Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám favorita a potřeboval bych dostat trochu oleje pryč z motoru. Mám asi 1 cm na max. rysku.
Dá se olej nějak odsát, nebo se musí vypustit dole šroubem z vany? Může to motoru nějak ublížit, když je tam víc oleje?
Pokud si chcete hrát, tak to odsajte hadičkou a injekční stříkačkou (hadičku ve zverimexu a stříkačku v lékárně) přes díru na měrku oleje. Potom už nemusíte kontrolovat, jestli to nekape jako při vypouštění zátkou na vaně (šroub 21 nebo 22 klíč). Při vypouštění zátkou musíte použít vždy nové těsnění (hliníkový kroužek 2,-Kč). Nesmíte to dorvat jak prase s tím starým těsněním! Strhnete si závit a hurá pro novou vanu. Nejlépe jako klíč použít ráčnu a ořech.
Rozhodně udržujte olej na rozhraní min/max, jinak na max a více olej tlačí na gufera (zvláště na klikovce u řemenice a pak to teče a musí se to rozdělat a přetěsnit). Zničí se tím to gufero.
Pokud olej přibívá stále, tak na 90% je poškozená membrána u favoritů s čerpadlem a páčkou na bloku motoru (karburátorové favority do 1991). Přibývá tam díky benzínu s čerpadla a pak koluje motorem benzín s olejem a hrozí ničení válců až zadření.
Tak bacha. Chce to pravidelně kontrolovat stav oleje.
Trochu bych Tě gumidku opravil.Při vyšší hladině oleje nehrozí poškození guferkroužků(olejové čerpadlo dává stále stejný tlak) ale hrozí zpěnění oleje a samotná pěna byť olejová by ten motor nemazala,čímž by došlo k čemu?... no přece k zadření vy ignoranti...
Přesně jak to píše jarda3.1cm nad rysku nevadí.Jen si zkontroluj nalévací víčko ojeje jestli je čisté.Pokud by se na něm objevila emulse,znamenalo by to ,že se do oleje dostává voda,obyčejně poškozeným těsněním pod hlavou.To se zjišťuje obyčejně tak,že naliješ expanzní nádobku plnou a při volnoběžných otáčkách pozoruješ jestli se neobjevují bublinky.Takže odsávat nemusíš,jen kontroluj výšku oleje častěji.V případě,že hladina oleje bude stoupat a nebude to vodou,budeš mít s určitostí v háji stěrací kroužky.
Jsem myslel, že se naopak s benzínem olej spaluje a tak olej ubývá při poruše kroužků. Jinak konkrétně u Favorita s Jikov pumpou platí, co jsem psal. Benzín steče přes membránu pumpy na vačkovou hřídel a odtud do vany.
to jo ale parkrat jsem resil u jinych aut ztratu tlaku a benzin v oleji , po prekrouzkovani to prestalo takze jedinA moznost krouky nejak blbe opotrebene, proc a jak jsem neresil
pro jirkamatapat:
V případě,že hladina oleje bude stoupat a nebude to vodou,budeš mít s určitostí v háji stěrací kroužky.
Zas s takovou určitostí to nebývá...Pokud se jedná o Favorita do r.v. 1991 s palivovou pumpou JIKOV s páčkou, tak při poruše membrány teče benzín přes ní na vačkovou hřídel, která je mazaná olejem rozstřikem a ovládá jednou vačkou zmíňenou pumpu. Takto se tam dostává benzín při prasklé membráně v pumpě. Od r.v. 1992 je čerpadlo dokonalejší a bez páčky a od r.v 1993 až do ukončení výroby je čerpadlo elektrické v nádrži.
Takže jako první si nedělejte hlavu se stíracímí kroužky pístů, ale zkontrolujte membránu pumpy.
P.S.: S větší hladinou oleje budou svíčky zaolejované a motor nebude mít dostatečný výkon. Většina nadbytku oleje se postupně spálí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.