale kam? Mně se naštěstí kupujícího podařilo dohledat.
doplněno 22.01.12 21:15:2) já se to dozvěděl aý po 10ti létech například.
ja si myslim ze jeho logika je bezchybna, auto je nepojizdne v garazi = nemusim platit povinne ale logika nejmenovane firmy je trochu jina
doplněno 22.01.12 22:46:jo takhle tak to jo ja to bral jako konstatovani stavu ze auto nejezdi je nepojizdne proto nemusi platit, nejak me to nedoslo ze vety jsou oddelene
Na výzvu ČKP bych odepsal že vozidlo jsem zakoupil před rokem a půl v nepojízdném stavu a je odstavené v garáži. Jako důkaz, když chtěji abychom prokazovali svoje vyjádření, bych jim poslal fotografii vozidla zaparkovaného v garáži s tím, že jestli vaše tvrzení akceptovat nebudou, mohou vám přijet ukázat, jak se takové vozilo na veřejných komunikacích používá.
doplněno 22.01.12 21:43:ještě bych se zmínil o té STK a poslal bych opis TP, kde je STK vyznačena.
Logiku jsem si odvodil z pročítání tohoto vebu, nejsem do této problematiky zasvěcený.
Co podle Vás tedy tento problém řeší? Že auto je vrak, který je odstaven v soukromé garáži a není technicky ani fizicky schopno provozu na poz. kom.?
Logiku jsem si odvodil z pročítání tohoto webu, ale jsem laik.
Co podle Vás je v mém případě rozhodující? Že auto je vlastně vrak, který stojí v soukromé a není technicky ani fizicky schopno provozu na poz. kom.?
přikládám foto jak je uskladněn..
Odvodil jste si to správně. Určitě ybch ale požádal dva svědky aby mi vystavili čestné prohlášení, že vozidlo na pozemních komunikací vámi nikdy nebylo provozováno a že je nepojízdné.
Svědky o tom, že se nejezdilo? Toho Vám u soudu rozcupuji jako papír. Vezmete to prosím logicky. Co Vám jakýkoliv svědek může svedecky dokázat? Že dne toho a toho tam a tam neviděl Váš automobil na pozemní komunikaci? Ano, to ještě ano. Ale už ne, že jste na té komunikaci nebyl o pět minut později. Proto je takové svědectví blbost, a soud by k němu asi nepřihlížel. Ze stejného důvodu by ale prokazatelně požadoval po ČKP prokázání provozování vozu. A o tom to je. Ať se smekají, ať dokazují, mají-li čím.
Taky si nenechám do ČP napsat že vozidlo na silnici neviděli, ale že je nepojízdné protože Karlovi stojí půl roku na špalkách v garáži. ČKP ať potom prokazuje že to není pravda, že ho na silnici viděli.
jako samotný důkaz ne ale je logické, že když ani po třeba 10ti létech STK není, a vypověděl jsem pojištění, dává to smysl, že vozidlo v provozu nebylo. Jetš doporučuji zajít na pojišťovnu a zjistit si tam z jakého důvodu vyla pojistka vypovězena. Je jich tam asi 5 a já si je nepamatuji. V mém případě se mi to vyplatilo, ... z důvodu prodeje.
Jinak máte pravdu, ale když nemáte nic v ruce v případě soudního sporu, alespoň tak máte něco v ruce, o co se můžete opřít když tvrdíte, že vozidlo v provozu nebylo. Ono je hezké že důkazní břemeno je na žalobci ale není to tak úplně pravda. Žalovaný nemůže u soudu říct jen: "...to není pravda."
doplněno 28.01.12 00:18:omlouvám se za překlepy ale jde o obsah.
On je v tom ale rozdíl. Zatímco ten co žaluje dokazuje důkazy skutečnost kterou žaluje, vy rozporujete pouze důkazy obžaloby. Víc nemusíte. Pokud žalobě "rozcupujete" její důkazy, neměl by jste potřebovat další které by prokazovaly cokoliv ve Váš prospěch. Žalobce se ocitá v tu chvíli v důkazní nouzi. Kapkanaděje by Vám to vysvětlila možná lépe, nabyl jsem dojmu, že má nějaké právní vzdělání.
-to chápu ale když nevíme jak je žaloba sepsaná a co budeme potřebovat k jejímu vyvrácení. Je lepší mít do dopředu nachystané a použít jen co budu potřebovat a honit to pak na poslední chvíli ... Škoda, že tu ještě žádná není když pé ká č tvrdí kolik tisíc už jich podali. A z vlastní praxe, nikdy nevíte čím vás kdo v průběhu soudního jednání zaskočí. Není nad to být na každou možnou variantu připraven. Jen se podívejte na vyjádření Dr Berana /tady někde je/. Nejdřív tvrdí že nemají šanci a poději, že to není tak jednoznačné a že u soudu to bude zajímavé, zjednodušeně řečeno.
Děkuji všem co na toto tema odpověděli
Něco podobného jsem si i myslel ale nebyl jsem si jist jestli se to na magistratu neda vyřešit i jinak a bouhžel neda Když tam těd pujdu a odhlásim auto na nového majitele kterým je už 3 roky dle kupni smlouvy tak v registru budu majitel stale ja až do doby odhlašeni zpětně se to dle datumu na kupni smlouvě pry neda udělat
těd se jen bojim že u nas je to s poštou takové všelijaké abych neprošvihl tu 30 deni lhuto až mi pošlou dopis s čkp
měl bych ještě jeden dotaz jak jsem teda doufám spravně pochopil ckp pošle prvni dopis odpovim přijde mi druhy ale už jako upominka na ten mám odpovědet stejně jako na ten první?
Jake argumenty mám vytasit na tu firmu jak vymáha pohledávky pro čkp?
dostal vubec někdo dopiš od čkp s kladnym vyřizenim že pohledavku stahuji? co jsem se dočetl tak jse již neozvaly a hotovo .mám strach že když jakoby prvni tahanice s nimi zkonči tak si vzpomenou za x let a budou znova otravova ne v 50 tisicovych položkach ale 100 pak prošvihnu nějakou odpověd nebo se změní zákon a mám na dosmrti vydělano proto jestli neni lepši auto odhlasit a mit tak k dnešnimu datu aspon pevně stanoveny termin cca 3 roky za ktery už nemužou jít
děkuji
Chápu Vaše obavy ale popořadě. Dopis od pekáče dostanete doporučeně a od té doby se počítá 30denní lhůta. Na druhý dopis, který příjde pravděpodobně již dez doporučení, o kterém ani nemusíte vědět - nebudete odpovídat, anebo i můžete. Na případný další dopis od nějakých buzerantů odpovíte stručně, že nic nebudete platit protože nemáte za co - tečka - konec. Oni aby mohli prosadit u soudu musejí mít důkazy a ty jak píšete nemohou mít. Každá korespondence musí být do vlastních rukou, tak se nemůže stát aby jste o tom nevěděl. Soud nedá rozhodnutí bez důkazů.
doplněno 12.01.12 11:32:V té třeceti denní lhůtě odpovězte tak jak zde máte uveden dotaz. Vozidlo jsem prodal datum ... ani nemusíte vědět komu ale to máte na kupní smlouvě ofotit zaškrtat osobní údaje dotyčné osoby z důvodu ochrany a poslat jim kopii. Nenechte se nikým vydírat a neplaťte za něco co jste neudělal, neobjednal, neprovozoval, nevlastnil atd., jen proto, že si v této republice kdekdo zákony vysvětluje po svém jako např. již zmíněná parazitující fa. p í č e k á - anebo i jiné!
Nikdy bych to tak už neřešil, buď jdu a odhlásím a TP pošlu. Avšak i kupec mi nemusí věřit. Takže nevidím problém tam zajít, většinou úřadují denně, nebo předám v úřední den. Věřit více jinému než sobě? Popř. by to šlo ošetřit ve smlouvě když by šel odhlásit prodejce. Hlavní bylo odhlásit pojištění. Tlačte ať pošle TP.
U mě to proběhlo trošku jinak. Přišel dopis od ČKP, že mám zaplatit 6.000,- Kč za nějaké auto. Auto jsem nikdy neviděl, ve výpisu registru vozidel není na mě také napsané a ženská na telefonu v ČKP mi řekne, že to předá dál a že nic jiného pro mě udělat nemůže. Není schopná mi ani nic říct. Fakt mazec. To jim budu dokazovat že jsem to auto neměl? Kde jsme? To si můžou napsat plno takových případů...
Proč věříte cizímu člověku? Mohl jste tu plnou moc na převod dát někomu z rodiny. Odhlásil jste pojistku? Zjistil jste si, zda je hrazeno na vozidlo pojistné? V čem je vlastrně váš problém mimo přeregistrace? Přeregistrace mohla být i součástí smlouvy, popř. i se smluvní pokutou či jinými následky.
Tak to je pěkná buzerace
Prováděcí vyhláška pro platný zákon o povinném ručení
205/1999 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva financí
ze dne 15. září 1999,
kterou se provádí zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) lidově -povinné ručení.
Změna: 429/2002 Sb., Změna: 309/2004 Sb., Změna: 186/2008 Sb.
Ministerstvo financí stanoví podle § 3 odst. 1, § 6 odst. 3, § 13 odst. 1 a § 14 odst. 3 zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (lidově povinné ručení - zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla):
§ 1
Rozsah údajů o povinnému ručení (pojištění odpovědnosti) sdělovaných pojistitelem České kanceláři pojistitelů
Pojistitel sděluje České kanceláři pojistitelů tyto údaje o vzniku, době přerušení, změně a zániku pojištění odpovědnosti (povinného ručení):
a) číslo zelené karty, datum jejího vystavení, dobu její platnosti,
b) jméno, popřípadě jména, a příjmení nebo obchodní firmu nebo název provozovatele vozidla podle technického průkazu vozidla a jméno, popřípadě jména, příjmení a bydliště vlastníka vozidla anebo obchodní firmu nebo název a sídlo vlastníka vozidla a jméno, popřípadě jména, příjmení a bydliště pojistníka anebo obchodní firmu nebo název a sídlo pojistníka; jedná-li se o vozidlo, které nepodléhá evidenci silničních vozidel podle zákona upravujícího podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, pouze jméno, popřípadě jména, příjmení a bydliště vlastníka vozidla anebo obchodní firmu nebo název a sídlo vlastníka vozidla a jméno, popřípadě jména, příjmení a bydliště pojistníka anebo obchodní firmu nebo název a sídlo pojistníka,
c) obchodní firmu a sídlo pojistitele,
d) dobu trvání pojištění a dobu přerušení pojištění povinného ručení, bylo-li sjednáno,
e) druh vozidla, jeho tovární značku a jeho typ,
f) identifikační číslo vozidla; nebylo-li přiděleno, číslo karoserie nebo podvozku vozidla,
g) státní poznávací značku nebo vojenskou poznávací značku vozidla,
h) číslo technického průkazu vozidla,
i) číslo pojistné smlouvy o povinném ručení.
§ 2
zrušen
§ 3
Náležitosti potvrzení o době trvání povinného ručení a škodném průběhu povinného ručení
(1) Potvrzení o době trvání povinného ručení a škodném průběhu povinného ručení vydané v době trvání povinného ručení (pojištění odpovědnosti) obsahuje
a) jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo nebo datum narození a bydliště fyzické osoby nebo obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby jako pojistníka; není-li vlastník nebo provozovatel vozidla osobou totožnou s osobou pojistníka, obsahuje potvrzení i údaje o těchto osobách, a to podle technického průkazu vozidla,
b) obchodní firmu a sídlo pojistitele,
c) státní poznávací značku nebo vojenskou poznávací značku vozidla, identifikační číslo vozidla, nebo nebylo-li přiděleno, číslo podvozku nebo karoserie vozidla uvedeného v pojistné smlouvě o povinném ručení (pojištění odpovědnosti),
d) číslo pojistné smlouvy povinného ručení, dobu trvání pojištění povinného ručení platného ke dni doručení žádosti podle § 13 odst. 1 písm. b) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, a celkovou dobu trvání pojištění povinného ručení včetně doby trvání pojištění odpovědnosti (povinného ručení) dokládané při vzniku platného pojištění odpovědnosti resp. povinného ručení,
e) údaje o pojistných událostech vzniklých v době trvání povinného ručení podle pojistné smlouvy uvedené v písmenu d), zejména jejich počet s uvedením dne vzniku škodné události,
f) údaje o pojistných událostech z předchozích pojištění odpovědnosti tedy předchozích povinných ručení u jiných pojišťoven, uvedených na dřívějších potvrzeních o době trvání pojištění v členění podle dob trvání jednotlivých pojištění odpovědnosti s uvedením obchodní firmy příslušného pojistitele, zejména jejich počet s uvedením dne vzniku škodné události,
g) datum a důvod zániku předcházejícího pojištění povinného ručení,
h) podpis, datum vydání potvrzení a otisk razítka pojistitele.
(2) Potvrzení o době trvání povinného ručení a škodném průběhu pojištění povinného ručení vydané po zániku pojištění odpovědnosti obsahuje
a) jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo nebo datum narození a bydliště fyzické osoby nebo obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby jako pojistníka; není-li vlastník nebo provozovatel vozidla osobou totožnou s osobou pojistníka, obsahuje potvrzení i údaje o těchto osobách, a to podle technického průkazu vozidla,
b) obchodní firmu a sídlo pojistitele,
c) státní poznávací značku nebo vojenskou poznávací značku vozidla, identifikační číslo vozidla, nebo nebylo-li přiděleno, číslo podvozku nebo karoserie vozidla uvedeného v pojistné smlouvě o povinném ručení,
d) číslo pojistné smlouvy, dobu trvání posledně platného povinného ručení a celkovou dobu trvání pojištění odpovědnosti (povinného ručení) včetně doby trvání pojištění odpovědnosti (povinného ručení) dokládané při vzniku posledně platného povinného ručení (pojištění odpovědnosti),
e) údaje o pojistných událostech vzniklých v době trvání povinného ručení (pojištění odpovědnosti) podle pojistné smlouvy uvedené pod písmenem d), zejména jejich počet s uvedením dne vzniku škodné události,
f) údaje podle písmene e), vztahující se k pojistným událostem z předchozích povinných ručení (pojištění odpovědnosti), uvedených na dřívějších potvrzeních o době trvání pojištění v členění podle dob trvání jednotlivých povinných ručení (pojištění odpovědnosti) s uvedením názvu příslušného pojistitele,
g) datum a důvod zániku posledně platného povinného ručení (pojištění odpovědnosti),
h) podpis, datum vydání potvrzení a otisk razítka pojistitele.
§ 4
Seznam cizích států
Mimo území České republiky, ostatních členských států Evropské unie a dalších států tvořících Evropský hospodářský prostor, se pojištění odpovědnosti vztahuje na škody způsobené provozem tuzemských vozidel na území států Albánie, Andorry, Bosny a Hercegoviny, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Chorvatska, Monaka, San Marina, Srbska, Černé Hory, Švýcarska, Turecka, Ukrajiny a Vatikánu.
§ 5
Zrušovací ustanovení
Dnem 1. ledna 2000 se zrušují:
1. Vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (povinného ručení).
2. Vyhláška č. 582/1992 Sb., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu - povinného ručení, způsobenou provozem motorového vozidla.
3. Vyhláška č. 327/1993 Sb., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, ve znění vyhlášky č. 582/1992 Sb.
4. Vyhláška č. 246/1994 Sb., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, ve znění vyhlášky č. 582/1992 Sb. a vyhlášky č. 327/1993 Sb.
5. Vyhláška č. 307/1995 Sb., kterou se mění vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla - povinného ručení, ve znění vyhlášky č. 582/1992 Sb., vyhlášky č. 327/1993 Sb. a vyhlášky č. 246/1994 Sb.
6. Vyhláška č. 317/1996 Sb., kterou se mění vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla - povinného ručení, ve znění vyhlášky č. 582/1992 Sb., vyhlášky č. 327/1993 Sb., vyhlášky č. 246/1994 Sb. a vyhlášky č. 307/1995 Sb.
7. Vyhláška č. 321/1997 Sb., kterou se mění vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla - povinného ručení, ve znění pozdějších předpisů.
8. Vyhláška č. 323/1998 Sb., kterou se mění vyhláška č. 492/1991 Sb., kterou se stanoví rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla - povinného ručení, ve znění pozdějších předpisů.
§ 6
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.
Ministr:
doc. Ing. Mertlík, CSc. v. r.
Já v tom buzeraci nevidím. Nějaká data pro kontrolu oprávněnosti pohledávek za neplatiči pojistného potřebují.
Zásadni problém je v tom, že čkp tu kontrolu nedělá. Jsem o tom přesvědčen. Kdyby ji dělala, tak by nikdy nemohl dojít platební příkaz nám domů na neexistující auto. Ten jeden jediný případ to jasně dokazuje. A že se jich tu proprala spousta. ČKP úplně rezignovalo na kontroly, a dělá je až následně u zbytku lidí, kteří se neleknou, nezaplatí a podají odpor. Kolik je z toho zbytku co zaplatí neoprávněných příkazů, nechci ani domyslet. Je mi z toho špatně od žaludku. Když tyhle praktiky provozují polopodvodné firmy typu streamsun apod, tak se člověk nediví. Ale dělat to s podporou státních orgánů je svinstvo.
Veškeré tam uvedené indicie se uvádějí při uzavírání pojistky a pojišťovny je zpracovávají počítačově. Nestačilo by tedy zmáčknout klávesu na klávesnici a potřebná přenést data čkp? Proč bych to měl ještě já dávat na vědomí nějaké soukromé firmě? A že čkp nedělá kontroly tak nejspíš svou práci nevykonává tak, jak by měla. Nevim jak by se vám líbilo, kdyby váš zaměstnanec vyráběl zmetky a ještě by byl ke klientům tak arogantní. Asi by z firmy letěl nebo snad ne?
Tak prolobovaný zákon je až k neuvěření. To není v žádném jiném odvětví aby stát zasahoval do vztahů mezi soukromými subjekty. Aspoň mi teď nic takového nenapadá. Jezdíš a neplatíš pojištění, zalať do GF. Potaď je to v pořádku, ale ukázat na někoho a tvrdit že jezdí, se mi teda nelíbí.
Mě taky obeslali. Napsal jsem jim indicie komu jsem auto prodal v přiloženém dotazníku a jejich odpověď byla "prověřili jsme a neuznali" a hned mi poslali upomínku. Toho dotyčného jsem se ptal zda ho kontaktovali a odpověď zněla NE. To jsou tam takoví tupci, že si to neověřím? A s takovou prolhanou firmou bych měl ještě jednat?
S ní už ne,sdelil ste jim že Vám povnnost nevznikla tím to končí.Pokut v nátlaku pokračují vzít podklady a jít s nimi na policiji.
Naprosto souhlasím,zneužívají svého postavení a pod záminkou Zatočit s neplatiči pov.ručení vytvořili činnost a to záměrně k vlastnímu obohacení.S největší pravděpodobností se jedná o tunel z kterého odtékají peníze do firem na kanárkých ostrovech za právní poradenství a podobně.Jako tomu je u spousty dalších firem doprav.podnik a tak dále stačí síst noviny že?A asi se nepletu v názoru, že se časem i o ČKP bude takto psát.Je poviností každého kdo se setká s jejich nátlakem na bezdůvodné placení aby se obrátil na Policiji ČR,předložil dokumenty a podal na ČKP trestní oznámení,,POKUS O PODVOD".Čím více se oznámení na policiji k prošetření oběví tím lépe, ona to prošetřit musí a přispěje k tomu aby to někdo začal řesit .
Tady taky trpělivost došla-
http://www.regionalninoviny.c...zid=1327409811&tid=1211810216
Povinné ručenípro vozidlo, které nejezdí po pozemních komunikacích. Je nutné, či ne?
Protože ČKP má právo požadovat sankci po vlastnících nepojištěných vozidel, která jsou registrována v centrálním registru se objevila řada dotazů na to, zda je nutné také mít pojištěné vozidlo, které na pozemní komunikaci nejezdí a stojí např. v rodinném muzeu či na zahradě.
Pokud si pozorně přečtete §1 odst. 2 zákona č. 168/1999 Sb. pak vidíte, že ze zákona plyna, že takové vozidlo, pokud pozemní komunikace nevyužívá povinné ručení nepotřebuje.
Zde je tedy nutné dodržet to, že takové vozidlo vůbec neregistrujte a tedy pak ho nemusíte mít ani pojištěné povinným ručením.
Samozřejmě můžete vozidlo zaregistovat a neprovozovat. Ze zákona neplyne povinnost uzavřít povinné ručení pro vozidlo, které není provozované na pozemních komunikacích i když pro registraci je potvrzení o uzavřeném povinném ručení vyžadováno. Nicméně vlastík vozidla si může nechat vozidlo "dobrovolně"registrovat bez toho aniž by ho chtěl provozovat na pozemních komunikacích.
Nicméně je pravděpodobné, že vás ČKP začne kvůli tomu popotahovat a vyžadovat zaplacení penále. Nicméně oporu pro toto jednání v zákoně v takovém případě nemá. Takže pokud se rádi soudíte a rádi bojujete s větrnými mlýny, pak máte šanci i v povinném ručení.
Pokud však již vozidlo provozováno po pozemních komunikacích bylo a mělo povinné ručení, a vám jako vlastníku zaniklopovinné ručení, které nebylo obnoveno a vy jste nesplnil povinnost odevzdat registrační značky a odhlásit vozidlo z evidence a zjistí-li to na registru vozidel pak vám hrozí desetitisícové pokuty a hrozba vyřazení z evidence úředně.
Ano takový případ je na ústavní soud a vaše právo vlastnit vozidlo z jiného důvodu než pro ježdění po pozemních komunikacích a mít ho registrované aniž byste za něj musel platit povinné ručení.. a chtěl s ním jezdit např. po vlastním ovocném sadu mezi stromy...Hodně štěstí s úředními šimly!
zdroj :
Vážená televize Nova,
jen krátce bych Vás chtěl požádat, abyste do svých pořadů zvali hosty seriozní a ne lháře, vyděrače a podvodníky. Tím narážím na pořad Snídaně s Novou ze dne 30.01.2012 ohledně problematiky vztahu "slušné"ČKP a "neplatiči"povinného ručení. Myslím, že po shlédnutí těchto linků mi snad dáte za pravdu. Nebo to snad byla reklama na to, jak zastrašit "neplatiče"povinného ručení do garančního fondu ČKP?
motorkari.cz/...
toyotaklub.cz/...
novinky.cz/...
budejovice.idnes.cz/...
poradte.cz/...
k213.cz/...
a tak by se dalo pokračovat.
Děkuji, Váš divák
a už jen najít maila na Novu
doplněno 31.01.12 09:04:a odesláno tak jsem zvědaav co odpoví.
miki, zkuste mě říci důvod, proč by Vám měli odpovídat.
To jim pak klidně napíše včelař, že pořad o včelách byl špatný...
To jim pak klidně napíše motorkář , že pořad o motorkách byl špatný...
a pak jěště dalších desítky...
hlavne komercni televize si nebude delat zbytecne zle mezi zadavately reklamy, nezavisla media už pomalu vymírají za chvily skonci i internet
jestli mi dají za pravdu, nic víc po nich nechci a ani mi odpovídat nemusí. Netrvám na tom.
doplněno 31.01.12 10:41:a odpovědět ej snad slušnost
Mám dotaz můžete poradit . Otec 72 let vlastnil pionýra v roce 1997 povodně spadl dům i pionýr vše zasypáno včetně dokladů
nezůstalo nic. Já rovněž vlastnil pionýra jenomže stáří se už podepslo na mne i na něm takže už asi 15 let se neprovozuje je rozebrán a leží na půdě. Jenomže značky a registrace je na oba pionýry na otce, protože je kupoval a jednoho mi daroval k mým 15tým narozeninám tj. před 34 lety.
A teď dotaz jeden je nezvěstný i s doklady a ten druhý rozebrán a více jak 10let se neplatí pojištění a ten otcův od roku 1997 taky.
Žádné STK nikdy se nedělali . Teď jak postupovat, aby se to nějak uzavřelo a nebyl problém s těma zlodějama. Ten můj by byl ještě schopen provozu a nechci ho úplně zlikvidovat chtěl bych ho třeba zachovat jako veterána. Nic to nestojí ( zatím) na půdě může ješte 20 let ležet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.