Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřeboval bych poradit. Před pěti lety 2007 jsem prodal auto sepsal smlouvu o prodeji a plnou moc pro přepis a vtp jsem dal kupujícímu společně s autem, na pojistku jsem zapoměl a tak ji zrusili po dvou měsících pro neplacení, ted jsem zjistil ze auto nový majitel nepřepsal a je evidováno stále na mě. Kancelář pojistitelú se ozvala, ted po mě jako po majitely chce pojistné za 3 roky zpětně od roku 2009 do dnes. Bohužel dnes po 5 letech nemohu najít ani plnou moc ani kupní smlouvu a kupující je tedy neznámí, nevím si rady mužete mi prosím poradit co dál?
Upčímě takové věci si máte ohlídat a pečlivě uschovat, je to vaše hloupost. Nicméně napište ČKP, 1) Čestné prohlášení o prodeji doložené svědeckou výpovědí. Pokud to nepomůže můžete zkusit napsat 2) že vozidlo jste neprovozoval a bylo odstaveno na veřejně nepřístupném pozemku, tedy podle zákona 168/1999 sb §1 odst.2 nevznikla povinnost hradit povinné ručení. Pro klid přiložte svědecké výpovědi. Nového majitele bych si dohledal a dal mu na budku. Jen pro zajímavost na kolik přišla složenka?
Mockrát děkuji za odpověd, rozhodně to vyzkouším budu doufat že to klapne, svědek u toho tenkrát byl a určitě prodej potvrdí složenka dorazila zatim jen za jedno čtvrtletí roku 2009 na 5000 kč ale po tel. kontaktu čpk mi byla vzdělena částka něco okolo 145 000 kč k dnešnímu datu, to je mazec. Ještě jednou děkuji
Jen k te castce - 3 roky = 12 cvrtleti = 12*5 = 60000 ne?
Samozrejme je blbost i to tem banditum platit ale kde je rozdil?
Mám stejný problém s Jawou 50 / pionýrem. Vlastník nejsem, ani otec, malém technickém průkazu je uveden děda(zemřel 2005). Otec řádně ukončil pojistku v dubnu 2008, protože si uvědomil, že platí za něco co nevlastní a ani neexistuje, jen na úřadě. Odhlásit to nešlo, neboť sme neměli žádné doklady ani spz. V řízení o pozůstalosti není žádná zmínka o motorovém vozidle. Obálka s platbou přišla před Vánocemi na mé jméno(všichni tři se jmenujeme stejně, nikde není uvedeno rodné číslo) na částku 23000,- do dneška. Pionýr byl rozebrán na motokáru, spz jsem nenašel, ale co si pamatuju, byla ještě z roku 1974, tj. původní psaná barvou. Na registru vozidel mě nikdo nechce poradit, jak ukončit vlastnictví u dědy. A ze zákona má majitel platit povinné ručení. Otázka jak mám postupovat? Platit nehodlám, jelikož nejsem majitel a ani otec není, ale nemůžu se nijak obhájit, že jsem vozidlo nepoužíval. Začarovaný kruh v kocourkově. Díky za každou radu
vlastnictví k motocyklu zaniklo smrtí dědy poté co nepřešlo v rámci dědického řízení na nikoho, přečtěte si občanský zákoník, zápis v registru je jen obyčejný zápis a neznamená nic, nedokládá vlatstnictví, ČKP pošlete výzvu k zaplacení zpět s tím že o ničem nevíte a pokud je adresována zesnulému, nikdo nic nezdědil a o motorce nic nevíte. Kocourkov máte v hlavě protože Vám chybí základní znalosti.Všechny ostatnmí rady jsou totální nesmysly, a pokud máte jiný názor, dejte 5tisíc právníkovi za konzultaci.
Děkuji za radu, na tohle jsem nepomyslel. Lekl jsem se obsílky z čkp. Máte pravdu, budu si muset pročíst zákoník a v těchto směrech se trochu více vzdělat. Tudíž se nemám pokoušet ani motorku vyřadit z registru, když zesnul majitel?
Když se jakýmkoliv způsobem začnete zajímat o motorku, dokládáte tím že jí někde někdeo má a že na pojistném dluží. Jste to Vy? Tcvrdíte že ne, tak to napiště i ČKP a dál se tím nezabývejte. Ještě jim napište že su hyeny a pokud budou na adresu zesnulého posílat další obsílky a obtěžovat tím posůstalé, zavoláte do televize a vše tam zveřejníte.to zabere
Ve velkém TP je snad RČ ne? "Najděte" plnou moc, kterou Vám zanechal děda. Na jejím základě nahlašte ztrátu, odcizení apod. velkého TP a nechte si vystavit nový. Pokud není ve velkém TP uvedeno RČ, tak nikdo přeci neví, že zrova Vy nejste majitel? Pokud tam je, na základě plné moci od Vašeho dědi převeďte motocykl na sebe a zrušte ho. Případně můžete zkusit informovat ČKP o tom, že nejste majitel, ani Váš otec a, že majitel (děda) zmeřel. Otázka zní zda-li o tom máte nějaké důkazy. Těžko říci zda bude stačit čestné prohlášení a svědecké výpovědi. Snad Milan Cukrář poradí lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.