Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Měl jsem auto na diagnostice a řekli mi že odpor na kostře je 5x větší než by měl být,tak jsem vše na kostře vyčistil prostříkl sprejem na kontakty a vrátil zpět.Chci si multimetrem přeměřit jestli už je to vpořádku,ale nevím jak.Autotronik kterej mi to říkal to měřil přes řídící jednotku,ale měl tam vyvedený kabely který já nemám,asi by to šlo i bez těch kabelů,ale nevím jak,nebo nedá se to změřit jinde? Doufám že mi poradíte abych tam nemusel zbytečně jezdit znovu.
Můžete změřit pouze přechodové odpory na spojích (šroubových). Dátem jeden konec na - pól akumulátoru a na kostru vozu (kastli a na nějaké očištěné místo bez laku a oxidace). Takto měříte i další kostřící body. Hodnota by v některých případch neměla přesahovat desetiny jednotek ohmů (záleží na délce vodiče a čistotě spoje a svorek měřáku). Přechodové odpory se po cestě vodiče sčítají.
Jestli to měřil na řj, tak bych dala jeden konec multimetru na řj a druhý na -pól baterky. Jestli je očištěný kontakt na baterce, na motoru, na převodovce a na rámu (min2x.), musí to být dobré (asi půl ómu). Sprej sice používám, ale moc mu nevěřím.
Na tak malé odpory se používá čtyřvodičová metoda a vyšší proud. Na orientační měření ovšem normální multimetr stačí. Je dobré když má relativní nulu...
Pokud se tazatel ptá, jak má změřit přechodové odpory kostry vozu, tak určitě si nebude vědět rady s měřením čtyřvodičovou metodou (i když by byla nejpřesnější). Na to základní měření mu postačí digitální multimetr. K čemu mu bude tak přesný výsledek? Bude rád, když bude mít co nejlepší kostru na všech kostřících bodech. :D
Pro punker: Všechny spoje kostry řádně očistěte (kabelová oka), na některé můžete dle stavu oxidace použít i jemný smirek a vše prostříkat kontakt sprejem (Servisol Super 10,Kontaktol,...). Pak vše řádně čisté dotáhnout a nestrhnout si závity. Pak změřit a pokud hodnoty nebudou vysoké, je to OK. Víc už pro to udělat stejně nemůžete.
P.S.: Na některé spoje můžete ve finále namazat zvenku kolem silikonovou vazelínu jako konzervant proti další oxidaci. Dělá se to i na hlavní svorky akumulátoru.
Měřit digitálem jde. Větší proud jde nasimulovat zapnutím spotřebičů v autě, a měřit při tom nikoliv odpor, ale napětí mezi mínusem aku, a jednotlivými zemními spoji, nebo uzly, chcete-li. Tam kde to ukáže nějaké napětí, tak je něco špatně. Jen je potřeba dobře připojit minus měřidla na mínus Aku. Dobře, tím myslím bez jakýchkoliv přechodových odporů. Tedy žádné hroty, banánky, krokodýlci a jiné občas jo-občas ne kontakty. nejlépe přichytit pod šroubovací svorku.
Existuje potom i možnost nasimulovat si odběr ještě přímo v tom měřeném místě, ale to je trochu-nepatrně složitější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.