Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace motocyklu - lak

Od: arkjnu odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

renovuji motocykl. Zajímalo by mne, jestli je vhodné díly (blatníky, a další drobnosti) před nalakováním nechat pozinkovat. Zda-li na tom bude barva držet či jestli to má vůbec nějaký smysl. Chtěl bych to udělat co nejlépe. Jaké jsou v současnosti možné druhy laků? (četl jsem cosi o tom, že dnešní "hluboký" lak se na veterány nehodí). Ještě by mne zajímalo, jaká je za nalakování zhruba cena. Jedná se o Manet 90.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

medwed*
hodnocení

0x

rekl bych ac nejsem odbornik na motorky ale zkusenosti s pozinkem mam ze je to zbytecny protoze jak kdyz se dela strecha z pozinku nebo plot nechava se treba 10 az 20 let rezivet nebo oxidovat aby na nem barva pak dobre drzela... Samozrejme ze jsou barvy v dnesni dobe ktere jsou na pozinek ale funguji tak ze porusi vrstvu pozinku a pak drzi ja bych vsadil na klasiku a zkusil treba nechat udelat vice vrstev klasicke barvy nebo laku ...

nu*
hodnocení

0x

u maneta je to jen rám, blatníky, nádrž a pár plechů, nejrychejší je dát to opískovat a nalakovat práškovou barvou - komaxitem, která se pak vyauje při cca 180-200 stupních, ale ten nevyrovná případné zkorodované části, pokud si chcete vyhrát a stříknout to acetonkou s jawáckým odstínem, předtím základovkou, kitovat leštit a pak namalovat zlaté linky, do toho

moto*

Osobně jsem pár starých motorek generálkoval a s pískováním doporučuji dost velkou opatrnost. Při trochu rasantnějším pískování plechových dílů se tyto deformují, plechy se kroutí. Záleží na hrubosti písku v pískovačce a zkušenosti pracovníka. Nejšetrnější způsob je ponechat v nějaké velké nádobě v ohřátem louhu a barva se rozpustí. Rámu pískování nevadí, ten je na louhování příliš veliký. Pamatuji ale v jedné Mototechně měli velikou nádrž kde i rámy louhovaly.

doplněno 11.01.12 21:24:

Jo a pozink samozřejmě zbytečný. Raději klasický postup.

blackflamesiczi*

existuje barvozrout a je lepsi nez piskovani, alespon tam nemusite narvat tunu pnlice na vyrovnani der po pisku. Kdyz piskovani tak suchej led ale to je zase raketa

zdenik*

Staré plechy nikdy nepískovat ale pouze tryskat, je to daleko šetrnější metoda a povrch je úplně rovný a hladký! Pak jednu vrstvu práškové barvy, obrousit nerovnosti jemnýn smirkem(120-240)a dát druhou vrstvu práškového laku. Dobré zkušenosti mám s Alfaluxem na Smíchově. Jak s kvalitou, jsou zaměřeni na drobné díly, tak s cenou.Kontakt najdeš na jejich webovkách.

hodnocení

0x

dovolte mi můj názor,malinko jsem se pohyboval po veteránech. Pozink je nesmysl a nemá s původní moto nic společného. dále je dnes absolutně mojemu chápání vymykající se názor renovovat a lakovat motocykly novými souč. akryláty, které nemají opět s půvoním motocyklem co dělat, a podle mě na něj nepatří. Správně to má být syntetika, které po čase sama o sobě zmatovatí a motocykl dostane takou jakousi patinu a tak to taky vždycky bylo a tako to má vypadat. Akrylát má hlubší barvu a povrch vypadá hezky ale vůbec ne tak, jako původní veterán. Navíc lakování v akrylátu výjde na motorku přes 10tis což není zrovna málo. U normální syntetiky nebo acetonky jsou náklady určitě poloviční.

zdenik*
hodnocení

0x

Obecně řečeno pozinkování dělá neplechu pod další úpravou a to lakováním. Ze zinku de během vypalování uvolnuje vodík a dělá to ošklivé a nepoužitelné fleky na povrchu. Dobrá lakovna ti dá třeba dvě vrstvy laku a je to dokonalé. První vrstvu si můžeš přebrousit a oni ti pak djí pěknou vrchní vrstvu. Takto to dělají na Smíchově v Alfaluxu. A není to drahý. Lak od nich nepoznáš od původního. Jo, a taky ti zajistěj otryskání. Teď jsem tam měl unikátní závodní stroj Jawa a lak byl super!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]