Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autonehoda vs obec a její povinnosti

Od: marekg odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Potřeboval bych poradit jestli obec jako subjekt ručí nějakým způsobem za sjízdnost/schůdnost komunikací. Když občan spadne a způsobí si úraz má možnost žádat po obci odškodné a mě zajímá jestli to platí i při autonehodě. Mluvím o totálním nezájmu udržovat vozovky sjízdné. Manželka dnes potřebovala do obchodu a ze strachu že spadne jela raši vozem, no a co ale čert nechtěl silnice nebyli ani uhrnuté natož posypané a skončilo to bourákem a výletem mimo vozovku. Škoda byla způsobená naštěstí jen na našem voze. Jinak v ten den to prý nebyla jediná nehoda a dokonce tam měl někdo ohrozit školáky z nedaleké školy. Mockrát děkuji za radu jak dál pokračovat. S pozdravem a všeho nej Marek Gabrhel

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ridic
hodnocení

0x

Co dál? Auto spravit a manželku naučit jezdit po sněhu.

Za tyhle bouračky může řidič, nikdy ne sníh na silnici. Klasika je že to někomu trochu uklouzne, lekne se dupne na brzdy a vysáňkuje ze silnice - naprosto zbytečně. Nebo jede moc rychle a pak nedobrzdí a bum (nebo nezatočí a šup do škarpy). Chtít něco po obci že jsem si na sněhu vyboural auto by mě ani nenapadlo... PS: jsem z hor a po sněhu jezdim 4 měsíce v roce, pokud nezůstanu viset za břicho tak na neudržovaný silnici nemám problém (mám normální lidový auto s náhonem na předek)

dobrak*
hodnocení

0x

Chyba tvé manželky a bud rád jak to dopadlo...kdyby jste ještě zavolali VB ,tak vám dají pokutu na místě ;)

buss
hodnocení

0x

Pane, manželce jako člověku co má řidičský průkaz připomeňte, že v zákonu 361 ... jsou jisté povinnosti účastníka provozu ...
Představte si, že jsou u nás i komunikace, které se nesolí, některé moc neudržují a než tam někdo přijede solit/sypat, tak do práce se jede.. silničáři jezdí dle významu komunikací. Je to závada ve sjízdnosti? Tady pamatuji, že se na některých úsecích čekalo, až silničáři přijedou a v klidu.

stany*
hodnocení

0x

bohuzel pro vas policiste v tomto případě používají větičku."nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky". Do toho se schová všechno a ridic má smůlu

hodnocení

0x

marku,

neručí tak jak si představujete...

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

bohuzel, nic vam nezaplati. Jen doporuceni vemte manzelku na letiste az bude pod snehem a at se nauci ridit na ledu a snehu(nic ve zlem) , nejde o to umet jezdit ale nepremyslet co udelat ale udelat to. Musi se ji to dostat do krve, takto jsem ucil jezdit tu moji i dceru a ani jedna se neodvazi ted znacknout brzdu na snehu. A si to testuju u sebe kazdou zimu (mame tu hezke letiste) a nikdo neni dokonalej

hodnocení

0x

Ono ani nějak není v lidských silách udržet všechny vozovky na všech místech perfektně sjízdný když sype třeba jako dnes po obědě. To se prostě nedá dělat nic jinýho, než jezdit podle silnice a ne tak jak bych chtěl.

Bohužel pro tebe, není to problém obce, ale manželky.

Ale naopak, když je krásně ujetá silnice, neposypaná a nerozbitá od řetězů, to se to pak jezdí. Nádhera. To mě pak může trefit šlak když vidím nějakýho ňoumu jak si zcela zbytečně nasazuje řetězy.

blackflamesiczi*

neni spis na to videt lidi v radoby 4x4 typu x5 q7 jak se snazi vyjet kopec na snehu a ledu a vedle nich projizdi felda ceske posty z dvouma holkama za volantem*smich*. Asi pred 14dny kousek o polskych hranic v nejakem zapadakove docela sranda

Jo tohle znám. Auto který dokáže vyjet na Mont Blanc a umělec za volantem stojí uprostřed malýho kopečku a s papírem v ruce nasazuje řetězy. Každoroční zážitek. Bohužel, i letos to už mám za sebou, minulý víkend jsem musel pomoci pěti umělcům, abych nemusel hodinu čekat než do tý škarpy spadne úplně, abych pak vedle něj projel a nechce se mě to objíždět o pět kilometrů dál. Takže když je normální a nechá si poradit poradím, případně do toho sednu a vyjedu s tím, ono to fakt není o autě, ale o rukách.

Jinak běžně jezdím po horách s předokolkou Octavií, když sednu do čtyřkolky tak jediný co mě dokáže zastavit, je když si to sedne na spodek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]