Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,všechny Vás zdravím...
Mám problém:Favorit 135L,karbec,91.Dělal jsem si Fakíra na ježdění do práce.Po všech možných opravách a přípravách jsem bez nejmenších problémů udělal TK i ME.Jelikož jsou RZ v depozitu jsem ho vezl na podvalníku.Ale co se nestalo:sotva jsem si toho nalakovanýho krasavce dovezl domů,sjel z podvalníku a projel ho cca 4km,tak mi jak za tepla,tak za studena pořád drží asi 2700 ot/min(dle otáčkoměru)Kouř z výfuku normální.Hlavní klapka je zavřená,sytičová za studena taky(za tepla zcela otevřená).Při šlapání na plynový pedál jde motor krásně do vyšších otáček bez vedlejších efektů.Startování taky bez problémů,zapalování seřízené.Má najeto poctivých 60000,je to auto které je doma od novoty.Podotýkám,že jsem měnil před návštěvou STK karburátor-starý nešel na volnoběh vůbec.Když jsem namontoval ten "nový"motor šel jako hodinky,ani jsem nemusel nic dolaďovat,seřizovat,pouze jsem karburátor pro jistotu vyčistil...
Předem díky za rady,tipy,nápady a návrhy.Váš čtenář.
Nevrtali do toho karburátoru na emisích (jak to s oblibou rádi dělají)? Mimochodem ten otáčkoměr u karburátorů extra přesný nebývá (+/- 100ot./min.). U BMM je to lepší. Dělá motor odpovídající kravál těmto otáčkám? Při čištění karburátoru je občas potřeba při smontování hliníkových vík po pár km trochu dotáhnout ty čtyři šroubky (hlavně velkým křížovým šroubovákem velikost 2mm - aby neměl ostrou špičku - pak se ty šroubky žvejkají a špatně se shání). Možná bude někde studený spoj. Projděte kontakty na cívce a na přístrojové desce. Na 2700ot. musíte rozeznat volnoběh a tyto otáčky. Jinak ten otáčkoměr kecá (studený spoj, nebo vadný otáčkoměr - nejsou záměné s BMM verzemi).
Na emisích do toho nevrtal vůbec,vše bylo OK.Volnoběžné otáčky od takto vysokých rozhodně rozeznám,karb je dotažený...Jinak otáčkoměr jde,ale ten mě nezajímá...Díky.
Co Vás tedy přesně zajímá. Pokud motor jede podle sluchu na volnoběh (850 - 900ot./min) a otáčkoměr ukazuje více, tak je problém se studenými spoji na konektorech od cívky na přístrojovku a nebo je špatný otáčkoměr.
U zahřátého motoru musí karburátor klapku 1. komory zavřít (ta se ovládá i plynovým pedálem, ale karburátor jí také nastavuje sám) a vzduchová přívěra musí být ve svislé poloze úplně otevřená. Obojí se nachází v 1. komoře.
U studeného motoru je klapka 1. komory pootevřená a zajištěná stupňovitou vačkou (takový plíšek se zuby jako schodiště). Tím pádem motor více točí do otáček a aby se studený běžel dobře, vzduchová přívěra uzavře přívod vzduchu a je jen mírně pootevřená. Pak se bimetal v sytiči ohřeje a tlačí na stupňovitou vačku, aby se posunula na nižší schodek a snížila tak otáčky (aby se více přivřela klapka a více pootevřela vzduchová přívěra). Nestane se tak, dokud se lechce nedrbne do plynového pedálu, který tu vačku blokuje (tlačí ji na schodek a je potřeba k pootočení pedál lechkým stlačením vačku odlechčit a ona se otočí dle bimetalu teploty).
Pokud jsou otáčky stále vysoké a vzduchová přívěra je otevřená a klapka je zavřená (vačka už je mimo a neopírá se o ni doraz), tak je neseřízená bohatost směsi a volnoběžné otáčky (ten šroub volnoběhu také tlačí na doraz klapky v 1.komoře). Je to jako stát lechce na plynu.
Jen tak naokraj 2.komora a její klapka se otvírá podtlakem v 2.komoře a slouží pouze na výkonový přechod v rozjezdu, nebo při jízdě po dálnici. S volnoběhem nemá nic.
Tak nevím co bylo příčinou zvýšených volnoběžných otáček,nicméně jsem karburátor vymontoval a vyčistil a vše je OK.
Díky za nápady...
Díky za nápady...
Není zač
Občas, pokud je karburátor LEKR, tak se může zkroutit víko vůči tělu a pak benzín teče tou mezerou, jak je to hlavní těsnění pod víkem. Po znovusestavení a dotažení je to zas ok. To mezerou navíc může proudit i vzduch. Dá se to poznat mokrým(i) šroubem (šrouby)(jeden z těch tří dlouhých M6, co drží karbec k podložce a jsou celým karburátorem prostrčené).
doplněno 10.01.12 20:19:oprava: nějak vypadlo není zač
Jen se chci zeptat.Mě se na emisích vrtali v karburátoru a mám na volnoběh velké otáčky-1200 ot./min.Kde se na karburátoru ubíra volnoběh.Předem děkuji za odpověď
Díky poradte nemohu už normálně odpovědět!
Takže šroub volnoběhu drží klapku v karbu a jejím dovíráním se otáčky sníží (šroub povolit). Najdete ho u vstupu plynového lanka a dělá se to krátkým šroubovákem.
Podmínkou je studený motor, protože na ten šroub to doléhá jen za tepla. U studeného motoru tu klapku drží sytič a až pak ten šroub!
Závada může být i v sytiči. Pokud sytič vypne a šroub bude moc vyšroubován, tak motor zdechne a nepůjde nahodit, dokud neschládne a zapne se opět sytič. Ten se ovládá teplotou a plyn. pedálem.
Tady je ten šroub volnoběhu:
Oprava: Podmínkou je samozdřejmě zahřátý motor, kdy je sytič mimo provoz a klapka doléhá na ten šroub. Pokud se při seřizování (otáčení šroubem) nic neděje, tak vázne sytič, který nevypíná (promazat mechanismus wd-40 nebo vyměnit bimetal sytiče).
Nemáš úplně pravdu. Otáčkoměry a motory (zapalování) jsou takto záměnné jen do r.v. 1993, kdy je v otáčkoměrech integrovaná obvod Tesla MAF 115. Ty otáčkoměry čistě pro BMM 1994, které místo integráku mají takovou asfaltovou kapku na tišťáku s cívkou karbecového fáva nechodí (odskoušeno).
obr
U karburátoru vytáhni z držáčku táhlo plynu (dá se to mysím bez nářadí a táhlo klapky měsícovitého tvaru musíš silou zatlačit ke kabině auta-prostě otevřít klapku karbce na doraz) a poznáš jestli to není zaseklým nebo špatně nasazeným lankem, jinak stahni víko vzduchového filtru nad karburatorem a zacpi hrdlo karbce silným igelitem až se motor zastaví. Když nechcípne přisává někde vzduch. Typuji na lanko plynu...
Mám takový problém s karburátorem na favoritu 1988. Při studeném motoru vyřadím na neutrál a vše je ok. Jakmile se motor zahřeje na určitou teplotu (bod varu a jiné podobné teploty) při vyřazení na neutrál karbec neumí držet volnoběh a motor se zastaví musím znova nastartovat a po nastartování musím mít sešlápnutý plyn. Také mám ještě problém jak je akcelerační pumpička tak mě porosakuje benzín. Čím to je že karbec nedrží volnoběh a jak spravit to, aby karbec u teplýho motoru držel volnoběh. Navíc motor se chová přidušeně a cuká a kucká!
Jen tak mimo téma je můj druhý problém: Neukazuje se mi teplota motoru. Nejprve jsem na čidle prostříkal kontakt WD-40 a vše bylo ok. Pak zase nebyla vidět teplota a tak jsem vyměnil čidlo a ručička na ukazateli se při spuštění zapalování (zaplá elektrika) se hýbala, ale ukazavala pořát chladnou teplotu ikdyž byl motor teplý. Kontakt je zapojený. Čím to je a co spravit a vyměnit? Jsem amatér, který ví, že se v karbecu míchá benzín se vzduchem, aby líp hořel.
Zdravím, nejprve je tedy potřeba opravit akcelerační pumpičku. Ona při sešlápnutí nestříkne palivo a vlivem sešlápnutí dojde krátkodobé ochuzení směsi (palivo nestříkne a klapka otevře naplno = místo výkonu cuknutí a chudá směs). Motor má tendenci při tom i chcípnot, protože mu otevřená klapka udělá průvan vzduchu bez benzínu (ten si strhává jen s difuzoru a to nestačí). Zezadu má akcelerační pumpička 4x šroubky M4 na křížový šroubovák. Ty se povolí a oddělá se příruba s páčkou pumpičky. Pod ní je membrána, pérko, a taková podložka a ještě gumová oranžová membrána jako kontaktní čočka (do očí - jen přirovnání). Má to vliv i na bezpečnost, kdy benzín teče na výfuk a sání a na spotřebu, kdy to prostě teče. Membrána vypadá takto (na obrázku) a je dobré si vybrat nějakou hezkou, kde je pěkně rozklepaný ten nýt na tyčce (bez otřepů).
Co se týče čidla teploty, tak nikdy na to nestříkat WD oleje. Na to jsou speciální spreje jako Kontox, Servisol Super 10,...I když se to na WD píše, tak WD je natolik univerzální, že je vlastně pořádně na nic (já ho mám jen na občasné mazání pantů a hlavně na povolování šroubů se hodí). U starého Favorita je trochu jiné čidlo, ale dnes se prodávají jen čidla na Favority nové a to od r.v. 93. Je tam na čidle jiná hodnota. U nových Favoritů je i jiný budík (ukazuje normál uprostřed oproti starému, který ukazuje nad půlkou).
Další věc, je ten Váš problém po zahřátí, kdy je vypnutý sytič. Pravděpodobně nemáte karburátor Lekr, ale Pierburg (jsou stejné). Ten Pierburg netrpí na kroucení víka a je fakt dobrý. Může být ucpaná tryska volnoběhu, nebo už je špatný el.mag ventil, který zavírá palivo na volnoběh (je tam proti samozápalům u horkého motoru po vypnutí, aby vůbec zhasnot šel. Taky ho napájí 12V zeleným drátkem. Mohou být studené spoje na pojistkovce, a po zahřátí tím drátkem jde nižší napětí a to ten ventil přivírá. Další možnost je špatný obohacovač (pozná se zvýšenou spotřebou a při pumpování brzdovým pedálem se volnoběh zvedá a uklidnuje). Tu pojistkovku bych proletoval v každém případě (ty staré na to trpí více) a u nový typůna nožové pojistky moc ne (tam to bývá OK).
Zdravím a děkuji za radu. Potřeboval bych vědět zda jde vymontovat akcelerační pumpička z karburátoru, když je karburátor namontovaný na motoru nebo jestli je potřeba vymontovat celý karbec. Stačí jen vymontovat vzuchový filtr? Povolí se 4 šrouby a co dál? Omlouvám se že tak ,,otravuju´´, ale potřebuji něco udělat s tím karbecem a jsem úplný laik.
Jde to a začátečníkům doporučuji. Napřed se odmontuje víko filtrboxu (4x matice M6 10 klíč a spony okolo se odklapnou),pak je potřeba sundat celý filtrbox s karbecu. Odšroubují se samojistící matice M5 (doporučuji koupit nové a musí být zase samojistící s nylonovou vložkou v matici) jsou 3x na 8 klíč a pozor na spadnutí do karbuátoru a pak do motoru (fakt bacha!), pak se sundá takový ten kulatý plech, který ty tři matice držely (pozor na poškození závitů při sundávání plechu na těch třech šteftech po maticích. Odpojí se hadice u víka ventilů na odvětrávání a zaroveň se odpojí ta velká hadice, co vede k výfukovým svodům. Gumový chobot se neodpojuje a ani se nevysunuje ta plastová trubka (sploštělá od kulatého těla filtrboxu). Celý filtrbox je nyní volný a odloží se na bok (doleva nad cívku zapalování, aby nezavazel). Teď je karburátor se shora holý a je dobré zapnout sytič jedním prošlápnutím plynového pedálu u studeného motoru. Tím se naplno zavře vzduchová přívěra a tak Vám tam nic nespadne (případně). Teď je potřeba mít šroubovák s malou rukojetí (takový ten cvalík prcek). Akcelerační pumpička je zezadu karburátoru, a drží jí křížové šroubky M4 (velký křížák PH2) 4x. Možná tam ještě zavazí hadičky od objemového ovladače (nakreslete nebo nejlépe vyfoťte si jejich přesnou polohu a kam vedou, ať je pak nepřehodíte) případně ty hadičky odpojíte a uděláte si tak místo.
Teď už stačí jen vyšroubovat ty 4 šroubky a vytáhnout v tomto pořadí:
Přírubu AC pumpičky spáčkou,membránu,kterou vyměníte,pérko kuželovitého tvaru,plechovou podložku s jazýčkem uprostřed,červenou membránu ve tvaru čočky (ta většinou drží a nevypadne. Spíš počítejte s vypadnutím pérka a té podložky. Na to pozor. Pak vše pozpátku dáte dohromady.
Tady je to vidět:
A ten šroubovák vám ještě vyfotím.
Pokud není, tak je potřeba povolit horní 3 šroubky M6 s šestihranou hlavou na 10 klíč nebo imbus, co drží karb k podložce a karb si trochu posunout opatrně bokem. Jinak tomu šroubováku zavazí topení. Tomu malému ne.
doplněno 04.03.12 21:13:šroubovák
doplněno 04.03.12 21:16: Opravdu neotravujete. Jsem rád, že se někdo pokouší s Favoritem něco dělat a neveze ho zbytečně brzo na vrakoviště.
šroubovák pro srovnání se zápalkami
Zdravím a moc děkuji za pomoc a chtěl bych se zeptatat jestli jsem zapojil dobře odlučovač palivových par. Vrchní výstupek se vstupem paliva na karburátoru, při pohledu od předu levý výstupek s hadicí od palivového čerpadla a zbylý výstupek s hadicí od trubky co vede zpět palivo. Membránu akcelerační pumpičky jsem vyměnil úspěšně a preventivně jsem vyměnil elektromagnetický ventil.
Zdravím úspěšně jsem vyměnil elektromagnetický ventil lupe až jsem se lekl membránu jsem taky uspěšně vyměnil, ale po namontování karburátoru zpět jsem v tom odlučovači palivových par přehodil hadice (vrch s karbecem, spodek v pravo s vracením paliva) a nešlo mě nastartovat. Tak jsem opravil a přehodil hadičky jak mají být, nabiju baterku a uvidím. MOCKRÁT DĚKUJI! všem co mi poradili s opravou.
Zdravím, motor úspěšně nastartuji a drží volnoběh i když je takový třepání a cukání nebo přidušení a pak šlápnu na plyn a zvednu otáčky (motor a karbec šlape) a pustím plyn a otáčky spadnou cukne motor a za pár sekund se zastaví, zkouška na studeném motoru. Vyměnil jsem membránu akcelerační pumpičky, elektromag. ventil, těsnění mezi karbecem a sacím potrubím a vzadu to kolečko s výstupkama, odlučovač palivových par a hadici co spojuje rozdělovač s karburátorem. Navíc mám mezeru cca 1mm mezi komcem páčky akcelerační pumpičky a tím výstupkem co ji ovládá na boku karbecu (páčka akc. pumpičky se vrací).
Na studeném motoru musí být zvýšený volnoběh (2200ot/min). Studený motor je takto nestabilní. Nefunguje sytič. Vyskoušet.
doplněno 11.03.12 19:13:Ta černá vačka se musí páčky akcelerační pumpičky dotýkat pokaždé. Nesmíš štelovat na té vačce šroub (rozhodí se množství nástřiku paliva)
doplněno 11.03.12 19:50:Na studením motoru benzín nepráší a nedělá mlhu (jen teče po stěnách a kondenzuje). Sytič mu zvedá volnoběh, kdy se studený motor do ohřátí drží.
Zdravím karbec mě drží volůnoběh byl špatný el. mag. ventil a obohacovací ventil (byl v pr. a furt zvedal bohatost směsi při ubíraní bohatosti šroubem). Mám vyměněné obě hadičky co spojují konec palivového vdedení se snímačem stavu paliva. Mám takový divný problém motor při nižších otáčkách cuká a vynechává i škube někdy se ozve pískání a někdy ten motor škube celým autem. Nevíte čím to je automechanik co měnil obohacovací ventil ( autodoplnkyfro.cz/... tvrdí že svíčky (najeté cca 2000 Km) nebo zapalovací kabely. Ovšem jakmile zvíším otáčky i rychlost je problém vyřešen.
Kouknul bych na vůle v rozdělovači a předstih. Ostré záškuby většinou dělá zapalování. Chytněte za palec rozdělovače a otočte na jednu a pak druhou stranu (klidně i zahrkejte na obě dvěma prsty a vůle se objeví). Správný rozdělovač nemá vůli a pozná se to tak, že na jednu stranu nejde otočit a na druhou je hned při otáčení cítit odpor pružin odstředivé regulace (ta mění předstih a takto tím palcem točí). Vůle se objevuje už od řetězu,komínku,spojky rozdělovače,palce a všechny se sčítají.
doplněno 07.05.12 23:17:Ještě je důležité správné seřízení volnoběhu a bohatosti. Klapka musí být natočena správně vůči přechodové štěrbině v kanálu karbu 1.komory (to je ta s tou přívěrou sytiče nahoře). Pokud by byla štěrbina přicpaná, tak při otevření z ní nepríští benál a na strhávání s hlavní trubice v difuzoru to trvá a ta pauza je cuknutí. Přechodová štěrbina viz obr s Andrta.
doplněno 07.05.12 23:24:Doporučuji osvědčený trik čištění, který funguje a zvládnete to!
Nastartujte teplý motor a sundejte víko filtrboxu, ať vidíte na trysky a vzdušníky. Na levé ruce je zakončené plynové lanko a otočením toho červeného závažíčka s lankem dozadu (ke kabině) přidáte plyn. Pak je potřeba prstem uzavřít přívěru sytuče (tu horní klapku, co je vidět v okamžiku plného plynu). Vtip je v tom vohulit motor do otáček a držet a zároveň přívěru prstem druhé ruky uzavřít nadoraz. Motor se bude dusit palivem a díky tomu, že bude rozjetý setrvačností bude udržovat tlak a stále bude strhávat palivo. Ten tlak bude tak velký, že kdejakou usazeninu utrhne a pročistí se čerstvím palivem.
Nesmí zdechnout, jinak nepůjde nastartovat (půjde blbě) a z výfuku půjde kouř (mlha) jak s trabanta, ale učínné čištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.