Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Jsem 17tiletý chlapec,který by se rád hrabal v nějakém autě.My jako rodina auto nemáme,a proto bych si chtěl koupit auto pro sebe,abych ho popřípadně mohl rozebrat na náhradní díly apodobně.Je to můj koníček.Proto se Vás chci zeptat,jak je možno nejlépe a nejlevněji auto získat?Díval jsem se na některé inzeráty,a někteří tam píšou že není třeba přepis.Tomu nerozumím.Taky by bylo dobré kdyby to auto bylo v depozitu.Může se totiž stát,že místo rozebrání na náhradní díly,bych se ho snažil opravit.Když je v depozitu tak se platí nějaké pojištění nebo tak?Potřebuju o tom podrobně poučit.Děkuju všem co se přidají do této diskuze.
Na rozebrání toho leží na zahradách aj dosti, jen za odvoz. Co s tím v depozitu, když to musíš opravit aby to mohlo být provozováno. To už něco za pár šupů provozovaného na dojetí, zvl. když by se to nepřepisovalo, jen uhradíš pojistku. Nebo na opravu nedepozitované.
Máš 17 let, počti si v zákonu 56/2001 (pokud máš ŘP tak tento máš znát)+ vyhlášku a zák. 168/1999.
Napadlo mě, že když tě to baví rozebírat a hrabat se v těch starých krámech bylo by možná dobré domluvit si brigádu někde na vrakovišti a tam se v rozebírání zdokonalit a bude to i za peníze. Nabereš zkušenosti a potom si koupíš auto, které si i sám opravíš - takový kurz automechanika za odměnu při likvidaci autovraků.
laky, chválím Vašeho koníčka. Seženěte spoustu vozidel jen za odvoz. Až si vyberete to správné, požádáte prodejce, aby uložil značky do depozita, a pak teprve to prodal a na Vás odhlásil.
OK? pochopil. pokud ještě ne, tak v neděli večer na ICQ či na skype...
doplněno 06.01.12 14:51:laky, to je trošku složitější, když se něco doplňuje. Zkuste mě v neděli večer najít on line a určitě najdeme řešení, a vysvětlení Vašeho problémku-radosti.
Hezký víkend.
Takže chcete říct,že když už si nějaké auto vyberu,tak ho mám požádat ať uloží spz do depozitu a pak to na mě přepíše?Co všechno bych musel uhradit?Zrovna tady naproti mého baráku stoji starý Ford Pro B (už asi 4 roky) pořád má na sobě spz,proto se mi to zdá nějaké divné.Že by pořád platil pojistky apod?
doplněno 06.01.12 14:13:Ford probe .. ne Ford pro B ale Probe omlouvám se.
pokud chces nejake auto rozprodat na dily tak se na to vykasly, doba kdy to slo a vydelalo se na tom je nenavratne pryc. A pokud chces delat treba 120tku tak to levne zrovna neni (pokud to ma nejak vypadat) Ja v 17 renovoval skodu 440 a pak byla nadherna
Tak mi to staci rozebrat a hodit do srotu vis jak..a nebo popripadne to opravit no..ale to je mene pravdepodobne..tady se jedna o Ford probe
Nechci Vas od planu zrazovat, ale nebude lepsi rok pockat?
Pokud Vam neni 18, tak Vas urady neuvedou jako provozovatele-veskere papiry (bude-li to auto s papirama) budete muset resit s rodici.
Mate to vubec alespon teoreticky logisticky vyresene? Jak dostanete auto pochybneho technickeho stavu ci rovnou vrak bez TP k Vam domu, kdyz nemate RP a rodice nemaji auto? Mate pozemek kde muzete takoveto auto parkovat?
Ikdyby to byl vrak byl bych rád.Ano vlastníme garáž.Nebaví mě jen sedět doma nic nedělat kromě školy.Chodím na obor,který má zaměření na automobily,a jelikož nemáme auto,tak z teorie,kterou píšeme do sešitu, nemám absolutně nic.Nedokážu si nic představit když nám něco učitel vysvětluje nebo tak.Potřebuju k tomu tu praxi.Otec vystudoval taky automobilovou školu v Bruntále,takže o tom něco ví.A dokáže mi pomoct,ale ze schematických obrázků fakt moc nepoberu
Jedno auto stojí nedaleko od mojeho baráku u nás ve vesnici.To by jsme už zariskovali.Jen právě potřebuju vedět co bych musel udělat,abych to auto přepsal na mě.Eventuelně teda na jednoho z rodičů.
doplněno 06.01.12 14:24:Co NEJLEVNEJI a NEJLECHČEJI.
Musite si ujasnit, co chcete koupit.
1.Auto "bez papiru"-nelze jednoduse uz "vratit do provozu", nelze ho tedy uz "nikdy" provozovat na pozemnich komunikacich. U takovehoto auta neplatite zadne poplatky ani povinne ruceni. Obecne je takoveto auto celkem problem koupit, protoze to si radeji majitel rozebere do srotu/proda na dily sam.
2.Auto s papirama. Bud je v depozitu a neplatite povinne ruceni (SPZ odevzdate na urad), nebo v depozitu neni a platite pov. ruc. Pokud auto na sebe prihlasite musite zaplatit spravni poplatek a ekodan. Vozidlo v depozitu provozovat nemuzete, dokud ho z depozitu nevyjmete pokud v depozitu neni, provozovat ho muzete.
Dalsi level je pak z auta 2udelat auto 1, i to lze, naopak to jde ztuha.
Jelikoz Vam neni 18, tak vlaste nemuzete provozovat auto zadne-muzete ho vsak vlastnit.
Zaklad je tedy zjistit, zda auto, o ktere mate zajem je prihlasene v evidenci (ma papiry). Ne vsechno co ma prisroubovane nejake SPZ musi mit papiry a naopak
Takže každopádně,když je auto v depozitu nebo není,tak musím zaplatit správní poplatek a ekondaň + přepis?
laky, je to trošku složitější...
vlastník původní
1) prodá Vám vozidlo
2) Vy si ho odvezete do garáže
3) značky uloží do depozita,
4) nahlásí změnu vozidla na Vás
5) předá Vám doklady
teď Vy..
6) necháte značky v depozitu,
7) budete se učit na autě opravovat
8) až ho opravíte, uzavřete pojištění, naložíte na podvalník, dovezete na STK
9) přepis za 800Kč
10) ekopoplatek.
Klidně se ptejte dál...
Rozebrat auto, ještě neznamená, že se něco naučíte. Levné auto na rozebrání, aut je mnoho, ale hned na začátku bude potřeba financí. První auto musíte dopravit domů, do garáže, to bude něco stát. Při jakékoliv činnosti v garáži, budete potřebovat světlo, přes zimu teplo. Dokážete si představit, jak stoupne spotřeba elektřiny u vás v domě? Kdo jí bude hradit? Když nabídnete, nějakému automechanikovi vaši pomoc, dostanete se nejen k rozebírání auta na zemi. Dostanete se k celému autu, různým závadám, budete mít k dispozici různé nářadí, nástroje, budete pracovat v teple a světle a nebude vás to nic stát. Získáte další zkušenosti, jak staré auto opravit, na co si dát pozor apod. Nepojízdné auto, které se zaparkuje v garáži, to je překážka. Chtělo by to velkou garáž, aby bylo místo, ještě na odkládání rozebraných dílů auta, chůze kolem auta, jak zvednout auto. Rady nahoře o brigádě někde na vrakovišti apod. jsou velmi dobré a levné. Za pár měsíců, budete chytřejší a budete se dívat na vraky aut z jiného pohledu. Za tu dobu, co se budete u někoho učit, jak co rozebrat, opravit a složit si můžete ušetřit nějakou kačku, jako základ, na svůj vlastní dopravní prostředek.
Ale to se zase bojím že bych něco zničil,prostě potřebuju ať je to moje věc,a když se tam něco pokazí,tak to nebude nikomu vadit
Ty seš trouba. Běž na ten vrakáč. Když něco poničíš tak co? Nic. Je to vrakáč. Řekneš, že už to bylo.. Ale pokud nemáš ručičky úpa levé, pochybuju o tom, že bys něco zničil. Neboj se a jdi do toho. Nabereš nějakou zkušenost a v 18ti si seženeš něco pojízdného v čem se budeš moct vrtat, opravovat a zároveň jezdit.
ja nevim ale na vetsine vrakovist budou nastvany kdyz se neco znici na aute na dily (na vrakovistich se rozebiraji z 90% zdrava auta)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.