Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
renovuji motocykl. Zajímalo by mne, jestli je vhodné díly (blatníky, a další drobnosti) před nalakováním nechat pozinkovat. Zda-li na tom bude barva držet či jestli to má vůbec nějaký smysl. Chtěl bych to udělat co nejlépe. Jaké jsou v současnosti možné druhy laků? (četl jsem cosi o tom, že dnešní "hluboký" lak se na veterány nehodí). Ještě by mne zajímalo, jaká je za nalakování zhruba cena. Jedná se o Manet 90.
rekl bych ac nejsem odbornik na motorky ale zkusenosti s pozinkem mam ze je to zbytecny protoze jak kdyz se dela strecha z pozinku nebo plot nechava se treba 10 az 20 let rezivet nebo oxidovat aby na nem barva pak dobre drzela... Samozrejme ze jsou barvy v dnesni dobe ktere jsou na pozinek ale funguji tak ze porusi vrstvu pozinku a pak drzi ja bych vsadil na klasiku a zkusil treba nechat udelat vice vrstev klasicke barvy nebo laku ...
u maneta je to jen rám, blatníky, nádrž a pár plechů, nejrychejší je dát to opískovat a nalakovat práškovou barvou - komaxitem, která se pak vyauje při cca 180-200 stupních, ale ten nevyrovná případné zkorodované části, pokud si chcete vyhrát a stříknout to acetonkou s jawáckým odstínem, předtím základovkou, kitovat leštit a pak namalovat zlaté linky, do toho
Osobně jsem pár starých motorek generálkoval a s pískováním doporučuji dost velkou opatrnost. Při trochu rasantnějším pískování plechových dílů se tyto deformují, plechy se kroutí. Záleží na hrubosti písku v pískovačce a zkušenosti pracovníka. Nejšetrnější způsob je ponechat v nějaké velké nádobě v ohřátem louhu a barva se rozpustí. Rámu pískování nevadí, ten je na louhování příliš veliký. Pamatuji ale v jedné Mototechně měli velikou nádrž kde i rámy louhovaly.
doplněno 11.01.12 21:24:Jo a pozink samozřejmě zbytečný. Raději klasický postup.
existuje barvozrout a je lepsi nez piskovani, alespon tam nemusite narvat tunu pnlice na vyrovnani der po pisku. Kdyz piskovani tak suchej led ale to je zase raketa
Staré plechy nikdy nepískovat ale pouze tryskat, je to daleko šetrnější metoda a povrch je úplně rovný a hladký! Pak jednu vrstvu práškové barvy, obrousit nerovnosti jemnýn smirkem(120-240)a dát druhou vrstvu práškového laku. Dobré zkušenosti mám s Alfaluxem na Smíchově. Jak s kvalitou, jsou zaměřeni na drobné díly, tak s cenou.Kontakt najdeš na jejich webovkách.
dovolte mi můj názor,malinko jsem se pohyboval po veteránech. Pozink je nesmysl a nemá s původní moto nic společného. dále je dnes absolutně mojemu chápání vymykající se názor renovovat a lakovat motocykly novými souč. akryláty, které nemají opět s půvoním motocyklem co dělat, a podle mě na něj nepatří. Správně to má být syntetika, které po čase sama o sobě zmatovatí a motocykl dostane takou jakousi patinu a tak to taky vždycky bylo a tako to má vypadat. Akrylát má hlubší barvu a povrch vypadá hezky ale vůbec ne tak, jako původní veterán. Navíc lakování v akrylátu výjde na motorku přes 10tis což není zrovna málo. U normální syntetiky nebo acetonky jsou náklady určitě poloviční.
Obecně řečeno pozinkování dělá neplechu pod další úpravou a to lakováním. Ze zinku de během vypalování uvolnuje vodík a dělá to ošklivé a nepoužitelné fleky na povrchu. Dobrá lakovna ti dá třeba dvě vrstvy laku a je to dokonalé. První vrstvu si můžeš přebrousit a oni ti pak djí pěknou vrchní vrstvu. Takto to dělají na Smíchově v Alfaluxu. A není to drahý. Lak od nich nepoznáš od původního. Jo, a taky ti zajistěj otryskání. Teď jsem tam měl unikátní závodní stroj Jawa a lak byl super!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.