Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správně řešení dopravní situace

Od: vogel odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, bydlím v HK, asi měsíc, kousek od OC Futurum. Šel jsem dneska okolo jedné křižovatky a zarazila mě jedna dopravní situace, která je na obrázku. Řidič auta, označený žlutě, jel doleva, řidič označený tyrkisově jel rovně. Žlutý řidič to šmiknul doleva, a protijedoucí řidič na něho troubil. Zajímalo by mě, jak se měl žlutý řiič zachovat? Asi mu měl dát předniost v jízdě, ale kam by se postavil? Nevím, jak to přesně bylo se semafory, ale žlutý řidič a auta vedle něho měla zelenou, protijedoucí nejspíše také, protože jely, alespoň ten protijedoucí. Děkuji za objasnění.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

0x

Kdepak je ten obrázek dopravní situace?

hodnocení

0x

řidič odbočující vlevo na zelené světlo musí dát přednost protijedoucím řidičům jedoucím v přímém směru, to neplatí pokud odbočení vlevo je umožněno zeleným světlem se šipkou vlevo. Pozor na to, prostě jsou 2 druhy světel, buď jen plné bez šipky, nebo se sipkami. (chybí obrázek)

vogel
hodnocení

Omlouvám se :)

Správně řešení dopravní situace
kdokoliv*

Takto osvětlena křižovatka nemůže být tak jak to je na obrázku s těmi vozidly! Ale každopádně ten označený náklaďák žlutou měl dát přednost protijedoucímu vozidlu a to tak, že měl najet do křižovatky dát přednost protijedoucímu vozidlu a poté dokončit odbočení vlevo = v tomto případě protijedoucímu vozidlu by křížil cestu.

doplněno 30.12.11 20:31:

protijedoucí vozidlo které odbočuje vpravo má v tomto případě přednost před vozidlem označeným žlutou šipkou . ( nevšiml jsem si toho na obrázku, že protijedoucí auto odbočuje.)

vogel
hodnocení

A v případě žlutého vozidla odbočujícího vlevo byl myslím plný semafor, žádná šipka, ale na silnici byla vyznačená šipka pouze vlevo.

hm*
hodnocení

0x

Pokud jsou na tomto semaforu jen "plná kolečka", tak žlutý samozřejmě dává přednost modrému, který jede rovně (to ovšem není případ toho červeného okroužkovaného auta, to zahýbá doprava). Čumákem bych najel tak na úroveň travnatého středového pásu, který vede po silnici doprava. A hlavně nelézt do průběžného pruhu protijedoucích aut.

mireczek*
hodnocení

0x

Tuto křižovatku u Futura znám. Mám dojem, že na všech těch semaforech (vyznačeny na obrázku zelenými tečkami) jsou zelené šipky a vozidla jsou pouštěna postupně z jedné a pak z druhé strany, tzn. při odbočování vlevo se přednost nedává. Jist si ale úplně nejsem, ani to nemůžu ověřit, protože teď nejsem na delší dobu v Hradci. Ale podle obrázku z mapy.cz, kdy na jedné straně auta stojí a na druhé vjíždí ve všech pruzích do křižovatky, by to tak mělo být (viz odkaz). Je možné, že ten žlutý vjel do křižovatky už na "pozdní"oranžovou až červenou a než křižovatkou stihl projet (je dost velká), tak protisměr měl zelenou.

mapy.cz/...

buss
hodnocení

0x

Tipl bych si, že žlutý to pos... když jsou tam semafory, vjel do křižovatky zřejmě pozdě. Odbočujíící vlevo jezdí poslední, pak protisměr. Nakonec stačí se tam postavit a pozorovat.

knowhow
hodnocení

0x

Dobrý večer...

Bydlím od OC Futurum asi 100m už nějakých pár neděl a tuto křižovatku znám velmi dobře... ;) je to tak jak říká mireczek, Vámi popsaná dopravní situace neemohla v žádném případě nastat, protože na všech semaforech na této křižovatce jsou skutečně šipky, a auta jsou postupně pouštěna ze všech 4 směrů. Čili pokud mělo žlutě označené auto zelenou, auta naprotější straně měla všechna červenou. Čili pokud se tak opravdu stalo, jeden z nich jel "ještě" na žlutou a druhý "už" na žlutou, ale ani tak by se neměli v křižovatce potkat... Čili si Vámi popsanou dopravní situaci neumím dost dobře představit.

Jen ještě k této křižovatce, fascinují mě cyklisti kteří tam nemají co dělat a opravdu překáží! Cyklisti, také dodržujte dopravní předpisy a používejte vám určené stezky a podjezdy prosím! ;)

pak je to jasný, ten jouda jel na červenou resp.konec žluté. Protijedoucí v zápětí po 2s má zelenou, ale to je ještě kamion v křižovatce.

vogel
hodnocení

No to auto, označené žlutě, mělo zelenou, tím si jsem jist, stál jsem vedle na chodníku. A je tam plné zelené kolečko, žádná šipka. Snad jsem tu křižovatku trefil správně, mně totiž připadá každá větši křižovatka se světly stejně a stejně složitá.
Byl bych teda moc rád, kdyby mi někdo odpověděl s konečnou platností, jak tedy měl vypadat "manévr"? Jak říkám, auto označené žlutě jelo ve směru šipky, auto označené modře jelo taktéž ve směru šipky, auto označené žlutě mělo zelenou a PLNÉ kolečko, NE šipku! Díky.

solenza*

Touto křižovatkou také občas projíždím a také si myslím, že jsou tam všude šipky, ale ruku do ohně bych za to teď hned nedal. Kdyby to bylo skutečně tak, tak tato situace by tam neměla nastat. Nejednalo se o křižovatku kousek dál směrem na Brno u Lidlu?

doplněno 03.01.12 18:33:

A podle mě to muselo vypadat tak, že jeden jel na červenou.

doplněno 03.01.12 18:37:

maps.google.cz/...

vogel
hodnocení

Bylo by možné hodit jsem odkaz na dané místo na mapě? Pro mě je vážně každá křižovatka stejná :-/ Děkuji.

vogel
hodnocení

Zde to pravdepodobne nebylo, alespon mi to tak neprijde, myslim, ze tam byly vsechny ctyri smery prujezdny, ten ctvrtej konci u LIDLu, takze asi ne. Je to jeste nejaka krizovatka podobna?
Takze abych mel jasno. Pokud zlute vozidlo melo zelenou se sipkou smerujici doleva, melo prednost pred protijedoucim vozidle, ktere jelo pravdepodobne na cervenou. Byl by nekdo ochoten zkracene napsat, jak se na takovychto krizovatkach chovat? Jak jsou prednosti? Preci jen jsem se do HK dostal z maleho mesta v Krkonosich, a tam, kde jsem delal autoskolu, jsem se do vetsiho mesta nepodival, takze mne svetelne krizovatky a vice pruhu delaji celkem potize. Kazdy mi rika, ze se musim vyjezdit, ale nemuzu jet na takto frekventovane krizovatky, a udelal nejaky prestupek :-/ Diky vsem.

hm*

Vždyť už to tu snad psali. Svítí-li žlutému autu zelená šipka doleva, nemělo by ho žádné protijedoucí auto křížit (protisměr by měl mít červenou) a proto jede a odbočuje.
Svítí-li žlutému autu jen plné zelené kolečko, dává přednost protijedoucím autům, kterým by křížil cestu. Neplete se jim do cesty, najede přiměřeně do křižovatky tak, aby moc nebránil protijedoucím, kteří odbočují doleva (jim se vyhýbá doleva). Až má volno, nebo protiauta zastaví (protože už mají opět červenou), dokončí odbočení.

doplněno 03.01.12 19:12:

Jinak samozřejmě sledovat ostatní a kdyby někdo jel špatně, dávat zvýšený pozor a nenabourat ho.

solenza*

Pokusím se to vysvětlit. Pokud pojedete křižovatkou doleva a budete mít na semaforu zelenou šipku, pak nikomu přednost nedáváte, protože auta proti Vám musejí mít červenou. Pokud ale budete chtít doleva a budete mít plné zelené světlo, tak autům v protisměru musíte dát přednost, protože ani mají taky zelenou. Pak v takové situaci platí pravidlo přednosti vycházející z odbočování doleva. Takže, pokud budete stát před křižovatkou a skočí Vám na semaforu plné zelené světlo a proti Vám bude také stát auto, tak v tu chvíli, kdy Vy budete mít zelenou, auto proti Vám má také zelenu a vy pokud budete odbočovat vlevo, tak mu musíte dát přednost. Pokud ale budete mít zelenou šipku, auta proti Vám mají červenou.

doplněno 03.01.12 19:23:

A pokud budete stát v křižovatce a dávat přednost, tak aby auta v křižovatce zbytečně dlouho nestály, tak naproti v křižovatce mají zelenou šipku, která se rozsvítí ve chvíli, kdy auta v protisměru mají červenou. Jedná se o signál pro opuštění křižovatky a rozsvěcí se pro řidiče odpočující vlevo ve chvíli, kdy protijedoucí auta již mají červenou. Tuhle šipku vidíte, až když vjedete do křižovatky, kdy již nevidíte na semafor.
dopravni-znaceni.eu/...

knowhow

vogel, pokud tu hovoříme oba o stejně křižovatce - o té u Futura, tak je to tak jak jsem popsal, jsou všude šipky, žádná plná kolečka. Dám za to obě ruce do ohně. Pokud máte čas a nevěříte, běžte se tam juknout a vyfoťte nám je, když bydlíte kousek ;)

hodnocení

0x

voegel, to chce vyfotit semafory z ulice Mrštíkovi a Masaryka...

pankuzel.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]